Sprint naar content
Foto van persoon

Lector AI en Big Data | Fontys ICT

Dr.ir. G. (Gerard) Schouten

Gerard Schouten (1964) is na zijn studie Technische Natuurkunde aan de TU/e in 1993 gepromoveerd bij het Instituut voor Perceptie Onderzoek. Hij deed onderzoek naar visuele perceptie. Daarna vervolgde hij zijn loopbaan als projectleider en later consultant bij Philips Innovation Services. Hij werkte hier in teams voor diverse Philips onderdelen aan simulatiemodellen ten behoeve van industriële procesoptimalisatie.

In 2000 maakte Gerard de overstap naar Philips Healthcare. Hij heeft hier in diverse rollen gewerkt: requirements analist, projectleider bij diverse Europese subsidieprojecten, image processing specialist en senior scientist. Hij heeft veel ervaring met ‘large-scale’ software development, prototyping, innovatie en klinische validatie. Gerard heeft baanbrekend werk verricht aan algoritmes voor ruisreductie in medische beelden en automatische beeldclassificatie met machine learning.

AI for people & planet

Eind 2013 is Gerard begonnen bij Fontys ICT. Met veel plezier geeft hij bijgedragen aan inspirerend en eigentijds onderwijs op het gebied software engineering en gebouwd aan een nieuwe data science specialisatie. Sinds januari 2016 is hij lector Artificiële Intelligentie (AI) & Big Data, en richt hij zich op praktijkgericht onderzoek. Zijn professionele interesse gaat vooral uit naar machine learning, deep learning, en toepassing van deze technologie ‘for people and planet’. Gerard is lid van de AI-hub Brainport en zit in de adviesraad AI & Data van de provincie Noord-Brabant. In 2018 is hij uitgeroepen tot lector van het jaar. Sinds 2022 is hij leading lector van het Fontys kenniscentrum Applied AI for Society.

Podcast AI Garage #1: Wat is AI?Contact

Foto van persoon

Dr.ir. G.C. (Gerard) Schouten

Lector AI en Big Data | Fontys ICT