Sprint naar content

Ad Werktuigbouwkunde (deeltijd)

Ad Werktuigbouwkunde (deeltijd)

Jouw opleiding

Krijg een goed beeld van hoe jouw opleiding eruit gaat zien.

Zo ziet je studie eruit

In twee jaar tijd ontwikkel jij je tot werktuigbouwkundig engineer. Daarnaast specialiseer je je in één van de afstudeerrichtingen: Smart Industry, Construction Engineering of Sustainable Energy. Je volgt één middag en één avond in de week lessen in gebouw Nexus in Eindhoven. Dit gebouw ligt midden op de campus van de Technische Universiteit op loopafstand van het centraal station. Daarnaast besteed je 10 tot 15 uur per week aan zelfstudie en werk je bij een organisatie naar keuze.

Studenten werken samen aan een opdracht
  • Ontwikkel een goede werktuigbouwkundige basis.

    En specialiseer je in de richting die het best past bij jouw ambities.

  • Bouw aan je netwerk in de Brainport regio.

    Tijdens projecten werk je met medestudenten aan echte opdrachten voor bedrijven uit de regio.

  • Combineer werken en leren met goede persoonlijke begeleiding van docenten met praktijkervaring.

    Jouw werkgever profiteert direct van jouw nieuwe inzichten, terwijl jij werkt aan je technische en professionele groei.

Opbouw van de komend twee jaar

De deeltijd Ad Werktuigbouwkunde kent drie tracks (afstudeerrichtingen):

  • Smart Industry
  • Construction Engineering
  • Sustainable Energy

Al vanaf het eerste jaar kun je kiezen voor één van deze tracks. Twijfel je nog tussen de tracks? Tijdens het eerste jaar kun je nog switchen tussen de tracks Construction Engineering en Sustainable Energy. Je kunt je in dit geval ook aanmelden voor de algemene Ad Werktuigbouwkunde en maakt dan gedurende het 1e jaar je definitieve keuze. De track Smart Industry heeft een ander curriculum, waardoor het lastiger is om te switchen naar één van de andere tracks. Uiteraard kijken we graag samen met je naar een oplossing mocht je dit toch willen.

In studielink vind je zowel de algemene Ad Werktuigbouwkunde als de verschillende tracks als je zoekt op de term 'Werktuigbouwkunde'. Na afronding van de Ad Werktuigbouwkunde kun je doorstromen naar het derde jaar van de deeltijd bacheloropleiding Werktuigbouwkunde.

Studenten werken samen aan een opdracht
Smart Industry
Track

Smart Industry - Slimme technologiën voor de maakindustrie

Wil jij meewerken aan de fabrieken van de toekomst? Kies dan voor de track Smart Industry binnen de ad Werktuigbouwkunde. Je leert hoe je technologieën zoals IoT, data-analyse en automatisering inzet om productieprocessen slimmer, sneller en efficiënter te maken. Hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat alle apparaten in een fabriek met elkaar verbonden zijn, zodat een productielijn zich op basis van real time data automatisch aanpast? Of zelf aangeeft waar en wanneer er onderhoud nodig is? Samen met andere studenten werk je aan echte bedrijfsvraagstukken uit de Brainportregio. Zo groei je in twee jaar tijd uit tot een specialist die aan de slag kan als data-driven maintenance specialist bij o.a. ASML. Of je ontwikkelt slimme productieprocessen voor bijvoorbeeld VDL of Siemens.

Studenten werken samen aan een opdracht
Construction Engineering
Track

Construction Engineering - Ontwerp, bouw en optimaliseer constructies

De track Construction Engineering focust op het ontwerpen, analyseren en optimaliseren van constructies. Je leert werken met CAD-software, voert sterkteberekeningen uit en verdiept je in materiaalkunde. Je past je kennis toe in sectoren zoals machinebouw, offshore en duurzame infrastructuur. Deze track is geschikt voor wie graag technische ontwerpen maakt en constructieve uitdagingen aangaat. Je werkt aan realistische projecten uit de bouw- en maakindustrie, waarbij je leert hoe je veilige en efficiënte constructies ontwikkelt. Je opdrachten voer je vaak uit voor je werkgever of externe opdrachtgevers in de regio.

Studenten aan het studeren
Sustainable Energy
Track

Sustainable Energy - Innovatieve en duurzame energieoplossingen

De track Sustainable Energy draait om het ontwikkelen van duurzame energieoplossingen. Je leert hoe je systemen ontwerpt en optimaliseert met technieken zoals zonne-energie, warmtepompen en energieopslag. Je helpt bedrijven bij hun energietransitie door praktische oplossingen te bedenken voor efficiënter energieverbruik. Deze track is voor wie duurzaamheid en techniek wil combineren en graag werkt aan toekomstgerichte vraagstukken. Werk jij straks aan waterstofsystemen bij Shell? Ontwikkel je warmtenetten bij Vattenfall? Of help je productiebedrijven zoals ASML hun energieverbruik te optimaliseren? Met een Associate degree Werktuigbouwkunde – Sustainable Energy ben jij gewild in de energietransitie.

Ervaringen van studenten

Deadline: 1 september

Hoe werkt aanmelden?

Benieuwd wat er allemaal staat te gebeuren tot en na het aanmelden voor deze opleiding? Bekijk het hele aanmeldproces.

Ad Werktuigbouwkunde

Van aanmelden tot starten

Benieuwd wat er allemaal staat te gebeuren tot en na het aanmelden voor deze opleiding? Bekijk het hele aanmeldproces.

  • Start met Kennismaken

    Krijg een goed beeld van de opleiding tijdens een open avond of online voorlichting.

    Bekijk de agenda van de opleiding
  • Aanmelden

    Doe dit uiterlijk vóór 1 september.

    Meld je aan voor de opleiding via Studielink
    Bij enkele opleidingen is instromen gedurende het studiejaar mogelijk.

    Toelating & aanmelden

  • Op uitnodiging

    Studiekeuzecheck: jouw check-in bij Fontys

  • Alles voor een Goede start

    Op Goede Start vind je alles wat je nodig hebt voor een goed begin van je studie, waaronder benodigde materialen en informatie over je eerste lesweek.

  • 1 september 2025

    Start eerste lesweek

Studiekeuzeactiviteiten

Meld je aan voor de Open dag, een online voorlichting of één van de andere activiteiten om kennis te maken met de opleiding.

Open dag/ avond

Kom naar de Open dag/ avond en ontdek of deze opleiding bij je past. Praat met studenten en docenten, check het programma en meld je aan!

Deeltijd

Open avond Ad Werktuigbouwkunde Eindhoven

woensdag 04 juni
18:00 - 20:30
De Rondom 1, Eindhoven

Gebouw: Gebouw Nexus (ER)

Heb je een vraag?

We helpen je graag verder.

Stel je vraag aan de opleiding in Eindhoven