Sprint naar content

Pedagogisch Didactisch Certificaat

 • 10 maanden
 • Middelburg
Wil jij je kennis van je technisch vakgebied delen met de volgende generatie? En ben jij benieuwd of een opleidende rol in het beroepsonderwijs bij jou past? Leer hoe je begeleidt, coacht en kennis overdraagt tijdens dit traject.

Over dit traject

Je leert:

 • Hoe je anderen duidelijk kunt begeleiden en coachen
 • Hoe je jouw kennis en skills overdraagt aan cursisten, leerlingen en/of studenten in het onderwijs
 • Hoe je de juiste doceerstijl toepast
 • Juiste leerstrategieën toepassen

Als expert in jouw sector kun je aan het eind van dit traject anderen op de juiste wijze laten groeien dankzij jouw input en bagage. 

 

Voor wie?

De cursus Pedagogisch Didactisch Certificaat is voor professionals in de technische sector. Voor mensen met flinke ervaring die hun kennis en kunde willen overdragen aan anderen. Wil jij als techniek expert ook in het onderwijs gaan werken, en is jouw werkgever aangesloten bij een O&O-fonds? In elke regio werken we samen met verschillende partners. Zo wordt volop aangesloten bij de regionale en lokale situatie.

Kijk in de regio waar je werkt om te zien wat de mogelijkheden zijn:

- Zeeland
Voor meer informatie omtrent de voorlichting voor de provincie Zeeland staat de projectleider Hybride Techniek Opleiders Zeeland, dhr. Gerben Rodts, je graag te woord via:
E: G.Rodts@huisvandetechniek.nl
T: 06 5430 3472

- Noord-Brabant
Voor meer informatie omtrent de voorlichting of opleidingsmogelijkheden voor de provincie Noord-Brabant kun je terecht op: www.techniekcoalitiebrabant.nl of: https://www.techniekcoalitiebrabant.nl/hybride-techniekopleider/
Meer informatie kun je ook verkrijgen via: Carla Schrooyen:
E: info@techniekcoalitiebrabant.nl
T: 06 1205 9956

- Limburg
Voor meer informatie omtrent de voorlichting of opleidingsmogelijkheden voor de provincie kun je terecht op: https://techniekcoalitielimburg.nl/ik-wil-hybride-techniekopleider-worden
Voor meer specifieke informatie kun je contact opnemen met de projectleider Hybride Techniek Opleiders; mevrouw Ielse Lohuis.
E: lohuis@pkm.nl.
T: 06 5328 9843


Toelatingseisen

Je hebt minimaal een MBO-3 opleiding afgerond en een beheerst de Nederlandse taal goed. Het is belangrijk dat jij jezelf zowel mondeling als schriftelijk goed uit kunt drukken. 

 

 

Inhoud en opbouw

In dit traject volg je de cursus in werkcolleges en leggen we de focus op samen leren en zelfstandig leren. Dankzij studieopdrachten geef je een persoonlijke invulling aan de cursus en leg je je eigen voortgang vast. De opdrachten en voortgang zullen uiteindelijk in je eindportfolio worden verwerkt.

Je eindportfolio bouw je op in vier arrangementen die plaatsvinden in een periode van acht weken. In 10 maanden besteed je 80 uur aan een (oriënterende) stage, 65 uren aan contactmomenten en ongeveer 35 uur aan zelfstandig werk. De totale studiebelasting is 300-400 uur.

Het programma voor de cursus Pedagogisch Didactisch Certificaat bestaat uit de volgende modules:

Module 1: de startende onderwijsgevende

 • Hoe geef je effectief les?
 • Hoe zorg je ervoor dat de kennis en vaardigheden goed verwerkt worden?
 • Hoe kun je checken of de leerdoelen worden behaald en iedereen het begrijpt?
 • Op te leveren product: een observatieopdracht en een les(opzet/serie) opgebouwd rondom lesdoelen, kennisniveaus.

Module 2: het werken met leerlingen/studenten

 • Groepsdynamica (hoe gaan leerlingen met elkaar en als groep met jou om?)
 • Samenwerkend leren
 • Communicatiestijlen
 • Een veilige leeromgeving
 • Diversiteit

  Op te leveren product: een observatieopdracht en de opzet van een kennismakingsprogramma om nieuwe groep op te starten.

  Module 3: de krachtige leeromgeving

  • Instructietechnieken (verdieping)
  • Het aanleren van verschillende soorten kennis en vaardigheden
  • Evalueren en toetsen op een verantwoorde manier
  • Diverse verwerkingsopdrachten
  • Feedback geven
  • Effectief gebruik van de leeromgeving

  Op te leveren product: een observatieopdracht en een lessenserie, inclusief toetsing, beoordeling, (toetsmatrix)

  Module 4: de begeleider/coach

  • kenmerken van leerlingen/studenten
  • aanpak bij leerbelemmeringen
  • omgaan met verschillen (verdieping van module 2)

  Op te leveren product: een observatieopdracht en een verslag van begeleidingsgesprek met een zorgleerling (vanuit rol als toehoorder)

  Tijdens jouw stage leer je hoe je opdrachten, theorie, inzichten en vaardigheden toepast in de onderwijspraktijk. De praktijkgerichte opdrachten stimuleren tot interactie met cursisten. 
  Met deze cursus kan jij het certificaat ‘Pedagogisch Didactisch Certificaat’ halen. Dit certificaat biedt geen onderwijsbevoegdheid of -bekwaamheid, maar biedt wel doorstroommogelijkheden naar andere opleidingstrajecten voor verschillende functies in het beroepsonderwijs. De cursus Pedagogisch Didactisch Certificaat wordt afgesloten met een individueel portfoliogesprek. Je komt voor certificering in aanmerking bij een voldoende beoordeling van het eindportfolio, van de onderwijspraktijk en van de presentaties die je gedurende de cursus hebt gegeven.   
   
   

  Praktische info

  Een studie combineren met je werk en/of gezin is een bewuste keuze. Aan die keuze gaan veel vragen vooraf, zoals: Kan ik het niveau aan? Kom ik met de opleiding verder in mijn werk? En past de studie in mijn leven (werk, gezin, vrienden, familie)?

  Docenten en studenten, opleidingscoördinatoren en studiecoaches geven je graag antwoord op je vragen. Tijdens een online voorlichting hoor je alle ins en outs over de opleiding en is er gelegenheid tot het stellen van vragen.

  Er zijn op dit moment geen activiteiten gepland voor deze opleiding. Wil je toch graag langskomen of heb je een vraag? Neem dan contact met ons op.

  Heb je een vraag?
  Hieronder vind je de contactgegevens van deze opleiding, neem gerust contact met ons op. We beantwoorden graag jouw vragen.

  Niveau
  Cursus
  Studieduur
  10 maanden
  Startmoment(en)
  04-10-2023

  Wil je graag een gesprek met iemand van de opleiding? Dat kan. Stuur een mail naar fontyspro-educatie@fontys.nl of bel 08850 70700. Zij zorgen dat er contact met je opgenomen wordt.

  De kosten voor deze cursus of opleiding vind je hierboven bij de Opleidingsfeiten.

  Subsidie, lening of beurs?

  Er zijn diverse mogelijkheden om voor je studie tot schooldirecteur gebruik te kunnen maken van een lening, (zij-instroom) subsidie, een beurs en/of van belastingvoordeel.

  Subsidieregeling voor schoolleiders van buiten het onderwijs

  Vanaf september kunnen schoolbesturen in het primair onderwijs in aanmerking komen voor een tegemoetkoming in de kosten van het opleiding en begeleiding van schoolleiders van buiten het onderwijs. Schoolbesturen kunnen van 16 oktober 2022 tot en met 15 oktober 2023 een aanvraag indienen via DUS-I.

    

    

   Aanmelden

   Hieronder vind je de startdatum van deze cursus en kun je je aanmelden.

   Startdata


   Wordt hier geen startdatum en aanmeldknop getoond?
   Dan is aanmelden op dit moment (nog) niet mogelijk.
   Neem gerust contact met ons op voor meer informatie over de cursus. We helpen je graag verder!
   Alle contactgegevens vind je onderaan deze pagina.

    

   Locaties en contact

   Eindhoven

   De Rondom 1, Eindhoven
   08850 70700
   fontyspro-educatie@fontys.nl
   Voor inhoudelijke vragen: dhr. Carlo Jansen
   carlo.jansen@fontys.nl