Sprint naar content

Hulp bij het kiezen van je opleiding

Je mag jouw studie gaan kiezen en doen wat je zelf leuk vindt. Hoe moeilijk kan dat zijn, toch? Maar waar begin je dan, hoe pak je een studiekeuze aan. Daarbij helpen we je graag.

Hoe gaan we je helpen?

 • Studiekeuze stap voor stap
 • Workshop Studiekeuze
 • Whatsapp met studenten en docenten en studiekeuzeadviseurs
 • Opdrachten om je kwaliteiten, interesses en wat je graag doet te ontdekken
 • Handvatten om opleidingen te vergelijken
 • Praktische informatie over het hbo
 • Webinars over studiekeuze

In welke fase zit je?

Kies de stap waarin je je het meest herkent en ga aan de slag.

Stap 1: Wie ben ik

Heb je nog geen idee welke opleidingsrichting het beste bij je past? Dan is het goed om eerst stil te staan bij jezelf. Wie ben jij en wat past bij jou? Welke onderwerpen interesseren je, wat zijn jouw kwaliteiten en waar ben je graag mee bezig?

Naar stap 1

Stap 2: Ik heb een paar richtingen of opleidingen in gedachten

Je hebt al een idee van richtingen of opleidingen die bij je zouden kunnen passen. Dan wil je een beter beeld krijgen van deze richtingen en opleidingen. Wat zijn de belangrijkste kenmerken? Welke vakken krijg je en hoe wordt het onderwijs aangeboden? En welke banen kun je er straks mee doen?

Naar stap 2

Stap 3: Ik weet het (bijna) zeker

Weet je al bijna zeker welke studierichting je interessant vindt en welke opleiding je wilt gaan doen? Maar vind je het toch nog lastig om de knoop door te hakken? Sta dan eens stil bij wat je nog tegenhoudt en wat jij nog nodig hebt om jouw studiekeuze te maken!

Naar stap 3

'Iets met...'

Weet jij al wat je wilt gaan studeren? Of heb je werkelijk geen idee? Misschien wil je ‘iets’ met economie, mensen of toch iets creatiefs? Laat je inspireren door alle mogelijkheden die er zijn. Je komt vast opleidingen tegen waar je nog niet aan gedacht hebt.

Bekijk de mogelijkheden

Welk type studiekiezer ben jij?

Doe de test en ontdek de kracht en valkuilen die passen bij jouw type studiekiezer. Na het afronden van de test, ontvang je jouw 'toekomstkit' vol met tips speciaal voor jou.

Doe de test!

Workshop voor studiekiezers

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van een nieuwe studiekeuze? Tijdens de workshop voor studiekiezers ga je een dagdeel in een groep van maximaal zes studenten aan de slag met opdrachten. Dit doe je onder begeleiding van een studieadviseur. Hierdoor weet je beter wat voor type persoon jij bent, welke richtingen aansluiten bij jouw interesses en vaardigheden en welke actie jou helpt om een studiekeuze te maken.

Data workshops studiejaar 2023-2024

 • Dinsdag 7 november 2023, 13.00 - 16.00 uur (Online)
 • Donderdag 23 november 2023, 13.00 - 16.00 uur (Eindhoven)
 • Woensdag 6 december 2023, 9.30 - 12.30 uur (Tilburg)
 • Dinsdag 19 december 2023, 13.00 - 16.00 uur (Online)

In de periode januari - april 2024 zal deze workshop ook nog 2x per maand aangeboden worden.
Exacte data worden in september gepubliceerd op deze website.

Aanmelden voor de eerstvolgende workshop kan vanaf +/- 1 maand vóór de start van de workshop.

Hbo voorbereiding voor havo/vwo

Wil jij ervaren hoe het is om student te zijn op het hbo? Of wil je een beter beeld krijgen van een hbo-opleiding? Neem deel aan de schakelmodule op het hbo.

Volg een serie lessen en werk samen in projectgroepen aan een casus of product van de opleiding van jouw keuze. De uitwerkingen van de opdrachten binnen deze module kun je ook gebruiken als input voor je profielwerkstuk!

Sfeerafbeelding Fontys


Podcast 'Hulp bij studiekeuze'

In deze podcast begeleiden Suzanne en Nicole je zoon of dochter in hun zoektocht naar de best passende opleiding.Magazines: vraag aan of download

Voor jou

In het handige 'Wat kies jij magazine' staan de opleidingen die je bij Fontys kunt doen overzichtelijk en per onderwerp bij elkaar. Het kan je verder helpen in jouw route naar de juiste keuze!

Voor ouders

Het magazine 'Wat kiest je kind' staat vol met met informatie en tips voor ouders van kinderen die willen gaan studeren.

De magazines liever per post ontvangen? Dat kan ook, we sturen ze graag beide naar je op.

Sfeerafbeelding Fontys

Faciliteiten

Ga je studeren bij Fontys? Wij bieden allerlei faciliteiten om jou een zo goed mogelijke studietijd te bezorgen.