Sprint naar content

Praktijkopleider in de gezondheidszorg

 • 10 maanden
 • 16-09-2024
 • Eindhoven
 • € 3.850 (BTW vrijgesteld)
Wil jij beginnend professionals begeleiden en coachen in hun werk? En wil je zelf ook blijven ontwikkelen? Ontdek dan de opleiding Praktijkopleider in de gezondheidszorg. Maatschappelijke en onderwijskundige vernieuwingen maken dat je als praktijkopleider je kwaliteiten goed kunt benutten. Centraal in de opleiding staat jouw eigen vermogen om te leren.

Over de opleiding

Als praktijkopleider in de gezondheidszorg ben je de spil binnen het werkplekleren. Je schept een leerklimaat dat optimaal is voor de student, je eigen organisatie en de onderwijsinstelling. Je coacht de werkbegeleiders en bevordert hun deskundigheid, waarbij je als praktijkopleider een voorbeeldrol hebt richting de werkbegeleiders en de studenten. Daarnaast ben je de belangbehartiger van de student. 

Visie ontwikkelen en uitdragen 

Je bent als praktijkopleider (mede)verantwoordelijk voor het bevorderen van een prettig leerklimaat en het opleidingsbeleid rondom bij- en nascholingen. Bovendien heb je een duidelijke visie op het leerklimaat, draag je deze visie uit en weet je hiervoor draagvlak te creëren binnen de instelling. Daarbij ga je innovatief te werk en weet je nieuwe ontwikkelingen te implementeren binnen de organisatie. 

 

Voor wie?


Deze opleiding is interessant voor jou als jij je verder wilt ontwikkelen en een van de volgende diploma’s hebt: 

 • Mbo (niveau 4) of hbo in zorg/welzijn
 • Mbo-praktijkopleider (niveau 4)

Werkervaring


Daarnaast werk je minimaal 1 jaar in de gezondheidszorg of welzijnssector, waarbij je te maken hebt met leerlingen, stagiairs en/of werkbegeleiders. Het is aan te bevelen om al de functie van praktijkopleider (of werkbegeleider) uit te oefenen, maar dit is niet verplicht. 

 

Placeholder for Fontys video
We leren ook veel van elkaars ervaringen en gaan echt de diepte in

 

Inhoud en opbouw

Tijdens de opleiding Praktijkopleider in de gezondheidszorg coach je stagiairs en beginnend professionals en bevorder je hun ontwikkeling, groei en deskundigheid. En ook jij blijft je ontwikkelen: in kleine groepen neem je deel aan intervisies en trainingen gespreksvaardigheden. 

De opleiding bestaat uit 2 modules: 

Module 1: Hoe leer en hoe kun je begeleiden?

Thema’s zijn: visie op beroep en opleiden, competentiegericht leren en opleiden, leerprincipes, leerstijlen, leervoorkeuren, begeleiden van POP en portfolio, coachen, reflecteren, onderhandelen en conflicthantering, beoordelen en wegnemen van leerbelemmeringen zoals faalangst.  

Module 2: Het leerklimaat staat centraal en je richt je meer op groepen leerlingen, collega's en werkbegeleiders. Wat is een krachtig en veilig leerklimaat en welke voorwaarden zijn hiervoor nodig om dit te creëren?
Thema’s zijn: cultuur en leerklimaat, samenwerken, netwerken, didactiek, kennisproductiviteit en het maken of verbeteren van een opleidingsplan.  
De studiebelasting is sterk afhankelijk van je voorkennis en leertempo. Gemiddeld kun je uitgaan van 8 uur per week. Dit is inclusief de lesdagen. 
We toetsen competenties die nodig zijn om als praktijkopleider in de gezondheidszorg te functioneren. Je laat zien hoe je de functies van praktijkbegeleider uitvoert en gebruikt daarbij verschillende competenties in hun onderlinge samenhang. Vanuit een door jezelf bepaald leerdoel schrijf je een reflectieverslag en toon je aan dat je als praktijkopleider diverse begeleidingsgesprekken kunt voeren. Hierbij gaat het om competenties op het gebied van communicatie en coaching. 

Module 2 rond je af in de vorm van een verslag. Naar aanleiding van een analyse van het leerklimaat van je eigen afdeling beschrijf je verbeterpunten om zo dat leerklimaat te bevorderen. Je communiceert en betrekt hierin de leerlingen en de collega’s/leidinggevende. Dit alles in relatie tot jouw eigen visie op opleiden en een optimaal leerklimaat.  

Na afronding ontvang je het diploma ‘Praktijkopleider in de gezondheidszorg’. Deze opleiding is geaccrediteerd door V&VN (Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland) en ADAP (Accreditatie Deskundigheidsbevorderende Activiteiten Paramedici). Voor V&VN levert dat 96 accreditatiepunten op, en voor ADAP 186 accreditatiepunten.

Lesdagen zijn op woensdagen van 9.30-16.00 uur

1. 6 maart 2024

2. 20 maart

3. 3 april

4. 17 april

5. 8 mei

6. 22 mei

7. 5 juni (7 juni inleveren reflectieverslag)

8. 19 juni

9. 11 september

10. 25 september

11. 9 oktober

12. 30 oktober toets GV deel 1

13. 13 november toets GV deel 2

14. 27 november

15. 11 december (13 december inleveren onderzoeksverslag)

16. 15 januari 2025

Diploma-uitreiking 19 februari 2025 van 14.00-16.30 uur

Lesdagen zijn op maandag van 14.00-20.30 uur

1. 16 september 2024

2. 30 september 2024

3. 14 oktober 2024

4. 4 november 2024

5. 18 november 2024

6. 2 december 2024

7. 16 december 2024

8. 13 januari 2025

9. 3 februari 2025

10. 17 februari 2025

11. 10 maart 2025

12. 24 maart 2025

13. 14 april 2025

14. 12 mei 2025

15. 26 mei 2025

16. 16 juni 2025

Diploma-uitreiking is 7 juli van 14.00- 16.30 uu

 
 

Meerwaarde


Na afronding van deze opleiding weet jij hoe je studenten goed kunt voorbereiden op hun (toekomstige) beroepsuitoefening. Je creëert een optimale leeromgeving voor ze. Organiseren, coördineren, voorwaarden scheppen: je weet nu dat daar jouw kwaliteiten liggen. Belangrijk hiervoor is dat je ook zelf blijft reflecteren op je eigen leerproces.

 
Placeholder for Fontys video
Leren-leren houdt nooit op, ook niet voor de praktijkopleider zelf

 

Agenda

Er zijn op dit moment geen activiteiten gepland voor deze opleiding. Wil je toch graag langskomen of heb je een vraag? Neem dan contact met ons op.


Praktische info

Niveau
Opleiding
Kosten
€ 3.850(BTW vrijgesteld)
Studieduur
10 maanden
Startmoment(en)
16-09-2024
Wil je graag in gesprek met iemand van de opleiding Praktijkopleider in de gezondheidszorg? Dat kan! Stuur dan een e-mail naar opleidingscoördinator Lidwien Sino

Bekijk hier of dat je in aanmerking komt voor een lening, beurs of andere subsidie regelingen.

De opleiding is geaccrediteerd door V&VN (Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland) en ADAP (Accreditatie Deskundigheidsbevorderende Activiteiten Paramedici) en levert 96 accreditatiepunten op.

  Voorlichting

  Er zijn op dit moment geen activiteiten gepland voor deze opleiding. Wil je toch graag langskomen of heb je een vraag? Neem dan contact met ons op.

   

   

  Aanmelden

  Hieronder vind je de startdatum van deze cursus of opleiding en kun je je aanmelden.
  Let op: Vanaf 1 februari worden onze cursusprijzen geïndexeerd. Neem voor vragen gerust contact met ons op.

  Startdata

  Wordt hier geen startdatum en aanmeldknop getoond?
  Dan is aanmelden op dit moment (nog) niet mogelijk.
  Neem gerust contact met ons op voor meer informatie over de cursus/opleiding. We helpen je graag verder!
  Alle contactgegevens vind je onderaan deze pagina.