Sprint naar content

MR Guided Radiotherapie

Zie jij dat er grote en snelle veranderingen zijn binnen de radiotherapie? En zoek jij een opleiding waarin je geschoold wordt in al deze actuele ontwikkelingen én in de basis? Dan is de post bachelor MR Guided Radiotherapie er voor jou. Je leert de basisprincipes rondom het gebruik van MRI in de radiotherapie. Én duikt in hedendaagse kwesties.

Over de post bachelor

Binnen IGRT heeft MRI in de radiotherapie een enorme ontwikkeling doorgemaakt. De grootste voordelen van MRI ten opzichte van CT zijn de betere soft-tissue contrasten en het feit dat MRI geen ioniserende straling produceert. Het voorkomen van schade aan gezonde weefsel staat bovenaan in de toepassing van de MRI-versneller.

Daarnaast is er nog een belangrijke ontwikkeling: de online adaptieve strategieën waarbij je niet alleen tussen iedere bestralingssessie het plan kan aanpassen aan de hand van anatomische veranderingen, maar ook gedurende de bestralingssessie.

In deze post bachelor werken we samen met experts uit de praktijk: zowel werkzaam in de industrie als de ziekenhuizen. Hiermee sluiten we aan bij de actuele vraagstukken die spelen in het werkveld.

 

Voor wie?

Deze post bachelor is geschikt voor MBB'ers werkzaam op de afdeling radiotherapie, MBB’ers die werken in de radiologie en in de nucleaire geneeskunde.

Daarnaast is deze post bachelor geschikt voor personen die werkzaam zijn in de industrie met betrekking tot radiotherapie om hun kennis te verbreden.


Toelatingseisen

Een voorwaarde om te kunnen starten is dat je een afgeronde MBRT-opleiding hebt of een gelijkwaardige inservice-opleiding.

 

Placeholder for Fontys video
Het interessante van deze cursus is dat alle docenten uit de praktijk komen. Dit merk je ook aan door hoe zij hun les geven. Daarnaast komen alle medecursisten uit de praktijk waardoor we veel spreken over hoe het in andere instituten aangepakt wordt.'
Tom Harthoorn (student 2022)

Heb je een vraag of wil je meer informatie?

 

Inhoud en opbouw

In de post bachelor MR Guided Radiotherapie komen actuele ontwikkelingen aan bod rondom MRI in de radiotherapie. Denk aan MRI-versneller, hypofactionering en online adaptieve strategieën. Door deze ontwikkelingen te integreren in de basis van de opleiding word jij als leerling meegenomen in de grote en snelle veranderingen waar het werkveld mee te maken heeft.
We werken samen met experts uit het werkveld die allemaal werkzaam zijn in de praktijk op verschillende werkplekken: zowel in de industrie als de ziekenhuizen. Hiermee sluiten we aan bij de actuele vraagstukken die spelen in het werkveld.

De post bachelor MRI in de Radiotherapie bestaat uit 10 lesdagen. De onderwerpen die aan bod komen zijn:    

 • Basis MR fysica
 • Positionering en hulpmiddelen
 • Image registration en Pitfalls (zowel Rigide als deformable registratie)
 • Geometrische vervormingen
 • MR safety
 • MR only workflow
 • Adaptieve workflow van A tot Z (indicaties/ treatment planning/ online positionering en imaging/ recontouring/ beoordeling adaptive plan)
 • MR-Linac en logistiek
 • Motion management
 • Patiënt, imaging en machine quality assurance (QA)
De post bachelor bestaat grotendeels uit theorielessen (colleges). Door middel van verwerkingsopdrachten die je maakt in je eigen
praktijk, verwerk je de opgedane kennis en behandelde theorie. De verwerkingsopdrachten worden iedere volgende cursusdag klassikaal besproken. Op deze manier neem je de dagelijkse praktijk mee naar de les en leer je door, van en met elkaar. Deze interactie is een belangrijk onderdeel in deze post bachelor. 
De toets bestaat uit het doen van een praktijkgericht onderzoek, hiervan schrijf je een verslag. Daarnaast wordt de opgedane kennis getoetst door middel van verwerkingsopdrachten passend bij de aangeboden theorielessen.

Je kunt nu de basisprincipes met betrekking tot het gebruik van MRI in de radiotherapie verklaren. Bovendien ben je in staat om deze opgedane kennis toe te passen en te vertalen naar je eigen praktijk, zowel in de voorbereidende als de uitvoerende fase van de radiotherapeutische behandeling.

Na afloop van deze post bachelor kun je aan de slag als MR Linac laborant en ontvang je het certificaat MR Guided Radiotherapie van Fontys.

 
 

Meerwaarde

Bij het succesvol afronden van deze post bachelor heb je actuele kennis opgedaan het gebied van MR Guided. Je kent de theorie en hebt al een onderzoek gedaan in de praktijk.
Vanuit Fontys ontvang je het certificaat ‘post bachelor MR Guided Radiotherapie’. Hiermee heb je vrijstelling voor een keuzemodule ter waarde van 11 EC binnen de Masteropleiding Medical Imaging Radiation Oncology van hogeschool InHolland van Inholland Academy.


Accreditatie

Deze post bachelor is geaccrediteerd door st. ADAP voor 321 punten.

 
Placeholder for Fontys video
Deze opleiding maakt je een betere professional door de nieuwe technieken en ontwikkelingen daarvan. Daarnaast kun je meewerken om deze nieuwe technieken te implementeren op je afdeling door jouw opgedane ervaring.'
Erik Geerlof (gastdocent)

Op de hoogte blijven binnen het vakgebied MBRT?
Meld je aan voor onze periodieke nieuwsbrief >

 

Praktische info

Niveau
Post bachelor

Wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op via fontysprohealth@fontys.nl

Deze post bachelor kost € 3200,- en is vrijgesteld van btw.


Is het mogelijk om de opleiding in termijnen te betalen?
Het is mogelijk om deze opleiding in termijnen te betalen. Dit is kosteloos. Na aanmelding kun je hiervoor contact opnemen met onze afdeling lesgeld: lesgeld@fontys.nl.


Annuleringsvoorwaarden
Op al onze opleidingen zijn de leveringsvoorwaarden van Fontys van toepassing.

  De opleiding met startdatum 12 oktober 2023 komt helaas te vervallen. Een nieuwe startdatum is op dit moment nog niet bekend.


  De lesdagen vinden plaats van 09.00 tot 17.00 uur.

    

    

   Aanmelden

   Hieronder vind je de startdatum van deze cursus of opleiding en kun je je aanmelden.


   Wordt hier geen startdatum en aanmeldknop getoond?
   Dan is aanmelden op dit moment (nog) niet mogelijk.
   Neem gerust contact met ons op voor meer informatie over de cursus/opleiding. We helpen je graag verder!
   Alle contactgegevens vind je onderaan deze pagina.

    

   Locaties en contact

   Op de hoogte blijven van ontwikkelingen, events en nascholingsaanbod binnen het vakgebied MBRT?

   Meld je aan voor onze periodieke nieuwsbrief