Sprint naar content

Hbo voorbereiding havo/vwo

Wil jij ervaren hoe het is om student te zijn op het hbo? Of wil je een beter beeld krijgen van een hbo-opleiding? Neem deel aan het hbo voorbereidingsprogramma op één van de Fontys locaties.


Volg een serie lessen en werk samen in projectgroepen aan een casus of product van de opleiding van jouw keuze. De uitwerkingen van de opdrachten binnen deze module kun je ook gebruiken als input voor je profielwerkstuk!

Voor wie?

De hbo-voorbereidingsprogramma’s zijn bedoeld voor Havo 4/5 en vwo 5/6 scholieren die een vervolgopleiding aan het hbo overwegen en richt zich voornamelijk op kennismaken met het studeren aan het hbo en met de inhoud van de hbo-opleiding. De bijeenkomsten worden gegeven door hbo-docenten en -studenten.

Placeholder for Fontys video
Tara
Ik raad het iedereen om een voorbereidingsprogramma te volgen. Het is gezellig en je leert veel!

Wanneer?

De hbo voorbereidingsprogramma's starten in september en worden in februari afgerond. Daarna vindt de eindpresentatie plaats. De bijeenkomsten zijn op donderdagmiddag van ca. 14.45 - 17.00 uur (exacte lestijden en planning worden bij de 1e bijeenkomst bekend gemaakt).

Data van de bijeenkomsten:

  • 28 september 2023
  • 12 oktober 2023
  • 2 november 2023
  • 23 november 2023
  • 7 december 2023
  • 14 december 2023
  • 11 januari 2024
  • 1 februari 2024

Als je actief deelneemt aan de bijeenkomsten en voldoet aan de opdrachten, ontvang je een certificaat voor deelname. Het certificaat biedt geen vrijstelling op het hbo, maar kun je wel meenemen naar je studiekeuzecheck.


Is een hbo voorbereidingsprogramma echt iets voor jou? Meld je dan snel aan, want het aantal plaatsen is beperkt.
We verwerken de aanmeldingen op volgorde van binnenkomst.

Let op!

Deelnemen aan een hbo voorbereidingsprogramma is niet hetzelfde als het maken van je profielwerkstuk. Het kan namelijk zijn dat je nog een aanvullende opdracht moet maken om te voldoen aan de vereiste studielast van je profielwerkstuk.

Wel kun je de uitwerkingen van de opdrachten binnen deze module gebruiken als input voor je profielwerkstuk. Dit stem je zelf af met de begeleidende docent van jouw school. De docent van jouw school begeleidt je bij het profielwerkstuk en is eindverantwoordelijk voor de beoordeling. Bespreek daarom goed welke regels er zijn rondom het profielwerkstuk op jouw school en aan welk vak je het profielwerkstuk en de module wilt koppelen.

Bekijk het programma en meld je aan

Hbo voorbereiding havo/vwo Leraar gezocht! | Sittard
28 sep 2023 14:45 - 17:00
Programma
Aanmelding gesloten

Schuilt er een leraar in jou?

Zeggen ze dat je duidelijk en begrijpelijk uitlegt? Dat je geduldig en behulpzaam bent? Dan is het hbo voorbereidingsprogramma Leraar gezocht! geknipt voor jou.

Je verkent de ins en outs van het beroep en het studeren aan het hbo. Je volgt colleges, maakt kennis met studenten, proeft aan het lesgeven door een miniles te geven en loopt twee dagen stage, waarbij je mag kiezen uit basis- en voortgezet onderwijs of een dag in elk van de twee typen onderwijs. Zodat jij een bewuste keuze kunt maken voor jouw vervolgstudie.

Wat ga je doen?

Na de kennismaking in de eerste bijeenkomst, waarin je ook je stagevoorkeur opgeeft, maak je kennis met onderwerpen als de bekwaamheidseisen voor leraar (basis- en voortgezet onderwijs), vak- en algemene didactiek, hoe het Nederlandse onderwijsstelsel in elkaar zit en de diploma’s die je nodig hebt om in het onderwijs te mogen werken. Je leert hoe je doelgericht observeert om van je observatie te leren en observeert een of meer van je eigen leraren op de manier waarop zij lesgeven. Je interviewt één of meer van je eigen leraren en je bereidt een les voor zoals al onze studenten dat doen. Je voert je (mini)les uit, je leert hoe je erop terugblikt om ervan te leren, je doet praktijkervaring op door je stage waarin je in gesprek gaat met studenten en leraren om een zo volledig mogelijk beeld te krijgen van het beroep en de studie die je wilt gaan volgen, je leest van bijeenkomst tot bijeenkomst theorie die je bij dit alles helpt.

Je sluit de module af met een presentatie. Deze presentatie wordt beoordeeld door je hbo-docenten en telt mee in je cijfer voor het profielwerkstuk.

Als je presentatie met een voldoende is beoordeeld, ontvang je een bewijs van deelname. Je beoordeling ontvang je later in de mail. Deze beoordeling gaat ook naar de contactpersoon van de school, die dit resultaat meeneemt naar de afronding van het Profielwerkstuk.

Data bijeenkomsten

28 september 2023
12 oktober 2023
2 november 2023
23 november 2023
7 december 2023
14 december 2023
11 januari 2024
1 februari 2024

Contact

Heb je een vraag, neem dan contact op met Lieke Kessels

Locatie Sittard

Mgr. Claessensstraat 4, Sittard

Locatiekaart op adres: Mgr. Claessensstraat  4, Sittard

Aanwezigheidsplicht

Het hbo voorbereidingsprogramma wordt op locatie gegeven. 100% aanwezigheid is een voorwaarde voor deelname.

Hbo voorbereiding havo/vwo Verpleegkunde | Eindhoven
28 sep 2023 14:45 - 17:00
Programma
Aanmelding gesloten

Nurse Academy

Ben je altijd betrokken bij de mensen om je heen? In het bijzonder bij mensen die verpleegkundige zorg nodig hebben? En lijkt het je interessant om bezig te zijn met vragen als:

  • Welke rol heeft een verpleegkundige in verschillende werkvelden?
  • Welke kwaliteiten moet een verpleegkundige hebben om goede zorg te kunnen leveren?
  • Maar ook, hoe past een verpleegkundige onderzoeksvaardigheden toe in het werkveld?

Dan is het hbo-voorbereidingsprogramma Nurse Academy echt iets voor jou!

Tijdens dit programma werk je samen met studenten en coaches aan een verpleegkundige kwestie. Dit is een opdracht uit de praktijk waarvan je het onderwerp of thema zelf bepaalt. Je werkt hiermee aan één van de bekwaamheden (criteria) uit het eerste leerjaar van de bacheloropleiding Verpleegkunde. Je leert hoe je een onderzoek opzet en uitvoert, net zoals een hbo-verpleegkundige dit in het werkveld doet. Ook ga je samen met een student naar zijn of haar individuele werkplek (stage). Je mag daar rondkijken, ervaren en vragen stellen. Door te proeven van de sfeer en inhoud van de opleiding, helpen we jou bij het maken van een juiste studie- en beroepskeuze. Daarnaast kun je alle ervaringen die je opdoet gebruiken voor je profielwerkstuk.

Wat ga je doen?

Bijeenkomst 1:Kennismaken en de opstart
Je maakt uitgebreid kennis met je medeleerlingen, de coaches en studenten die jou gaan begeleiden. Je krijgt uitleg over het programma en we maken je wegwijs in het gebouw. Daarnaast maken we een start met de oriëntatie op een verpleegkundige kwestie (zelf gekozen onderwerp) welke je gaat gebruiken voor je profielwerkstuk.

Bijeenkomst 2: Kennismaking verpleegkundig beroep en verpleegkundig onderwerp
Tijdens de tweede bijeenkomst kijken we terug op de afgelopen week en de opdracht waarmee je aan de slag bent gegaan. Dit doen we o.a. door in gesprek te gaan met elkaar. Ook zal er deze bijeenkomst een gastspreker aanwezig zijn welke meer zal vertellen over het verpleegkundig vak.

Bijeenkomst 3:Onderzoeksvraag en kennismaking verpleegtechnische vaardigheden
In deze bijeenkomst leer je hoe je naar betrouwbare informatie zoekt, en hoe je deze bronnen juist vermeldt in je verslag. Daarnaast maak je kennis met verpleegtechnische vaardigheden. Aan het einde van deze bijeenkomst is duidelijk welke onderzoeksvraag je gaat beantwoorden en kun je gericht aan de slag.

Bijeenkomst 4:Ontwerpen; onderzoeksmethode en show and grow
Naast een literatuuronderzoek ga je ook onderzoek doen in de praktijk, waarvoor je een ontwerpplan maakt. Je geeft een korte pitch over je onderzoek tot nu toe, we noemen dat een Show and Grow. Aan de hand van de feedback die je krijgt, kun je het onderzoek aanpassen. Deze keer is er ook weer een gastspreker, die je inzicht geeft in het verpleegkundig vak.

Bijeenkomst 5:Door de bril van de verpleegkundige en onderzoeksresultaten Hier ga je je onderzoeksresultaten met ons delen. We bespreken welke informatie je mogelijk nog mist of aan kunt passen. Daarnaast ga je op een super toffe manier (met VR) ervaren hoe het is om een verpleegkundige te zijn.

Bijeenkomst 6:Rapporteren kun je leren
Je gaat alle verzamelde informatie voor je onderzoek, op een overzichtelijke manier verwerken in een rapportage. De coaches en studenten geven je daarbij tips zodat je er een mooi rapport van kunt maken. Van daaruit kun je een conclusie trekken en advies geven. Deze bijeenkomst wordt afgesloten met een enthousiaste gastspreker.

Bijeenkomst 7:Evaluatie Nurse Academy
Een terugblik op het resultaat van je onderzoek. Heb je het antwoord op je vraag gevonden? Hoe kijk je naar de manier waarop je het onderzoek hebt aangepakt. Wat vond je lastig? Kortom, je hebt inzicht gekregen in je onderzoeksvaardigheden, een belangrijk onderdeel van studeren aan het hbo. Je gaat ook een TikTok maken, waar je mogelijk bevestiging krijgt of het vak verpleegkunde jouw ultieme droombaan is!

Bijeenkomst 8:Afsluiting en presentatie
In de laatste bijeenkomst geef je een presentatie van je onderzoek, op een manier die bij jou past. Je doet dit voor je medeleerlingen, coaches en de studenten. Je beantwoordt vragen, maar je mag ook zelf vragen om feedback. Een moment om trots op te zijn! We sluiten het hbo-voorbereidingsprogramma op een gezellige manier af, met een hapje en een drankje.

Data bijeenkomsten

28 september 2023
12 oktober 2023
2 november 2023
23 november 2023
7 december 2023
14 december 2023
11 januari 2024
1 februari 2024

Contactpersoon

Heb je vragen, neem dan contact op met Imke van den Kerkhof

Fontys Campus Rachelsmolen

de Rachelsmolen 1, Eindhoven

Locatiekaart op adres: de Rachelsmolen 1, Eindhoven

Aanwezigheidsplicht

Het hbo voorbereidingsprogramma wordt op locatie gegeven. 100% aanwezigheid is een voorwaarde voor deelname.

Hbo voorbereiding havo/vwo Finance Festival | Eindhoven
28 sep 2023 14:45 - 17:00
Programma
Aanmelding gesloten

Finance Festival


Heb je enig idee wat er allemaal financieel komt kijken bij het organiseren van een festival? Hoe zorg je ervoor dat een festival winst maakt?
Met dit vraagstuk ga je aan de slag tijdens het hbo voorbereidingsprogramma. Je ontdekt wat het beroep van een financieel professional inhoudt. Tijdens individuele- en groepsopdrachten doe je op verschillende manieren kennis op over het vakgebied.
Je krijgt in dit hbo voorbereidingsprogramma financiële vraagstukken over een festival dat aansluit bij de vaardigheden die nodig zijn om te studeren aan het hbo.
Het doel van dit programma is je kennis te laten maken met studeren aan het hbo, de veelzijdigheid van het financiële vakgebied en natuurlijk te ervaren of een financiële studie bij je past.

Wat voor vaardigheden zijn belangrijk bij een financieel beroep?

  • Analytisch denkvermogen: Het vermogen om complexe financiële gegevens te begrijpen en te analyseren.
  • Communicatieve vaardigheden: Het vermogen om financiële informatie op een duidelijke en begrijpelijke manier te communiceren met anderen.
  • Oog voor detail: Het vermogen om nauwkeurig te werken en fouten te voorkomen.
  • Teamwerk: Het vermogen om effectief te werken in een team en samen te werken met anderen.
  • Klantgerichtheid: Het vermogen om de behoeften van klanten te begrijpen en te voldoen aan hun financiële behoeften.

Hieronder alvast een korte introductie van de drie financiële opleidingen van Fontys.

  1. Ben jij geïnteresseerd in bedrijven en cijfers?
    Tijdens de opleiding Accountancy leer je alles over het controleren en adviseren van financiële administraties van bedrijven.
    Je leert bijvoorbeeld hoe je jaarrekeningen opstelt en hoe je belastingaangiften doet. Je wordt opgeleid tot vertrouwenspersoon voor bedrijven.
  2. Heb je iets met de dynamische financiële wereld en vind je het leuk om mensen en bedrijven te adviseren over hun financiële en fiscale toekomst?
    Tijdens de opleiding Finance, Tax and Advice leer je alles over financiële analyses, belastingwetgeving en adviesvaardigheden.
    Je wordt opgeleid tot een financiële expert die in staat is om complexe financiële vraagstukken op te lossen.
  3. Wil jij later de financiële motor van een organisatie goed laten functioneren?
    Tijdens de opleiding Finance & Control leer je hoe je bedrijfsprocessen kunt optimaliseren en hoe je financiële risico's kunt beheersen.
    Je wordt opgeleid tot adviseur van het management die strategische beslissingen kan nemen op basis van financiële gegevens.

Wat ga je doen?

In acht bijeenkomsten focus je je op de financiële beroepen en de vaardigheden die je daarbij nodig hebt.
Het hbo-voorbereidingsprogramma geeft je inzicht in wat er allemaal komt kijken bij deze beroepen.

Bijeenkomst 1: Kennismaking en introductie
Wat moet je eigenlijk leren om een financieel beroep te kunnen uitoefenen? Welke kwaliteiten en vaardigheden zijn hiervoor nodig? Tijdens de eerste bijeenkomst maak je kennis met de drie financiële opleidingen. Daarnaast maak je kennis met je begeleiders en oud-leerlingen van jouw school die nu bij ons studeren.

Bijeenkomst 2 en 3: Informatie verzamelen & analyseren
Als financieel professional is het belangrijk om gegevens te verzamelen en te analyseren om betere beslissingen te nemen op basis van feiten en trends. Hierdoor kun je de financiële gezondheid van een organisatie beter begrijpen en strategieën ontwikkelen om succesvol te zijn. Tijdens bijeenkomst 2 ga je aan de slag met de juridische en fiscale aspecten van het festival, zoals het regelen van een vergunning, een verzekering en de belasting. Tijdens bijeenkomst 3 ga je aan de slag met
de bedrijfseconomische aspecten van het festival, zoals het bepalen van de risico’s en het maken van een investeringsbegroting.

Bijeenkomst 4 en 5: Samenwerken

Als financieel professional is het belangrijk om goed samen te werken met anderen, omdat financiële taken vaak te maken hebben met verschillende afdelingen
binnen een organisatie. Samenwerken betekent dat je goed communiceert, informatie deelt en samenwerkt met anderen om financiële doelen te bereiken en de organisatie succesvol te maken. Tijdens bijeenkomst 4 en 5 richt je je op de vaardigheid samenwerken in een groep en ga je samen aan de slag met het maken van een plan van aanpak. Je leert ook dat persoonlijke veranderingen, zoals een relatiebreuk financiële gevolgen heeft.

Bijeenkomst 6 en 7: Rapporteren
Als financieel professional is rapporteren belangrijk omdat het helpt om financiële informatie en resultaten op een gestructureerde manier te communiceren aan belanghebbenden, zoals het management, investeerders en andere stakeholders. Zo zorgt deze informatie ervoor dat zij geïnformeerde beslissingen kunnen nemen.
Tijdens bijeenkomt 6 en 7 ga je aan de slag met het financiële rapport. Je leert de informatie en adviezen schriftelijk vast te leggen in een aantrekkelijke en overzichtelijke rapportage.

Bijeenkomst 8: Eindpresentatie en evaluatie
Tijdens deze laatste bijeenkomst mag je laten zien waar je al die maanden zo hard aan hebt gewerkt! Samen met je groep voer je een adviesgesprek met de ‘fictieve’ klant.
Je bespreekt jullie adviezen en beantwoord de vragen van de klant. Ook bespreken we wat je hebt geleerd tijdens dit programma en wat je hieruit meeneemt naar de toekomst.

Als je dit hbo-voorbereidingsprogramma gaat volgen, ben je er zeker van dat je:

  • Leert hoe je informatie verzameld, analyseert en omzet naar een financiële rapportage.
  • Oefent in adviseren en beargumenteren in de vorm van een adviesgesprek/ presentatie.
  • Het eerste leerjaar van de 3 financiële opleidingen beter leert kennen.
  • Een indruk krijgt van de vaardigheden, kennis en houding die nodig zijn om op hbo-niveau een financiële opleiding te volgen.
  • Kennis hebt gemaakt met toekomstige medestudenten en de opleidingslocatie.

Data bijeenkomsten

28 september 2023
12 oktober 2023
2 november 2023
23 november 2023
7 december 2023
14 december 2023
11 januari 2024
1 februari 2024

Contactpersoon

Heb je vragen, neem dan contact op met Vera van Hek

Fontys Campus Rachelsmolen gebouw R3/4

Rachelsmolen 1, Eindhoven

Locatiekaart op adres: Rachelsmolen  1, Eindhoven

Aanwezigheidsplicht

Het hbo voorbereidingsprogramma wordt op locatie gegeven. 100% aanwezigheid is een voorwaarde voor deelname.

Hbo voorbereiding havo/vwo De klant is koning | Tilburg
28 sep 2023 14:45 - 17:00
Programma
Aanmelding gesloten

De klant is Koning

Heb jij een neus van commerciële kansen?

  • Word jij blij van blije klanten?
  • Vind je het leuk om na te denken over hoe je geld kunt verdienen?
  • Ben je geïnteresseerd in trends?
  • Vind je het leuk om reclames te maken?

Bij de opleiding Commerciële Economie draait het om marketing en sales. In dit hbo voorbereidingsprogramma maak je kennis met de wereld van marketing, sales en marketingcommunicatie. Ook leer je jezelf beter kennen en word je geïnspireerd door het werkveld.

Wil jij op doelgroepen impact maken op een maatschappelijk verantwoorde en duurzame wijze? Heb jij een neus voor commerciële kansen? Vind jij het leuk om pakkende posts te schrijven voor social media? Of beschik jij over creativiteit om visueel en tekstueel anderen aan jouw boodschap te binden? Lijkt het je het leuk om reclames op te stellen? Maar… Ben jij ook nieuwsgierig? Naar wie jezelf nu bent? Hoe je jouw communicatie aanpast op jouw doelgroep? Naar ontwikkelingen in de markt en de maatschappij? Vind jij het leuk zowel zelfstandig je voor te bereiden en te werken aan opdrachten en op locatie samen met anderen te werken en met en van elkaar te leren?

Bij Fontys Marketing en Communicatie (FMC) en dan specifiek de opleidingen Commerciële Economie en Communicatie draait het om marketing, communicatie en sales. Om het (her)kennen van je doelgroep en om het overbrengen van een boodschap. Om het aan de man brengen van producten of diensten. In het hbo voorbereidingsprogramma ‘De klant is koning’ maak je in 8 sessies kennis met de wereld van marketing, sales en marketingcommunicatie en communicatie. Ook leer jij jezelf beter kennen en kun jij je aan het einde van deze module beter plaatsen in dit werkveld. Hopelijk word je geïnspireerd door het werkveld! Je gaat een aantal Challenges/Opdrachten doen, die je verzamelt in een portfolio-werkstuk. Je gaat feedback geven en ontvangen. Van je mede-deelnemers, van coaches en vanuit het werkveld. Sommige onderdelen doe je individueel, zoals je oriënteren op mogelijke beroepen met betrekking tot Communicatie, Marketing en Sales (Verkoop). Je gaat ook je eigen ‘merk IK’ ontwikkelen. Andere Challenges doe je in een groepje. Samen lossen jullie een probleem op voor een bedrijf, bijvoorbeeld wie precies de doelgroep is en hoe je die het beste bereikt, een nieuw product ontwikkelen, of een reclamecampagne bedenken en uitwerken. Je gaat daarvoor marktonderzoek doen. In de laatste sessie presenteer jij je allermooiste ontwikkelingen die jij hebt doorgemaakt gedurende het werken aan de verschillende opdrachten. Je laat ons je mooiste inzichten zien die je over jezelf te weten bent gekomen - bijvoorbeeld omdat je het aanvankelijk eng vond om interviews te doen, maar jij iets hebt geleerd waardoor de gesprekken juist heel leuk waren of hoe je iets hebt gemaakt en op basis van feedback bent gaan verbeteren tot iets waar je nog trotser op bent geworden.
Alles wat je maakt en leert tijdens dit voorbereidingsprogramma op jouw mogelijke studiekeuze, kun je gebruiken voor je profielwerkstuk. Daarnaast ervaar je hoe het is om te studeren aan het HBO.


Wat ga je doen?

Bijeenkomst 1 Kennismaking en introductie

  • Welkom en kennismaking
  • Introductie en verkenning opdracht 1 (beroepenoriëntatie)
  • Flitscollege Interviews doen en Portfolio maken

Bijeenkomst 2 Opdracht 1 & 2 en college

  • Feedback opdracht 1 en verkenning opdracht 2
  • Flitscollege
  • Plan van aanpak opdracht 2

Bijeenkomst 3 Opdracht 3 en college

  • Feedback opdracht 2 en verkenning opdracht 3 (het merk ‘ik’)
  • Flitscollege •Plan van aanpak opdracht 3

Bijeenkomst 4 Bronnenonderzoek en opdracht 4

  • Bronnenonderzoek keuze opdracht 4
  • Werkvorm bronnen delen
  • Plan van aanpak opdracht 4

Bijeenkomst 5 Opdracht 4 en college

  • Feedback voorgang opdracht 4
  • Flitscollege (o.v.b.)
  • Werkvorm naar keuze

Bijeenkomst 6 College en PvA eindpresentatie

  • Feedback voortgang opdracht 4
  • Flitscollege presenteren
  • Plan van aanpak eindpresentatie

Bijeenkomst 7 College en Eindpresentatie groep

  • Eindpresentaties groepsproject
  • Flitscollege Bijeenkomst 8 Eindpresentatie individueel en afsluiting
  • Eindpresentaties individueel
  • Gezellige afsluiting + bewijs van deelname

Als je dit voorbereidingsprogramma hebt gevolgd, ben je er zeker van dat:

  • je kunt aantonen dat je een beeld hebt gekregen van verschillende beroepsmogelijkheden in of het werkveld van Communicatie of het werkveld van commercieel economisch en wat deze inhouden;
  • je kunt aantonen dat je inzichten hebt opgedaan over wie je bent, wat je goed kunt en wat je later wilt bereiken (dit kan op lange termijn of kortere termijn);
  • je kunt dit omzetten in je eigen merk;
  • je kunt aantonen dat je waarde kan creëren voor een bedrijf. Daarvoor kun je kiezen uit een aantal opdrachten die je in viertallen samen gaat aanpakken;
  • je kunt aantonen dat je eenvoudig onderzoek kunt opzetten en uitvoeren volgens de basis richtlijnen voor doen van onderzoek;
  • je kunt aantonen dat je onderzoeksresultaten kunt analyseren en rapporteren in een verzorgd en logisch gestructureerd document;
  • je kunt aantonen dat je onderzoeksresultaten en conclusies overtuigend kunt presenteren;
  • je kunt zichtbaar maken in jouw portfolio dat je op basis van concrete feedback (van mede-deelnemers, coach én minstens 1 persoon uit het werkveld) je opdrachten hebt verbeterd (dit komt terug bij alle opdrachten);
  • je kunt reflecteren over die verbeteringen (dus: benoemen wat op basis van de theorie goed en niet goed was, waarom de verbeterde versie dan inhoudelijk beter is en wat je in de toekomst nóg beter wil doen). Kan je duidelijk maken wat je geleerd hebt.

    Data bijeenkomsten

    28 september 2023
    12 oktober 2023
    2 november 2023
    23 november 2023
    7 december 2023
    14 december 2023
    11 januari 2024
    1 februari 2024

    Contactpersoon

    Heb je vragen, neem dan contact op met Roy Bax

    Campus Stappegoor, Gebouw P3

    Professor Goossenslaan 1-01, Tilburg

    Locatiekaart op adres: Professor Goossenslaan  1-01, Tilburg

    Aanwezigheidsplicht

    Het hbo voorbereidingsprogramma wordt op locatie gegeven. 100% aanwezigheid is een voorwaarde voor deelname.

    Hbo voorbereiding havo/vwo Pijnstillers | Eindhoven
    28 sep 2023 14:45 - 17:00
    Programma
    Aanmelding gesloten

    Onderzoeken van pijnstillers

    Ben jij geïnteresseerd om te komen werken in een laboratorium? Vind jij
    het leuk om met je handen te werken?

    Bij de opleiding Applied Science in Eindhoven ga je pijnstillers onderzoeken. Je hebt vast wel eens een paracetamolletje of een aspirine geslikt, maar heb je je wel eens ooit afgevraagd hoe deze pijnstiller er van binnen 'uitziet'. Wat zitten er voor stoffen in en zou je ook zelf een pijstiller kunnen maken.
    Tijdens het hbo voorbereidingsprogramma “Pijnstillers” ga je in 8 bijeenkomsten een pijnstiller ontleden (synthetiseren) en ga je de zuiverheid bepalen met diverse analyse apparatuur.

    Wat ga je doen?

    Je gaat in het laboratorium samen met andere leerlingen als eerste een synthese uitvoeren waarbij je zelf een pijnstiller gaat maken, waarna je deze gaat kristalliseren oftewel nog zuiverder gaat maken. Tijdens de andere bijeenkomsten wordt de zuiverheid bepaald van je eigen gemaakte pijnstiller met diverse analyse apparaten zoals Thin Layer Chromotagrafie (TLC), Fourier-transform, Infrared spectroscopy (ft-IR), Ultraviolet spectroscopie (UV-Vis) en eventueel High performance liquid chromatografie (HPLC).
    Bij de laatste bijeenkomst mag je aan de hand van een presentatie je resultaten presenteren en krijg je een behaald of niet behaald.

    Let op:

    Tijdens het bezoek aan de Fontys wordt in een practicumzaal gewerkt. Je krijgt van ons een laboratorium jas en een veiligheidsbril. Hou er rekening mee dat het verplicht is tijdens de lessen alles onder de knie bedekt moet zijn. Dus geen panty maar een lange broek. Je moet ook dichte schoenen dragen en heb je lange haren maak, ze dan vast!

    Als je dit voorbereidingsprogramma gaat volgen, ben je er zeker van dat je:

    • ervaring opdoet met het opzetten, uitvoeren, analyseren en presenteren
      van een onderzoek;
    • werkervaring krijgt in het laboratorium en leert werken met chemicaliën en diverse apparatuur, zodat je inzicht krijgt in het beroepenveld van de chemicus.

    Data bijeenkomsten

    28 september 2023
    12 oktober 2023
    2 november 2023
    23 november 2023
    7 december 2023
    14 december 2023
    11 januari 2024
    1 februari 2024

    Fontys Campus Nexus

    De Rondom 1, Eindhoven

    Locatiekaart op adres: De Rondom  1, Eindhoven

    Aanwezigheidsplicht

    Het hbo voorbereidingsprogramma wordt op locatie gegeven. 100% aanwezigheid is een voorwaarde voor deelname.

    Hbo voorbereiding havo/vwo Technische Natuurkunde | Eindhoven
    28 sep 2023 14:45 - 17:00
    Programma
    Aanmelding gesloten

    Achtbanen, wat komt er bij kijken?


    Tijdens dit voorbereidingsprogramma kijk je met een natuurkundige bril naar de achtbaantechnologie, waarbij je zelf een verdieping kunt kiezen. Zo wordt een achtbaan bijvoorbeeld aangedreven door een elektromotor. Mogelijk zelfs een duurzame variant. Natuurlijk wil je dat een achtbaan lekker snel gaat, onderzoek naar aerodynamica is hierbij cruciaal. Ook hier ligt een mogelijkheid. Hoe hoog kun je een looping eigenlijk maken, zonder dat de achtbaan terugrolt? Welke rol speelt weerstand hierbij? Zoals je ziet, zijn er verschillende aspecten om te onderzoeken, samen gaan we kijken waarop jij je wilt focussen. Tevens krijg je bij dit programma een voorproefje hoe het er bij de opleiding Technische Natuurkunde aan toe gaat. Je zult ook merken dat bij ons een sterke koppeling tussen theorie en praktijk aanwezig is.

    Wat ga je doen?

    1. Kennismaken met studentassistenten die de begeleiding voornamelijk verzorgen.

    2. Bepalen van het onderzoek: Welk thema kies je?

    3 t/m 7 : Meten is weten.

    8. Afsluiting en eindpresentatie.

    Als je dit voorbereidingsprogramma gaat volgen, ben je er zeker van dat je:

    • kennis hebt opgedaan van de opleiding Technische Natuurkunde;
    • natuurkundige onderzoeksvaardigheden en laboratoriumsessies in een natuurkundig lab krijgt;
    • ondersteuning krijgt bij het maken van je profielwerkstuk;
    • verdieping en verbreding krijgt in de natuurkunde;
    • coaching op het gebied van presenteren en verslaglegging krijgt;
    • passie voor natuurkunde van experts ervaart;
    • een leuke en gezellige tijd hebt.

    Data bijeenkomsten

    28 september 2023
    12 oktober 2023
    2 november 2023
    23 november 2023
    7 december 2023
    14 december 2023
    11 januari 2024
    1 februari 2024

    Fontys Campus Nexus

    de Rondom 1, Eindhoven

    Locatiekaart op adres: de Rondom 1, Eindhoven

    Aanwezigheidsplicht

    Het hbo voorbereidingsprogramma wordt op locatie gegeven. 100% aanwezigheid is een voorwaarde voor deelname.

    Hbo voorbereiding havo/vwo Elektrotechniek | Eindhoven
    28 sep 2023 14:45 - 17:00
    Programma
    Aanmelding gesloten

    Sensoren in het dagelijks leven

    Wat is elektrotechniek


    Elektronica is overal om ons heen. Van smartphones en computers tot slimme huizen en zelfrijdende auto's, alles gebruikt elektronica. Door meer te weten te komen over elektronica, kun je beter begrijpen hoe deze technologieën werken en hoe ze ons leven veranderen. Daarnaast kun je als elektrotechnicus je eigen elektronische apparaten ontwerpen en bouwen.

    Met een carrière in elektrotechniek is het banen aanbod zeer groot en gevarieerd. Dit komt omdat er in bijna alle sectoren gebruik gemaakt wordt van elektronica en er meer elektrotechnisch werk is dan elektrotechnici.
    Als elektrotechnisch engineer zijn dit een van de vele dingen waar je mee te maken kunt krijgen:

    • Ontwerpen en ontwikkelen van nieuwe elektronische apparaten en systemen, zoals robots, sensoren, medische apparatuur en meer;
    • Ontwerpen van elektrotechnische systemen voor gebouwen, waaronder verlichting, communicatie, beveiliging en meer:
    • Programmeren van microcontrollers en andere elektronische apparaten om verschillende functies uit te voeren;
    • Testen en debuggen van elektronische systemen om er zeker van te zijn dat ze correct werken;
    • Installatie en onderhoud van elektronische apparatuur en systemen, inclusief het oplossen van problemen en het oplossen van storingen;
    • Adviseren van klanten over de beste oplossingen voor hun elektronische behoeften, rekening houdend met budget, functionaliteit en andere factoren;
    • Werken aan de integratie van verschillende technologieën, waaronder mechanica, software en elektrotechniek, om complexe systemen te bouwen;
    • Bijdragen aan onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten om nieuwe technologieën en toepassingen te ontdekken;
    • Werken met sensoren om gegevens te verzamelen en te analyseren voor toepassingen zoals automatisering, controle en monitoring;
    • Bijdragen aan duurzaamheids- en milieuprojecten, zoals het ontwerpen van energiezuinige systemen en het implementeren van hernieuwbare energiebronnen.

    Hbo voorbereidingsprogramma Elektrotechniek

    In het hbo voorbereidingsprogramma van Elektrotechniek ligt de focus op “sensoren in het dagelijks leven”. Sensoren worden in de elektrotechniek gebruikt in veel toepassingsgebieden, van het monitoren van een patiënt zijn gezondheid tot autonoom auto rijden en het automatiseren van landbouw toepassingen. Tijdens het voorbereidingsprogramma krijg je de keuze uit vier verschillende onderzoeksgebieden: gezondheidszorg, automotive, landbouw en smart home.

    Dus ga jij volgend schooljaar eindexamen havo of vwo doen en wil je een profielwerkstuk maken over elektronica en lijkt het je leuk om bezig te zijn met vragen als: “Hoe meet je angst met sensoren?” en “Hoe kunnen autonome auto’s bijdragen aan de veiligheid op de weg?”. Dan is het hbo voorbereidingsprogramma Elektrotechniek echt iets voor jou!


    Wat ga je doen?

    Samen met andere leerlingen werk je in 8 bijeenkomsten aan een van de vier onderzoeksopdrachten. Je werkt alleen of in kleine groepjes en leert hoe je onderzoek moet doen. Naast het onderzoek dat je doet voor je profielwerkstuk ga je zelf een sensor maken die hoort bij het onderzoeksgebied dat je gekozen hebt. Tijdens dit proces zul je korte colleges en begeleiding van docenten krijgen om je theoretische en praktische vaardigheden te verbeteren omtrent elektrotechniek. Tijdens de bijeenkomsten volg je onderwijs zoals onze studenten dat elke dag krijgen. Dat betekent dat je veel samenwerkt en feedback krijgt over je onderzoek, je kennis, houding en vaardigheden.

    Bijeenkomst 1: Kennismaken en opstart (Wat is onderzoek?)
    De leerlingen krijgen een introductie presentatie met de hoofdonderzoeksvraag over sensoren. Vervolgens krijgen ze uitleg over de verschillende onderzoeksgebieden en de bijbehorende onderzoeksvragen. Vervolgens leggen we de planning uit van de 8 bijeenkomsten. Dan een rondleiding van het elektrotechniek deel in het gebouw. Na de rondleiding beginnen met een presentatie over “Wat is onderzoek” waarin we het V-model uitleggen. Aan het eind van de presentatie komen de verschillende onderzoeksgebieden met onderzoeksvragen weer aan bod. De leerlingen krijgen de opdracht om volgende week een onderzoeksvraag gekozen te hebben met onderbouwing van hun keuze.

    Bijeenkomst 2: Hoe doe je onderzoek?

    De leerlingen hebben voor deze bijeenkomst hun onderzoeksvraag gekozen. Deze bijeenkomst is bedoelt om de leerlingen uit te leggen hoe zij hun eigen onderzoek kunnen aanpakken. Om dit te kunnen doen moeten ze hun onderzoek SMART formuleren. Naast het formuleren van de hoofd onderzoeksvraag op een SMART manier worden ze ook gevraagd om deel onderzoeksvragen te bedenken en deze SMART te formuleren.

    Bijeenkomst 3: Sensoren
    De leerlingen krijgen een presentatie “wat zijn sensoren”. Hier leren ze het basisprincipe van een sensor, de soorten sensoren en de toepassingen van deze sensoren. Aan het eind van de presentatie gaan de leerlingen zelf uitzoeken welke sensoren zij nodig hebben om de hoofd- en deelonderzoeksvragen te beantwoorden. Het is de bedoeling dat de leerlingen na de bijeenkomst thuis onderzoek doen hoe de sensoren werken die ze voor hun onderzoek nodig hebben.

    Bijeenkomst 4: Meten is weten
    Tijdens deze bijeenkomst gaan de leerlingen metingen uitvoeren met de sensoren die ze nodig hebben om hun onderzoeksvragen te beantwoorden. Om de metingen te doen gebruiken de leerlingen sensor modules die ze kunnen aansluiten op een Arduino test bord. Met dit test bord kunnen de leerlingen via de Arduino monitor op de laptop of een ingebouwd LCD scherm op het test bord zien wat de sensor meet. Op het test bord zitten test punten waar ze met een oscilloscoop de signalen kunnen meten of met een functiegenerator signalen kunnen aanbrengen. Voor iedere sensor zijn er meetopdrachten gemaakt die de leerlingen kunnen doen. Deze staan in een Excel bestand. De leerlingen moeten alleen de meetopdrachten maken van de benodigde sensoren voor het onderzoek. Het is optioneel om de andere meetopdrachten ook te maken. In het Excel bestand wordt ook uitgelegd hoe de oscilloscoop en functiegenerator werkt en hoe je deze moet bedienen. Voor het maken van de meetopdrachten krijgen de studenten indien nodig nog extra tijd in bijeenkomst 5.

    Bijeenkomst 5: Hoe maak je een sensor
    Tijdens deze bijeenkomst gaan de leerlingen zelf uitzoeken hoe je de sensoren maakt voor hun onderzoeksvraag. Om dit te kunnen krijgen de leerlingen een hele korte les over elektronica zodat ze de schakelingen kunnen begrijpen die ze op het internet tegenkomen. In deze elektronica les worden de volgende onderdelen behandelt: - De Wet van Ohm met klassikale opdrachten - Interactieve uitleg over ground referenties met klassikale opdrachten - Verschillende soorten weerstanden behandelen (potentiometer, trimmer, thermistor, photoresistor (LDR)) - Introductie diodes. Eigenschappen en karakteristiek van diodes. Verschillende diodes (LED, photodiode, zener) laten zien met symbolen. Klassikale opdracht LED aansturen. - Condensatoren, spoelen en transformatoren kort uitleggen, e.g. basiswerking (cap blokkeert DC etc.), formule impedantie en toepassingen (1e orde filters, koppel- en ontkoppel condensatoren) - Transistoren kort uitleggen, e.g. kleine basisstroom stuurt grote collector stroom (soort schakelaar) en alleen voorbeeld laten zien hoe het als versterker kan worden toegepast (dit gaan ze namelijk niet gebruiken). - Opamps kort uitleggen, e.g. buffer, non-inverting en inverting amplifier, actieve filters - Arduino kort uitleggen. Verwijzen naar tutorial blink LED en Serial monitor. Componenten voor het maken van een eigen sensor zijn aanwezig vanaf deze bijeenkomst. Voor de componenten lijst zie document: “nog invullen”. De leerlingen kunnen nu zelfstandig uitzoeken hoe ze hun sensor moeten maken. Je kunt de leerlingen helpen door ze te laten zoeken op “DIY vul hier sensor in”.

    Bijeenkomst 6: Je eigen sensor maken
    Als het goed is hebben de meeste leerlingen bij deze les al genoeg onderzoek gedaan naar hun DIY sensor en zouden ze deze kunnen maken met de aanwezige componenten. Tijdens deze les zijn de leerlingen zelfstanding hun sensor aan het maken op een breadboard. De aanwezige docent loopt rond om te kijken of de leerlingen problemen ervaren en te helpen indien nodig. Als er leerlingen eerder klaar zijn met het maken van de sensor kunnen ze al beginnen met het testen van de sensor en de resultaten documenteren. Indien mogelijk voor het type sensor mogen de studenten de sensor schakeling op een experimenteer print maken en indien van toepassing inbouwen in een houder e.g. pulse oximeter.

    Bijeenkomst 7: Je eigen sensor testen
    Tijdens deze bijeenkomst gaan de leerlingen de zelfgemaakte sensoren testen en de resultaten documenteren om hun onderzoek te onderbouwen.

    Bijeenkomst 8: Afsluiting en presentatie
    Deze bijeenkomst laten de leerlingen zien wat ze in de afgelopen maanden hebben gedaan d.m.v. een presentatie. Hierin leggen ze uit wat ze onderzocht hebben en wat hun resultaten daarbij waren. De presentatie doen ze voor hun medeleerlingen en de docent(en). Je beantwoordt vragen, maar mag ook zelf vragen om feedback van de aanwezigen. Een moment om trots op te zijn! Je krijgt geen cijfer van onze opleiding maar wel een waardering in de vorm van behaald of niet behaald aan de hand van een beoordelingsformulier. Als alle presentaties zijn geweest vragen we de leerlingen om een (online) feedback formulier in te vullen over het hbo voorbereidingsprogramma (e.g. hebben de leerlingen een beter beeld van de studie elektrotechniek en zouden ze de studie nu kiezen n.a.v. dit programma). We sluiten het hbo voorbereidingsprogramma op een gezellige manier af met een hapje en een drankje.

    Als je dit voorbereidingsprogramma hebt gevolgd, ben je er zeker van dat:

    • Een beter beeld van de studie Elektrotechniek en de vakken die daar worden gegeven.
    • Elektrotechnische vaardigheden zoals solderen, schakelingen ontwerpen, programmeren, werken met een oscilloscoop en functiegenerator.
    • Kennis over de vaardigheden die ze bij een hbo studie van je verwachten.

        Data bijeenkomsten

        28 september 2023
        12 oktober 2023
        2 november 2023
        23 november 2023
        7 december 2023
        14 december 2023
        11 januari 2024
        1 februari 2024

        Contactpersoon

        Heb je vragen, neem dan contact op met Mohamed Talbi

        Fontys Campus Nexus

        de Rondom 1, Eindhoven

        Locatiekaart op adres: de Rondom  1, Eindhoven

        Aanwezigheidsplicht

        Het hbo voorbereidingsprogramma wordt op locatie gegeven. 100% aanwezigheid is een voorwaarde voor deelname.

        Hbo voorbereiding havo/vwo Toegepaste Wiskunde | Eindhoven
        28 sep 2023 14:45 - 17:00
        Programma
        Aanmelding gesloten

        E-Buzz - Verder komen met elektrisch transport
        in steden

        Tijdens dit voorbereidingsprogramma werk je samen met studenten en een coach aan een maatschappelijk probleem, een opdracht uit de praktijk. Dit jaar betreft het onderwerp: E-Buzz - Verder komen met elektrisch transport in steden. Binnen de opleiding Toegepast Wiskunde is dit een groepsopdracht in het tweede jaar. Daarnaast doet de opleiding Toegepaste Wiskunde onderzoek naar elektrisch vervoer van personen in de gemeente Eindhoven. De resultaten van dit onderzoek werden afgelopen Mei gepresenteerd op de Nationale Wiskunde Dagen.

        Steeds meer vervoersbedrijven gebruiken bussen die rijden op elektriciteit. Dit is beter voor het milieu, omdat deze bussen geen of minder CO2 uitstoten. Dat houdt de lucht in de stad schoner. Het zorgt echter ook voor meer dan genoeg nieuwe uitdagingen. Bij verbrandingsmotoren is de reikwijdte en het tanken doorgaans niet iets waar je bij het plannen van de ritten rekening mee moet houden. Voor een elektromotor is dat niet altijd even vanzelfsprekend. Er zijn nog veel vragen te beantwoorden om de E-bus goed te kunnen inzetten. Denk aan vragen als: Waar plaatsen we ons/onze oplaadpunt(en)? Wat moet de capaciteit zijn van onze accu’s? Wat is het verbruik van de motor, afhankelijk van de route? Dit zijn allemaal vragen waarmee je met wiskunde een oplossing op kunt vinden.

        In dit voorbereidingsprogramma ga je op een drietal vragen antwoorden vinden met verkregen wiskundige kennis. Hierin word je ondersteund opdat je een goede indruk krijgt van de werkwijze binnen de opleiding en de praktijk. Door zowel te proeven aan de sfeer als de inhoud van de opleiding helpen we jou hopelijk bij het maken van een juiste studie- en beroepskeuze. Daarnaast kun je alle ervaringen die je opdoet gebruiken voor je profielwerkstuk.

        Wat ga je doen?

        Ga jij volgend schooljaar eindexamen havo of vwo doen en wil je een profielwerkstuk maken over een onderwerp dat jou echt interesseert? Heb je interesse in wiskunde en wil je meer weten over de toepassing van wiskunde en betekenis van wiskunde voor onze samenleving? Dan is het hbo voorbereidingsprogramma Toegepaste Wiskunde echt iets voor jou! Tijdens dit voorbereidingsprogramma werk je samen met studenten en een coach aan een maatschappelijk probleem, een opdracht uit de praktijk. Dit jaar betreft het onderwerp:
        E-Buzz - Verder komen met elektrisch transport in steden
        . Binnen de opleiding Toegepast Wiskunde is dit een groepsopdracht in het tweede jaar. Daarnaast doet de opleiding Toegepaste Wiskunde onderzoek naar elektrisch vervoer van personen in de gemeente Eindhoven. De resultaten van dit onderzoek werden afgelopen Mei gepresenteerd op de Nationale Wiskunde Dagen. Steeds meer vervoersbedrijven gebruiken bussen die rijden op elektriciteit. Dit is beter voor het milieu, omdat deze bussen geen of minder CO2 uitstoten. Dat houdt de lucht in de stad schoner. Het zorgt echter ook voor meer dan genoeg nieuwe uitdagingen. Bij verbrandingsmotoren is de reikwijdte en het tanken doorgaans niet iets waar je bij het plannen van de ritten rekening mee moet houden. Voor een elektromotor is dat niet altijd even vanzelfsprekend. Er zijn nog veel vragen te beantwoorden om de E-bus goed te kunnen inzetten. Denk aan vragen als: Waar plaatsen we ons/onze oplaadpunt(en)? Wat moet de capaciteit zijn van onze accu’s? Wat is het verbruik van de motor, afhankelijk van de route? Dit zijn allemaal vragen waarmee je met wiskunde een oplossing op kunt vinden. In dit voorbereidingsprogramma ga je op een drietal vragen antwoorden vinden met verkregen wiskundige kennis. Hierin word je ondersteund opdat je een goede indruk krijgt van de werkwijze binnen de opleiding en de praktijk. Door zowel te proeven aan de sfeer als de inhoud van de opleiding helpen we jou hopelijk bij het maken van een juiste studie- en beroepskeuze. Daarnaast kun je alle ervaringen die je opdoet gebruiken voor je profielwerkstuk. Wat ga je doen? In een klein groepje van leerlingen werk je in 8 bijeenkomsten aan een drie problemen (opdrachten) die zich voordoen bij gebruik van elektrische bussen voor passagiervervoer. Tijdens de bijeenkomsten krijg je uitleg (college) over de wiskunde die betrekking heeft op de opdrachten. Daarnaast krijg je uitleg over tools die je kunt gebruiken bij het werken aan de opdracht. Immers, de uitdagingen zijn zo groot dat het oplossen met pen en papier geen optie meer is. Tenslotte ga je met je groepje proberen om tot een oplossing te komen voor elk van de drie problemen. In de laatste bijeenkomst presenteer je je resultaten en leg je uit hoe je tot je antwoorden bent gekomen. Kortom: een mooie kans om je te ontwikkelen, voor te bereiden op het hbo en een beeld te krijgen van wat Toegepaste Wiskunde studeren bij Fontys inhoudt! Je bent zelf verantwoordelijk voor de voortgang van je profielwerkstuk, maar dat betekent uiteraard niet dat je alles alleen moet doen, we doen dit samen! Alle bijeenkomsten vinden plaats op de opleidingslocatie van Fontys Hogeschool Eindhoven, maar in de weken tussen de bijeenkomsten door werk je thuis of op school verder aan je profielwerkstuk.

        Bijeenkomst 1: Kennismaken en de opstart
        Je maakt uitgebreid kennis met je medeleerlingen en de coach. Daarnaast krijgt uitleg over de leerlijnen binnen de opleiding Toegepaste Wiskunde. We maken een start met de oriëntatie op het onderwerp Elektrische bus, middels een demo en omschrijving van de uitdagingen die dat met zich meebrengt. Aan het einde van deze bijeenkomst weet je wat er van je wordt verwacht de komende weken.

        Bijeenkomst 2: Rapportagevaardigheden
        Je krijgt uitleg over hoe met hoofd- en deelvragen de problemen kunt benaderen en hoe je je bevindingen documenteert. Al die informatie en dus de antwoorden op je onderzoeksvragen moeten op een overzichtelijke manier verwerkt worden in een verslag. Dan kun je uiteindelijk een conclusie trekken en bijvoorbeeld een advies geven. Je krijgt uitleg over het schrijven van de rapportage en de conclusie zodat je er een mooi rapport van kunt maken.

        Bijeenkomst 3-7: Nu werk je aan de drie opdrachten
        1. De invloed van hoogteverschil op het energieverbruik van een bus.
        2. Wat is de invloed van de volgorde van busstops op het energieverbruik van een bus.
        3. Hoe modelleer ik de relatie tussen twee variabelen voor mijn model van de bus.

        Bijeenkomst 8: Afsluiting en presentatie
        In bijeenkomst 8 mag je laten zien waar je al die maanden zo hard aan gewerkt hebt! Je geeft een presentatie van je onderzoek op een manier die bij jou past. Je doet dit voor je medeleerlingen, studenten en coaches. Je beantwoordt vragen, maar mag ook zelf vragen om feedback van de aanwezigen. Een moment om trots op te zijn! Je krijgt geen cijfer van onze opleiding maar wel een waardering in de vorm van behaald of niet behaald aan de hand van een beoordelingsformulier.

        Als je dit voorbereidingsprogramma gaat volgen, ben je er zeker van dat je:

        • Ondersteuning hebt gekregen bij het maken van een profielwerkstuk
        • Kennis hebt gemaakt met HBO-vaardigheden en inzicht in je eigen competenties.
        • Zicht hebt gekregen op de inhoud en de onderwijsvorm bij Fontys Hogeschool Toegepaste Wiskunde
        • Zicht hebt gekregen op het werkveld van een toegepast wiskundige
        • Kennis gemaakt hebt met toekomstige medestudenten en de opleidingslocatie

        Data bijeenkomsten

        28 september 2023
        12 oktober 2023
        2 november 2023
        23 november 2023
        7 december 2023
        14 december 2023
        11 januari 2024
        1 februari 2024

        Contactpersoon

        Heb je vragen, neem dan contact op met Jean-Paul van Leeuwen

        Fontys Campus Nexus

        De Rondom 1, Eindhoven

        Locatiekaart op adres: De Rondom 1, Eindhoven

        Aanwezigheidsplicht

        Het hbo voorbereidingsprogramma wordt op locatie gegeven. 100% aanwezigheid is een voorwaarde voor deelname.

        Hbo voorbereiding havo/vwo Mechatronica | Eindhoven
        28 sep 2023 14:45 - 17:00
        Programma
        Aanmelding gesloten

        Hoe kunnen we een bal laten balanceren op een platform?

        Tijdens het hbo-voorbereidingsprogramma werk je samen met studenten en coaches aan een opdracht uit de praktijk. Je leert hoe je een onderzoek opzet en uitvoert, net zoals dit in de praktijk gebeurt. Hierdoor krijg je een indruk van de werkwijze binnen de opleiding en de praktijk. Door zowel te proeven aan de sfeer als de inhoud van de opleiding helpen we jou hopelijk bij het maken van een juiste studie- en beroepskeuze. Daarnaast kun je alle ervaringen die je opdoet gebruiken voor je profielwerkstuk.

        Wat ga je doen?

        Samen met andere leerlingen werk je in 8 bijeenkomsten aan een opdracht. Je werkt in kleine groepjes, leert hoe je onderzoek moet doen en krijgt theoretische kennis over het onderwerp in korte colleges. Kortom: een mooie kans om je te ontwikkelen, voor te bereiden op het hbo en een beeld te krijgen van wat studeren bij Fontys inhoudt! Binnen het hbo voorbereidingsprogramma ben je zelf verantwoordelijk voor de voortgang van je profielwerkstuk, maar dat betekent uiteraard niet dat je alles alleen moet doen, we doen dit samen. Alle bijeenkomsten vinden plaats op de opleidingslocatie van Fontys Engineering Eindhoven, maar in de weken tussen de bijeenkomsten door werk je thuis of op school verder aan je profielwerkstuk.

        Bijeenkomst 1: Kennismaken en de opstart
        Je maakt kennis met je medeleerlingen, de coaches en studenten die jou gaan begeleiden, als wel het gebouw en de faciliteiten. Je krijgt uitleg over de planning van het programma en er is een rondleiding door het gebouw. De opdracht wordt uitgelegd, alsmede de werkwijze voor projecten binnen Fontys Engineering. Vervolgens begint de oriëntatie op de opdracht en het thema van je profielwerkstuk. Aan het einde van deze bijeenkomst weet je wat er van je verwacht wordt en kun je een begin maken aan het plan van aanpak.

        Bijeenkomst 2: Oriëntatie en projectstructuur
        Tijdens de tweede bijeenkomst kijken we terug op de afgelopen week en de opdracht waarmee je aan de slag bent gegaan. Dit doen we o.a. door in gesprek te gaan met elkaar en naar het beginsel van het plan van aanpak en de vervolg stappen m.b.t. de projectstructuur te kijken. Verder wordt er naar de onderzoeksvraag gekeken met het oog op SMART formulering. Jullie worden hierbij begeleid door studenten. Zij zullen de volgende bijeenkomsten ook aanwezig zijn.

        Bijeenkomst 3: Onderzoek; Kennismaking met de opstelling.
        Je leert de opstelling en de bijbehorende componenten kennen. Aan het einde van bijeenkomst 3 heb je een overzicht van wat je gaat onderzoeken en kun je aan de slag met een testplan.

        Bijeenkomst 4: Ontwerpen; Model testen
        We maken berekeningen en inschattingen die nodig zijn om het gewenste resultaat te behalen. Deze testen we in een model van de opstelling om meer inzicht te krijgen in welk effect verschillende inputs hebben.

        Bijeenkomst 5: Uitvoering en praktijk

        In deze bijeenkomst ga je de testen uitvoeren in de praktijk. Komen deze overeen met de verwachtingen? Waarom wel of niet? Dit kun je vergelijken met het eerder gebruikte model.

        Bijeenkomst 6: Verdere tests
        Hier is ruimte voor verdere tests en kunnen er andere aspecten gevarieerd worden om te kijken naar hun invloed.

        Bijeenkomst 7: Rapportagevaardigheden
        Vaak niet de favoriete bezigheid van engineers maar wel een belangrijk aspect, zowel op als buiten school. Inmiddels heb je al best veel informatie verzameld over je project. Al die informatie en dus de antwoorden op je onderzoeksvragen moeten op een overzichtelijke manier verwerkt worden in een rapportage. Dan kun je uiteindelijk een conclusie trekken en bijvoorbeeld een advies geven. Onze studenten zullen je tips geven bij het schrijven van de rapportage en de conclusie zodat je er een mooi rapport van kunt maken.

        Bijeenkomst 8: Afsluiting en presentatie
        In de laatste bijeenkomst wordt het programma afgerond met een demonstratie en presentatie. Het moment waarop je harde werk wordt afgerond. Hier laat je zien wat onderzocht is en de bijbehorende resultaten. Als alle presentaties zijn geweest vragen we de leerlingen om een (online) feedbackformulier in te vullen over het hbo-voorbereidingsprogramma (e.g. hebben de leerlingen een beter beeld van de studie en zouden ze de studie nu kiezen n.a.v. dit programma, of wat zouden ze graag nog anders zien).

        Als je dit voorbereidingsprogramma gaat volgen, ben je er zeker van dat je:

        • Ondersteuning hebt gekregen bij het maken van een profielwerkstuk
        • Kennis hebt gemaakt met HBO-vaardigheden en inzicht in je eigen competenties
        • Zicht hebt gekregen op de inhoud en de onderwijsvorm bij Fontys Mechatronica
        • Ervaring hebt opgedaan in de werkwijze van Fontys Engineering projecten
        • Kennis gemaakt hebt met toekomstige medestudenten en de opleidingslocatie

        Data bijeenkomsten

        28 september 2023
        12 oktober 2023
        2 november 2023
        23 november 2023
        7 december 2023
        14 december 2023
        11 januari 2024
        1 februari 2024

        Fontys Campus Nexus

        De Rondom 1, Eindhoven

        Locatiekaart op adres: De Rondom 1, Eindhoven

        Aanwezigheidsplicht

        Het hbo voorbereidingsprogramma wordt op locatie gegeven. 100% aanwezigheid is een voorwaarde voor deelname.

        Hbo voorbereiding havo/vwo Leraar gezocht! | 's-Hertogenbosch
        28 sep 2023 14:45 - 17:00
        Programma
        Aanmelding gesloten

        Schuilt er een leraar in jou?

        Zeggen ze dat je duidelijk en begrijpelijk uitlegt? Dat je geduldig en behulpzaam bent? Dan is het hbo voorbereidingsprogramma Leraar gezocht! geknipt voor jou.

        Je verkent de ins en outs van het beroep en het studeren aan het hbo. Je volgt colleges, maakt kennis met studenten, proeft aan het lesgeven door een miniles te geven en loopt twee dagen stage, waarbij je mag kiezen uit basis- en voortgezet onderwijs of een dag in elk van de twee typen onderwijs. Zodat jij een bewuste keuze kunt maken voor jouw vervolgstudie.

        Wat ga je doen?

        Na de kennismaking in de eerste bijeenkomst, waarin je ook je stagevoorkeur opgeeft, maak je kennis met onderwerpen als de bekwaamheidseisen voor leraar (basis- en voortgezet onderwijs), vak- en algemene didactiek, hoe het Nederlandse onderwijsstelsel in elkaar zit en de diploma’s die je nodig hebt om in het onderwijs te mogen werken. Je leert hoe je doelgericht observeert om van je observatie te leren en observeert een of meer van je eigen leraren op de manier waarop zij lesgeven. Je interviewt één of meer van je eigen leraren en je bereidt een les voor zoals al onze studenten dat doen. Je voert je (mini)les uit, je leert hoe je erop terugblikt om ervan te leren, je doet praktijkervaring op door je stage waarin je in gesprek gaat met studenten en leraren om een zo volledig mogelijk beeld te krijgen van het beroep en de studie die je wilt gaan volgen, je leest van bijeenkomst tot bijeenkomst theorie die je bij dit alles helpt.

        Je sluit de module af met een presentatie. Deze presentatie wordt beoordeeld door je hbo-docenten en telt mee in je cijfer voor het profielwerkstuk.

        Als je presentatie met een voldoende is beoordeeld, ontvang je een bewijs van deelname. Je beoordeling ontvang je later in de mail. Deze beoordeling gaat ook naar de contactpersoon van de school, die dit resultaat meeneemt naar de afronding van het Profielwerkstuk.

        Data bijeenkomsten

        28 september 2023
        12 oktober 2023
        2 november 2023
        23 november 2023
        7 december 2023
        14 december 2023
        11 januari 2024
        1 februari 2024

        Locatie in Den Bosch

        Frans Fransenstraat 15, Den Bosch

        Locatiekaart op adres: Frans Fransenstraat 15, Den Bosch

        Aanwezigheidsplicht

        Het hbo voorbereidingsprogramma wordt op locatie gegeven. 100% aanwezigheid is een voorwaarde voor deelname.

        Hbo voorbereiding havo/vwo Leraar gezocht! | Eindhoven
        28 sep 2023 14:45 - 17:00
        Programma
        Aanmelding gesloten

        Schuilt er een leraar in jou?

        Zeggen ze dat je duidelijk en begrijpelijk uitlegt? Dat je geduldig en behulpzaam bent? Dan is het hbo voorbereidingsprogramma Leraar gezocht! geknipt voor jou.

        Je verkent de ins en outs van het beroep en het studeren aan het hbo. Je volgt colleges, maakt kennis met studenten, proeft aan het lesgeven door een miniles te geven en loopt twee dagen stage, waarbij je mag kiezen uit basis- en voortgezet onderwijs of een dag in elk van de twee typen onderwijs. Zodat jij een bewuste keuze kunt maken voor jouw vervolgstudie.

        Wat ga je doen?

        Na de kennismaking in de eerste bijeenkomst, waarin je ook je stagevoorkeur opgeeft, maak je kennis met onderwerpen als de bekwaamheidseisen voor leraar (basis- en voortgezet onderwijs), vak- en algemene didactiek, hoe het Nederlandse onderwijsstelsel in elkaar zit en de diploma’s die je nodig hebt om in het onderwijs te mogen werken. Je leert hoe je doelgericht observeert om van je observatie te leren en observeert een of meer van je eigen leraren op de manier waarop zij lesgeven. Je interviewt één of meer van je eigen leraren en je bereidt een les voor zoals al onze studenten dat doen. Je voert je (mini)les uit, je leert hoe je erop terugblikt om ervan te leren, je doet praktijkervaring op door je stage waarin je in gesprek gaat met studenten en leraren om een zo volledig mogelijk beeld te krijgen van het beroep en de studie die je wilt gaan volgen, je leest van bijeenkomst tot bijeenkomst theorie die je bij dit alles helpt.

        Je sluit de module af met een presentatie. Deze presentatie wordt beoordeeld door je hbo-docenten en telt mee in je cijfer voor het profielwerkstuk.

        Als je presentatie met een voldoende is beoordeeld, ontvang je een bewijs van deelname. Je beoordeling ontvang je later in de mail. Deze beoordeling gaat ook naar de contactpersoon van de school, die dit resultaat meeneemt naar de afronding van het Profielwerkstuk.

        Data bijeenkomsten

        28 september 2023
        12 oktober 2023
        2 november 2023
        23 november 2023
        7 december 2023
        14 december 2023
        11 januari 2024
        1 februari 2024

        Locatie Eindhoven

        De Lismortel 25, Eindhoven

        Locatiekaart op adres: De Lismortel 25, Eindhoven

        Aanwezigheidsplicht

        Het hbo voorbereidingsprogramma wordt op locatie gegeven. 100% aanwezigheid is een voorwaarde voor deelname.

        Hbo voorbereiding havo/vwo Leraar gezocht! | Tilburg
        28 sep 2023 14:45 - 17:00
        Programma
        Aanmelding gesloten

        Schuilt er een leraar in jou?

        Zeggen ze dat je duidelijk en begrijpelijk uitlegt? Dat je geduldig en behulpzaam bent? Dan is het hbo voorbereidingsprogramma Leraar gezocht! geknipt voor jou.

        Je verkent de ins en outs van het beroep en het studeren aan het hbo. Je volgt colleges, maakt kennis met studenten, proeft aan het lesgeven door een miniles te geven en loopt twee dagen stage, waarbij je mag kiezen uit basis- en voortgezet onderwijs of een dag in elk van de twee typen onderwijs. Zodat jij een bewuste keuze kunt maken voor jouw vervolgstudie.

        Wat ga je doen?

        Na de kennismaking in de eerste bijeenkomst, waarin je ook je stagevoorkeur opgeeft, maak je kennis met onderwerpen als de bekwaamheidseisen voor leraar (basis- en voortgezet onderwijs), vak- en algemene didactiek, hoe het Nederlandse onderwijsstelsel in elkaar zit en de diploma’s die je nodig hebt om in het onderwijs te mogen werken. Je leert hoe je doelgericht observeert om van je observatie te leren en observeert een of meer van je eigen leraren op de manier waarop zij lesgeven. Je interviewt één of meer van je eigen leraren en je bereidt een les voor zoals al onze studenten dat doen. Je voert je (mini)les uit, je leert hoe je erop terugblikt om ervan te leren, je doet praktijkervaring op door je stage waarin je in gesprek gaat met studenten en leraren om een zo volledig mogelijk beeld te krijgen van het beroep en de studie die je wilt gaan volgen, je leest van bijeenkomst tot bijeenkomst theorie die je bij dit alles helpt.

        Je sluit de module af met een presentatie. Deze presentatie wordt beoordeeld door je hbo-docenten en telt mee in je cijfer voor het profielwerkstuk.

        Als je presentatie met een voldoende is beoordeeld, ontvang je een bewijs van deelname. Je beoordeling ontvang je later in de mail. Deze beoordeling gaat ook naar de contactpersoon van de school, die dit resultaat meeneemt naar de afronding van het Profielwerkstuk.

        Data bijeenkomsten

        28 september 2023
        12 oktober 2023
        2 november 2023
        23 november 2023
        7 december 2023
        14 december 2023
        11 januari 2024
        1 februari 2024

        Locatie in Tilburg

        Professor Goossenslaan 1, Tilburg

        Locatiekaart op adres: Professor Goossenslaan 1, Tilburg

        Aanwezigheidsplicht

        Het hbo voorbereidingsprogramma wordt op locatie gegeven. 100% aanwezigheid is een voorwaarde voor deelname.

        Hbo voorbereiding havo/vwo Pedagogiek | Sittard
        28 sep 2023 14:45 - 17:00
        Programma
        Aanmelding gesloten

        Opvoeden; hoe? Zo!

        Voel jij je altijd betrokken bij de mensen om je heen? In het bijzonder bij kinderen en jongeren? En zou jij je sociale kwaliteiten willen inzetten? Lijkt het je interessant om bezig te zijn met vragen als: “Hoe maak je jongeren bewust van de gevaren van social media?” en welke invloed heeft vluchten uit oorlogsgebied op jonge kinderen”?
        Dan is het hbo voorbereidingsprogramma Pedagogiek iets voor jou!

        In acht bijeenkomsten werk je aan een zelfgekozen pedagogische kwestie, een opdracht, die jou aanspreekt en waar jij je graag in zou willen verdiepen. Zoals bijvoorbeeld kwesties rondom seksualiteit, de invloed van social media op jongeren/jeugdigen of de komst van vluchtelingenkinderen uit oorlogsgebieden. Je werkt in kleine groepjes, leert hoe je onderzoek moet doen en gaat zelf op zoek naar theorie over het thema van jouw keuze of gaat hierover in gesprek met experts.
        Tijdens de bijeenkomsten ga je op dezelfde manier onderwijs volgen zoals onze studenten dat elke dag doen. Dat betekent dat je veel samenwerkt en feedback krijgt over je onderzoek, je kennis, houding en vaardigheden. Maar dat jij ook feedback geeft aan anderen.

        Kortom: een mooie kans om je te ontwikkelen, voor te bereiden op het hbo en een beeld te krijgen van wat pedagogiek studeren bij Fontys inhoudt! Binnen het hbo voorbereidingsprogramma ben je zelf verantwoordelijk voor de voortgang van je profielwerkstuk, maar dat betekent uiteraard niet dat je alles alleen hoeft te doen, we doen dit samen. Alle bijeenkomsten vinden plaats op de opleidingslocatie van Fontys Pedagogiek, maar in de weken tussen de bijeenkomsten door werk je thuis of op school aan je profielwerkstuk.

        Wat ga je doen?

        • Bijeenkomst 1: Kennismaken en de opstart
          Je maakt kennis met je medeleerlingen en de coach die jou gaat begeleiden. Je krijgt uitleg over het programma en wordt wegwijs gemaakt in het gebouw. Daarnaast maken we een start met de oriëntatie op een pedagogische kwestie (opdracht) en daarmee met het thema van je profielwerkstuk. Het thema dat je gaat ‘onderzoeken’ mag je namelijk zelf kiezen. Aan het einde van deze bijeenkomst weet je wat er van je verwacht wordt en heb je een thema gekozen.
        • Bijeenkomst 2: Oriëntatie en onderzoeksthema
          We blikken samen terug op de afgelopen week en de opdracht waarmee je aan de slag bent gegaan.
        • Bijeenkomst 3: Onderzoek; hoofd- en deelvragen van je pedagogische kwestie
          Aan het einde van bijeenkomst 3 heb je een overzicht van welke onderzoeksvragen je gaat beantwoorden en kun je gericht aan de slag. Je krijgt uitleg hoe jij op zoek kunt gaan naar
          geschikte literatuurbronnen die je informatie geven over de door jou gekozen
          pedagogische kwestie (opdracht). Ook leer je deze bronnen juist te vermelden in
          je verslag. De coach is beschikbaar om jouw vragen te beantwoorden.
        • Bijeenkomst 4: Ontwerpen; onderzoeksmethode en show and grow
          Je maakt een ontwerpplan voor je onderzoek want naast een literatuuronderzoek ga je ook onderzoek doen in de praktijk. Het kan zijn dat je in gesprek wilt gaan met jonge kinderen, pubers of juist ouders. Of misschien voel je meer voor een enquête onder medewerkers van een kinderdagverblijf of leerkrachten op een basisschool. Aan het einde van deze bijeenkomst geef je een korte pitch over je onderzoek tot nu toe, we noemen dat een Show and Grow. Aan de hand van de feedback die je krijgt, kun je het onderzoek aanpassen. Daarnaast maak je eventuele afspraken die nodig zijn om het onderzoek uit te gaat voeren.
        • Bijeenkomst 5: Uitvoering en praktijk
          Je deelt je onderzoeksresultaten met ons. We bespreken welke informatie je mogelijk nog mist of aan kunt passen. Een expert of coach die werkzaam is (geweest) in het pedagogische werkveld geeft je nog meer inzicht in het werk van de pedagoog in de praktijk zodat je beeld van de opleiding pedagogiek en het beroep van pedagoog steeds duidelijker wordt.
        • Bijeenkomst 6: Rapportagevaardigheden
          Inmiddels heb je veel informatie verzameld over je pedagogische kwestie. Al die informatie en dus de antwoorden op je onderzoeksvragen moeten op een overzichtelijke manier verwerkt worden in een rapportage. Dan kun je uiteindelijk een conclusie trekken en bijvoorbeeld een advies geven. Je krijgt tips bij het schrijven van de rapportage en de conclusie zodat je er een mooi rapport van kunt maken.
        • Bijeenkomst 7: Evaluatie en zelfreflectie
          Het is tijd om terug te kijken op het resultaat van je onderzoek aan de hand van een evaluatie. Heb je de antwoorden op je vragen gevonden? Hoe kijk je naar de manier waarop je het onderzoek hebt aangepakt en welke vaardigheden je hiervoor hebt ingezet? Je krijgt zicht op wat je lastig vond en welke vaardigheden je nog verder kunt ontwikkelen. Kortom, je hebt inzicht gekregen in je onderzoeksvaardigheden, een belangrijk onderdeel van studeren aan het hbo. Daarnaast heb je ontdekt of je beeld van het werkveld van de pedagoog dat je eerst had, overeenkomt met het beeld wat je gekregen hebt. Je hebt ontdekt of de studie Pedagogiek bij je past.
        • Bijeenkomst 8: Afsluiting en presentatie
          Je geeft een presentatie van je onderzoek op een manier die bij jou past. Je doet dit voor je medeleerlingen, studenten, coach(es) en eventueel decaan. Je beantwoordt vragen, maar mag ook zelf vragen om feedback van de aanwezigen. Een moment om trots op te zijn! Je krijgt geen cijfer van onze opleiding maar wel een waardering in de vorm van behaald of niet behaald aan de hand van een beoordelingsformulier.

        Als je dit voorbereidingsprogramma gaat volgen, ben je er zeker van dat je:

        • kennis maakt met HBO-vaardigheden en inzicht krijgt in je eigen competenties;
        • zicht krijgt op de inhoud en de manier waarop wij werken binnen Fontys Pedagogiek;
        • zicht krijgt op het werkveld van de pedagoog;
        • kennis hebt gemaakt met (toekomstige) studenten en de opleidingslocatie;
        • kennis hebt gemaakt met toekomstige medestudenten en de opleidingslocatie;
        • inzicht hebt in hoe studenten de opleiding ervaren en beleven.

        Data bijeenkomsten

        28 september 2023
        12 oktober 2023
        2 november 2023
        23 november 2023
        7 december 2023
        14 december 2023
        11 januari 2024
        1 februari 2024

        Contactpersoon

        Heb je vragen, neem dan contact op met Lonneke Frijns

        Sittard

        Mgr. Claessensstraat 4, Sittard

        Locatiekaart op adres: Mgr. Claessensstraat  4, Sittard

        Aanwezigheidsplicht

        Het hbo voorbereidingsprogramma wordt op locatie gegeven. 100% aanwezigheid is een voorwaarde voor deelname.

        Hbo voorbereiding havo/vwo Pedagogiek | Tilburg
        28 sep 2023 14:45 - 17:00
        Programma
        Aanmelding gesloten

        Opvoeden; hoe? Zo!

        Voel jij je altijd betrokken bij de mensen om je heen? In het bijzonder bij kinderen en jongeren? En zou jij je sociale kwaliteiten willen inzetten? Lijkt het je interessant om bezig te zijn met vragen als: “Hoe maak je jongeren bewust van de gevaren van social media?” en welke invloed heeft vluchten uit oorlogsgebied op jonge kinderen”?
        Dan is het hbo voorbereidingsprogramma Pedagogiek iets voor jou!

        In acht bijeenkomsten werk je aan een zelfgekozen pedagogische kwestie, een opdracht, die jou aanspreekt en waar jij je graag in zou willen verdiepen. Zoals bijvoorbeeld kwesties rondom seksualiteit, de invloed van social media op jongeren/jeugdigen of de komst van vluchtelingenkinderen uit oorlogsgebieden. Je werkt in kleine groepjes, leert hoe je onderzoek moet doen en gaat zelf op zoek naar theorie over het thema van jouw keuze of gaat hierover in gesprek met experts.
        Tijdens de bijeenkomsten ga je op dezelfde manier onderwijs volgen zoals onze studenten dat elke dag doen. Dat betekent dat je veel samenwerkt en feedback krijgt over je onderzoek, je kennis, houding en vaardigheden. Maar dat jij ook feedback geeft aan anderen.

        Kortom: een mooie kans om je te ontwikkelen, voor te bereiden op het hbo en een beeld te krijgen van wat pedagogiek studeren bij Fontys inhoudt! Binnen het hbo voorbereidingsprogramma ben je zelf verantwoordelijk voor de voortgang van je profielwerkstuk, maar dat betekent uiteraard niet dat je alles alleen hoeft te doen, we doen dit samen. Alle bijeenkomsten vinden plaats op de opleidingslocatie van Fontys Pedagogiek, maar in de weken tussen de bijeenkomsten door werk je thuis of op school aan je profielwerkstuk.

        Wat ga je doen?

        • Bijeenkomst 1: Kennismaken en de opstart
          Je maakt kennis met je medeleerlingen en de coach die jou gaat begeleiden. Je krijgt uitleg over het programma en wordt wegwijs gemaakt in het gebouw. Daarnaast maken we een start met de oriëntatie op een pedagogische kwestie (opdracht) en daarmee met het thema van je profielwerkstuk. Het thema dat je gaat ‘onderzoeken’ mag je namelijk zelf kiezen. Aan het einde van deze bijeenkomst weet je wat er van je verwacht wordt en heb je een thema gekozen.
        • Bijeenkomst 2: Oriëntatie en onderzoeksthema
          We blikken samen terug op de afgelopen week en de opdracht waarmee je aan de slag bent gegaan.
        • Bijeenkomst 3: Onderzoek; hoofd- en deelvragen van je pedagogische kwestie
          Aan het einde van bijeenkomst 3 heb je een overzicht van welke onderzoeksvragen je gaat beantwoorden en kun je gericht aan de slag. Je krijgt uitleg hoe jij op zoek kunt gaan naar
          geschikte literatuurbronnen die je informatie geven over de door jou gekozen
          pedagogische kwestie (opdracht). Ook leer je deze bronnen juist te vermelden in
          je verslag. De coach is beschikbaar om jouw vragen te beantwoorden.
        • Bijeenkomst 4: Ontwerpen; onderzoeksmethode en show and grow
          Je maakt een ontwerpplan voor je onderzoek want naast een literatuuronderzoek ga je ook onderzoek doen in de praktijk. Het kan zijn dat je in gesprek wilt gaan met jonge kinderen, pubers of juist ouders. Of misschien voel je meer voor een enquête onder medewerkers van een kinderdagverblijf of leerkrachten op een basisschool. Aan het einde van deze bijeenkomst geef je een korte pitch over je onderzoek tot nu toe, we noemen dat een Show and Grow. Aan de hand van de feedback die je krijgt, kun je het onderzoek aanpassen. Daarnaast maak je eventuele afspraken die nodig zijn om het onderzoek uit te gaat voeren.
        • Bijeenkomst 5: Uitvoering en praktijk
          Je deelt je onderzoeksresultaten met ons. We bespreken welke informatie je mogelijk nog mist of aan kunt passen. Een expert of coach die werkzaam is (geweest) in het pedagogische werkveld geeft je nog meer inzicht in het werk van de pedagoog in de praktijk zodat je beeld van de opleiding pedagogiek en het beroep van pedagoog steeds duidelijker wordt.
        • Bijeenkomst 6: Rapportagevaardigheden
          Inmiddels heb je veel informatie verzameld over je pedagogische kwestie. Al die informatie en dus de antwoorden op je onderzoeksvragen moeten op een overzichtelijke manier verwerkt worden in een rapportage. Dan kun je uiteindelijk een conclusie trekken en bijvoorbeeld een advies geven. Je krijgt tips bij het schrijven van de rapportage en de conclusie zodat je er een mooi rapport van kunt maken.
        • Bijeenkomst 7: Evaluatie en zelfreflectie
          Het is tijd om terug te kijken op het resultaat van je onderzoek aan de hand van een evaluatie. Heb je de antwoorden op je vragen gevonden? Hoe kijk je naar de manier waarop je het onderzoek hebt aangepakt en welke vaardigheden je hiervoor hebt ingezet? Je krijgt zicht op wat je lastig vond en welke vaardigheden je nog verder kunt ontwikkelen. Kortom, je hebt inzicht gekregen in je onderzoeksvaardigheden, een belangrijk onderdeel van studeren aan het hbo. Daarnaast heb je ontdekt of je beeld van het werkveld van de pedagoog dat je eerst had, overeenkomt met het beeld wat je gekregen hebt. Je hebt ontdekt of de studie Pedagogiek bij je past.
        • Bijeenkomst 8: Afsluiting en presentatie
          Je geeft een presentatie van je onderzoek op een manier die bij jou past. Je doet dit voor je medeleerlingen, studenten, coach(es) en eventueel decaan. Je beantwoordt vragen, maar mag ook zelf vragen om feedback van de aanwezigen. Een moment om trots op te zijn! Je krijgt geen cijfer van onze opleiding maar wel een waardering in de vorm van behaald of niet behaald aan de hand van een beoordelingsformulier.

        Als je dit voorbereidingsprogramma gaat volgen, ben je er zeker van dat je:

        • kennis maakt met HBO-vaardigheden en inzicht krijgt in je eigen competenties;
        • zicht krijgt op de inhoud en de manier waarop wij werken binnen Fontys Pedagogiek;
        • zicht krijgt op het werkveld van de pedagoog;
        • kennis hebt gemaakt met (toekomstige) studenten en de opleidingslocatie;
        • kennis hebt gemaakt met toekomstige medestudenten en de opleidingslocatie;
        • inzicht hebt in hoe studenten de opleiding ervaren en beleven.

        Data bijeenkomsten

        28 september 2023
        12 oktober 2023
        2 november 2023
        23 november 2023
        7 december 2023
        14 december 2023
        11 januari 2024
        1 februari 2024

        Contactpersoon

        Heb je vragen, neem dan contact op met Claudia Loijens

        Tilburg - Campus Stappegoor

        Professor Goossenslaan 1, Tilburg

        Locatiekaart op adres: Professor Goossenslaan  1, Tilburg

        Aanwezigheidsplicht

        Het hbo voorbereidingsprogramma wordt op locatie gegeven. 100% aanwezigheid is een voorwaarde voor deelname.

        Hbo voorbereiding havo/vwo Pedagogiek | Eindhoven
        28 sep 2023 14:45 - 17:00
        Programma
        Aanmelding gesloten

        Opvoeden; hoe? Zo!

        Voel jij je altijd betrokken bij de mensen om je heen? In het bijzonder bij kinderen en jongeren? En zou jij je sociale kwaliteiten willen inzetten? Lijkt het je interessant om bezig te zijn met vragen als: “Hoe maak je jongeren bewust van de gevaren van social media?” en welke invloed heeft vluchten uit oorlogsgebied op jonge kinderen”?
        Dan is het hbo voorbereidingsprogramma Pedagogiek iets voor jou!

        In acht bijeenkomsten werk je aan een zelfgekozen pedagogische kwestie, een opdracht, die jou aanspreekt en waar jij je graag in zou willen verdiepen. Zoals bijvoorbeeld kwesties rondom seksualiteit, de invloed van social media op jongeren/jeugdigen of de komst van vluchtelingenkinderen uit oorlogsgebieden. Je werkt in kleine groepjes, leert hoe je onderzoek moet doen en gaat zelf op zoek naar theorie over het thema van jouw keuze of gaat hierover in gesprek met experts.
        Tijdens de bijeenkomsten ga je op dezelfde manier onderwijs volgen zoals onze studenten dat elke dag doen. Dat betekent dat je veel samenwerkt en feedback krijgt over je onderzoek, je kennis, houding en vaardigheden. Maar dat jij ook feedback geeft aan anderen.

        Kortom: een mooie kans om je te ontwikkelen, voor te bereiden op het hbo en een beeld te krijgen van wat pedagogiek studeren bij Fontys inhoudt! Binnen het hbo voorbereidingsprogramma ben je zelf verantwoordelijk voor de voortgang van je profielwerkstuk, maar dat betekent uiteraard niet dat je alles alleen hoeft te doen, we doen dit samen. Alle bijeenkomsten vinden plaats op de opleidingslocatie van Fontys Pedagogiek, maar in de weken tussen de bijeenkomsten door werk je thuis of op school aan je profielwerkstuk.

        Wat ga je doen?

        • Bijeenkomst 1: Kennismaken en de opstart
          Je maakt kennis met je medeleerlingen en de coach die jou gaat begeleiden. Je krijgt uitleg over het programma en wordt wegwijs gemaakt in het gebouw. Daarnaast maken we een start met de oriëntatie op een pedagogische kwestie (opdracht) en daarmee met het thema van je profielwerkstuk. Het thema dat je gaat ‘onderzoeken’ mag je namelijk zelf kiezen. Aan het einde van deze bijeenkomst weet je wat er van je verwacht wordt en heb je een thema gekozen.
        • Bijeenkomst 2: Oriëntatie en onderzoeksthema
          We blikken samen terug op de afgelopen week en de opdracht waarmee je aan de slag bent gegaan.
        • Bijeenkomst 3: Onderzoek; hoofd- en deelvragen van je pedagogische kwestie
          Aan het einde van bijeenkomst 3 heb je een overzicht van welke onderzoeksvragen je gaat beantwoorden en kun je gericht aan de slag. Je krijgt uitleg hoe jij op zoek kunt gaan naar
          geschikte literatuurbronnen die je informatie geven over de door jou gekozen
          pedagogische kwestie (opdracht). Ook leer je deze bronnen juist te vermelden in
          je verslag. De coach is beschikbaar om jouw vragen te beantwoorden.
        • Bijeenkomst 4: Ontwerpen; onderzoeksmethode en show and grow
          Je maakt een ontwerpplan voor je onderzoek want naast een literatuuronderzoek ga je ook onderzoek doen in de praktijk. Het kan zijn dat je in gesprek wilt gaan met jonge kinderen, pubers of juist ouders. Of misschien voel je meer voor een enquête onder medewerkers van een kinderdagverblijf of leerkrachten op een basisschool. Aan het einde van deze bijeenkomst geef je een korte pitch over je onderzoek tot nu toe, we noemen dat een Show and Grow. Aan de hand van de feedback die je krijgt, kun je het onderzoek aanpassen. Daarnaast maak je eventuele afspraken die nodig zijn om het onderzoek uit te gaat voeren.
        • Bijeenkomst 5: Uitvoering en praktijk
          Je deelt je onderzoeksresultaten met ons. We bespreken welke informatie je mogelijk nog mist of aan kunt passen. Een expert of coach die werkzaam is (geweest) in het pedagogische werkveld geeft je nog meer inzicht in het werk van de pedagoog in de praktijk zodat je beeld van de opleiding pedagogiek en het beroep van pedagoog steeds duidelijker wordt.
        • Bijeenkomst 6: Rapportagevaardigheden
          Inmiddels heb je veel informatie verzameld over je pedagogische kwestie. Al die informatie en dus de antwoorden op je onderzoeksvragen moeten op een overzichtelijke manier verwerkt worden in een rapportage. Dan kun je uiteindelijk een conclusie trekken en bijvoorbeeld een advies geven. Je krijgt tips bij het schrijven van de rapportage en de conclusie zodat je er een mooi rapport van kunt maken.
        • Bijeenkomst 7: Evaluatie en zelfreflectie
          Het is tijd om terug te kijken op het resultaat van je onderzoek aan de hand van een evaluatie. Heb je de antwoorden op je vragen gevonden? Hoe kijk je naar de manier waarop je het onderzoek hebt aangepakt en welke vaardigheden je hiervoor hebt ingezet? Je krijgt zicht op wat je lastig vond en welke vaardigheden je nog verder kunt ontwikkelen. Kortom, je hebt inzicht gekregen in je onderzoeksvaardigheden, een belangrijk onderdeel van studeren aan het hbo. Daarnaast heb je ontdekt of je beeld van het werkveld van de pedagoog dat je eerst had, overeenkomt met het beeld wat je gekregen hebt. Je hebt ontdekt of de studie Pedagogiek bij je past.
        • Bijeenkomst 8: Afsluiting en presentatie
          Je geeft een presentatie van je onderzoek op een manier die bij jou past. Je doet dit voor je medeleerlingen, studenten, coach(es) en eventueel decaan. Je beantwoordt vragen, maar mag ook zelf vragen om feedback van de aanwezigen. Een moment om trots op te zijn! Je krijgt geen cijfer van onze opleiding maar wel een waardering in de vorm van behaald of niet behaald aan de hand van een beoordelingsformulier.

        Als je dit voorbereidingsprogramma gaat volgen, ben je er zeker van dat je:

        • kennis maakt met HBO-vaardigheden en inzicht krijgt in je eigen competenties;
        • zicht krijgt op de inhoud en de manier waarop wij werken binnen Fontys Pedagogiek;
        • zicht krijgt op het werkveld van de pedagoog;
        • kennis hebt gemaakt met (toekomstige) studenten en de opleidingslocatie;
        • kennis hebt gemaakt met toekomstige medestudenten en de opleidingslocatie;
        • inzicht hebt in hoe studenten de opleiding ervaren en beleven.

        Data bijeenkomsten

        28 september 2023
        12 oktober 2023
        2 november 2023
        23 november 2023
        7 december 2023
        14 december 2023
        11 januari 2024
        1 februari 2024

        Contactpersoon

        Neem contact op met Petri Karel-Schutte

        Eindhoven

        De Lismortel 25, Eindhoven

        Locatiekaart op adres: De Lismortel 25, Eindhoven

        Aanwezigheidsplicht

        Het hbo voorbereidingsprogramma wordt op locatie gegeven. 100% aanwezigheid is een voorwaarde voor deelname.

        Hbo voorbereiding havo/vwo Pedagogiek | 's-Hertogenbosch
        28 sep 2023 14:45 - 17:00
        Programma
        Aanmelding gesloten

        Opvoeden; hoe? Zo!

        Voel jij je altijd betrokken bij de mensen om je heen? In het bijzonder bij kinderen en jongeren? En zou jij je sociale kwaliteiten willen inzetten? Lijkt het je interessant om bezig te zijn met vragen als: “Hoe maak je jongeren bewust van de gevaren van social media?” en welke invloed heeft vluchten uit oorlogsgebied op jonge kinderen”?
        Dan is het hbo voorbereidingsprogramma Pedagogiek iets voor jou!

        In acht bijeenkomsten werk je aan een zelfgekozen pedagogische kwestie, een opdracht, die jou aanspreekt en waar jij je graag in zou willen verdiepen. Zoals bijvoorbeeld kwesties rondom seksualiteit, de invloed van social media op jongeren/jeugdigen of de komst van vluchtelingenkinderen uit oorlogsgebieden. Je werkt in kleine groepjes, leert hoe je onderzoek moet doen en gaat zelf op zoek naar theorie over het thema van jouw keuze of gaat hierover in gesprek met experts.
        Tijdens de bijeenkomsten ga je op dezelfde manier onderwijs volgen zoals onze studenten dat elke dag doen. Dat betekent dat je veel samenwerkt en feedback krijgt over je onderzoek, je kennis, houding en vaardigheden. Maar dat jij ook feedback geeft aan anderen.

        Kortom: een mooie kans om je te ontwikkelen, voor te bereiden op het hbo en een beeld te krijgen van wat pedagogiek studeren bij Fontys inhoudt! Binnen het hbo voorbereidingsprogramma ben je zelf verantwoordelijk voor de voortgang van je profielwerkstuk, maar dat betekent uiteraard niet dat je alles alleen hoeft te doen, we doen dit samen. Alle bijeenkomsten vinden plaats op de opleidingslocatie van Fontys Pedagogiek, maar in de weken tussen de bijeenkomsten door werk je thuis of op school aan je profielwerkstuk.

        Wat ga je doen?

        • Bijeenkomst 1: Kennismaken en de opstart
          Je maakt kennis met je medeleerlingen en de coach die jou gaat begeleiden. Je krijgt uitleg over het programma en wordt wegwijs gemaakt in het gebouw. Daarnaast maken we een start met de oriëntatie op een pedagogische kwestie (opdracht) en daarmee met het thema van je profielwerkstuk. Het thema dat je gaat ‘onderzoeken’ mag je namelijk zelf kiezen. Aan het einde van deze bijeenkomst weet je wat er van je verwacht wordt en heb je een thema gekozen.
        • Bijeenkomst 2: Oriëntatie en onderzoeksthema
          We blikken samen terug op de afgelopen week en de opdracht waarmee je aan de slag bent gegaan.
        • Bijeenkomst 3: Onderzoek; hoofd- en deelvragen van je pedagogische kwestie
          Aan het einde van bijeenkomst 3 heb je een overzicht van welke onderzoeksvragen je gaat beantwoorden en kun je gericht aan de slag. Je krijgt uitleg hoe jij op zoek kunt gaan naar
          geschikte literatuurbronnen die je informatie geven over de door jou gekozen
          pedagogische kwestie (opdracht). Ook leer je deze bronnen juist te vermelden in
          je verslag. De coach is beschikbaar om jouw vragen te beantwoorden.
        • Bijeenkomst 4: Ontwerpen; onderzoeksmethode en show and grow
          Je maakt een ontwerpplan voor je onderzoek want naast een literatuuronderzoek ga je ook onderzoek doen in de praktijk. Het kan zijn dat je in gesprek wilt gaan met jonge kinderen, pubers of juist ouders. Of misschien voel je meer voor een enquête onder medewerkers van een kinderdagverblijf of leerkrachten op een basisschool. Aan het einde van deze bijeenkomst geef je een korte pitch over je onderzoek tot nu toe, we noemen dat een Show and Grow. Aan de hand van de feedback die je krijgt, kun je het onderzoek aanpassen. Daarnaast maak je eventuele afspraken die nodig zijn om het onderzoek uit te gaat voeren.
        • Bijeenkomst 5: Uitvoering en praktijk
          Je deelt je onderzoeksresultaten met ons. We bespreken welke informatie je mogelijk nog mist of aan kunt passen. Een expert of coach die werkzaam is (geweest) in het pedagogische werkveld geeft je nog meer inzicht in het werk van de pedagoog in de praktijk zodat je beeld van de opleiding pedagogiek en het beroep van pedagoog steeds duidelijker wordt.
        • Bijeenkomst 6: Rapportagevaardigheden
          Inmiddels heb je veel informatie verzameld over je pedagogische kwestie. Al die informatie en dus de antwoorden op je onderzoeksvragen moeten op een overzichtelijke manier verwerkt worden in een rapportage. Dan kun je uiteindelijk een conclusie trekken en bijvoorbeeld een advies geven. Je krijgt tips bij het schrijven van de rapportage en de conclusie zodat je er een mooi rapport van kunt maken.
        • Bijeenkomst 7: Evaluatie en zelfreflectie
          Het is tijd om terug te kijken op het resultaat van je onderzoek aan de hand van een evaluatie. Heb je de antwoorden op je vragen gevonden? Hoe kijk je naar de manier waarop je het onderzoek hebt aangepakt en welke vaardigheden je hiervoor hebt ingezet? Je krijgt zicht op wat je lastig vond en welke vaardigheden je nog verder kunt ontwikkelen. Kortom, je hebt inzicht gekregen in je onderzoeksvaardigheden, een belangrijk onderdeel van studeren aan het hbo. Daarnaast heb je ontdekt of je beeld van het werkveld van de pedagoog dat je eerst had, overeenkomt met het beeld wat je gekregen hebt. Je hebt ontdekt of de studie Pedagogiek bij je past.
        • Bijeenkomst 8: Afsluiting en presentatie
          Je geeft een presentatie van je onderzoek op een manier die bij jou past. Je doet dit voor je medeleerlingen, studenten, coach(es) en eventueel decaan. Je beantwoordt vragen, maar mag ook zelf vragen om feedback van de aanwezigen. Een moment om trots op te zijn! Je krijgt geen cijfer van onze opleiding maar wel een waardering in de vorm van behaald of niet behaald aan de hand van een beoordelingsformulier.

        Als je dit voorbereidingsprogramma gaat volgen, ben je er zeker van dat je:

        • kennis maakt met HBO-vaardigheden en inzicht krijgt in je eigen competenties;
        • zicht krijgt op de inhoud en de manier waarop wij werken binnen Fontys Pedagogiek;
        • zicht krijgt op het werkveld van de pedagoog;
        • kennis hebt gemaakt met (toekomstige) studenten en de opleidingslocatie;
        • kennis hebt gemaakt met toekomstige medestudenten en de opleidingslocatie;
        • inzicht hebt in hoe studenten de opleiding ervaren en beleven.

        Data bijeenkomsten

        28 september 2023
        12 oktober 2023
        2 november 2023
        23 november 2023
        7 december 2023
        14 december 2023
        11 januari 2024
        1 februari 2024

        Contactpersoon

        Heb je vragen, neem dan contact op met Annemieke de Vries

        Locatie Den Bosch

        Frans Fransenstraat 15, Den Bosch

        Locatiekaart op adres: Frans Fransenstraat 15, Den Bosch

        Aanwezigheidsplicht

        Het hbo voorbereidingsprogramma wordt op locatie gegeven. 100% aanwezigheid is een voorwaarde voor deelname.

        Hbo voorbereiding havo/vwo Empower Kickstart | Eindhoven
        28 sep 2023 14:45 - 17:00
        Programma
        Aanmelding gesloten

        Máák die studiekeuze met Empower Kickstart!


        Hulp nodig bij het maken van een studiekeuze? Wij helpen je te ontdekken wat je écht leuk vindt en welke opleiding bij je past. Op een praktische manier. In een toffe omgeving.

        Wat ga je doen?

        Tijdens dit programma werk je aan een challenge waarin je onderzoek doet naar jouw unieke talenten en eigenschappen en studies die daarbij passen. Dat doe je door te denken, maar vooral door te doen, ervaren en maken.
        We vragen je niet om een lang onderzoeksverslag te schrijven, maar dagen je juist uit om jouw onderzoeksresultaten visueel en tastbaar te maken in grafische beelden en 3D objecten. Een beeld zegt vaak meer dan duizend woorden.

        Máák die studiekeuze met Empower Kickstart. Niet alleen met je hoofd, maar ook met je handen.
        Je start met een onderzoek naar jezelf. Jezelf goed kennen, is namelijk het allerbelangrijkste bij het maken van een studiekeuze. Alle (nieuwe) zelfkennis verwerk je in een visueel beeld.
        Daarna doe je deskresearch, volg je werksessies bij onze studiekeuzeadviseurs en bezoek je verschillende opleidingen en bedrijven om te ontdekken hoe jouw toekomstige onderwijs- of werkplek eruit kan zien.
        Na een analyse van alle informatie, kies je een top drie van studies die bij jou passen. Deze keuze onderbouw je en werk je uit in een driedimensionaal object.
        Tot slot maak je een plan van aanpak om de volgende stap in je (school)carrière daadwerklijk te zetten na de middelbare school.
        Je sluit het programma af met een expositie van je producten en een toelichting op je proces.

        Als je dit voorbereidingsprogramma gaat volgen, ben je er zeker van dat je:

        • intensieve begeleiding krijgt bij het studiekeuzeproces
        • op een prakische manier aan de slag gaat
        • inzicht krijgt in jouw interesses, talenten & valkuilen, drijfveren, normen & waarden en karaktereigenschappen
        • ervaring opdoet met een open-ended challenge waarin je keuzevrijheid krijgt en hbo-vaardigheden oefent
        • onderzoek doet naar verschillende opleidingen die je interessant vindt
        • een beargumenteerde top drie maakt van opleidingen die bij jou passen
        • een plan van aanpak maakt om de juiste vervolgstappen te kunnen zetten

        Data bijeenkomsten

        28 september 2023
        12 oktober 2023
        2 november 2023
        23 november 2023
        7 december 2023
        14 december 2023
        11 januari 2024
        1 februari 2024

        Fontys Campus Rachelsmolen

        Rachelsmolen 1, Eindhoven

        Locatiekaart op adres: Rachelsmolen 1, Eindhoven

        Contact

        Heb je een vraag, neem contact op met Susanne van den Wildenberg

        Aanwezigheidsplicht

        Het hbo voorbereidingsprogramma wordt op locatie gegeven. 100% aanwezigheid is een voorwaarde voor deelname.

        Hbo voorbereiding havo/vwo Toekomstmakers | Tilburg
        28 sep 2023 14:45 - 17:00
        Programma
        Aanmelding gesloten

        Toekomstmakers

        Ben jij geïnteresseerd in trends, ontwikkelingen in de maatschappij en gedrag van mensen? Heb jij gevoel voor de tijdgeest en vraag jij je af hoe we een duurzame en menswaardige toekomst voor iedereen kunnen creëren?
        Tijdens dit voorbereidingsprogramma ontdek je wat het beroep van een creatieve toekomstmaker inhoudt. Je leert hoe je een creatief en toekomstbestendig concept (vaak een product of dienst) ontwikkelt voor een opdrachtgever uit het werkveld die jouw hulp goed kan gebruiken. Om tot een concept te komen, krijg je les in creatief denken, doelgroeponderzoek en trendonderzoek. Ook leer je hoe je een concept ontwikkelt. Daarnaast maak je kennis met experts uit het werkveld en met studenten die jou meer vertellen over hoe je creativiteit kunt inzetten om mensen en organisaties verder te helpen. Je krijgt groeps- en individuele opdrachten en je doet op verschillende manieren kennis op over het vakgebied. Het doel van dit programma is je te laten kennismaken met het vakgebied van trendonderzoek en conceptontwikkeling. Na acht bijeenkomsten heb je een beeld van het beroep van de creatieve toekomstmaker, de opleiding Trend Research & Concept Creation in Lifestyle én hoe het is om te studeren op het hbo.

        Wat ga je doen?

        Bijeenkomst 1: Kennismaking en introductie
        Het beroep van de creatieve toekomstmaker heeft jouw interesse gewekt. Maar wat moet je eigenlijk leren om dit beroep te kunnen uitoefenen? Welke kwaliteiten en vaardigheden zijn hiervoor nodig? In deze bijeenkomst maak je kennis met het beroep van de creatieve toekomstmaker. Je ontdekt welke onderwerpen met dit beroep te maken hebben en welke vaardigheden hiervoor belangrijk zijn. Daarnaast maak je kennis met je begeleiders, de opdrachtgever en het schoolgebouw van Fontys Trend Research & Concept Creation in Lifestyle.

        Bijeenkomst 2: Trendonderzoek
        Als toekomstmaker is het belangrijk dat je nieuwgierig bent naar de wereld om je heen. Wat gebeurt er in onze maatschappij en wat betekent dat? Als toekomstmaker verdiep je je in nieuwe producten en diensten die op de markt komen en wat die zeggen over veranderende behoeftes van mensen. In deze bijeenkomst leer je hoe je op verschillende manieren met aandacht de wereld kunt observeren en ontdekken. Ook leer je hoe je trends kunt onderzoeken en hoe je met de resultaten daarvan mensen en organisaties kunt inspireren of adviseren. Je ontwikkelt adviezen voor je opdrachtgever op basis van jouw trendonderzoek.

        Bijeenkomst 3: Doelgroeponderzoek

        Als toekomstmaker is het belangrijk om de behoeftes van mensen te achterhalen. Waar worden zij blij en gelukkig van? En waar liggen hun frustraties? Als je weet wat er speelt bij een doelgroep, kun je een product of dienst ontwikkelen dat bij hen aansluit. In deze bijeenkomst leer je hoe je een doelgroep kunt onderzoeken. Je leert interviewen en je interviewt een klasgenoot over wat ‘inspraak’ voor deze persoon betekent. Je bedenkt op basis hiervan eerste ideeën die een antwoord geven op de vraag van jouw opdrachtgever.

        Bijeenkomst 4: Creatieve sessie

        Voor een toekomstmaker is creatief denken belangrijk. Want daardoor kun je nieuwe ideeën en oplossingen bedenken voor problemen. Tijdens deze bijeenkomst leer jij meer over het creatieve proces en voer je een creatieve sessie uit. Je gaat brainstormen over hoe je jongeren meer inspraak kunt geven in de gemeente Tilburg. Je leert meer over creatieve technieken en wat je kunt doen om tot zoveel mogelijk ideeën te komen.

        Bijeenkomst 5: Bezoek van de opdrachtgever

        Tijdens de vijfde bijeenkomst ontwikkel je een concept voor een opdrachtgever uit het werkveld. Als toekomstmaker is het belangrijk dat je jouw opdrachtgever hierbij betrekt, bijvoorbeeld door je ideeën te bespreken. Natuurlijk leer je hoe je dit kunt aanpakken. Je leert te kijken naar wat er gebeurt in de wereld van jouw opdrachtgever, zodat je hiermee rekening kunt houden bij het verder ontwikkelen van je concept. Je leert bijvoorbeeld te kijken naar met welke partijen je opdrachtgever samenwerkt en waar kansen liggen om jouw concept in samenwerking met de opdrachtgever tot een succes te maken.

        Bijeenkomst 6: Ontwerpen en testen
        Tijdens deze bijeenkomst leer jij meer over het creatieve proces. Je gaat verder aan de slag met creatieve technieken om ideeën te bedenken en selecteren. Ook leer je hoe je jouw ideeën tastbaar kunt maken, zodat je de gedachte erachter goed kunt uitleggen. Daarnaast is het belangrijk dat je je ideeën test bij de doelgroep. Wat vinden zij van jouw idee? Worden ze er blij van? Of zijn er nog aanpassingen mogelijk, die je idee nog beter maken? Ook hier ga je tijdens deze les mee aan de slag.

        Bijeenkomst 7: Presenteren

        Tijdens deze bijeenkomst leer je hoe je jouw concept op een inspirerende manier kunt presenteren aan je opdrachtgever. Het is belangrijk om na te denken over hoe je jouw verhaal krachtig over kunt laten komen. Daarom leer je meer over presentatietechnieken en krijg je de mogelijkheid om je eindpresentatie te oefenen.

        Bijeenkomst 8: Eindpresentatie en evaluatie

        Tijdens deze laatste bijeenkomst mag je laten zien waar je al die maanden zo hard aan gewerkt hebt! Je presenteert jouw proces en je eindresultaat op een manier die bij jou past. Je doet dit voor je opdrachtgever, medeleerlingen, studenten, coaches en decaan. Je beantwoordt vragen, maar je mag ook zelf vragen om feedback van de aanwezigen. Ook bespreken we wat je hebt geleerd tijdens de dit programma en wat je hieruit meeneemt naar de toekomst. Een moment om trots op te zijn! Na jouw presentatie krijg je een cijfer en een beoordelingsformulier met toelichting van je begeleiders. We sluiten het hbo voorbereidingsprogramma op een gezellige manier af met elkaar en reiken de certificaten uit.

        Als je dit voorbereidingsprogramma gaat volgen, ben je er zeker van dat je:

        • Ondersteuning hebt gekregen bij het maken van je profielwerkstuk.
        • Je eigen talenten verder hebt ontwikkeld.
        • Een indruk krijgt van de vaardigheden, kennis en houding die van belang zijn om op hbo-niveau de opleiding Trend Research & Concept Creation in Lifestyle te kunnen volgen;
        • Zicht hebt op de inhoud en de onderwijsvorm bij de opleiding Trend Research & Concept Creation in Lifestyle;
        • Zicht hebt op het beroep en het werkveld van de creatieve toekomstmaker;
        • Kennis hebt gemaakt met toekomstige medestudenten en de opleidingslocatie;
        • Inzicht hebt in hoe studenten de opleiding ervaren en beleven;
        • Meer duidelijkheid krijgt ten aanzien van de keuze tot het wel of niet hbo-rechten studeren.

        Data bijeenkomsten

        28 september 2023
        12 oktober 2023
        2 november 2023
        23 november 2023
        7 december 2023
        14 december 2023
        11 januari 2024
        1 februari 2024

        Campus Stappegoor, Gebouw P8

        Professor Goossenslaan 1-01, Tilburg

        Locatiekaart op adres: Professor Goossenslaan  1-01, Tilburg

        Aanwezigheidsplicht

        Het hbo voorbereidingsprogramma wordt op locatie gegeven. 100% aanwezigheid is een voorwaarde voor deelname.

        Hbo voorbereiding havo/vwo Rechten | Tilburg
        28 sep 2023 14:45 - 17:00
        Programma
        Aanmelding gesloten

        Als hbo-jurist ga jij het maken!


        Lijkt het je wat om wetten en regels op een slimme manier toe te passen? Als hbo-jurist zorg jij ervoor dat ons dagelijks leven op rolletjes loopt dankzij goede afspraken.
        Je bent verbonden met de wereld om je heen, want het recht verandert steeds.

        Wil je een ander kunnen helpen met een juridische vraag dan heb je daar natuurlijk kennis van het recht voor nodig.
        Tijdens dit hbo voorbereidingsprogramma maak je kennis met de opleiding HBO-Rechten en de Juridische Hogeschool.
        Uiteraard start je met een introductie om elkaar, de school én de campus beter te leren kennen.
        Om dat juridisch vraagstuk te beantwoorden start je met een inleiding; wat is recht nou eigenlijk en waar kan je het vinden? Welke rechtsgebieden zijn er allemaal? En natuurlijk ga je ook aan de slag met de wettenbundels; de boeken waar alle wetten van Nederland in staan!

        Zodra je wat basiskennis hebt, ga je aan de slag met een praktijkopdracht. Je gaat dan echt iemand helpen met een juridische vraag.
        We hebben een aantal opdrachten waar je uit kan kiezen. Weet je zelf een leuk vraagstuk?
        Dan mag je daar, in overleg met je docent, ook mee aan de slag.
        Je doet 2 opdrachten alleen en 2 opdrachten samen met een groepje.
        Met datzelfde groepje ga je tot slot ook bekijken wat voor beroepen je als hbo-jurist kan uitoefenen.
        In het programma werk je op dezelfde manier als onze eerstejaarsstudenten. Daardoor krijg je meteen een goed beeld van de inhoud en de manier van werken bij onze opleiding. Er zullen geregeld studenten aansluiten om hun ervaringen met jou te delen en om al jouw vragen over de opleiding te beantwoorden. Op deze manier kun je ontdekken of HBO-Rechten écht bij jou past!

        Wat ga je doen?

        In acht bijeenkomsten maak je kennis met met het hbo, rechten, het beroep van een hbo-jurist en de werkwijze van de juridische hogeschool. Je gaat het volgende doen (e.e.a. onder voorbehoud van wijzigingen in het programma):

        Bijeenkomst 1: Kennismaking en introductie, opdracht 1 (Individueel)

        Kennismaken met elkaar, de juridische hogeschool en de campus. Je maakt kennis met een aantal studenten. Je gaat samen kijken wat recht nu eigenlijk is. Je krijgt de eerste opdracht (individueel): Wat is recht?

        Bijeenkomst 2: Rechtsgebieden, beoordelingsformulier en portfolio

        Wat is recht (rechtsgebieden)? Bespreken van opdracht 1. Wat is de werkwijze van het voorbereidingsprogramma. Zaken die onder meer centraal zullen staan: het beoordelingsformurmulier, het gesprek met docent/coach, je portfolio en eventuele eigen opdracht (voor bv. je profielwerkstuk).

        Bijeenkomst 3: Rechtsbronnen, opdracht 2 (groep)

        Wat zijn rechtsbronnen, welke zijn er en wanneer gebruik je ze? Tevens ga je aan de slag met je tweede opdracht die je in een groepje doet.
        Voor deze opdracht ga je onder andere aan de slag met de wettenbundel.

        Bijeenkomst 4: Feedback, opdracht 3 (individueel)

        Deze week ga je aan de slag met het onderwerp feedback, daarvoor ga je ook de tweede opdracht gebruiken. Daarnaast ga je aandacht besteden aan je eigen leerproces.
        Dit doe je met een beoordelingsformulier. Je gaat ook starten met de derde opdracht (individueel).
        Bij deze derde (praktijk)opdracht mag je een opdracht/rechtsgebied kiezen. Ter vervanging van
        deze opdracht mag je ook een eigen opdracht voor je profielwerkstuk gebruiken (in overleg met docenten).

        Bijeenkomst 5: Werkzaamheden van een hbo jurist, opdracht 4 (groep)
        Deze week ga je verder werken aan je gekozen opdracht. Je kan vragen stellen en werken aan de opdracht. Je gaat ook starten met de vierde opdracht (groep).
        Voor deze opdracht ga je samen met je groepje kijken welke werkzaamheden een hbo-jurist verricht.

        Bijeenkomst 6: Tijd om aan je opdrachten te werken

        Deze week staat in het teken van het werk van een hbo-jurist.

        Bijeenkomst 7: Feedback

        Per groep wissel je de laatste opdracht uit. Je geeft feedback aan elkaar middels een formulier. In deze bijeenkomst is er ook ruimte voor een individueel gesprek.
        We sluiten de bijeenkomst gezamenlijk af en blikken vooruit naar de laatste bijeenkomst.

        Bijeenkomst 8: Eindpresentatie en evaluatie
        Tijdens deze laatste bijeenkomst mag je laten zien waar je al die maanden zo hard aan gewerkt hebt! Je presenteert jouw proces en je eindresultaat op een manier
        die bij jou past. Je doet dit voor je groepje, studenten, coaches en decaan. Je beantwoordt vragen, maar je mag ook zelf vragen om feedback van de aanwezigen. Ook bespreken we wat je hebt geleerd tijdens dit programma en wat je hieruit meeneemt naar de toekomst. Een moment om trots op
        te zijn! Na jouw presentatie krijg je een cijfer en een beoordelingsformulier met toelichting van je begeleiders. Je gaat samen ook met alle deelnemers en de docenten het programma evalueren.

        Als je dit voorbereidingsprogramma gaat volgen, ben je er zeker van dat je:

        • Ondersteuning hebt gekregen bij het maken van je profielwerkstuk;
        • Kennis maakt met het recht op hbo-niveau;
        • Concreet aan de slag gaat met een juridisch vraagstuk;
        • Kennis maakt met het beroep van jurist;
        • Een indruk krijgt van de vaardigheden, kennis en houding die van belang zijn om op hbo-niveau de opleiding rechten te kunnen volgen;
        • Je talenten hebt ontwikkeld;
        • Inzicht hebt in hoe studenten de opleiding ervaren en beleven;
        • Meer duidelijkheid krijgt ten aanzien van de keuze tot het wel of niet hbo-rechten studeren.

        Data bijeenkomsten

        28 september 2023
        12 oktober 2023
        2 november 2023
        23 november 2023
        7 december 2023
        14 december 2023
        11 januari 2024
        1 februari 2024

        Campus Stappegoor, Gebouw P3

        Professor Goossenslaan 1-01, Tilburg

        Locatiekaart op adres: Professor Goossenslaan  1-01, Tilburg

        Aanwezigheidsplicht

        Het hbo voorbereidingsprogramma wordt op locatie gegeven. 100% aanwezigheid is een voorwaarde voor deelname.

        .