Sprint naar content

Master Kunsteducatie

 • 2 jaar
 • Nederlands
 • Master
 • Deeltijd
Start september | Tilburg

Kom kennismaken

 • Open dagen

Ben je professional in de kunsteducatie, wil je interdisciplinair werken en zoek je inhoudelijke verdieping en verbreding? Dan is de Master Kunsteducatie iets voor jou. In de tweejarige opleiding onderzoek je de ontwikkeling van kunsteducatieve methodes vanuit verschillende disciplines en leg je binnen- en buitenschools verbinding tussen kunst en de diverse samenleving.

Over de opleiding

Kunsteducatie speelt een steeds belangrijkere rol in de veranderde wereld. Tijdens de studie verbreed en verdiep je jouw kennis van kunst, cultuur en educatie. Je leert kritische situaties in kunsteducatie op gefundeerde wijze onderzoeken en geeft oplossingen voor actuele problemen en mogelijkheden. We
leggen een stevige focus op en het handelen vanuit interdisciplinariteit en
interculturaliteit. In een interdisciplinaire omgeving ervaar je een mix van lesaanbod en ruimte voor eigen projecten en leervragen. Het programma is specifiek afgestemd op startende én ervaren kunstdocenten, uitvoerend kunstenaars,
coaches, consulenten, educatief medewerkers en bijvoorbeeld projectleiders in het kunsteducatieve werkveld.

Over onze leergemeenschap

In onze leeromgeving hechten we veel waarde aan multiperspectiviteit. We nodigen je uit om vraagstukken en maatschappelijke en educatieve issues vanuit verschillende zienswijzen en contexten te benaderen en te delen met anderen. Dit doe je actief binnen onze leergemeenschap met medestudenten, docenten, coaches en bijvoorbeeld in gesprekken met vakexperts, alsook tijdens werkveldbezoeken.


Studenten in onze opleiding zijn divers en nieuwsgierig, ze hebben de drang iets echt uit te willen zoeken, te bevragen en te bekijken met een open blik. Zij zijn bijvoorbeeld werkzaam als leraar, coach, ontwikkelaar, bemiddelaar, uitvoerend kunstenaar, expert en/of onderzoeker in een (kunst)educatieve/artistieke praktijk. Ze hebben een bacheloropleiding behaald in de kunsten of kunstvakdocent of een bachelor opleiding afgerond in andere creatieve sectoren zoals kunst en economie, design, architectuur, literatuur, mode… Wat ze met elkaar gemeen hebben: ze willen betekenisvol met kunsteducatie aan de slag en hebben een - al dan niet professionele - makersattitude.

Waarom de Master Kunsteducatie?

 • Je wilt interdisciplinair en intercultureel handelen
 • Je verkent verschillende werkterreinen en gaat in gesprek met talrijke vakexperts vanuit binnen- en buitenland tijdens je studie
 • Je krijgt naast verdieping en vernieuwing ook eigenaarschap over je persoonlijke programma en onderzoek
 • Je leert vanuit onderbouwd onderzoek je eigen ideeën en visie op kunsteducatie te vormen
 • Je leert samen met medestudenten uit verschillende sectoren en disciplines en bouwt met hen een uniek professioneel netwerk op
 • Je kunt binnen deze deeltijd masteropleiding werken en studeren combineren
 • Je ontvangt een internationaal erkend masterdiploma
 • In tegenstelling tot Vlaamse masteropleidingen is er bij Fontys géén schakel- of voorbereidingsprogramma nodig om aan deze opleiding te kunnen beginnen. Als professionele bachelor kun je meteen starten met de Master Kunsteducatie

 

Wat ga je leren?

Je bent een denker en doener. Door het interdisciplinaire, verdiepende en verbredende studieprogramma ontwikkel jij je tot een onderzoekende en ondernemende kunsteducator. Je krijgt opdrachten voor uitdagingen en kansen in de praktijk vanuit kunstzinnige ontwikkeling, filosofie van de kunst(educatie), kunstbeleid en cultureel ondernemerschap, onderwijsontwikkeling en onderzoeksvaardigheden. Daarnaast werk je aan je eigen onderzoek en heb je veel ruimte om eigen verdiepende keuzes op masterniveau te maken.

 • Het vergroten van je artistieke interdisciplinaire vermogen
 • Ontwikkelen van kunstpedagogische en -didactische programma's
 • Ondernemen in de cultuureducatieve sector
 • Stevig inhoudelijke praktisch en theoretische verdieping
 • Je ideeën leren analyseren, onderbouwen, uitvoeren en er beleid mee maken
 • Handelen vanuit een open, interculturele blik op de samenleving en de kunsten
 • Het uitbouwen van je netwerken
 

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Sophie de Ruijter

"Met de master Kunsteducatie word ik naast dat ik educatief alles al doorlopen heb, juist ook artistiek opnieuw uitgedaagd. Om dat te combineren is een verrijking.“
 

Hoe ziet je week eruit?

Tijdens het eerste jaar heb je wekelijks les op vrijdag tussen 9.30 en 18.00 uur. Elke lesdag is anders, passend bij de onderdelen die op dat moment in het lesprogramma aan bod komen. De ochtend biedt inhoudelijke, theoretisch onderbouwde verdieping. Zo krijg je onder andere modules kunsteducatietheorie, kunstfilosofie, kunstgeschiedenis vanuit een wereldwijd perspectief en lessen in analyse en onderzoeksmethodes. Tijdens de middagpauze overleg je met medestudenten, deel je ervaringen en check je ideeën. Na de middag werk je aan opdrachten en projecten, zowel individueel als in groep. Zo adviseer je bijvoorbeeld organisaties over te voeren kunsteducatief beleid, je ontwerpt een nieuw kunsteducatief idee voor een zorgorganisatie of ontwikkelt een eigen kunsteducatieve interventie in de publieke ruimte en voert deze zelf uit. Daarnaast verdiep je onder begeleiding je eigen visie op kunsteducatie en werk je aan een eigen product om jouw visie aan de leergemeenschap te delen met medestudenten.
Gedurende jouw studie bieden we je de ondersteuning van een studie-coach in jouw studieproces.


Tijdens het tweede jaar heb je om de drie weken op vrijdag onderzoekslessen op Fontys tussen 9.30 en 18.00 uur. We coachen je in je eigen gekozen onderzoek en onderzoeksproces. Je deelt on- en offline actief je ideeën en eerste resultaten in de leergemeenschap met medestudenten en vier keer per jaar heb je een Research Day waarin je talrijke internationale experts spreekt. Een uitgebreid facultatief keuzepakket geeft je de mogelijkheid je te verbreden en verdiepen in kunst en educatie. Wie wil kan via buitenlandse mini-residenties een eigen project scherp stellen en in internationale context onderzoeken.  

 
 

Toelatingseisen


Geen voorbereidingsjaar nodig
In tegenstelling tot Vlaamse masteropleidingen is er bij Fontys géén schakel- of voorbereidingsprogramma nodig om aan deze opleiding te kunnen beginnen. Als professionele bachelor kun je meteen starten met de Master Kunsteducatie. Je hoeft geen diploma in de kunsten te hebben. We vragen wel dat je een creatief maakproces (theater, beeld, dans, muziek, mode, literatuur) kunt opzetten en uitvoeren.
 

Intakegesprek
Om toegelaten te worden tot de master Kunsteducatie voer je een intakegesprek. Je moet op 1 september van het startend jaar in het bezit zijn van een bachelordiploma of via een door ons georganiseerd assessment hebben aangetoond dat je over deze competenties beschikt door eerdere opleidingen en/of ervaring.


Om na te gaan of jij de nodige kwaliteit in huis hebt, vragen we je een beeld van jezelf te geven van waar je staat, wat je deed, wat je weet en wat je wilt op het vlak van kunsteducatie. Dit bespreken we in het Intakegesprek:

 1. Wie ben je en waarom wil je aan de master Kunsteducatie van Fontys Academy of the Arts studeren? Hiervoor maak je een (1) kunsteducatief portfolio, een (2) competentiescan en een (3) beknopte motivatiebrief die je als vooropdracht/voorbereiding instuurt.
 2. Wat en hoe wil je graag leren? Hiervoor volg je een intakedag waarin je met onze werkwijze kennis maakt, met elkaar in gesprek raakt, een masterclass volgt en een (4) korte presentatie geeft.
 3. Wat kun en weet je al/nog niet? Tijdens de intakedag leg je ook een (5) intake-interview af. Je gaat met een van onze docenten en een externe expert uit het werkveld in gesprek over wat je kunt, weet, wat je wil leren en hoe je denkt dat de master hier een antwoord op kan bieden.
 4. Kun je starten? Je krijgt van ons een week na je intakedag de uitslag: toelaatbaar of niet. Ben je toelaatbaar? Dan kun je je inschrijven.

Voor alle opleidingen van Fontys Academy of the Arts geldt dat je eerst toelating moet doen. Je aanmelding bestaat daarom uit twee stappen. 

Je maakt eerst (éénmalig) een account aan bij Studielink
Heb je een Nederlands woonadres? Dan heb je hiervoor je DigiD nodig (aanvraag nieuwe DigiD kan 5 werkdagen duren). Heb je (nog) geen Nederlands woonadres, dan kun je zelf een Studielink account aanmaken. Zodra je bent ingelogd controleer je je persoons- en vooropleidingsgegevens of vul je deze in.  
Let op! Zorg voor een actief e-mailadres. Bevestig altijd je gegevens. 

Je volgende actie is het indienen van een verzoek tot inschrijving. 
Kies voor ‘nieuwe inschrijving toevoegen’ en volg de stappen. Kies als startdatum: 1 september 2024. 

Na je bevestiging ontvang je per e-mail een bericht van Studielink. Krijg je van hen ook een bericht over verificatie persoonsgegevens? Dan vragen wij je in stap 2 om een kopie van je paspoort of id kaart (met daarop al je voornamen voluit geschreven) te sturen naar faa-sa@fontys.nl. 
Krijg je ook een bericht over taaltest of vooropleiding? Dan kun je dat bericht voorlopig negeren. Wij informeren je hierover wanneer je wordt toegelaten, tot die tijd hoef je niets op te sturen. Meer informatie over vooropleidings- en taaleis vind je onder toelatingseisen. Heb je vragen over Studielink? Klik hier

2. Meld je aan voor de toelating 

Twee werkdagen nadat je in Studielink een verzoek tot inschrijving hebt toegevoegd, krijg je een e-mail van faa-sa@fontys.nl met hierin een link naar je persoonlijke dossier voor de toelating 

Let op! Dit is een andere e-mail dan die je na 1 dag van no-reply@fontys.nl ontvangt (met daarin je PCN nummer en wachtwoord om in te kunnen loggen op de Fontysportal). Bewaar deze e-mail ook goed! 

Geen e-mail(s) ontvangen? Controleer dan je ongewenste e-mail (spam ) en voeg ons als veilige afzender toe aan je adresboek. Zodra je het aanmeldformulier hebt ingevuld en bevestigd, krijg je een ontvangstbevestiging. 

Data intakedagen:

zaterdag 25 mei 2024

vrijdag 14 juni 2024
vrijdag 5 juli 2024

Buitenlands diploma

Heb je een buitenlands diploma? Dan moet deze aan de Nederlandse normen voldoen. Wanneer je wordt toegelaten, vragen we gewaarmerkte kopieën van je diploma en cijferlijst op, zodat wij het diploma kunnen laten waarderen. Wil je dit eerder laten doen, neem dan contact met ons op. Daarnaast heb je voldoende kennis van de Nederlandse taal nodig. Hiervoor vragen we om een bewijs van NT2 Programma II. Heb je een Belgisch diploma (Vlaams), dan voldoe je automatisch aan de taaleis.

 

Placeholder for Fontys video
Steven Luca
Ik wil jonge mensen geruststellen. Jij mag met kunst bezig zijn, het is een vak en daar is nood aan. Het andere ding van deze master Kunsteducatie is dat het mijzelf als kunstenaar volledige accupunctuur geeft voor nieuwe frisse inzichten.

 

Opbouw

Het masterprogramma bestaat uit twee jaar, met een studiebelasting van 15 EC per semester. Lessen zijn enkel op vrijdag tussen 09.30 en 18.00 uur in Tilburg. Je volgt in het eerste jaar wekelijks en in het tweede jaar driewekelijks colleges bij een team van vaste docenten. Daarnaast krijg je les van gastdocenten: experts uit binnen- en buitenland die actief zijn in de kunsteducatie. Ze delen hun ervaringen, gaan met je in gesprek en leggen de link met de praktijk. Ook bieden we je de ondersteuning van een studie-coach in jouw studieproces. Je hebt les op een unieke locatie in Tilburg die meer weg heeft van een co-working space dan een klaslokaal en we zoeken ook vaak andere inspirerende locaties en kunsteducatieve werkplekken op.

Benieuwd of deze masteropleiding ook bij jou past? Kom het ervaren tijdens een proefcollege of open dag. Bekijk onze agenda voor de beschikbare data.

Toetsmomenten
De master volgt het learning-assessment principe vanuit programmatisch toetsen: op het eind van elk semester lever je een werkportfolio in dat samen met jou wordt besproken en beoordeeld. Hierop krijg je op voorhand formatieve feedback. Je hebt dus geen (kennis)tentamens. Voor je eerste werkportfolio wordt je uitgebreid gecoacht en voorbereid in de leergemeenschap van de Master Kunsteducatie.

Het eerste jaar bestaat uit twee semesters (sept-jan / feb - juni) van elk 15 EC.
Je start met een zomerschool als inleiding op je studiejaar. Voor het studiejaar 2024-2025 vindt de jaarlijkse MKE zomerschool plaats op 29 en 30 augustus 2024.

Daarna volg je wekelijks

A. Lessen theorie en verdieping:
a. Kunsttheorie vanuit een wereldwijd perspectief op de kunsten (alle disciplines);
b. Actuele kunsteducatieve theorieën en praktijken, binnen- en buitenschools;
c. Analyse van de kunst en de educatie;
d. Kunstfilosofie in internationaal perspectief;
e. Onderzoeksvaardigheden en praktijken.

B. Trainingen:
a. Onderzoeksvaardigheden;
b. Schrijven en analyseren;
c. Interculturele competenties.

C. Cases studies en cases:
a. Visie op kunsteducatie;
b. Kunsteducatieve interventies in de zorg;
c. Eigen onderzoeksopzet.

Een internationale studiereis is facultatief (1 week, oktober2024)

Hoeveel studieuren per week
8,5 contacturen op 1 lesdag (vrijdag): hoor- en werkcolleges, opdrachten, discussies en werkbezoeken.
8 tot 10 uur zelfstudie per week: bronnen lezen, onderzoek, gesprekken voeren en een project uitwerken (zelf in te plannen in je eigen tijd).

Het tweede jaar bestaat uit twee semesters(sept-jan / feb-juni).
Daarin volg je driewekelijks:


A. Onderzoekslessen:

a. Onderzoeksmethodiek: artistic & art based research, praktijkonderzoek

b.Kritisch-analytische reflectie;

c. Kwalitatieve onderzoekstechnieken (brononderzoek, interview, case-studies)

d. Onderzoeksdessiminatie

B. Beleid en Ondernemen

a. Beleidsanalyse (toegepast op een eigen case)

b. Analyse van het educatieve veld in Vlaanderen en Nederland

c. Cultureel ondernemen en cultureel ontwikkelen

C. Research Days (4x per jaar)

a. Expert talks en interviews (over eigen onderzoek)

b. Peerlearning activiteiten met andere masterstudenten Fontys

Hoeveel studieuren per week
8,5 contacturen, 1x per 3 weken les op vrijdag: hoorcolleges, opdrachten, discussies.
De vrijdagen dat je niet naar Tilburg komt, besteed je aan je eigen onderzoek. Daarnaast neem je deel aan vier Artistic Research zaterdagen op onze locatie in Tilburg.
Het tweede studiejaar omvat ook 30 EC en vraagt naast het volgen van het lesprogramma om 8 tot 10 uur zelfstudie per week: bronnen lezen, onderzoek, gesprekken voeren en een onderzoek uitwerken.

Artistic Research

Artistiek onderzoek is een fundamenteel onderdeel van alle masteropleidingen van Fontys Academy of the Arts. Binnen het instituut wordt de samenwerking omtrent artistiek onderzoek opgezocht, maar ook daar buiten vinden samenwerking plaats.

Artistic Research Days

De Artistic Research Days zijn een gezamenlijk initiatief van de masteropleidingen van Fontys Academy of the Arts. Tijdens deze dagen vieren we artistiek onderzoek als een fundamentele methodologie die artistieke en educatieve processen verbetert.

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Society for Artistic Research

SAR bevordert artistiek onderzoek binnen en buiten academische instellingen. Ze faciliteren samenwerking en communicatie door middel van conferenties en bijeenkomsten, en verspreiden kennis over artistieke onderzoekspraktijken en -resultaten.

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

 
 

Werk/toekomst

De Fontys Master Kunsteducatie bereidt je voor op leidinggevende of coördinerende functies in het onderwijs, culturele instellingen, overheden of als zelfstandig ondernemer. Onze alumni waarderen het uitgebreide internationale professioneel netwerk dat ze dankzij de opleiding verwerven. Ze komen nadien terecht in hele diverse functies, denk maar aan:

 • Ontwikkelaar en leidinggevende in projecten kunst en cultuur
 • Coördinator (kunstvakken) in het onderwijs
 • Zelfstandig ondernemer in de kunsteducatie
 • Coördinator kunsteducatie bij culturele instellingen (musea, theaters, bibliotheken)
 • Beleidsmedewerker cultuureducatie bij gemeenten of provincies en culturele instellingen
 • Docent HBO/hoger onderwijs
 • Onderzoeker in het artistiek-educatieve domein

 

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Bas de Wal

“Een leeromgeving stimuleert je heel erg tot zoeken buiten het domein waarin je werkzaam bent en dat wil ik ook erg graag doen.”

 

Agenda

Meld je hier aan voor één van onze activiteiten. Zo weet je zeker of dit de opleiding voor jou is! Bekijk bijvoorbeeld een voorlichting vanuit huis of meld je aan voor een Open dag op de campus. Wat je ook kiest, hopelijk zien we je snel.

Er zijn op dit moment geen activiteiten gepland voor deze opleiding. Wil je toch graag langskomen of heb je een vraag? Neem dan contact met ons op.

Meer weten over de opleiding Master Kunsteducatie

Wil je graag een gesprek met iemand van de Master Kunsteducatie (deeltijd)? Dat kan. Stuur een mail naar Jan Staes (studieleider) of bel met de deeltijd Master Kunsteducatie. Zij nemen dan contact met je op.

Wil je weten hoeveel collegegeld je dient te betalen voor deze opleiding? Raadpleeg dan de collegegeldmeter. Hier staat ook meer informatie over betaling collegegeld door je werkgever of een ander.

Lees meer over subsidieregelingen:

- Leven Lang Leren Krediet

- Beurzen voor leraren

- Subsidieregeling tweede lerarenopleiding

  Aanmelden bij Fontys Academy of the Arts

  Aanmeldproces masteropleiding

  Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.


  Voor alle opleidingen van Fontys Hogeschool voor de Kunsten geldt dat je eerst toelating moet doen. Je aanmelding bestaat daarom uit twee stappen.

  Je maakt eerst (éénmalig) een account aan bij Studielink.
  Heb je een Nederlands woonadres? Dan heb je hiervoor je DigiD nodig (aanvraag nieuwe DigiD kan 5 werkdagen duren). Heb je (nog) geen Nederlands woonadres, dan kun je zelf een Studielink account aanmaken. Zodra je bent ingelogd controleer je je persoons- en vooropleidingsgegevens of vul je deze in. 
  Let op! Zorg voor een actief e-mailadres. Bevestig altijd je gegevens.

  Je volgende actie is het indienen van een verzoek tot inschrijving.
  Kies voor ‘nieuwe inschrijving toevoegen’ en volg de stappen. Kies als startdatum: 1 september 2024.

  2. Meld je aan voor de toelating

  Twee werkdagen nadat je in Studielink een verzoek tot inschrijving hebt toegevoegd, krijg je een e-mail van faa-admission@fontys.nl met hierin een link naar je persoonlijke dossier voor de toelating

  Let op! Dit is een andere e-mail dan die je na 1 dag van no-reply@fontys.nl ontvangt (met daarin je PCN nummer en wachtwoord om in te kunnen loggen op de Fontysportal). Bewaar deze e-mail ook goed!

  Geen e-mail(s) ontvangen? Controleer dan je ongewenste e-mail (spam ) en voeg ons als veilige afzender toe aan je adresboek. Zodra je het aanmeldformulier hebt ingevuld en bevestigd, krijg je een ontvangstbevestiging.

   

  Locaties en contact

  Jan Staes, studieleier j.staes@fontys.nl