Sprint naar content

Curriculumvernieuwing Pedagogiek

16 mei 2022

Vernieuwd onderwijsconcept Pedagogiek toe aan nieuwe huisvesting

“We merken dat ons huisje wel begint te knellen

De drie nieuwe gebouwen op campus Rachelsmolen gaan nieuwe vormen van onderwijs faciliteren. Waar het ene instituut nog druk bezig is om het curriculum daarop aan te passen en voor te bereiden, heeft het andere instituut een dergelijke curriculumvernieuwing al gedaan. In het geval van Fontys Hogeschool Pedagogiek was dat twee jaar geleden het geval. Coach Jeroen ter Brugge vertelt ons meer over deze vernieuwing en de overgang naar de nieuwbouw.

Jeroen is een van de medewerkers bij FHP die al werkt volgens het nieuwe curriculum. Hij is dus niet meer de klassieke docent zoals hij voorheen was, waarbij hij vóór de klas stond, maar werkt nu als coach, waarbij hij ín de klas staat. En dat is niet de enige verandering die het instituut doormaakte. “Ik geef geen les meer en neem geen toetsen meer af. Sterker nog, er is geen boekenlijst meer of zelfs vakken,” vertelt Jeroen. De docent is een expert op een bepaald thema of gebied. Studenten werken, in leergemeenschappen, met dialoogsessies. Daarin heeft de coach een begeleidende rol, hij stelt verdiepende vragen of stuurt in een bepaalde richting.

Dat vraagt de nodige verandering van docententeams, studenten maar ook de huisvesting. “De curriculumvernieuwing maakt dat we behoefte hebben aan een ander type ruimte. We merken dat daardoor ons huisje wel begint te knellen,” legt Jeroen uit. Werken in (project)groepen aan dialoogsessies in plaats van klassikaal naar theorie luisteren zorgt er inderdaad voor dat een klassiek leslokaal niet meer voldoende is. “Je merkt dat er qua vierkante meters eigenlijk wel ruimte is, maar als je als student in een klaslokaal kijkt en ziet dat er al een groep aan het werk is, ga je er niet bij zitten.” Meer (open) werkruimte en minder klassieke lokalen, dat is precies waar momenteel aan gebouwd wordt op campus Rachelsmolen.

Wat verandert er nog meer voor een medewerker bij FHP? Waar ze nu een eigen verdieping in S3 hebben, gaan ze straks in R13 een vloer delen met FHKE. Dat betekent dat onder meer een huiskamer (de nieuwe koffiekamer) gedeeld wordt door beide instituten. Jeroen staat daar gemengd in: “Ik ben erg benieuwd hoe dat straks gaat. Eerlijk gezegd ben ik een beetje sceptisch. Op andere locaties wordt ook een koffiekamer gedeeld met andere instituten, maar blijven er eigen eilandjes. Ik sta er zeker voor open om meer samen te werken. En kruisbestuiving, waar het van toegevoegde waarde is, lijkt me een mooi streven. Maar of alleen een huiskamer daar voor gaat zorgen? Ik weet het niet.”

Dat soort zorgen blijken op meerdere plekken te leven, maar daar wordt al aandacht aan besteed door de werkgroep verbinding. Wat zij allemaal al doen en aan het opstarten zijn, lees je in dit artikel.