Duurzame autosport
Het populaire autoracen verduurzamen, zodat deze sport voor een nieuwe generatie racefans behouden blijft.
Lopend
Het lectoraat Future Automotive heeft als doel om maatschappelijke impact te creëren op het gebied van versnelling van de energietransitie, emissieloos transport en slimme systemen voor veiligere en schonere mobiliteit
De onderzoeksprojecten van het lectoraat worden gedefinieerd in samenwerking met de beroepspraktijk en uitgevoerd door docent/onderzoekers, studenten en het bedrijfsleven. Met onderzoeksfocus op het energieverbruik van aandrijflijnen van voertuigen, energievoorziening en -opslag en smart mobility.
Met de ambitie om voortdurend relevant onderzoek te verrichten, heeft het lectoraat binnen de opleiding Engineering Automotive een dynamische en impactvolle onderzoeksgroep opgebouwd. Deze groep omvat getalenteerde docent/onderzoekers van diverse opleidingen, die gezamenlijk de kracht van hun diverse achtergronden bundelen op de Automotive Campus.
Dit lectoraat wordt sinds 2022 aangestuurd door lector Paul Verstegen. Dit is de voortzetting van de onderzoeksgroep Future Powertrain.
Het lectoraat voert onderzoek binnen de volgende onderzoeksgebieden:
Bij Energy modeling ligt de focus op het modeleren van energie gebruik voor automotive toepassingen. Deze modellen kunnen gebruikt worden om het energie verbruik van aandrijflijnen en andere energie verbruikers inzichtelijk te maken, of om routes te plannen of bijvoorbeeld laad- strategieën te bepalen
Bij Energy storage wordt de inzetbaarheid van automotive energie-opslagsystemen, zoals batterijen, onderzocht. Voorbeelden onderzoeksvragen: Hoe kan de status van een systeem bepaald worden?, Wat is de verwachte levensduur van een systeem?
Smart mobility is een breed begrip. Het lectoraat heeft ervoor gekozen om de focus te leggen op onderzoek naar het gebruik van Digital Twin technieken voor het valideren van sensoren en het modeleren van automotive systemen. We definiëren de scope verder gedurende looptijd.
Het populaire autoracen verduurzamen, zodat deze sport voor een nieuwe generatie racefans behouden blijft.
Lopend
Het project bekijkt hoe je met innovaties zo slim en efficiënt mogelijk van het energienet gebruik kunt maken voor elektrische vrachtvoertuigen.
Lopend
Het onderzoeksproject eTrac zoekt uit hoe je elektrische trucks zo optimaal mogelijk kunt opladen met behulp van een route-plan-applicatie.
Lopend
De onderzoeksgroep FAST brengt de toekomst van het wegverkeer in beeld met als doel dit efficiënter en duurzamer te maken.
Lopend
In dit onderzoeksproject geeft Fontys geeft het bedrijf Innocent inzicht in het zo duurzaam mogelijk maken van de supply chain in hun nieuwe fabriek
Lopend
Onderzoeksproject met als doel: het terugdringen van emissies, fijnstof en geluid van stadbussen.
Afgerond
De basis van onze werkwijze is de driehoek student, onderzoeker, werkveld. Dat werkt en daar zijn we trots op. Hier enkele titels van projecten en afstudeerprojecten waar onderwijs en onderzoek in volle sterkte samenkwamen. In het S7*-project Modeling & Simulation a Kart Setup hebben we zelfs resultaten toegevoegd aan ons onderwijsmateriaal.
Studenten kunnen het hele jaar door contact leggen met bedrijven die actief zijn in de technieksector. Op het platform van Fontys Meet & Match staan meer dan 500 bedrijfsprofielen. Log in en kies met welke bedrijven je in contact wilt komen. Ook Fontys docenten en onderzoekers kunnen hier terecht om de juiste connectie te maken.
Als je al een profiel hebt op dit platform, dan kun je via deze link jouw persoonlijke link opvragen.
Wil je wel gebruik maken van deze uitgebreide bedrijvendatabase en heb je nog geen profiel? Dan kun je als student via deze link een profiel aanmaken.
Wil je als Fontysmedewerker een kijkje nemen in de database ga dan naar deze link.
Op deze pagina delen we een overzicht van publicaties, interessante presentaties, video's en artikelen in vakbladen.
Het lectoraat is schittert extra door de vele samenwerkingen