Sprint naar content

Praktijkopleider in de gezondheidszorg

  • 11 maanden
  • 05-03-2025
  • Eindhoven
  • € 3.850 (BTW vrijgesteld)
Wil jij beginnend professionals begeleiden en coachen in hun werk? En wil je zelf ook blijven ontwikkelen? Ontdek dan de opleiding Praktijkopleider in de gezondheidszorg. Maatschappelijke en onderwijskundige vernieuwingen maken dat je als praktijkopleider je kwaliteiten goed kunt benutten. Centraal in de opleiding staat jouw eigen vermogen om te leren.

Over de opleiding

Als praktijkopleider in de gezondheidszorg ben je de spil binnen het werkplekleren. Je schept een leerklimaat dat optimaal is voor de student, je eigen organisatie en de onderwijsinstelling. Je coacht de werkbegeleiders en bevordert hun deskundigheid, waarbij je als praktijkopleider een voorbeeldrol hebt richting de werkbegeleiders en de studenten. Daarnaast ben je de belangbehartiger van de student. 

Visie ontwikkelen en uitdragen 

Je bent als praktijkopleider (mede)verantwoordelijk voor het bevorderen van een prettig leerklimaat en het opleidingsbeleid rondom bij- en nascholingen. Bovendien heb je een duidelijke visie op het leerklimaat, draag je deze visie uit en weet je hiervoor draagvlak te creëren binnen de instelling. Daarbij ga je innovatief te werk en weet je nieuwe ontwikkelingen te implementeren binnen de organisatie. 

 

Voor wie?


Deze opleiding is interessant voor jou als jij je verder wilt ontwikkelen en een van de volgende diploma’s hebt: 

  • Mbo (niveau 4) of hbo in zorg/welzijn
  • Mbo-praktijkopleider (niveau 4)

Werkervaring


Daarnaast werk je minimaal 1 jaar in de gezondheidszorg of welzijnssector, waarbij je te maken hebt met leerlingen, stagiairs en/of werkbegeleiders. Het is aan te bevelen om al de functie van praktijkopleider (of werkbegeleider) uit te oefenen, maar dit is niet verplicht. 

 

Placeholder for Fontys video
"We leren ook veel van elkaars ervaringen en gaan echt de diepte in."

 

Inhoud en opbouw

Tijdens de opleiding Praktijkopleider in de gezondheidszorg coach je stagiairs en beginnend professionals en bevorder je hun ontwikkeling, groei en deskundigheid. En ook jij blijft je ontwikkelen: in kleine groepen neem je deel aan intervisies en trainingen gespreksvaardigheden. 

De opleiding bestaat uit 2 modules: 

Module 1: Hoe leer je, en hoe kun je begeleiden?

Thema’s zijn: visie op beroep en opleiden, competentiegericht leren en opleiden, leerprincipes, leerstijlen, leervoorkeuren, begeleiden van POP en portfolio, coachen, reflecteren, onderhandelen en conflicthantering, beoordelen en wegnemen van leerbelemmeringen zoals faalangst.  

Module 2: Het leerklimaat staat centraal en je richt je meer op groepen leerlingen, collega's en werkbegeleiders. Wat is een krachtig en veilig leerklimaat en welke voorwaarden zijn hiervoor nodig om dit te creëren?
Thema’s zijn: cultuur en leerklimaat, samenwerken, netwerken, didactiek, kennisproductiviteit en het maken of verbeteren van een opleidingsplan.  
De studiebelasting is sterk afhankelijk van je voorkennis en leertempo. Gemiddeld kun je uitgaan van 8 uur per week. Dit is inclusief de lesdagen. 
We toetsen competenties die nodig zijn om als praktijkopleider in de gezondheidszorg te functioneren. Je laat zien hoe je de functies van praktijkbegeleider uitvoert en gebruikt daarbij verschillende competenties in hun onderlinge samenhang. Vanuit een door jezelf bepaald leerdoel schrijf je een reflectieverslag en toon je aan dat je als praktijkopleider diverse begeleidingsgesprekken kunt voeren. Hierbij gaat het om competenties op het gebied van communicatie en coaching. 

Module 2 rond je af in de vorm van een verslag. Naar aanleiding van een analyse van het leerklimaat van je eigen afdeling beschrijf je verbeterpunten om zo dat leerklimaat te bevorderen. Je communiceert en betrekt hierin de leerlingen en de collega’s/leidinggevende. Dit alles in relatie tot jouw eigen visie op opleiden en een optimaal leerklimaat.  

Na afronding ontvang je het diploma ‘Praktijkopleider in de gezondheidszorg’. Deze opleiding is geaccrediteerd door V&VN (Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland) en ADAP (Accreditatie Deskundigheidsbevorderende Activiteiten Paramedici). Voor V&VN levert dat 96 accreditatiepunten op, en voor ADAP 186 accreditatiepunten.

Lesdagen zijn op woensdag van 9.30-16.00 uur

1.12 maart 2025

2. 26 maart 2025

3. 2 april 2025

4. 23 april 2025

5. 7 mei 2025

6. 21 mei 2025

7. 4 juni 2025 (6 juni inleveren reflectieverslag)

8. 18 juni 2025

9. 10 september 2025

10. 24 september 2025

11. 8 oktober 2025

12. 29 oktober 2025 toets GV deel 1

13. 12 november 2025 toets GV deel 2

14. 26 november 2025

15. 10 december 2025 (12 december inleveren onderzoeksverslag)

16. 14 januari 2026

De diploma-uitreiking is op 25 februari 2026 van 14.00-16.30 uur

 
 

Meerwaarde


Na afronding van deze opleiding weet jij hoe je studenten goed kunt voorbereiden op hun (toekomstige) beroepsuitoefening. Je creëert een optimale leeromgeving voor ze. Organiseren, coördineren, voorwaarden scheppen: je weet nu dat daar jouw kwaliteiten liggen. Belangrijk hiervoor is dat je ook zelf blijft reflecteren op je eigen leerproces.

 
Placeholder for Fontys video
Leren-leren houdt nooit op, ook niet voor de praktijkopleider zelf

 

Agenda

Open avond
12 februari 2025
Programma

Docenten en studenten vertellen je alle ins en outs over de opleiding. Er is volop gelegenheid voor het stellen van vragen. We gaan graag met jou in gesprek.


Praktische info

Niveau
Opleiding
Kosten
€ 3.850(BTW vrijgesteld)
Studieduur
11 maanden
Startmoment(en)
05-03-2025
Wil je graag in gesprek met iemand van de opleiding Praktijkopleider in de gezondheidszorg? Dat kan! Stuur dan een e-mail naar docent Anjo Lourens of bel haar op 0614603947.

Bekijk hier of dat je in aanmerking komt voor een lening, beurs of andere subsidie regelingen.

De opleiding is geaccrediteerd door V&VN (Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland) en ADAP (Accreditatie Deskundigheidsbevorderende Activiteiten Paramedici). Voor V&VN levert dat 96 accreditatiepunten op, en voor ADAP 186 accreditatiepunten.

    Voorlichting

    Open avond
    12 februari 2025
    Programma

    Docenten en studenten vertellen je alle ins en outs over de opleiding. Er is volop gelegenheid voor het stellen van vragen. We gaan graag met jou in gesprek.

     

     

    Aanmelden

    Hieronder vind je de startdatum van deze cursus of opleiding en kun je je aanmelden.
    Let op: Vanaf 1 februari worden onze cursusprijzen geïndexeerd. Neem voor vragen gerust contact met ons op.

    Startdata

    Wordt hier geen startdatum en aanmeldknop getoond?
    Dan is aanmelden op dit moment (nog) niet mogelijk.
    Neem gerust contact met ons op voor meer informatie over de cursus/opleiding. We helpen je graag verder!
    Alle contactgegevens vind je onderaan deze pagina.