Sprint naar content

Programma

De minor Arabisch is een fulltime programma van een semester verdeeld over twee periodes, die elk worden afgerond met een aantal toetsen.

Het leren van een taal betekent intensief bezig zijn met taal: spreken, luisteren, schrijven en lezen. We verwachten dat je actief deelneemt aan de bijeenkomsten en dat je je taalvaardigheid oefent met verschillende opdrachten. Je coach kijkt samen met jou naar de studievoortgang en heeft, indien nodig, contact met je studieloopbaanbegeleider.

Arabisch I

Tijdens de eerste periode leer je de basis van het standaard Arabisch dat in vele landen en in vele varianten gesproken wordt. Ook in toenemende mate in Nederland!

Na tien weken kun je je al verstaanbaar maken in het Arabisch, zowel receptief (lezen en luisteren) als actief (schrijven en spreken). Je leert bijvoorbeeld het alfabet, hulptekens en handschrift, maar ook de werkwoordvervoegingen van de verleden tijd. Je leert begroetingen en kunt een eenvoudig gesprek voeren over onderwerpen als seizoenen, eten, getal en ruimte, tijd. Uiteraard worden deze lessen gekoppeld aan de cultuur en de ontwikkelingen van de Arabische taal in de hedendaagse maatschappij. Zo zal je naast de lessen Arabisch ook werken aan een praktijkopdracht waarin je je major verbindt met de Arabische taal en cultuur.

Toetsing

De verschillende modules worden afgesloten met zowel schriftelijke als mondelinge toetsen, evenals verschillende soorten schrijfopdrachten.

  • twee schriftelijke toetsen
  • een eindpresentatie
  • een mondeling
  • een essay

Arabisch II

Dit is het tweede gedeelte van de minor Taal en Cultuur Arabisch van 30 EC. Je kunt deze ook combineren met een andere taal van de minor Taal en Cultuur in de mix-en-matchvariant.

Zowel mondeling als schriftelijk leer je via alledaagse thema’s informatie over te dragen en ook te begrijpen. Denk aan onderwerpen als reizen, lichaam en gezondheid, werk, familie, media, kunst en cultuur. De multiculturele aspecten en diversiteit van de Arabisch wereld komen hierbij eveneens aan bod. Je verbetert je schrijfvaardigheid met bijvoorbeeld werkwoordvervoegingen in de tegenwoordige tijd en zinsopbouw.

Toetsing

De verschillende modules worden afgesloten met zowel schriftelijke als mondelinge toetsen, evenals verschillende soorten schrijfopdrachten.

  • twee schriftelijke toetsen
  • een eindpresentatie
  • een mondeling tentamen
  • onderzoek en excursie

Excursie

Om meer inzicht te krijgen in de taal en cultuur zoals deze wordt beleefd in een Arabisch land, gaan we met de minor Arabisch naar Marokko. Tijdens deze begeleide reis zullen studenten een van de oudste Arabische steden ter wereld bezoeken, Fez. Tevens zullen studenten een universiteit bezoeken, de geschiedenis van het land leren kennen, verschillende monumenten bezoeken en de taal in het echt ervaren. Vanwege de unieke ligging van Marokko zal er ook ingezoomd worden op Arabische invloeden in Europa en de Europese invloeden in Marokko. Kortom, een echte melting pot.

Let op: alleen als je de volledige minor van 30 EC volgt, kun je deelnemen aan de buitenlandexcursie. Deelname aan de studiereis is niet verplicht. Voor thuisblijvers is er een alternatief programma. Hier kunnen ook kosten aan verbonden zijn.

Sfeerafbeelding Fontys