Sprint naar content

AD-ICT (voltijd)

 • 2 jaar
 • Nederlands
 • Associate Degree
 • Voltijd
Start februari en september | Eindhoven, Tilburg

Kom kennismaken

 • Open dagen
 • En meer...Ben jij nieuwsgierig, flexibel en initiatiefrijk? Heb je doorzettingsvermogen en werk je graag samen met anderen? Realiseer jij je bovendien dat wat je vandaag leert, morgen alweer verouderd kan zijn? Kom dan onze 2-jarige Associate Degree opleiding volgen. Wij stomen je klaar voor een functie in de ICT.

Over de opleiding

Met de brede AD-opleiding krijg je een half jaar de tijd om te ontdekken welk aspect van ICT jij interessant vindt en waar je goed in bent. Je maakt via vijf verschillende richtingen kennis met de hele breedte van het ICT-vakgebied. Van het vormgeven van websites, via het automatiseren van organisatieprocessen, inrichten van netwerken, ontwikkelen van software tot het programmeren van robots. Daarna kies je 1 richting en specialiseer je je in een specifieke praktische ICT-functie.

Waarom de AD-ICT bij Fontys?

 • Eerst oriënteren op het brede ICT-vakgebied, dan specialiseren.
 • Leren door te doen.
 • Persoonlijke begeleiding met alle ruimte voor jouw talenten en wensen.
 • Samenwerking met ruim 140 gerenommeerde bedrijven.

 

Wat ga je leren?

Als ICT’er moet je snel kunnen schakelen en meegaan met de laatste ontwikkelingen. Je moet vooruit denken, creatief zijn en een kei zijn in je ICT-specialisatie. AD-ICT geeft je hiervoor alle tools. 

 • Je krijgt basiskennis van uiteenlopende onderwerpen.
 • Je doet (bedrijfs-)opdrachten en projecten om je kennis in praktijk te brengen.
 • Je doet zowel technische als sociale en communicatievaardigheden op.
 • Je bent klaar voor de toekomst van ICT en bent opgeleid voor een specifieke ICT-functie.

Bekijk hieronder de video over de opleiding

Voorlichting AD-ICT

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Voorlichting AD-ICT

Wil je weten waar ICT allemaal wordt toegepast in onze wereld? Wil je weten hoe je bij ons leert? Neem dan snel een kijkje!

 

Ervaring van studenten

“Wij krijgen “studentnabij onderwijs”. Dit betekent, dat je je eigen leerroute kiest vanaf het tweede half jaar. Dat is echt heel tof en uniek ten opzichte van andere ICT-opleidingen. Ik doe dus eigenlijk alleen wat ik leuk vind!”
 

Hoe ziet je week eruit?

Studeren is hard werken. Dat is niet erg, als er maar afwisseling in zit. Dat zit wel goed bij de AD-ICT: 

 • Je bent dagelijks aanwezig op locatie
 • Je werkt samen in ruime Open ICT Labs: jouw studieomgeving
 • Je studietaken zijn een mix van groeps- en individueel werk
 • Je brengt al jouw producten samen in je persoonlijke portfolio
 • Je presenteert later ook aan bedrijven, opdrachtgevers en werkveldpartners

Hoe ziet onze campus eruit?

Neem een kijkje in onze gebouwen.

We kunnen ons voorstellen dat jij graag een kijkje wilt nemen bij de opleiding. Hieronder zie je een aantal foto's van gebouw R10. Een nieuw, modern gebouw waar je je zeker thuis zult voelen!

Virtual Tour

P8 Tilburg

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Opening gebouw P8 Tilburg

In deze video krijg je een mooie impressie van de opening van ons nieuwe gebouw in Tilburg!

Studentcoaching

Om succesvol te kunnen studeren, heeft Fontys persoonlijke aandacht voor jou. Je krijgt begeleiding bij jouw ontwikkeling en het ontdekken van je talenten. Natuurlijk helpen we je ook bij vragen over o.a. time-management, extra studiebegeleiding, dyslexie en autisme. Bij Fontys Hogeschool ICT hebben wij Student+ ingericht voor alle ICT-studenten.

Studie in cijfers

De opleiding AD-ICT van Fontys Hogeschool ICT is gestart in september 2019, met 24 eerstejaars studenten. Er zijn daarom vanuit Studiekeuze123 nog geen cijfers beschikbaar over bijvoorbeeld de doorstroom en het slagingspercentage, zie AD-ICT op studiekeuze123.

 
 

Toelatingseisen

 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
  • MBO-diploma niveau 4

  Doorstroom van mbo naar hbo
  Wil je na het behalen van je mbo-diploma een hbo-opleiding volgen bij Fontys? Meer weten over hoe de overstap naar het hbo is, hoe groot de studiedruk is of wat voor werk je kunt gaan doen na het hbo? Kijk voor meer informatie op: fontys.nl/mbo.

  Meer weten? 
  Stuur dan een e-mail met je naam en je mbo-opleiding aan onze mbo-coördinator: mbofhict@fontys.nl 

Niet de juiste vooropleiding en 21 jaar of ouder?  

Ben je een Nederlandse student en wil je de Associate Degree in Eindhoven of Tilburg volgen, beschik je niet over de juiste toelatingseisen én ben je ouder dan 21 jaar, dan dien je een Nederlandstalige 21+-toets af te leggen, die bestaat uit twee delen.  Wanneer je deel 1, de intelligente capaciteitenonderzoek (ACT) met goed gevolg hebt afgelegd, dien je nog deel 2, een Nederlandstalige taaltest, af te leggen. Beiden worden door Fontys gefaciliteerd. Klik hier voor meer informatie.

De data waarop de ACT bij Fontys wordt afgenomen, vind je hier.

Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Contactgegevens vind je onderaan deze pagina.

 

Placeholder for Fontys video
Kom eens naar onze open dag of proefstudeerdag en maak vrijblijvend kennis met onze docenten en studenten. Zij informeren je graag over hun ervaringen op de opleiding.”
 

Opbouw

Je werkt en leert vijf dagen per week met andere studenten in een Open ICT Lab, jouw studieomgeving. In het eerste half jaar oriënteer je je op de hele breedte van het ICT-vakgebied. Je maakt kennis met elk van de vijf profielen:

In de loop van het eerste semester kies je voor één van de vijf profielen om je verder te specialiseren.

Na het eerste half jaar kies je voor één van de vijf profielen. We begeleiden je goed bij het maken van die keuzes. Doordat je dit onderwijs volgt samen met bachelorstudenten, kun je dan eventueel ook kiezen voor een vervolg in het bachelorprogramma (onze 4-jarige opleiding). 

Heb je je profiel gekozen, dan specialiseer je steeds meer naar een specifieke praktische functie en ontwikkel je de daarbij horende vaardigheden. Kies je er bijvoorbeeld voor om je te specialiseren als test engineer, dan leer je welke taken een test engineer uitvoert en hoe deze aangepakt moeten worden. In projectgroepen vervul je dan ook steeds meer deze rol. 

Je specialiseert je 8 weken lang in methoden, technieken en tools die passen bij de door jou gekozen functie. In de laatste 12 weken laat je in een afstudeeropdracht bij een bedrijf zien dat je klaar ben om jouw functie ook echt in de praktijk uit te voeren. We hebben een sterk samenwerkingsverband met ruim 120 bedrijven, die regelmatig geschikte stages aanbieden. Je mag hieruit kiezen, maar je mag ook zelf op zoek gaan naar een bedrijf. Aan het eind van de stage laat je je resultaten zien in een afstudeerzitting, waarna je jouw diploma ontvangt.   
 
 

Na je opleiding

Na de opleiding AD-ICT kun je direct aan de slag. Je studeert namelijk af naar een specifieke ICT-functie. Jouw toekomstig beroep hangt af van de richting die je kiest. Als afgestudeerde AD’er koppel je werken in de praktijk, aan het overzicht bewaren met het hoofd. Jij bent de verbinder tussen mensen en middelen.   

Je kunt natuurlijk ook doorstuderen en na de AD-ICT instromen in het tweede leerjaar van de bacheloropleiding HBO-ICT

 

Na de AD-ICT

"Na deze tweejarige opleiding kan ik gaan werken, maar ik overweeg de mogelijkheid verder te studeren en door te gaan met de bacheloropleiding HBO-ICT. Daar zou ik dan in het vierde semester kunnen starten, waardoor ik dat bachelor-getuigschrift in 2,5 jaar zou kunnen behalen."

 

Agenda

Er zijn op dit moment geen activiteiten gepland voor deze opleiding. Wil je toch graag langskomen of heb je een vraag? Neem dan contact met ons op.

Meer weten over de opleiding Ad ICT

Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.
Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en laptop.   
Op DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart. 

Aanmelden

Let op! Er zit een verschil in het aanmelden vóór 1 mei en ná 1 mei. Zie de stappen hieronder.


Stap 1 voor aanmelders vóór 1 mei: 
Je meldt je - voor 1 mei - aan via Studielink.
Raadpleeg regelmatig je berichten in je Studielink – dashboard.

Stap 2 voor aanmelders vóór 1 mei:
Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys ICT

De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat je zelf een weloverwogen keuze kan maken. Dat vergroot je kans op studiesucces. Het bestaat uit het invullen van een digitale vragenlijst en een Studiekeuzecheck activiteit op locatie, waarbij je algemene informatie ontvangt, informatie over de introductie en studieverenigingen en een workshop volgt om een goede indruk van de opleiding te krijgen. Deze activiteit is één van de inschrijfvoorwaarden voor de studie als je je inschrijft voor 1 mei. Uitgebreide algemene informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.


Stap 1 voor aanmelders ná 1 mei:
Je meldt je - ná 1 mei - aan via Studielink.

Meld je je via Studielink ná 1 mei voor het eerst aan voor een hbo-opleiding? Dan krijg je bij Fontys ICT, na het invullen van een digitale vragenlijst, een verplicht persoonlijk gesprek op locatie. Tijdens het gesprek horen wij graag je motivatie voor onze opleiding en hoe je je georiënteerd hebt. Aan het einde volgt dan een bindend studieadvies. Het kan dus zijn dat je te horen krijgt dat onze opleiding op dat moment niet bij je past.

De Student Desk neemt met alle aanmelders die zich na 1 mei hebben aangemeld persoonlijk contact op voor het inplannen van het verplichte gesprek.

De gesprekken in Eindhoven worden gepland op verschillende data tussen 5 juni en 12 juli (beperkt aantal plaatsen beschikbaar per dag). De gesprekken in Tilburg vinden plaats tussen 12 juni en 12 juli (beperkt aantal plaatsen beschikbaar per dag).


Machtiging collegeld: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  .  

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.


Februari-instroom

Instromen voor de bachelor HBO-ICT in februari is zowel mogelijk voor de leslocatie Eindhoven als voor leslocatie Tilburg. Meld je daartoe uiterlijk 31 januari aan.

September-instroom

Instromen voor de bachelor HBO-ICT in september is zowel mogelijk voor de leslocatie Eindhoven als voor leslocatie Tilburg. Meld je uiterlijk 1 mei aan. Is de datum van 1 mei gepasseerd en wil je toch graag aanmelden? Dat kan tot uiterlijk 31 augustus. In dat geval krijg je een bindend advies bij je studiekeuzecheck-activiteit.

Vragen?

Neem contact op met de collega's van het Startsemester:

Locatie Eindhoven:
Mail naar dbstartfhict@fontys.nl (Demand Based) of cbstartfhict@fontys.nl (Course Based)

Locatie Tilburg:
Mail naar startsemester-tilburgfhict@fontys.nl


Student+

Om succesvol te kunnen studeren, heeft Fontys persoonlijke aandacht voor jou. Je krijgt begeleiding bij jouw ontwikkeling en het ontdekken van je talenten. Natuurlijk helpen we je ook bij vragen over o.a. time-management, extra studiebegeleiding, dyslexie en autisme. Bij Fontys Hogeschool ICT hebben we Student+ ingericht voor alle ICT-studenten. Klik hier voor meer info.

AD-ICT in deeltijd

Het is ook mogelijk de AD-ICT in deeltijd te doen. Klik hier voor meer info.

Heb je nog een vraag?

Hieronder vind je de contactgegevens van deze opleiding, neem gerust contact met ons op. We beantwoorden graag jouw vragen.