Sprint naar content

Pedagogisch Didactisch Certificaat

Wil jij je kennis van je technisch vakgebied delen met de volgende generatie? En ben jij benieuwd of een opleidende rol in het beroepsonderwijs bij jou past? Leer hoe je begeleidt, coacht en kennis overdraagt tijdens dit traject.

Over dit traject

Je leert:

 • Hoe je anderen duidelijk kunt begeleiden en coachen
 • Hoe je jouw kennis en skills overdraagt aan cursisten, leerlingen en/of studenten in het onderwijs
 • Hoe je de juiste doceerstijl toepast
 • Juiste leerstrategieën toepassen

Als expert in jouw sector kun je aan het eind van dit traject anderen op de juiste wijze laten groeien dankzij jouw input en bagage. 

 

Voor wie?

De cursus Pedagogisch Didactisch Certificaat is voor professionals in de technische sector. Voor mensen met flinke ervaring die hun kennis en kunde willen overdragen aan anderen. Wil jij als techniek expert ook in het onderwijs gaan werken, en is jouw werkgever aangesloten bij een O&O-fonds? In elke regio werken we samen met verschillende partners. Zo wordt volop aangesloten bij de regionale en lokale situatie.

Kijk in de regio waar je werkt om te zien wat de mogelijkheden zijn:

- Noord-Brabant
Voor meer informatie omtrent de voorlichting of opleidingsmogelijkheden voor de provincie Noord-Brabant kun je terecht op: www.techniekcoalitiebrabant.nl of: https://www.techniekcoalitiebrabant.nl/hybride-techniekopleider/
Meer informatie kun je ook verkrijgen via: Carla Schrooyen:
E: info@techniekcoalitiebrabant.nl
T: 06 1205 9956

- Limburg
Voor meer informatie omtrent de voorlichting of opleidingsmogelijkheden voor de provincie kun je terecht op: https://techniekcoalitielimburg.nl/ik-wil-hybride-techniekopleider-worden
Voor meer specifieke informatie kun je contact opnemen met de projectleider Hybride Techniek Opleiders; mevr. Marleen ter Halle
E: terhalle@pkm.nl.


Toelatingseisen

Je hebt minimaal een MBO-3 opleiding afgerond en een beheerst de Nederlandse taal goed. Het is belangrijk dat jij jezelf zowel mondeling als schriftelijk goed uit kunt drukken. 

 

 

Inhoud en opbouw

In dit traject volg je de cursus in werkcolleges en leggen we de focus op samen leren en zelfstandig leren. Dankzij studieopdrachten geef je een persoonlijke invulling aan de cursus en leg je je eigen voortgang vast. De opdrachten en voortgang zullen uiteindelijk in je eindportfolio worden verwerkt.

Je eindportfolio bouw je op door het aantonen van twee Onderwijseenheden van Leeruitkomsten middels datapunten in ongeveer 40 weken. In10 maanden besteed je 80 uur aan een (oriënterende) stage (exclusief voorbereidingstijd), 86 uren aan contactmomenten en ongeveer +/-160 uur (varieert per deelnemer) aan zelfstudie. De totale studiebelasting is 504 uur.

Het programma voor de cursus Pedagogisch Didactisch Certificaat bestaat uit de volgende onderdelen:

Onderwijseenheid 1:
Ontwikkeling professionele identiteit, waarmee je drie leeruitkomsten (LUK's) gaat aantonen.
Op te leveren datapunten o.a.: een obeservatieopdracht, verslag van jouw vak in de praktijk van het onderwijs, jouw persoonlijke beginsituatie en de vervolgstappen in het traject.

Onderwijseenheid 2:

Realisatie van leeractiviteiten, waarmee je drie leeruitkomsten (LUK's) gaat aantonen.
Op te leveren datapunten o.a. een observatieopdracht en een lessenserie, inclusief toetsing, beoordeling, (toetsmatrix).

           Tijdens jouw stage leer je hoe je opdrachten, theorie, inzichten en vaardigheden toepast in de onderwijspraktijk. De praktijkgerichte opdrachten stimuleren tot interactie met cursisten. 
           Met deze cursus kan jij het certificaat ‘Pedagogisch Didactisch Certificaat’ halen. Dit certificaat biedt geen onderwijsbevoegdheid of -bekwaamheid, maar biedt wel doorstroommogelijkheden naar andere opleidingstrajecten voor verschillende functies in het beroepsonderwijs. De cursus Pedagogisch Didactisch Certificaat wordt afgesloten met een individueel portfoliogesprek. Je komt voor certificering in aanmerking bij een voldoende beoordeling van het eindportfolio, van de onderwijspraktijk en van de presentaties die je gedurende de cursus hebt gegeven.   
            
            

           Agenda

           Er zijn op dit moment geen activiteiten gepland voor deze opleiding. Wil je toch graag langskomen of heb je een vraag? Neem dan contact met ons op.


           Praktische info

           Niveau
           Cursus

           Wil je graag een gesprek met iemand van de opleiding? Dat kan. Stuur een mail naar fontyspro-educatie@fontys.nl of bel 08850 70700. Zij zorgen dat er contact met je opgenomen wordt.

           De kosten voor deze cursus of opleiding vind je hierboven bij de Opleidingsfeiten.

           Subsidie, lening of beurs?

           Er zijn diverse mogelijkheden om voor je studie gebruik te kunnen maken van een lening, (zij-instroom) subsidie, een beurs en/of van belastingvoordeel. Ontdek hier alle tegemoetkomingen en subsidies.

            

            

           Aanmelden

           Hieronder vind je de startdatum van deze cursus en kun je je aanmelden.


           Wordt hier geen startdatum en aanmeldknop getoond?
           Dan is aanmelden op dit moment (nog) niet mogelijk.
           Neem gerust contact met ons op voor meer informatie over de cursus. We helpen je graag verder!
           Alle contactgegevens vind je onderaan deze pagina.

            

           Locaties en contact

           Eindhoven

           De Rondom 1, Eindhoven
           08850 70700
           fontyspro-educatie@fontys.nl
           Voor inhoudelijke vragen: dhr. Carlo Jansen
           carlo.jansen@fontys.nl