Sprint naar content

Cognitief Trainer

 • 3 maanden
 • 07-02-2024
 • Eindhoven
 • € 1.695 (BTW vrijgesteld)
Ben jij werkzaam binnen de psychodiagnostiek? Wil jij leren hoe je op grond van diagnostische gegevens het juiste ontwerp, de juiste selectie en de meest effectieve implementatie realiseert voor jouw cliënt? En dat gewoon bij jou op de werkvloer? Dan is deze cursus de juiste keuze voor jou!

Over de cursus

Als Cognitief Trainer ben je toegewijd aan het begeleiden van mensen met hersenletsel, waarbij het leren omgaan met beperkingen in het dagelijks leven centraal staat. Jij bent degene die elke cliënt een warm hart toedraagt door hem op de juiste manier te begeleiden in zijn traject. In deze cursus ontdek en leer je hoe je die unieke uitgangspositie van elke cliënt als leidraad neemt bij het ontwerpen, selecteren en implementeren de meest effectieve training. En dat gewoon op je eigen werkplek onder begeleiding van een (neuro-)psycholoog.

Deze cursus kwam tot stand in opdracht van de Vereniging van Psychodiagnostisch Werkenden (VVP) in samenwerking met Fontys Hogeschool.

 

Voor wie?

De cursus is voornamelijk bedoeld voor psychodiagnostisch werkenden, ongeacht het werkveld waarin zij actief zijn, die werken met volwassen revaliderende cliënten met niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Wil je als niet-psychodiagnostisch werkende deelnemen aan de cursus? Dan is kennis over (neuro-)psychologische tests van belang.


Toelatingseisen

Gedurende de hele cursus ga je aan de slag met het begeleiden van een individuele cliënt op je eigen werkplek. Hierbij krijg je ondersteuning van een (neuro-)psycholoog. Het is belangrijk dat er een neuropsychologisch onderzoek van de cliënt beschikbaar is voor jou als cursist.

 

Placeholder for Fontys video
Het mooie van deze cursus is dat je direct aan de slag gaat met de begeleiding van een cliënt op je eigen werkplek.
Sandra Op het Veld, docent

 

Inhoud en opbouw

In de cursus Cognitief Trainer leer je aan de hand van diagnostische gegevens de juiste training te selecteren, ontwerpen en uitvoeren, afgestemd op de individuele cliënt.

  • Je voert een literatuurstudie uit en past de behandelde stof toe in de praktijkgerichte huiswerkopdrachten. Het is van belang dat jouw werkgever je hierin faciliteert
  • Gedurende de training omvat de totale studiebelasting 230 uur, waaronder 42 contacturen
  • We adviseren om wekelijks ongeveer 10 tot 12 uur te besteden aan opdrachten en literatuurstudie. Daarvan besteed je maximaal 2 uur aan het werken met revalidanten
  • De cursus rond je af met een eindopdracht waarin je verslag doet van een cognitieve training. Hierbij beschrijf je de opzet en het verloop van de training..

(onder voorbehoud)

 • R. Kessles, P. Eling. (2012). Klinische Neuropsychologie Amsterdam: Uitgeverij Boom. ISBN 978946105449 (prijsindicatie: € 60,00)
 • Palm, J. (2011) Leven na een beroerte. Houten: Bohn Stafleu van Loghum ISBN 9789031386956 (prijsindicatie: € 27,90)
 • Ponds, R., van Geheugten, C., Fasotti, L., & Wekking, E. (redactie). 2010. Neuropsychologische behandeling. Amsterdam: Uitgeverij Boom. (prijsindicatie: € 57,50).
 • Op www.neuropsychologischebehandeling.nl/protocollen dien je de verplichte protocollen zelf te downloaden. Let op: sommigen kosten geld.

De lesdagen vinden plaats op de woensdag van 09:30 tot 17:00 uur.

 1. Lesdag 1: 7 februari 2024
 2. Lesdag 2: 6 maart 2024
 3. Lesdag 3: 27 maart 2024
 4. Lesdag 4: 17 april 2024
 5. Lesdag 5: 15 mei 2024
 6. Lesdag 6: Datum in overleg met cursisten
Wanneer je de eindopdracht positief afrondt en je voldoende aanwezig bent geweest (5 van de 6 cursusdagen), ontvang je een certificaat als erkenning. Deze cursus staat geregistreerd bij Registerplein en voldoet aan de kwaliteitseisen die opgesteld zijn door het register. Het certificaat toont aan dat je voldoet aan de gestelde eisen.
 
 

Meerwaarde

In de praktische cursus 'Cognitief Trainer' ga aan de slag met de begeleiding van een individuele cliënt op jouw eigen werkplek. De begeleiding vindt plaats onder supervisie van een (neuro-)psycholoog.

De volgende onderdelen komen aan bod:

 • Evidence-based behandelprotocollen uit de richtlijn cognitieve revalidatie
 • Het bepalen van individuele, concrete behandeldoelen, samen met de cliënt
 • Het opzetten van een behandeling, al dan niet met behulp van de behandelprotocollen
 • Het monitoren van de voortgang van de behandeling en evaluatie van de behandeldoelen.
 
Placeholder for Fontys video
Wil je graag in gesprek met iemand van de cursus?
Neem dan contact op met zakelijke dienstverlening via zakelijkhrmenp@fontys.nl of 08850 77433.

 

Praktische info

Niveau
Cursus

Wil je graag een gesprek met iemand van de cursus? Dat kan. Stuur een mail naar Fontys Hogeschool HRM en Psychologie, of bel naar 06 51394377.

De kosten voor deze cursus of opleiding vind je hierboven bij de Opleidingsfeiten.

Wanneer je lid bent van de Vereniging van Psychodiagnostisch Werkenden (VVP) kun je deelnemen voor een gereduceerde prijs van €1.495,-. Niet-leden betalen €1.695,-.
De cursus gaat door indien er minimaal 10 deelnemers zijn.

Subsidie, lening, beurs, belastingvoordeel?
Er zijn diverse mogelijkheden om voor je studie gebruik te kunnen maken van een lening, subsidie, een beurs en/of van belastingvoordeel. Op deze pagina vind je daarover alle informatie.

 

 

Aanmelden

Hieronder vind je de startdatum van deze cursus of opleiding en kun je je aanmelden.


Wordt hier geen startdatum en aanmeldknop getoond?
Dan is aanmelden op dit moment (nog) niet mogelijk.
Neem gerust contact met ons op voor meer informatie over de cursus/opleiding. We helpen je graag verder!
Alle contactgegevens vind je onderaan deze pagina.