
Krijg een goed beeld van hoe jouw opleiding eruit gaat zien.
De naam zegt het al: je gaat alles leren over het docentschap, beeldende kunst en vormgeving. Je gaat zowel praktisch als theoretisch met kunst & vormgeving en educatie aan de slag en gaat regelmatig op pad om de praktijk te verkennen. Zo krijg je de kunst van het lesgeven onder de knie.
Samenwerking met het werkveld via stages en externe opdrachtgevers
Zo ontwikkel je je eigen stijl en vergroot je je creatieve vaardigheden.
Enthousiaste docenten begeleiden je daarbij.
Contactmomenten van theoretische vakken worden hoofdzakelijk op de avonden gepland. Let op dat je naast deze avonden vaak ook één vaste lesdag hebt waarop je beeldend aan de slag gaat. Ook zijn stages vaak alleen overdag in te plannen. Je geeft een deel van deze opleiding zelf vorm door vanaf jaar twee zelf een stageplek uit te kiezen.
In jaar 1 ontwikkel je basiskennis en vaardigheden voor het kunstdocentschap. Je start met Beeldestafette, waarin je verschillende materialen en technieken verkent. Daarna werk je in Beeldlab aan je eigen beeldend proces, dat je tot en met jaar vier verder ontwikkelt.
Je volgt kunsttheorie over kunstgeschiedenis en kunstbeschouwing, en verdiept je in kunsteducatie met vakken als wereldoriëntatie, educatief ontwerp en ontwikkelingspsychologie.
Tijdens een eerste korte stage maak je kennis met het werkveld en sta je voor het eerst voor de klas. Het vak Stagecoaching ondersteunt je hierbij. Je rondt het jaar af met een Integrale Toets, waarin je jouw groei en competenties aantoont.
In Beeldlab en Beeldkwestie werk je onder begeleiding verder aan je beeldende ontwikkeling. Je kiest zelf welke materialen en technieken je inzet. Bij Kunsttheorie verdiep je je kunstkennis, met aandacht voor vorm, inhoud, functie en de culturele, maatschappelijke en filosofische context van kunst.
Bij Kunsteducatie staan pedagogiek, educatief ontwerp en toetsmethodiek centraal. Dit jaar loop je een langere stage, binnen of buiten de school, waarbij je zelf lesgeeft.
De beeldende praktijk bestaat dit jaar volledig uit Beeldlab. In een ateliersetting of werkplaats werk je verder aan je artistieke ontwikkeling, begeleid door docenten. Bij Kunsteducatie ontwikkel je een vakvisie en verbeter je je educatieve producten met behulp van onderzoeksvaardigheden.
In Kunsttheorie staat Kunst Algemeen (KUA) centraal, met thema’s als Romantiek, Realisme, Massacultuur en Modernisme. Je loopt opnieuw stage op een zelfgekozen plek. Het jaar sluit je af met een Integrale Toets waarmee je de hoofdfase afrondt.
In het afstudeerjaar laat je zien dat je klaar bent voor het werkveld. In een studentgestuurd onderzoek breng je kunsttheorie, kunsteducatie en je beeldende praktijk samen. Je werkt zelfstandig aan je professionele ontwikkeling, begeleid door een docententeam. Ook loop je een afsluitende stage om je kwaliteiten in de praktijk te bewijzen.
Benieuwd wat er allemaal staat te gebeuren tot en na het aanmelden voor deze opleiding? Bekijk het hele aanmeldproces.
Meld je aan voor de Open dag, een online voorlichting of één van de andere activiteiten om kennis te maken met de opleiding.
We helpen je graag verder.