Sprint naar content

Leraar Aardrijkskunde (deeltijd)

 • Nederlands
 • Hbo-bachelor
 • Deeltijd
Tilburg, Sittard

Kom kennismaken

 • Open dagen
 • En meer...

Ben je met jouw nieuwsgierigheid naar aardse processen klaar voor een nieuwe stap binnen of naar het onderwijs? Wil je jouw kennis en passie voor geografie, landschappen en politiek overbrengen op jongeren? Hen motiveren en de ogen openen? Zet de stap en word docent aardrijkskunde!

Over de opleiding

De deeltijdopleiding Leraar Aardrijkskunde is zo flexibel dat er verschillende studievarianten mogelijk zijn. Afhankelijk van je vooropleiding, werkervaring en studiemogelijkheden stellen we een programma op maat samen. Als je bijvoorbeeld al een lesbevoegdheid hebt, kun je vrijstellingen krijgen. Je krijgt een persoonlijke studentcoach die jou adviseert, ondersteunt en je ontwikkeling volgt. De route is voor iedere student anders. Of je nou carrièreswitcher bent of een (tweede) lesbevoegdheid wilt halen: uiteindelijk wordt iedereen expert in lesgeven en in het vakgebied aardrijkskunde. Met jouw lessen verrijk jij de wereld van jongeren!

Na deze hbo bacheloropleiding ben je tweedegraads lesbevoegd. 
De opleiding is er in: voltijd | (verkort) deeltijd

Waarom Leraar Aardrijkskunde bij Fontys?

 • Flexibel en persoonlijk studietraject op maat
 • Theorie kun je meteen toepassen in de praktijk
 • Veel aandacht voor jouw persoonlijke ontwikkeling
 • De meest veelzijdige lerarenopleider van Nederland
 

Wat ga je leren?

Tijdens de opleiding Leraar Aardrijkskunde leer je niet alleen veel over geografie, mensen en politiek, maar ook hoe je goed kunt lesgeven. Je leert jongeren helpen bij hun ontwikkeling en omgaan met verschillende typen leerlingen, klassen en ouders. Je ontwikkelt vaardigheden op het gebied van pedagogiek, communicatie, onderzoek en organiseren. Zo krijg jij de juiste beroepshouding waarbij je jezelf continue verbetert. Tijdens de praktijkervaring pas je de theorie toe. Hoe jouw opleiding er precies uit komt te zien is afhankelijk van de uitkomsten van je intakegesprek.

 • Lesgebieden: o.a. culturele, politieke en economische geografie, geologie & geomorfologie, weer & klimaat en economische geografie
 • De juiste beroepshouding en (vak)didactische vaardigheden
 • Vrijstellingen voor eerder behaalde onderdelen mogelijk
 • Je wordt breed opgeleid voor het tweedegraads werkveld: mbo, vmbo en onderbouw havo/vwo
 
Sfeerafbeelding Fontys

 

Hoe ziet je week eruit?

Hoe je week eruit ziet, bepaal je met jouw studentcoach. Binnen het aanbod van de opleiding kijken we samen wat voor jou de beste route is.

 • Flexibele combinatie werken en leren
 • Persoonlijke studierouteBij 'Opbouw' vind je per locatie meer informatie over de contacturen en inhoud van de opleiding.

 

Mogelijke routes

Afhankelijk van jouw vooropleiding en werkervaring kun je versnellen:

 • Met een (gedeeltelijke) bachelor, master of Ad: 2,5-4 jaar in deeltijd
 • Zij-instroom met een vakgerelateerde bachelor of master: circa 2 jaar in deeltijd
 • Kopopleiding met een vakgerelateerde bachelor of master: 1 jaar in voltijd (alleen in Tilburg)
 • Reguliere deeltijd na havo/vwo/mbo: 4 jaar in deeltijd

Verkorte routes

Mogelijk heb je een vooropleiding of werkervaring waarmee je de opleiding sneller kunt doorlopen. Bij Fontys kun je flexibel studeren met een verkorte route op maat.

Meer over Flexibel Studeren
 

Toelatingseisen

Sittard

Aan de lerarenopleiding in Sittard ben je voor deze hbo-opleiding toelaatbaar met een (gedeeltelijk) afgeronde hbo/wo-bachelor of hbo/wo-master.

Bij vrijstellingen is versnellen mogelijk. De opleiding duurt dan vaak zo'n 2 tot 2,5 jaar. Om te bepalen wat de te verwachten studieduur voor jou is, kun je contact opnemen met de opleidingscoördinator voor een intakegesprek. Je vindt de contactgegevens onderaan deze pagina.


Tilburg

In Tilburg ben je toelaatbaar met een (gedeeltelijke) afgeronde hbo/wo-bachelor of -master.

Vrijstellingen met leeruitkomsten

Op basis van eerder verworven competenties of een relevante afgeronde hbo/wo bachelor of hbo/wo master, kun je in aanmerking komen voor vrijstellingen. Tijdens het intakegesprek met de opleidingscoördinator ontvang je een indicatie hierop. Ben je van mening dat je meer leeruitkomsten aan kunt tonen dan uitsluitend via diploma’s? Dan verzamel je de bewijzen voor de leeruitkomsten in een ervaringsportfolio en toon je ze aan middels een assessment.

Kopopleiding

Ben jij (bijna) afgestudeerd of is het minder dan zeven jaar geleden dat jij je hbo- of wo-getuigschrift behaalde in een aanverwant vak? Lijkt het je geweldig om met jongeren te werken en voor de klas te staan? Met de kopopleiding (in voltijd) kun je bij Fontys Lerarenopleiding in Tilburg in één jaar je bevoegdheid behalen.


Beide locaties


Zij-instroom

Heb je een hbo- of wo-vooropleiding, verwant aan een schoolvak in het voortgezet onderwijs, en heb je een baan als docent (toegezegd gekregen) in het onderwijs? Dan kom je wellicht in aanmerking voor een tweejarig zij-instroomtraject.

Voor deze lerarenopleiding ben je met een havo-, vwo- of mbo-diploma niveau 4 met alle profielen toelaatbaar tot deze hbo-opleiding.

Benieuwd hoe het is om van vwo naar hbo te gaan? fontys.nl/vwo
Benieuwd hoe het is om van mbo naar hbo te gaan? fontys.nl/mbo

Intakegesprek

 • Heb je een associate degree afgerond?
 • Of heb je een gedeeltelijk afgeronde bachelor?

Dan kijken we tijdens een intakegesprek naar vrijstellingen op basis van 'eerder verworven kennis en vaardigheden'. Als de studie haalbaar lijkt, stellen we een programma op maat samen.

21+ toets

Heb je niet de juiste vooropleiding? Dan is het mogelijk om een toelatingsonderzoek te doen. Voorwaarde is wel dat je 21 jaar of ouder bent op het moment dat de opleiding start. Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+.  

Buitenlands diploma

Wil je toegelaten worden tot de lerarenopleiding met een buiten Nederland behaald diploma? Je diploma moet gelijkwaardig zijn aan één van de Nederlandse diploma’s die recht op toelating geven. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Je vindt onze contactgegevens onderaan deze pagina.

Nederlands als tweede taal

Daarnaast moet je met een buitenlands diploma bewijzen dat je voldoende Nederlands beheerst om de opleiding te kunnen volgen. Dat kun je doen door een staatsexamendiploma NT2 volgens examenprogramma II te laten zien. Als je dat examen nog moet doen, moet je rekening houden met de wachttijden. Er zitten minimaal drie weken tussen de dag waarop je je aanmeldt en het examen. Daarna moet je nog circa vijf weken wachten op de uitslag.

 

Placeholder for Fontys video
Studenten vertellen
"Je bent een voorbeeld voor je leerlingen"
Lees het verhaal van student Kim Vos (34 jaar, Sittard) >>

 

Opbouw

Je kunt de flexibele deeltijd opleiding Leraar Aardrijkskunde volgen in Tilburg of Sittard. Informatie over de opzet en inhoud van deze opleiding vind je hieronder per locatie en studiejaar.

Sittard

 • Flexibele leerroute op maat; een persoonlijke studentcoach
 • Kies zelf welke vakken je in het eerste of tweede jaar volgt
 • Je krijgt les van vakspecialisten met expertise op specifieke geografische gebieden
 • Een fysisch en een sociaal-geografisch veldwerk
 • Nauw contact tussen docenten en studenten
 • Kleinschalige opleiding met een persoonlijke benadering, op loopafstand van het station
 • Op dinsdagavond volg je tussen 18.00 uur en 21.30 uur colleges over sociale en fysische geografie en vakdidactiek aardrijkskunde. De colleges volg je samen met je medestudenten die de flexibele deeltijdstudie meestal combineren met een baan en/of gezin. Ze werken al in het onderwijs of maken tijdens de opleiding de overstap.
 • Contactdagen en –tijden onder voorbehoud van wijzigingen.
De flexibele deeltijdopleiding Leraar Aardrijkskunde is niet alleen qua inhoud flexibel, maar ook qua tijd. Studenten met een mbo-achtergrond zijn bijvoorbeeld toelaatbaar en doen gemiddeld vier jaar over de opleiding, terwijl studenten met veel relevante studie- en werkervaring het traject met veel vrijstellingen in twee jaar kunnen afronden. We kijken bij Fontys Lerarenopleiding Sittard dus echt per student wat de beste leerroute is. Om je toch een beeld van de opleiding te geven, vertellen we je hoe een leerjaar er uit zou kunnen zien.    

In het eerste en tweede studiejaar leg je een stevige inhoudelijke basis. Je doet kennis op over sociale en fysische geografie. Bij vakdidactiek leer je bovendien hoe je die kennis effectief in je lessen kunt inzetten. Het programma is alternerend. Dat betekent dat het programma van ‘jaar 1’ en ‘jaar 2’ afwisselend worden aangeboden.    
 
Voor studenten die nog geen leservaring hebben, worden er verschillende onderwijskundige modules aangeboden, waaronder: oriëntatie op leren en onderwijs, didactiek en klassenmanagement, leerlingbegeleiding en mentoraat, leer- en gedragsstoornissen.   
 

"Kom je uit het bedrijfsleven en maak je de overstap naar het onderwijs, dan krijg je in vier pedagogisch-didactische modulen de onderwijskundige kennis die je nodig hebt in de praktijk. Wat je leert, kun je tijdens je stages of in je werk vaak meteen gebruiken. Er is een aanbevolen volgorde van de modulen, indien gewenst kunnen de modulen flexibel gevolgd worden. Je kunt zelfs starten met een module als de vorige nog loopt. Bij de pedagogisch-didactische modulen zitten studenten van alle vakken bij elkaar, zo leer je niet alleen van de opleiders maar ook van elkaar."

- Arjan Endeman, lerarenopleider onderwijskunde 

Tilburg

 • Flexibele leerroute op maat; persoonlijke studentcoach
 • Instroommogelijkheden in september én februari
 • Werken met leeruitkomsten; variatie aan toetsvormen
 • Een fysisch en een sociaal-geografisch veldwerk
 • Korte lijnen, goed contact met docenten, sterke vakdidactische leerlijn
 • Optie om ook tweetalig onderwijs te leren geven: ontdek het tweejarig traject BEES (Bilingual Education/English Stream)
 • Vakinhoudelijke vakken en vakdidactiek op dinsdag: 12.30 - 21.30 uur.
 • Daarnaast volg je Algemene Professionele Vorming op een dagdeel naar keuze. Dit onderdeel wordt gegeven op: maandag- en woensdagavond van 18.00 - 21.30 uur en op donderdagochtend van 09:00-12:30 uur. Je kiest dus voor één van deze momenten.
 • Contactdagen en –tijden onder voorbehoud van wijzigingen.
 • Een studiejaar bestaat uit vier perioden van tien weken. Acht weken onderwijsaanbod en twee weken tentamen. Al vanaf het eerste jaar loop je stage.

Flexibel in deeltijd studeren bij Fontys Lerarenopleiding in Tilburg, betekent dat jij - binnen het aanbod van de opleiding - zelf grotendeels jouw leerroute bepaalt. Op basis van je vooropleiding, (werk)ervaring / eerder verworven competenties / eventuele vrijstellingen en je persoonlijke situatie, stel je samen met je studentcoach een maatwerktraject op. Vervolgens kies je zelf hoe je je de lesstof eigen maakt en de leeruitkomsten aantoont.

Om een bekwame leraar te worden ontwikkel jij je in een viertal bekwaamheden:

 • Vakinhoudelijk bekwaam
 • Vakdidactisch bekwaam
 • Pedagogisch bekwaam
 • Professioneel handelen


Meer weten over:

De studieduur is afhankelijk van je voorkennis, ervaring en studietempo. Niet alleen vrijstellingen leveren mogelijkheden op om je studie te versnellen of de studielast te beperken. Ook relevante ervaringen en kennis, die niet meteen in een vrijstelling zijn omgezet, zorgen voor minder studielast.

Op het moment dat jij via de toets aantoont dat je de leeruitkomsten beheerst, ontvang je de studiepunten (EC's). Dit is ongeacht de hoeveelheid tijd die je eraan besteedt, je deelname aan het onderwijsaanbod of de duur van het leren op de werkplek.

In het afstudeerjaar kies je voor een van de twee afstudeerrichtingen:

 • Specialisatie algemeen vormend onderwijs: je verdiept je in het lesgeven in de onderbouw van havo en vwo.
 • Specialisatie beroepsonderwijs: je ontwikkelt je tot leraar voor het vmbo en mbo.

Tijdens je studie maak je voldoende kennis met beide werkvelden. Zo maak je een weloverwogen keuze. De afstudeerrichting omvat 60 ec’s (studiepunten). Dit houdt in dat de theoretische vakken, het werkplekleren én je afstudeeronderzoek in het teken staan van de specialisatie die je kiest. Maar na de opleiding ben je bevoegd voor het gehele tweedegraads werkveld.

 
 

Werk/stage

Stage/leerwerkplek

Combineren werk en privé

We vinden het belangrijk dat je de opleiding goed kunt combineren met je werk en privéleven. Daarom loop je stage op de manier die bij jou past. Dit zie je bijvoorbeeld terug in de dagen, momenten en keuze voor de stageschool of leerwerkplek. Je lesmomenten bij Fontys staan wel al deels vast. Al vanaf het begin van de opleiding loop je stage. Zo breng je theorie en praktijk samen. Via de stage werk je aan je bekwaamheden.  

Werkzaam in het onderwijs?

Ben je al werkzaam in het onderwijs? Indien je baan voldoet aan de criteria, dan kun je dit inzetten als 'leerwerkplek'.

Nog geen lesbevoegdheid?

Heb je nog geen lesbevoegdheid? Dan ontdek je tijdens je eerste stage(s) wat voor docent je bent en wilt zijn. Je doet je stage-ervaring op in zowel het beroepsonderwijs (vmbo of mbo) als het algemeen vormend onderwijs (havo of vwo). 

Na je studie

Werken in deze beroepen

Met deze Bachelor of Education (BEd) in het vak aardrijkskunde kun je zowel binnen als buiten het onderwijs werken: 

 • als docent aardrijkskunde met tweedegraads lesbevoegdheid (onderbouw havo/vwo, beroepsonderwijs, volwasseneneducatie)
 • als ontwikkelaar van centrale examens aardrijkskunde voor het (voorbereidend) beroepsonderwijs
 • bij maatschappelijke, geografische of sociaal georiënteerde bedrijven en bij (semi)overheidsinstellingen
 • in ontwikkelingslanden, bijvoorbeeld voor een niet-gouvernementele organisatie (ngo)
 • bij particuliere bedrijven, zoals uitgevers van schoolboeken en vakbladen


Doorstuderen

 
 
 
Placeholder for Fontys video
Na 20 jaar in het laboratorium is het best spannend om weer de schoolbanken in te klimmen. Maar studeren verleer je niet! Het allermooiste aan het beroep van leraar vind ik het contact met leerlingen. Dat je ze ook een beetje leert kennen.'
Student Denise

 

Agenda

Meelopen Leraar Aardrijkskunde | Sittard
19 dec 2023 17:45 - 20:45
Programma
nog 1 plek
Wil je ervaren hoe het er bij de opleiding aan toe gaat? Word dan even student. Je volgt een college die bij de studenten op het programma staat. Je maakt zo een moment mee, waarin je een college kunt bijwonen en met studenten en docenten kunt praten. Zij vertellen je hoe het is om bij Fontys te studeren en wat de studie inhoudt.

17:45 - 18:00 | Inloop - je mag je melden bij Raf van Loo in lokaal 001
18:00 - 20:30 | Meelopen bij college 'Systeem Aarde 1' in lokaal 001
20:30 - 20:45 | Afronding en evaluatie

Wanneer je je aanmeldt om mee te lopen ben je serieus bezig met je studiekeuze, dus gaan we er vanuit dat je aanwezig bent. Kun je er niet bij zijn, meld je dan af.
Online voorlichting
4, 5, 6 juni, 2024
Programma

Docenten en studenten vertellen je alle ins en outs over de opleiding. Er is volop gelegenheid voor het stellen van vragen. We gaan graag met jou in gesprek.

Let op: Meld je aan voor de lesplaats (Sittard of Tilburg) waar jij wilt gaan studeren, zodat je de juiste opleidingsinformatie ontvangt. Houd er rekening mee dat er variaties kunnen zijn in onderwijsmethoden en programma's tussen de
verschillende lesplaatsen. Zorg dat je je keuze baseert op jouw specifieke voorkeuren en behoeften.

Meer weten over de opleiding Leraar Aardrijkskunde

Wil je graag een gesprek met iemand van de deeltijd lerarenopleiding Aardrijkskunde? Dat kan!

Algemene vraag

Heb je een algemene vraag? Bijvoorbeeld over lesdagen- en tijden, bevoegdheid of stage? Neem dan contact met Fontys Educatie: telefoon: 08850-70700 of e-mail: fontyspro-educatie@fontys.nl.

Studiekeuze/adviesgesprek 

Wil je graag hulp bij het oriënteren op jouw studiekeuze of wil je een gesprek over de verschillende routes naar het leraarschap? Maak dan een afspraak voor een studieadviesgesprek met studieadviseur Judith Boetzkes. 

Oriëntatie- of intakegesprek in Sittard

Voor vakinhoudelijke vragen over de opleiding, vrijstellingen, studieduur, de combinatie studie en werk en een eventuele lerarenbeurs, stuur dan een e-mail naar opleidingscoördinator Marcel Sevenich: m.sevenich@fontys.nl.

Wil je een oriënterend gesprek of intakegesprek? Tijdens het gesprek kijk je met de opleidingscoördinator of studentcoach naar jouw voorgeschiedenis en mogelijkheden. Zo kom je erachter hoe jouw opleidingstraject eruit kan zien. De intakes vinden het hele jaar plaats. Het is verstandig om eerder verworven diploma’s en certificaten mee te nemen. Neem contact op met het Studenten Informatie Punt (STIP) in Sittard, telefoonnummer 08850-79599 of mail stip-sittard@fontys.nl, voor het maken van een afspraak met de intaker van de opleiding.

Oriëntatie- of intakegesprek in Tilburg

Voor vakinhoudelijke vragen over de opleiding en vrijstellingen, stuur dan een e-mail naar opleidingscoördinator Gerdine Velthoven: g.velthoven@fontys.nl.

Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Raadpleeg dan de collegegeldmeter. Hier staat ook meer informatie over betaling collegegeld door je werkgever of een ander.

Als je een lerarenopleiding gaat doen, kom je mogelijk in aanmerking voor een subsidie of tegemoetkoming in de kosten. Lees meer over Subsidies voor (aankomende) leraren.

Voor start in februari

Stap 1: Je meldt je aan via Studielink. Meld je uiterlijk vóór 1 februari aan, zodat je nog ruim de tijd hebt om de stappen van je inschrijving te voltooien en je check-in gesprek te voeren. Raadpleeg regelmatig je berichten in je Studielink - dashboard.

Stap 2: Je kunt de Studiekeuzecheck doen. De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.

Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 februari.  

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

Voor start in september

Stap 1: Je meldt je aan via Studielink.
Meld je uiterlijk vóór 1 mei aan, zodat je nog ruim de tijd hebt om de stappen van je inschrijving te voltooien en je check-in gesprek te voeren.

Raadpleeg regelmatig je berichten in je Studielink - dashboard.

Stap 2: Je kunt de Studiekeuzecheck doen
De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.

Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

Heb je vragen over bijvoorbeeld stagelopen, tussentijds instromen, je vooropleiding en het collegegeld? Of heb je een andere vraag?

Meer over de opleidingslocatie 

Benieuwd hoe het is om te studeren aan de opleiding in Sittard of Tilburg? 

Toch een andere educatieve opleiding? 

Fontys Educatie heeft veel verschillende lerarenopleidingen en trajecten om het onderwijs in te gaan. Of ben je benieuwd naar de diverse financiële regelingen of veelgestelde vragen?