Sprint naar content

Klinisch redeneren

Wil jij leren hoe je als zorgprofessional echografische onderzoeken kunt uitvoeren, die een patiënt zijn diagnose geeft? En hoe je hierbij werkt vanuit een onderzoeksvraag? In deze module leer je de stappen van het klinisch redeneren bewust te doorlopen.

Over de module

In de module 'Klinisch redeneren' leiden we je op tot een echografist die echografisch onderzoek in een breder kader plaatst. Je leert hoe je zowel in de tweedelijns- als eerstelijnszorg een echografisch onderzoek kunt uitvoeren. Je werkt hierbij vanuit de onderzoeksvraag van de huisarts en het klachtenpatroon van de patiënt.

Klinisch redeneren is een methode die leidt tot het vaststellen van de meest geschikte diagnose. Je analyseert en beredeneert de gegevens die beschikbaar zijn en de beelden uit echografisch onderzoek. Je onderbouwt de diagnose en behandeling met ondersteunend bewijs, ofwel evidence based.

 

Voor wie?

Deze module is bedoeld voor paramedici die echografisch onderzoek verrichten.

 

 

Inhoud en opbouw

Deze module maakt onderdeel uit van enkele post bacheloropleidingen van Fontys Pro Health maar is ook los te volgen.

De module bestaat uit een e-learning (zelfstudie), een workshop waarin je oefent met het praktisch toepassen van de 6-stappen van klinisch redeneren en het doen van een single case study (zelfstudie). Je sluit de module af met een posterpresentatie van 10 minuten.

Het doel van deze module is om je eigen observaties en interpretaties te koppelen aan diagnostische- en/ of medische kennis. Zo kun je beter beoordelen welke diagnostische informatie je nodig hebt of weet je beter welke behandeling het meest voor de hand liggend is.

Na afloop van de module beschik je over de volgende vaardigheden:

 • Kritisch en analytisch denken; de echografische zorgprofessional beschikt over kritisch en analytische vaardigheden, die je inzet voor het dagelijks beroepsmatig handelen en het verbeteren van het beroepsmatig handelen.
 • Methodisch analyseren van zorgvragen; de echografische zorgprofessional analyseert op methodische wijze de zorgvraag en past het echografisch onderzoek hierop aan.
 • Wetenschappenlijk onderbouwen van besluiten; de echografische zorgprofessional onderbouwt zijn diagnose aan de hand van Evidence Based Practice (EBP).
 
 

Meerwaarde

Je leert de zes stappen van het klinisch redeneren bewust te doorlopen. Hierdoor ontwikkel je een denk- en handelswijze, waarmee diagnostiek niet alleen een vaardigheidskunst is. Dankzij deze wijze leidt diagnsotiek tot het geven van een gefundeerde antwoordrichting op de zorgvraag.


Accreditatie

Accreditatie voor deze module wordt aangevraagd.

 
Placeholder for Fontys video
Fontys leidt de zorgprofessional van morgen op, maar zorgt ook dat de zorgprofessional van nu zich kan blijven ontwikkelen.'

 

Praktische info

Niveau
Module

Wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op via fontysprohealth@fontys.nl

De kosten van deze module zijn € 350,- vrijgesteld van btw.

Dit bedrag is inclusief thee of koffie en de verplichte leermiddelen (tenzij anders aangegeven).


Is het mogelijk om de studie in termijnen te betalen?
Het is mogelijk om deze module in termijnen te betalen. Dit is kosteloos. Na aanmelding kun je hiervoor contact opnemen met onze afdeling lesgeld: lesgeld@fontys.nl.


Annuleringsvoorwaarden
Op al onze opleidingen zijn de leveringsvoorwaarden van Fontys van toepassing.

  De lesdagen staan gepland op vrijdag 15 november 2024 en dinsdag 18 maart 2025.

  Deze dag start om 09.30 uur en eindigt rond 13.00 uur.

    

    

   Aanmelden

   Hieronder vind je de startdatum van deze module en kun je je aanmelden.


   Wordt hier geen startdatum en aanmeldknop getoond?
   Dan is aanmelden op dit moment (nog) niet mogelijk.
   Neem gerust contact met ons op voor meer informatie over de cursus/opleiding. We helpen je graag verder!
   Alle contactgegevens vind je onderaan deze pagina.