Sprint naar content

Spaanse taal en cultuur

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Minor Spaanse Taal en Cultuur

Met Spaans en Engels kun je de hele wereld over. In Zuid- en Midden-Amerika waar de handelscontacten toenemen, kun je met alleen Engels niet uit de voeten. In Noord-Amerika is de Spaanssprekende consument de snelst groeiende markt. Het aantal inwoners dat Spaans spreekt, is in tien jaar tijd met 60% gegroeid. Spaans is de op één na meest gebruikte taal op Twitter en de op twee na meest gebruikte taal op internet.

Voor een stage in Spaanstalig gebied of een internationale carrière is Spaans spreken een must. Naast veel aandacht voor taalverwerving (eindniveau: A2) wordt ook de cultuur van Spanje en Latijns-Amerika niet vergeten.

Met de minor Spaanse taal en cultuur kom je goed beslagen ten ijs. We houden je flink bezig, het tempo ligt hoog. Maar binnen een half jaar tijd kun je dan ook schrijven en spreken in eenvoudig Spaans. Na afloop ben je in staat documenten te lezen en gesprekken te volgen.

Naast taalvaardigheid is er veel aandacht voor de Spaanse en Spaans-Amerikaanse (beroeps)cultuur. Het is heel belangrijk dat je bij het leren van een vreemde taal (Spaans) ook de link kan leggen tussen de taal zelf en alles wat te maken heeft met de gewoontes en cultuur van de landen waar de taal wordt gesproken. In verschillende workshops werk je in groepjes aan een product, bijvoorbeeld een presentatie, een folder of een spel.

De minor Spaans wordt veel gekozen door studenten die een stage willen gaan doen in Spaanstalig gebied of een internationale carrière als ambitie hebben. Zo zijn er o.a. studenten journalistiek, commerciële economie, International Business, Small Business, maar ook Verpleegkunde, Social Studies en Pedagogiek, die kozen voor deze minor. Of misschien ben je vanuit je studie geïnteresseerd in de literatuur, kunst en architectuur, waarin Spaanse en Latijns-Amerikaanse invloeden voorkomen.

Sfeerafbeelding Fontys

Bijna 500 Miljoen mensen spreken Spaans. En jij?

“Het beheersen van een wereldtaal als Spaans is altijd een pluspunt. In de toekomst hoop ik terecht te komen in de sportwereld en als er één land een sportland is, is dit wel Spanje!”

Koen Kroon, student Fontys Sporthogeschool Eindhoven

 • Leerdoelen
  • Je oefent je lees-, schrijf-, spreek-, en luistervaardigheid van het Spaans in de lessen.
  • Je leert de grammatica en bouwt een thematische woordenschat op.
  • Je verdiept je in de cultuur van het taalgebied.
  • Je wordt je bewust van je leerproces door het ontvangen van feedback van docenten.
  • Je onderzoekt hoe jouw beroepsgroep (major) in het taalgebied vertegenwoordigd wordt.
  • Je sluit af op een niveau vergelijkbaar met A2 van het ERK.
  • Je bereidt je voor op het officiële DELE examen dat landelijk wordt afgenomen. Deelname aan dit examen is optioneel.
  Sfeerafbeelding Fontys
 • Programma

  De minor Spaans is een fulltime programma van een semester verdeeld over twee periodes, die elk worden afgerond met een aantal toetsen.

  Het leren van een taal betekent intensief bezig zijn met taal: spreken, luisteren, schrijven en lezen. We verwachten dat je actief deelneemt aan de bijeenkomsten en dat je je taalvaardigheid oefent met verschillende opdrachten. Omdat je vorderingen regelmatig getoetst worden, weet je waar je aan toe bent voordat je tentamen doet. Je coach kijkt samen met jou naar de studievoortgang en heeft, indien nodig, contact met je studieloopbaanbegeleider.

  Spaans I

  In deze periode maak je kennis met de Spaanse taal en de Spaanstalige wereld. Aan het eind van deze periode heb je het niveau A1 van het Europees Referentiekader bereikt en kun je je in alledaagse situaties redden in het Spaans.

  Toetsing
  • schriftelijke toets communicatie/grammatica
  • schriftelijke toets lezen/luisteren
  • presentatie en video-opdracht

  N.B. Wanneer je alleen Spaans I volgt, sluit je af met een mondeling tentamen.

  Spaans II

  In deze periode verdiep en verbreed je je kennis van de Spaanse taal en de Spaanstalige wereld. Aan het eind van deze periode heb je het niveau A2 van het Europees Referentiekader bereikt en kun je je in alledaagse situaties redden in het Spaans.

  Toetsing
  • schriftelijke toets communicatie/grammatica
  • schriftelijke toets lezen/luisteren en schrijven
  • mondeling tentamen

  Excursie

  De studiereis van de minor Spaans vindt plaats in Sevilla, misschien wel de mooiste stad van Spanje (in ieder geval volgens de sevillanos). Het is een reis met een aantal interessante excursies maar ook leuke praktijkopdrachten waarin je de opgedane kennis gaat toepassen.

  Let op: alleen als je de volledige minor van 30 EC volgt, kun je deelnemen aan de buitenlandexcursie. Deelname aan de studiereis is niet verplicht. Voor thuisblijvers is er een alternatief programma. Hier kunnen ook kosten aan verbonden zijn.

  Sfeerafbeelding Fontys
 • Ingangseisen

  De examencommissie van je eigen opleiding moet instemmen met deelname aan de minor. Met andere woorden: je moet voldoen aan de eisen die jouw opleiding stelt om te starten met een minor.

  Vereiste voorkennis voor de minor Spaans (30 EC) en Spaans I (15 EC)

  Bij aanvang van de minor gaan we ervan uit dat je nog geen Spaanse les hebt gehad.

  Beschik je over enige basiskennis (A1-niveau), dan ben je wel toelaatbaar. Door middel van een intaketest en -gesprek wordt jouw beginniveau vastgesteld en kun je in aanmerking komen voor een vervangende opdracht ter compensatie van de aanwezige voorkennis.

  Vereiste voorkennis voor Spaans II (15 EC)

  Dit is het tweede gedeelte van de minor Taal en Cultuur Spaans van 30 EC. Je kunt deze ook combineren met een andere taal van de minor Taal en Cultuur in de mix-en-matchvariant.  

  Als je voldoende voorkennis hebt (vergelijkbaar met ERK-niveau A1), kun je Spaans II volgen. Om deel te nemen aan Spaans II krijg je een intakegesprek/toets waarin gevraagd wordt om beheersing van:

  • vervoeging van tegenwoordige tijd en voltooide tijd
  • woordenschat op A1 niveau
  • zowel mondeling als schriftelijk over eenvoudige dagelijkse routines kunnen communiceren

  Is je niveau hoger dan A2, dan kun je niet deelnemen aan de minor Spaans aangezien het eindniveau van deze minor A2 is.

  Mix-en-matchvariant

  Wil je je verdiepen in twee talen? Dat kan. Met onze mix-en-matchvariant volg je de eerste periode van het semester één taal en de tweede periode een andere taal van onze minor. Let op de toelatingseisen per taalvariant.

  Sfeerafbeelding Fontys
 • Contact & Inschrijven

  Ben je Fontys-student: schrijf je in via ProgRESS
  Ben je geen Fontys-student: schrijf je in via Kies op Maat

  Meer informatie

  Neem voor meer informatie contact op met Minor Taal en Cultuur

  08850 82255
  minortaalencultuur@fontys.nl

 • Praktische informatie

  Startmomenten

  Dit is een fulltime minor van 30 EC met startmomenten in september en februari.  

  Spaans I start in september en februari, en Spaans II  start in november en april. Deze programma's komen overeen met de twee periodes van de 30EC minor.

  Rooster

  • De 30 EC minor bestaat uit twee periodes van tien weken, waarvan acht lesweken en twee tentamenweken.
  • De lessen zijn vier dagdelen op locatie. Op deze dagdelen wordt ook coaching aangeboden.
  • Om je studiesucces te kunnen garanderen, is er een aanwezigheidsverplichting voor de lessen en de coachingsmomenten.

  Leslocaties

  Eindhoven: Emmasingel 28 (De Witte Dame), derde verdieping. De locatie bevindt zich op tien minuten loopafstand van station Eindhoven Centraal.

  Tilburg: Prof. Goossenslaan 1 (Campus Stappegoor), P1 (Mollergebouw), eerste verdieping lokaal C1.20 

   

  Sfeerafbeelding Fontys