Sprint naar content

Chinese taal en cultuur

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Minor Chinese Taal en Cultuur

Heb je een meer dan gemiddelde belangstelling voor Azië en China? Wil je eens heel wat anders leren en ben je niet bang voor een uitdaging? Beschik je daarnaast over een flinke portie doorzettingsvermogen, dan is deze minor zeker iets voor jou. Het leren spreken en schrijven in het Mandarijn vereist heel wat tijd en discipline, maar er gaat dan ook een hele wereld voor je open.

Deze minor verbreedt je blik omdat je nu contact kunt leggen met een grote groep mensen en hun cultuur, zowel in China als in Nederland. Het Mandarijn heeft het grootste aantal moedertaalsprekers ter wereld. China is een belangrijke speler in de wereldeconomie. Ook in tal van andere Zuidoost-Aziatische landen kun je met het Mandarijn Chinees goed uit de voeten. Met kennis van de Chinese taal en cultuur ben je anderen dus een stap voor op de arbeidsmarkt.

Chinees leren is zeker een uitdaging, het heeft een eigen schrift met karakters en in de uitspraak zijn vier tonen mogelijk. Aan de andere kant heeft deze taal geen vervoegingen, verbuigingen, lidwoorden, tijden enz. Met voldoende discipline voor alle lessen en opdrachten, verwerf je al snel een basis waarmee je je kunt redden in het Mandarijn.

Sfeerafbeelding Fontys Sfeerafbeelding Fontys Sfeerafbeelding Fontys Sfeerafbeelding Fontys Sfeerafbeelding Fontys

 • Leerdoelen
  • Je oefent je spreek-, en luistervaardigheid van het Chinees in de lessen.
  • Je leert op systematische wijze het Chinese karakterschrift te lezen en schrijven.
  • Je leert de grammatica en bouwt een thematische woordenschat op.
  • Je verdiept je in de cultuur van het taalgebied.
  • Je wordt je bewust van je leerproces door het ontvangen van feedback van docenten.
  • Je ontwikkelt leerstrategieën die je helpen om je Chinese taalvaardigheid te verbeteren, behouden en eventueel uit te breiden.
  • Je onderzoekt hoe jouw beroepsgroep (major) in het taalgebied vertegenwoordigd wordt.
  • Je sluit af op een niveau vergelijkbaar met A2 van het ERK.
  • Je kunt optioneel trainen voor een officiële HSK-vaardigheidstest die landelijk wordt afgenomen.

  * Het Hanyu Shuiping Kaoshi (HSK) is het door China ingevoerde vaardigheidssysteem voor beheersing van het Chinees als vreemde taal. Dit is vergelijkbaar met het Europese Referentiekader voor talen (ERK).

  Sfeerafbeelding Fontys

  “Het dagelijks leven in China is totaal anders, dan wat ik hier gewend ben. Ik heb een kijkje in de keuken kunnen nemen en dat is me erg goed bevallen”.

  Jasmin Tchang, Honours Traject, student Sport, Management en Ondernemen (Hogeschool van Amsterdam)

 • Programma

  De minor Chinees is een fulltime programma van een semester verdeeld over twee periodes, die elk worden afgerond met een aantal toetsen.

  Je begint met een basisprogramma waarin je de klanken (pinyin) oefent en vervolgens ook de karakters leert schrijven. In de tweede periode werk je aan de verdieping van het geleerde. Uiteraard is er ook voldoende aandacht voor de culturele aspecten van de taal.

  Het leren van een taal betekent intensief bezig zijn met taal: spreken, luisteren, schrijven en lezen. We verwachten dat je actief deelneemt aan de bijeenkomsten en dat je je taalvaardigheid oefent met verschillende opdrachten. Je coach kijkt samen met jou naar de studievoortgang en heeft, indien nodig, contact met je studieloopbaanbegeleider.

  Chinees I

  In de eerste periode maak je een begin met het lezen, luisteren, spreken en schrijven van het Chinees en is er aandacht voor de Chinese cultuur. Daarnaast begin je aan een praktijkopdracht waarin je je major verbindt met de Chinese taal en cultuur.

  Toetsing:
  • schriftelijke tentamens voor integraal Chinees, luistervaardigheid en lees- en schrijfvaardigheid
  • mondeling tentamen spreekvaardigheid
  • cultuuropdrachten

  Chinees II

  In de tweede periode van het semester borduur je voort op de eerste periode. Je verdiept en verbreedt de al opgebouwde kennis. Je gaat onderzoek doen naar een stad of streek in China en maakt daarover een videopitch. Je werkt verder aan de eindopdracht waarin je je major koppelt aan het taalgebied. Voor getalenteerde studenten bestaat er bovendien de optie om na een training deel te nemen aan een HSK-examen.

  Toetsing:
  • schriftelijke tentamens voor integraal Chinees, luistervaardigheid en lees- en schrijfvaardigheid
  • mondeling tentamen spreekvaardigheid
  • eindverslag en een videopitch
  Sfeerafbeelding Fontys

  “Ik heb zelf een Chinese achtergrond en sprak al een beetje Chinees. Dankzij het verblijf in China, pikte ik de taal snel op en heb ik mijn vocabulaire flink uitgebreid”.

  Jasmin Tchang, Honours Traject, student Sport, Management en Ondernemen (Hogeschool van Amsterdam)

 • Ingangseisen

  De examencommissie van je eigen opleiding moet instemmen met deelname aan de minor. Met andere woorden: je moet voldoen aan de eisen die jouw opleiding stelt om te starten met een minor.

  Vereiste voorkennis voor de minor Chinees (30 EC) of Chinees I (15 EC)

  Voor deze minor wordt geen voorkennis verwacht. Je start echt vanaf nul. Heb je wel voorkennis, dan krijg je een intakegesprek om te zien of deze minor van toegevoegde waarde is op je reeds bestaande kennis.

  Vereiste voorkennis voor Chinees II (15 EC)

  Dit is het tweede gedeelte van de minor Taal en Cultuur Chinees van 30 EC. Je kunt deze ook combineren met een andere taal van de minor Taal en Cultuur in de mix-en-matchvariant.  

  Als je voldoende voorkennis hebt, kun je Chinees II volgen. Om deel te nemen aan Chinees II krijg je een intakegesprek/toets waarin gevraagd wordt om beheersing van:

  • spreken en luisteren: jezelf voorstellen, begroetingen
  • basiskennis van Pinyin en karakters (schrijven en lezen)
  • basisvocabulaire op A1 niveau (tijd, plaats, eten, begroetingen, familie, etc)
  • bijbehorende grammatica op A1 niveau (woordvolgorde)

  Mix-en-matchvariant

  Wil je je verdiepen in twee talen? Dat kan. Met onze mix-en-matchvariant volg je de eerste periode van het semester één taal en de tweede periode een andere taal van onze minor. Let op de toelatingseisen per taalvariant. Chinees I start in september en februari, Chinees II start in november en april. Deze programma's komen overeen met de twee periodes van de 30 EC minor.

  Sfeerafbeelding Fontys
 • Contact & Inschrijven
  Ben je Fontys-student: schrijf je in via ProgRESS
  Ben je geen Fontys-student: schrijf je in via Kies op Maat

  Meer informatie

  Neem voor meer informatie contact op met Minor Taal en Cultuur

  08850 82255
  minortaalencultuur@fontys.nl
 • Praktische informatie

  Dit is een fulltime minor van 30 EC met startmomenten in september en februari.

  Rooster

  • De 30 EC minor bestaat uit twee periodes van tien weken, waarvan acht lesweken en twee tentamenweken.
  • De lessen zijn vier dagdelen op locatie. Op deze dagdelen wordt ook coaching aangeboden.
  • Om je studiesucces te kunnen garanderen, is er een aanwezigheidsverplichting voor de lessen en de coachingsmomenten.

  Leslocatie

  Eindhoven

  De minor Taal en Cultuur vind je op de derde verdieping van De Witte Dame, Emmasingel 28 in Eindhoven. De locatie bevindt zich op tien minuten loopafstand van station Eindhoven Centraal.

  Sfeerafbeelding Fontys