
Concentratieproblemen
Wat zijn concentratieproblemen?
Om je goed te kunnen concentreren, zijn er een aantal voorwaarden. Deze kun je verdelen in drie groepen:
- Fysiek: Zorg ervoor dat je goed uitgeslapen bent, een gezond eetpatroon hebt en voldoende water drinkt;
- Praktisch: Zorg ervoor dat de ruimte om je heen rustig, opgeruimd en licht is en er weinig afleiding is van omgevingsgeluid of meldingen op je telefoon of laptop;
- Mentaal: Je hoofd moet ook rustig zijn. Als je veel aan je hoofd hebt, is het moeilijk om je te concentreren. Je kunt je dan gestrest voelen. Dat komt doordat er te veel dingen tegelijk je aandacht vragen. Je merkt dat je niet alles goed kunt doen, en dat geeft spanning. Het is belangrijk om dit bij jezelf te herkennen. In tijden van stress kun je minder aan. Je concentratie is dan vaak minder goed. Dat is normaal en meestal tijdelijk.

Wat gebeurt er als je je niet goed kunt concentreren?
Soms is het moeilijk om je aandacht bij een taak te houden. Je merkt dan dat je snel afgeleid bent en het lastig vindt om langere tijd aan iets te werken. Dit kan verschillende gevolgen hebben.
Je merkt bijvoorbeeld dat je het beginnen aan taken uitstelt. Dit is jouw manier om te voorkomen dat het niet lukt om ze te volbrengen.
Ook kun je merken dat je afdwaalt. Ineens ben je toch weer op je telefoon aan scrollen of op YouTube aan het kijken, terwijl je eigenlijk aan school wilde werken. Dat heeft er mee te maken dat sterkere prikkels (zoals van social media) je aandacht beter vast weten te houden, dan de prikkels die je ervaart bij het lezen van een lang wetenschappelijk artikel.
Wat kun je zelf doen?
Probeer zoveel mogelijk de juiste voorwaarden voor goede concentratie te creëren.
Fysiek
- Een goed slaappatroon en slaaphygiëne (zie topic ‘Slaapproblemen’)
- Vermoeidheid is de meest voorkomende oorzaak van concentratieproblemen
- Een gezond eetpatroon en genoeg water drinken
- Voorkom ‘suikerdips’
Praktisch
- Een rustige werkplek, waar je ongestoord kan werken, bij voorkeur een andere plek dan de plek waar je ook ontspant. Met voldoende (dag)licht, om je brein wakker te houden.
- Soms kunnen noise canceling headphones handig zijn.
Mentaal
- Zorg voor pen en papier in de buurt, zodra je iets bedenkt wat je afleidt, schrijf het op, zodat je hier op een later moment mee aan de slag kunt.
- Ademhalingsoefeningen of mindfulness kunnen helpen
- Soms hebben concentratieproblemen een langdurig karakter en kan het zinvol zijn om hulp te zoeken. Als je al je hele leven problemen hebt met concentreren, kan het zijn dat er sprake is van een aandachtstekortstoornis met of zonder hyperactiviteit (ADHD of ADD). Deze diagnose valt onder de ontwikkelingsstoornissen, wat betekent dat dit al van jongs af aan aanwezig is. Om dit vast te kunnen stellen is er een uitgebreid onderzoek nodig, vaak binnen een psychologenpraktijk of GGZ instelling, en hiervoor heb je een verwijsbrief nodig van de huisarts. Als de diagnose wordt gesteld, volgt er meestal een behandeling die bestaat uit medicatie en coaching.
Podcasts over omgaan met concentratieproblemen
Wat haalt jou uit je concentratie? Misschien zijn het kattenfilmpjes op Instagram, een stroom e-mails of je eigen gedachten over hoe ijshoorntjes worden gemaakt. Wat het ook is, het zorgt ervoor dat je je minder goed kunt focussen op je werk of studie. Waarom raak je eigenlijk afgeleid? En wat is concentratie precies? We praten erover met Stefan van der Stigchel, schrijver van het boek Grip op je aandacht. We hebben het over multitasken (en of dat eigenlijk wel bestaat), hoe dagdromen je juist kan helpen en hoe je weer grip krijgt op je aandacht. Zeker nu werk en privé meer dan ooit door elkaar lopen.
Trainingen
We bieden verschillende trainingen aan voor studenten. Misschien zit er iets tussen dat bij jou past!
Zelf aan de slag
Zit je ook weleens in een concentratiedip? Of ben je een expert in dingen uitstellen? Deze module zit vol met uitleg, oefeningen, video`s en handige tips. Zo leer je je beter te concentreren en word je uitstelgedrag de baas!
naar module Concentratie en Uitstelgedrag

Kan jij wel wat meer veerkracht gebruiken? Vraag je je weleens af waarom je op een bepaalde manier op tegenslagen reageert? Ga dan met deze module aan de slag. In de module krijg je meer inzicht in jezelf en waarom je reageert zoals je doet. Zo bouw je veerkracht op. En dat helpt je bij tegenslagen in de toekomst.
naar module Veerkracht Werkboek veerkracht (download)Contact team Studentenbegeleiding
- Als je je wil laten onderzoeken op ADH(D), maak dan een afspraak met je huisarts om een verwijsbrief aan te vragen.
- Als je mentale welzijn een belemmering vormt voor je studievoortgang, maak dan een afspraak bij een studentendecaan.