Sprint naar content

Engelse taal en cultuur

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Minor Engelse Taal en Cultuur

Engels is wereldwijd de meest gesproken tweede taal. Het is de taal van technologie, van het internet, én de taal waar we op terugvallen als we elkaar niet kunnen verstaan. Wij Nederlanders staan weliswaar te boek als de beste Engelssprekende natie ter wereld, toch is er nog genoeg ruimte voor verbetering. We hebben allemaal wel eens gegrinnikt bij het luisteren naar het Engels van politici, topsporters, mensen van het koningshuis en CEO’s. Maar hoe goed is jouw Engels eigenlijk? Kan jij je best redden in het Engels, maar heb je voor een echt gesprek toch meer taalvaardigheid nodig? Of spreek je de taal al heel aardig, maar heb je internationale ambities, en wil je serieus genomen worden door accentloos en vloeiend je ideeën voor het voetlicht te brengen in een Engelstalige werkomgeving?

Bij de minor Engelse Taal en Cultuur ben je aan het goede adres! Je leert vloeiend Engels met de juiste uitspraak, een variëteit aan woorden en afwisselende complexiteit in zinsbouw. Zo leer je bijvoorbeeld tijdens debatten je mening te onderbouwen met gedegen argumenten, en ze op effectieve wijze over te brengen. Daarnaast werk je aan je lees- en schrijfvaardigheid. Veel studies en beroepen maken immers gebruik van Engelstalige bronteksten en literatuur. Met de minor Engelse Taal en Cultuur weet jij je een weg te banen door de Engelstalige literatuur en jouw en andermans ideeën helder op papier te zetten. En, als je een taal écht goed wilt beheersen, moet je ook de mensen die de taal spreken begrijpen, en daarom bieden we cultuurworkshops aan waarin je je verdiept in Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, of Australië.

Met de 30 credits minor ga je onder begeleiding van docenten met je groep in de excursieweek naar Londen of Dublin om te proeven van het leven in een Engels taalgebied. Je verkent de stad en voert er een reeks activiteiten uit samen met je studiegenoten en je docenten. Je hebt de mogelijkheid om een professional uit het beroepenveld van je major te interviewen over het beroep en het werken in Engeland of Ierland. Dit kan je vervolgens verwerken in een beroepsproduct waarin je laat zien hoe je major van toepassing kan zijn op de Engelse taal en cultuur.

Sfeerafbeelding Fontys

“Ik wil graag de internationale markt op. Om klanten goed te woord te staan, wilde ik mijn grammatica verbeteren van mijn Nederlandse accent af. Mijn Dinglish (Dutch English) is nu beschaafd Engels”

Marc Basten, student ICT&Business

 • Leerdoelen
  • Je oefent je schrijf-, lees-, spreek- en luistervaardigheid van het Engels in de lessen.
  • Je leert meer over de grammatica en bouwt een thematische woordenschat op.
  • Je verdiept je in de (beroeps)cultuur van het taalgebied.
  • Je wordt je bewust van je leerproces door het ontvangen van feedback van docenten.
  • Je onderzoekt hoe jouw beroepsgroep (major) in het taalgebied vertegenwoordigd wordt.
  • Je sluit af op een niveau vergelijkbaar met de Cambridge levels FCE, CAE en CPE van het ERK.
  Sfeerafbeelding Fontys
 • Programma

  De minor Engels is een fulltime programma van een semester verdeeld over twee periodes, die elk worden afgerond met een aantal toetsen.

  Het leren van een taal betekent intensief bezig zijn met taal: spreken, luisteren, schrijven en lezen. De minor Engels is een fulltime programma van één semester. We verwachten dat je actief deelneemt aan de bijeenkomsten en dat je je taalvaardigheid in de praktijk oefent via verschillende opdrachten. Je coach kijkt samen met jou naar de studievoortgang en heeft, indien nodig, contact met je studieloopbaanbegeleider. De instructietaal is Engels.

  Let op: er is aanbod op drie niveaus die aansluiten op de volgende internationaal erkende examens: Cambridge First Certificate, Cambridge Advanced en Cambridge Proficiency. Aan de hand van een digitale intaketest ruim voor aanvang van de minor wordt jouw startniveau vastgesteld en word je ingedeeld in de niveaugroep die het dichtst bij je eigen startniveau ligt. Deelname aan de intaketest is dan ook een voorwaarde voor deelname.

  Engels I

  Alle lesactiviteiten zijn gericht op het verbeteren van je communicatieve competenties. Het programma biedt een goede variatie van aansprekende, actieve werkvormen. Bij de vakken Speaking, Writing en Reading & Listening ligt de nadruk op het vergroten van jouw taalkennis en het verbeteren van algemene taalvaardigheden. Daarnaast is er een afwisselend aanbod van verdiepende of verbredende workshops gericht op cultuur of beroepsvaardigheden. 15EC studenten werken zelfstandig aan het schrijven van een goed onderbouwd argumentatief essay.

  Toetsing
  • schriftelijk tentamen voor luister- en leesvaardigheid
  • mondelinge presentatie spreekvaardigheid
  • boekverslag (schrijfvaardigheid)
  • individuele en/of groepsopdrachten (variërend per workshop)
  • argumentatief essay (alleen 15EC programma)

  Engels II

  Alle lesactiviteiten zijn gericht op het verbeteren van je communicatieve competenties. Het programma biedt een goede variatie van aansprekende, actieve werkvormen. Bij de vakken Speaking 2, Writing 2 en Reading & Listening 2 ligt de nadruk op het vergroten van jouw taalkennis en het verbeteren van algemene taalvaardigheden. Daarnaast is er een afwisselend aanbod van verdiepende of verbredende workshops gericht op cultuur of beroepsvaardigheden. Door middel van zelfstandig onderzoek vergroot je je vakkennis en expertise, en leer je hoe je een goed onderbouwd academisch rapport moet schrijven.

  In de excursieweek krijg je de kans om kennis te maken met de Engelse/Ierse cultuur (een begeleide reis naar Dublin/Londen is een onderdeel van het 30EC programma).

  Toetsing Engels II
  • schriftelijk tentamen voor luister- en leesvaardigheid
  • mondelinge presentatie spreekvaardigheid
  • academisch essay (schrijfvaardigheid)
  • individuele en/of groepsopdrachten (variërend per workshop)
  • argumentatief essay (alleen 15EC programma)
  • onderzoeksverslag (alleen 30EC programma)
  • vlog buitenlandse excursie (alleen 30EC programma)

  Let op: alleen als je de volledige minor van 30 EC volgt, kun je deelnemen aan de buitenlandexcursie. Deelname aan de studiereis is niet verplicht. Voor thuisblijvers is er een alternatief programma.

  Sfeerafbeelding Fontys
 • Ingangseisen

  De examencommissie van je eigen opleiding moet instemmen met deelname aan de minor. Met andere woorden: je moet voldoen aan de eisen die jouw opleiding stelt om te starten met een minor.

  Vereiste voorkennis

  Het programma van Engels I en Engels II is in beide periodes gelijk aan het programma van de volledige (30 EC) minor Taal en Cultuur Engels. Ook wanneer je alleen aan Engels II deelneemt, bepalen we je niveau aan de hand van een digitale intaketest. Deelname aan de intaketest is een voorwaarde voor deelname.

  • Instapniveau minimaal A2

  Mix-en-matchvariant

  Wil je je verdiepen in twee talen? Dat kan. Met onze mix-en-matchvariant volg je de eerste periode van het semester één taal en de tweede periode een andere taal van onze minor. Let op de toelatingseisen per taalvariant. Engels I start in september en februari, en Engels II start in november en april. Deze programma's komen overeen met de twee periodes van de 30 EC minor

  Sfeerafbeelding Fontys
 • Contact & Inschrijven

  Ben je Fontys-student: schrijf je in via ProgRESS
  Ben je geen Fontys-student: schrijf je in via Kies op Maat

  Meer informatie

  Neem voor meer informatie contact op met Minor Taal en Cultuur

  08850 82255
  minortaalencultuur@fontys.nl

 • Praktische informatie

  Startmomenten

  Dit is een fulltime minor van 30 EC met startmomenten in september en februari.

  Rooster

  • De 30 EC minor bestaat uit twee periodes van tien weken, waarvan acht lesweken en twee tentamenweken.
  • De lessen zijn drie dagdelen op locatie en één dagdeel online. Op deze dagdelen wordt ook coaching aangeboden.
  • Om je studiesucces te kunnen garanderen, is er een aanwezigheidsverplichting voor de lessen en de coachingsmomenten.

  Leslocaties

  Eindhoven: De Witte Dame, Emmasingel 28, derde verdieping. De locatie bevindt zich op tien minuten loopafstand van station Eindhoven Centraal.

  Tilburg: Prof. Goossenslaan 1 (Campus Stappegoor), P1 (Mollergebouw), eerste verdieping lokaal C1.20

  Sfeerafbeelding Fontys