Sprint naar content

Docent Beeldende Kunst en Vormgeving (deeltijd, deeltijd verkort, plusvariant)

Docent Beeldende Kunst en Vormgeving (deeltijd, deeltijd verkort, plusvariant)

Jouw opleiding

Krijg een goed beeld van hoe jouw opleiding eruit gaat zien.

Zo ziet je studie eruit

De naam zegt het al: je gaat alles leren over het docentschap, beeldende kunst en vormgeving. Je gaat zowel praktisch als theoretisch met kunst & vormgeving en educatie aan de slag en gaat regelmatig op pad om de praktijk te verkennen. Zo krijg je de kunst van het lesgeven onder de knie.

Student maakt een keramiekwerkstuk op een draaischijf, handen in de klei.
  • Kunst- en educatietheorie als basis en dan aan de slag in de praktijk

    Samenwerking met het werkveld via stages en externe opdrachtgevers

  • Je ontdekt verschillende technieken, materialen en werkplaatsen.

    Zo ontwikkel je je eigen stijl en vergroot je je creatieve vaardigheden.

  • Je volgt een uitgebreid kunst- en educatieprogramma.

    Enthousiaste docenten begeleiden je daarbij.

Opbouw van de komende vier jaar

Contactmomenten van theoretische vakken worden hoofdzakelijk op de avonden gepland. Let op dat je naast deze avonden vaak ook één vaste lesdag hebt waarop je beeldend aan de slag gaat. Ook zijn stages vaak alleen overdag in te plannen. Je geeft een deel van deze opleiding zelf vorm door vanaf jaar twee zelf een stageplek uit te kiezen.

Twee studenten werken aan kleding bij een naaimachine in de werkplaats.
Jaar 1
Tilburg

Jaar 1

In jaar 1 ontwikkel je basiskennis en vaardigheden voor het kunstdocentschap. Je start met Beeldestafette, waarin je verschillende materialen en technieken verkent. Daarna werk je in Beeldlab aan je eigen beeldend proces, dat je tot en met jaar vier verder ontwikkelt.

Je volgt kunsttheorie over kunstgeschiedenis en kunstbeschouwing, en verdiept je in kunsteducatie met vakken als wereldoriëntatie, educatief ontwerp en ontwikkelingspsychologie.

Tijdens een eerste korte stage maak je kennis met het werkveld en sta je voor het eerst voor de klas. Het vak Stagecoaching ondersteunt je hierbij. Je rondt het jaar af met een Integrale Toets, waarin je jouw groei en competenties aantoont.

Student werkt geconcentreerd aan een kleiwerkstuk in een atelier.
Jaar 2
Tilburg

Jaar 2

In Beeldlab en Beeldkwestie werk je onder begeleiding verder aan je beeldende ontwikkeling. Je kiest zelf welke materialen en technieken je inzet. Bij Kunsttheorie verdiep je je kunstkennis, met aandacht voor vorm, inhoud, functie en de culturele, maatschappelijke en filosofische context van kunst.

Bij Kunsteducatie staan pedagogiek, educatief ontwerp en toetsmethodiek centraal. Dit jaar loop je een langere stage, binnen of buiten de school, waarbij je zelf lesgeeft.

Paspop en gekleurde garens in een atelierkast.
Jaar 3
Tilburg

Jaar 3

De beeldende praktijk bestaat dit jaar volledig uit Beeldlab. In een ateliersetting of werkplaats werk je verder aan je artistieke ontwikkeling, begeleid door docenten. Bij Kunsteducatie ontwikkel je een vakvisie en verbeter je je educatieve producten met behulp van onderzoeksvaardigheden.

In Kunsttheorie staat Kunst Algemeen (KUA) centraal, met thema’s als Romantiek, Realisme, Massacultuur en Modernisme. Je loopt opnieuw stage op een zelfgekozen plek. Het jaar sluit je af met een Integrale Toets waarmee je de hoofdfase afrondt.

Abstract schilderij met oranje lijnen in een houten lijst.
Jaar 4
Tilburg

Jaar 4

In het afstudeerjaar laat je zien dat je klaar bent voor het werkveld. In een studentgestuurd onderzoek breng je kunsttheorie, kunsteducatie en je beeldende praktijk samen. Je werkt zelfstandig aan je professionele ontwikkeling, begeleid door een docententeam. Ook loop je een afsluitende stage om je kwaliteiten in de praktijk te bewijzen.

Ervaringen van studenten

De opleiding biedt kansen om te ontdekken wie je bent en wat je belangrijk vindt

Giovanni

alumnus, docent Mediavorming mbo

Ik kreeg de ruimte om te ontdekken, experimenteren en mezelf te ontwikkelen. Soms werk je binnen gestelde kaders, soms juist volledig vrij. Juist die afwisseling leerde me flexibel omgaan met creatieve processen. Via stages, keuzedelen en verschillende vakken kwam ik in contact met een groeiend netwerk van experts en inspirerende locaties. Kansen zien en benutten ging bij mij niet vanzelf—dat heb ik in de loop der jaren moeten leren. Gelukkig deed ik dat niet alleen, maar met de medestudenten om je heen kun je dit gaan ontdekken.

Wat mij vooral aantrok in deze opleiding, was de sterke focus op het beeldende proces en de diepgaande kennis daarachter. De docenten helpen je om met verschillende perspectieven naar je werk en werkwijze te kijken, terwijl ze je introduceren tot nieuwe materialen en technieken. De praktische kant daarvan kun je direct verkennen in de werkplaatsen, plekken waar ik zelf vaak te vinden was.

Ik begon als tekenaar, maar groeide uit tot iemand die verschillende disciplines durft te verkennen. Bij Fontys leerde ik wat échte creativiteit inhoudt: een eigen, originele benadering, gecombineerd met het vermogen om nieuwe, waardevolle verbindingen te leggen tussen bestaande kennis. Creativiteit gaat niet alleen om ‘iets moois maken’, maar om het creëren van betekenisvolle toepassingen die binnen de juiste context tot hun recht komen.

Op dit moment ben ik docent Mediavormgeving en coach bij Ä6 op het SintLucas. Het ontdekken van creativiteit draag ik nu met plezier over aan mijn mbo-studenten, terwijl ik tegelijkertijd het huidige onderwijs kritisch blijf bevragen. Zo help ik hen niet alleen hun eigen, unieke creativiteit te ontdekken, maar deze ook te vertalen naar persoonlijke groei. Daarmee starten zij dezelfde ontwikkeling als ik deed: ontdekken wie je bent als maker.

Deadline: 1 juli 2025

Hoe werkt aanmelden?

Benieuwd wat er allemaal staat te gebeuren tot en na het aanmelden voor deze opleiding? Bekijk het hele aanmeldproces.

Docent Beeldende Kunst en Vormgeving

Van aanmelden tot starten

Benieuwd wat er allemaal staat te gebeuren tot en na het aanmelden voor deze opleiding? Bekijk het hele aanmeldproces.

  • Start met Kennismaken

    Krijg een goed beeld van de opleiding tijdens een open avond of online voorlichting.

    Bekijk de agenda van de opleiding
  • Aanmelden

    Meld je aan voor de opleiding via Studielink.

    Studielink
  • Toelating

    Voor deze opleiding doe je eerst een assessment. Meer info staat bij Toelating & Aanmelden.

    Studielink
    Let op: Pas als je dit succesvol hebt afgerond, kun je worden toegelaten.
  • 1 september 2025

    Start eerste lesweek

Studiekeuzeactiviteiten

Meld je aan voor de Open dag, een online voorlichting of één van de andere activiteiten om kennis te maken met de opleiding.

Open dag/ avond

Kom naar de Open dag/ avond en ontdek of deze opleiding bij je past. Praat met studenten en docenten, check het programma en meld je aan!

Deeltijd

Open avond Docent Beeldende Kunst en Vormgeving

woensdag 04 juni
18:00 - 20:30
Bisschop Zwijsenstraat 5, Tilburg

Gebouw: Gebouw Zwijsenplein (ZP, ingang nr. 5)

Heb je een vraag?

We helpen je graag verder.

Stel je vraag aan de opleiding in Tilburg