
Minor Community Development bij FHSS
23 januari 2022
Sociaal werker zijn leer je niet alleen binnen de muren van een schoolgebouw
“We moeten eigenlijk een hogeschool zonder muren worden”
De naam van de minor Community Development (CD) benoemt eigenlijk precies het doel: het ontwikkelen/versterken van een gemeenschap. Dat doet FHSS door op drie externe locaties projecten te draaien. Hebben ze, voor de minor CD, de nieuwbouw dan wel nodig? Lydia van Dinteren legt uit wat de minor inhoudt en waarom de nieuwbouw wel degelijk belangrijk gaat zijn voor hen.
Bijdragen aan het versterken van een community, dat leren (externe) studenten bij de minor Community Development van Fontys Hogeschool Sociale Studies. Door te werken aan een maatschappelijk vraagstuk binnen een praktijkomgeving in Eindhoven, zoals in de Kruisstraat, in de Achtste Barrier of de Genderhof. Van Dinteren legt uit wat studenten doen aan de hand van de locatie in de Kruisstraat: “De Kruisstraat is een drukke straat in Eindhoven, er zitten verschillende winkels, kappers, salons, supermarkten en een toko. Overdag is er veel reuring, maar de Kruisstraat heeft ook een keerzijde. Auto’s rijden er veel te hard en ’s avonds is er veel overlast van onder andere drugsdealers. In een oude bakkerij waar ook de politie zich huisvest hebben wij een ruimte ingericht om met studenten midden in de praktijk aan het werk te kunnen. Studenten gaan de straat op, spreken ondernemers, gaan langs bij scholen en buurtpunten om te kijken wat er speelt en hoe ze kunnen bijdragen aan meer verbinding en gevoel van veiligheid. Voor de kerst werd bijvoorbeeld een speurtocht voor kinderen uitgezet, waarbij opdrachten in de etalages werden geplakt. Kinderen gingen, met hun ouders, op pad en langs bij de verschillende ondernemers. Op die manier dragen studenten iets positiefs bij voor de kinderen uit de buurt. ”
Zijn studenten nog wel bij Fontys, als ze op die externe locaties zijn? Op dit moment nauwelijks “Een student krijgt nu een van die drie locaties toegewezen en gaat binnen die locatie aan de slag met een thema dat hem of haar aanspreekt, zoals leven in armoede, kinderen, ouderen, veiligheid of overlast,” aldus van Dinteren. Op die manier oefenen studenten direct in de praktijk met alle uitdagingen en kansen die het leven biedt. Die praktijk is er immers binnen de muren van Fontys (nog) niet. Maar de nieuwbouw en daarmee gepaarde nieuwe onderwijsvormen maken meer mogelijk. Het is de bedoeling dat gezondheidscentrum in R12 mensen van buiten Fontys naar binnen gaat halen. De hekken rondom de campus gaan weg en Fontys opent zich naar de buurt. “Op die manier moeten we veel meer een ontmoetingsplek voor de buurt worden,” hoopt van Dinteren. Cliënten die fysiotherapie of logopedie nodig hebben worden voorzien in zorg rondom de fysieke gesteldheid, maar het kan zomaar zijn dat zij ook behoefte hebben aan ondersteuning op het gebied van hun mentale gesteldheid. Dat er iemand is die even aan ze vraagt hoe het verder gaat.
FHSS wil dan ook niet alleen meeliften op de mensen die komen voor de andere instituten, maar ook een actieve bijdrage leveren aan het binnenhalen van de wijk. “Studenten leren om outreachend te werken. Dus in de samenleving staan, en signaleren wat er zich afspeelt in de samenleving. Dat werkt zeker als je mensen naar binnen haalt, voor bijvoorbeeld een lezing of een interessant college. Daar leer je mensen kennen, je drinkt een kop koffie en hoort wat er speelt bij iemand, dan is het eerste contact met een buurtbewoner al gelegd. De nieuwbouw biedt echt kansen,” legt van Dinteren uit.