Sprint naar content
Foto van persoon

Lector Value Based Health Care (onderdeel van lectoraat HIT)

Dr. R.P.A. (Rob) Janssen

Mijn naam is Rob Janssen, lector Value Based Health Care bij Fontys Paramedisch sinds 1 april 2019. Ik ben geïnteresseerd in de waarde van de gezondheidszorg. Iedereen heeft of kent wel iemand die te maken heeft gehad met ziekte of zorg. Wat is goede zorg? Wat vond u toen belangrijk als patiënt of zorgprofessional? Mensen kunnen hier anders over denken, maar hoe beschrijf je zorg in vorm van kwaliteit en daaraan gerelateerd kosten? Wellicht mag zorg ook duurder zijn als de uitkomst beter is? Maar wat is een betere uitkomst en hoe meet je dat? Hoe kun je als patiënt zorguitkomsten vergelijken tussen zorgprofessionals of ziekenhuizen? Allemaal vraagstukken binnen het moderne concept Value Based Health Care in het Nederlandse zorglandschap.

Als zorgprofessional ben ik al jaren geïnteresseerd in kwaliteitsvraagstukken in de zorg. In 2016 heb ik het programma 'Value Measurement for Health Care' gevolgd van prof. Michael Porter en prof. Robert Kaplan aan de Harvard Business School (Cambridge, Verenigde Staten). Dit was de start van Value Based Health Care (VBHC) gedachtengoed in Máxima Medisch Centrum Eindhoven-Veldhoven. Ik ben werkzaam als orthopedisch chirurg-kniespecialist in dit ziekenhuis. De kennismaking met VBHC heeft mij geïnspireerd tot waarde gedreven zorgprojecten in het Máxima MC en de Coöperatie Orthopedie Groot Eindhoven (groep van 17 orthopedisch chirurgen werkzaam in twee stichting topklinische ziekenhuizen: Máxima Medisch Centrum en Catharina Ziekenhuis). De diverse onderzoekslijnen vanuit het profileringsteam Interprofessioneel Samenwerken van Fontys Paramedisch bieden een uitstekende basis om het onderzoeksthema VBHC verder vorm te geven. Het lectoraat biedt nieuwe inzichten in vraagstukken over waarde gedreven zorg van eerste tot derde lijn.

Ik geloof in het principe van Leven Lang Leren. Ik vind het een voorrecht om dit te mogen doen als opleider Orthopedie in Máxima Medisch Centrum, gastdocent bij de opleiding Fysiotherapie van Fontys Paramedisch en diverse post-hbo en post-masteropleidingen in Nederland. Ik ben mede-auteur van landelijke richtlijnen Knie van het Koninklijk Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) en de Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV). Ook ben ik course director van jaarlijkse internationale cursussen voor de nieuwste orthopedische operatietechnieken aan de Universiteit Utrecht en secretaris van de Regionale Opleidingsgroep Orthopedie Zuid-Nederland.

Naast mijn praktijkgericht onderzoek als lector bij Fontys Hogeschool verricht ik fundamenteel en klinisch onderzoek aan de Technische Universiteit Eindhoven, Universiteit Maastricht, Universiteit van Aarhus (Denemarken) en in Máxima Medisch Centrum in Eindhoven en Veldhoven. Op mijn persoonlijke website deel ik actuele wetenschappelijke ontwikkelingen over de knie.

Mijn doel als lector is waardegedreven zorg over de lijnen meetbaar maken en de zorgprofessional toekomstbestendig opleiden in het dynamisch zorglandschap.

Expertise

Value Based Health Care, interprofessioneel samenwerken, opleider medische vervolgopleiding orthopedie, STZ Expertisecentrum knie-instabiliteit.

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Lector Rob Janssen aan het woordContact

Foto van persoon

Dr. R.P.A. (Rob) Janssen

Lector Value Based Health Care (onderdeel van lectoraat HIT)