Sprint naar content
Foto van persoon

Onderzoeker

M.C.W. (Marieke) van Vliet

“Hoe heeft alle technologie om ons heen invloed op ons als mens, onze interactie met elkaar en op de samenleving? Verdwijnt door teveel gebruik van technologie misschien juist hetgeen wat ons echt mens maakt? En hoe maak je dan het beste gebruik van al die technologie die tegenwoordig beschikbaar is?”

Dit is een selectie van de vragen die ik super interessant vind. Voor mij komen hier 2 interessegebieden bij elkaar:

  1. Hoe werkt de mens? Ik deed een PhD onderzoek naar welke parameters ons brein gebruikt bij het plannen van bewegingen, bijvoorbeeld als je je koffiekopje wil oppakken. Hoe kunnen we door het observeren van menselijk gedrag zien hoeveel waarde ze hechten aan de verschillende sensoren (visie en haptiek bijvoorbeeld). We zijn als mens zo goed om verschillende bronnen met elkaar combineren en aan de hand daarvan super snel beslissingen te nemen, fascinerend!
  2. Nieuwe technologieën! Ik hou van gadgets, tools, software en het proces hoe dat gemaakt wordt. Ik heb 7 jaar in de IT gewerkt, eerst als developer, daarna als business analist. Er zijn vaak veel belangen als er nieuwe functionaliteiten gebouwd worden, en daar staat de mens van de toekomst vaak niet op nummer 1. Wat is goede software, en hoe maak je deze duurzaam zodat het de mens ook op langere termijn het beste ondersteund? Dit lijkt een makkelijke vraag, maar juist door alle verschillende belangen vaak erg ingewikkeld.