Sprint naar content
 

Geert over zijn studie Technische Bedrijfskunde Deeltijd

"Je verdiept je theoretische kennis, maar gaat ook aan de slag met managementvaardigheden en je persoonlijke ontwikkeling als professional. Dat was precies de stap die ik wilde zetten.”

Waarom zou je Technische Bedrijfskunde deeltijd bij de Fontys gaan studeren? Voor Geert begon het met een duidelijk doel voor ogen: hij wilde projectmanager worden. Tijdens zijn studie komt hij er al snel achter dat zijn ambitie veel groter is dan alleen die functie. Inmiddels is hij succesvol afgestudeerd én gaat hij een nieuwe vestiging in Amerika aansturen. Samen met Hans Arts, CSO van IGS GeboJagema, gaat hij in gesprek over zijn afgeronde deeltijdstudie.   

 

De keuze

Begonnen als spuitgieter bij IGS, een bedrijf dat vooral bekend is van matrijzen voor onder andere lenzendoosjes, astma-inhalatoren en insulinepennen, werkt Geert zich al snel op tot Senior Process Engineer. Vanuit die rol wil hij verder groeien en daar staat IGS voor open. Hans legt uit: “Ik investeer in mensen die een toegevoegde waarde bieden voor ons bedrijf. Die gemotiveerd zijn en toekomstperspectief hebben. Wij juichen het erg toe als werknemers zich verder willen ontwikkelen.”

Geert van Amstel, IGS Geert van Amstel, IGS

 

Geert gaat op zoek naar een passende studie. De voorlichting van Technische Bedrijfskunde deeltijd bij Fontys spreekt hem erg aan. “Tijdens deze voorlichting werd duidelijk dat de studie ingaat op de manier waarop een bedrijf zijn organisatie heeft ingericht. Je verdiept je theoretische kennis, maar gaat ook aan de slag met managementvaardigheden en je persoonlijke ontwikkeling als professional. Dat was precies de stap die ik wilde zetten.”

De impact 

Gedurende de studie krijgt Geert vanuit IGS steeds zwaardere verantwoordelijkheden en wordt hij teamleider. Zijn studie helpt hem hierbij: “Door de zachte kant van de opleiding, met vakken zoals ‘verandermanagement’ ontwikkel je je managementvaardigheden en leer je hoe je een goede teamleider wordt. De theorie sluit daarbij aan, omdat je veel beter snapt hoe een organisatie werkt en wat je kunt verwachten van mensen.”  

 

De balans 

Een deeltijdstudie naast je baan vraagt veel van iemand, dat merkt Geert ook. Gemiddeld besteedt hij zo’n 2 á 4 uur per week aan zijn studie op zijn werk. Naarmate zijn studie vordert worden de opdrachten steeds groter. Daardoor heeft hij op zijn werk aangegeven hier meer ruimte voor nodig te hebben.    

 

Hans: “Natuurlijk willen wij flexibel meedenken. We geven toestemming om documenten en data in te zien en denken mee over het werkschema. Daarentegen verwachten we van de werknemer dat deze de verantwoordelijkheid pakt voor het volgen van een studie naast de baan.” Goede afspraken tussen de werknemer en werkgever en een stukje verwachtingsmanagement zijn van essentieel belang voor beide partijen.   

 

Afstudeeropdracht 

De afstudeeropdracht bestaat uit een aantal verplichte onderwerpen die een student moet aantonen, waaronder duurzaamheid. Geen onderwerp waar Geert meteen enthousiast van wordt. Toch verandert dat op het moment dat hij voor de machines van IGS staat. De machines die matrijzen maken voor de productie van plastic producten, zoals lenzendoosjes, 

zijn nog niet zo energiezuinig. Tijdens het proces komt er veel warmte en energie vrij. Vanuit de simpele gedachte ‘thuis doe je toch ook het raam dicht als het koud is’ bedenkt Geert een manier om deze warmte op te slaan.  

 

En dat slaat aan! Hans: “Het idee dat Geert gedurende de studie onderzocht en getest heeft, heeft IGS heel enthousiast opgepakt’. De zogenaamde ‘Green Moulds’, die duurzamer in energieverbruik zijn, worden al in de markt weggezet. Wij zijn het enige bedrijf dat deze matrijzen wegzet, wat een enorme unieke innovatie is.”  

Geert - “Sinds dit onderzoek let ik op energieverbruik in zaken waar ik dat voorheen veel minder deed, zoals bij de aanschaf van nieuwe producten.”  

 

Inmiddels is Geert betrokken bij de nieuwe vestiging van IGS in Amerika. Hier is hij medeverantwoordelijk voor de aansturing en zorgt hij ervoor dat de vestiging naar IGS-standaarden wordt ingericht. Daarnaast is hij werkzaam als RMA-manager, waarbij hij verantwoordelijk is voor de afkeur: “Een hele afwisselende functie, waarbij je continu aan het sturen bent. Ik ben bij alle afdelingen betrokken en krijg veel kansen om zaken aan te pakken. Daarnaast krijg ik in deze functie veel vrijheid, precies wat goed bij mij past. Mede dankzij mijn studie heb ik écht stappen in mijn carrière kunnen zetten.”  

Sfeerafbeelding Fontys