Sprint naar content

Educational Needs

 • 2 jaar
 • Nederlands
 • Master
 • Deeltijd
Start september | Eindhoven, Tilburg, Sittard, 's-Hertogenbosch, Utrecht, Rotterdam, Bergen op Zoom, Nijmegen

Kom kennismaken

 • Open dagen

Wil jij als onderwijsprofessional bijdragen aan ontwikkelkansen voor jouw leerlingen of studenten? Wil jij complexe onderwijsvraagstukken analyseren en kritisch nadenken over aanpassingen hierin? Zijn er bepaalde onderwijsthema’s waarin jij je wil specialiseren? Dan is de flexibele deeltijdmaster Educational Needs de opleiding voor jou waarin jij je eigen studiepad kiest.

Over de opleiding

In de masteropleiding Educational Needs leer je uitgaan van de mogelijkheden van leerlingen, studenten, leraren en andere betrokkenen. Iedereen verdient een plek in de maatschappij, ongeacht zijn of haar mogelijkheden. Tijdens de opleiding leer je diversiteit te benaderen vanuit verschillende invalshoeken, waardoor je op een innovatieve manier leert omgaan met complexe onderwijsvraagstukken. Je kunt je specialiseren in allerlei facetten van Gedrag, Leren en Begeleiden. Dit zijn tevens de afstudeerrichtingen. Daarnaast kun je je verdiepen in diverse inhoudelijke thema’s. 

Waarom de master Educational Needs?

 • Door de vrije modulekeuze bepaal je zelf waarin jij je specialiseert
 • Directe koppeling vanuit de opleiding naar je eigen praktijk
 • Zeer flexibele deeltijdmaster op diverse locaties in Nederland
 • Studeren in je eigen tempo
 

Wat ga je leren?

Je kiest binnen de Master Educational Needs (EN) voor één of twee afstudeerrichting(en) (Leren, Gedrag of Begeleiden). De opleiding bestaat uit een generiek en specifiek deel. In het generieke deel werk je samen met medestudenten en je studiecoach onder andere aan je visie op Educational Needs en onderzoekend vermogen.

In het specifieke deel draait het om jouw inhoudelijke kennis, gekoppeld aan de gekozen afstudeerrichting(en). Deze kennis haal je vanuit de inhoud van onze modules of kennis die je elders hebt opgedaan. Dit verwerk je in je portfolio's. Daarnaast is het mogelijk je extra te specialiseren in een bepaald onderwijsthema.

Wil je meer weten over de modules en thema's binnen de Master Educational Needs? Bekijk dan hier alle informatie.

 • Volg inhouden van onze modules
 • Leer de ontwikkelkansen van leerlingen of studenten te herkennen
 • Specialiseer je bijvoorbeeld in motoriek, begaafdheid, leiderschap of het jonge kind

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

‘Fontys heeft door de persoonlijke aanpak echt aandacht voor wie ik ben.’

Janne (student)

 
 

Hoe ziet je week eruit?

Een masteropleiding volgen naast je baan vraagt behoorlijk wat energie en tijd. Per week besteed je gemiddeld 3,5 uur per module, 8 uur aan zelfstudie en 8 tot 16 uur aan verbeteringen en vernieuwingen van je eigen (onderwijs) praktijk.  

 • Je past de theorie direct toe in de praktijk
 • Afhankelijk van de modules die je kiest, weet je op welke dagen er les is

 
 

Toelatingseisen

Havo/Vwo
Niet toelaatbaar

mbo
Niet toelaatbaar

hbo en wo
Je bent in het bezit van een hbo- of universitair bachelordiploma/getuigschrift.

Heb je geen bachelor gericht op onderwijs gevolgd? Dan mis je de onderwijsachtergrond die verondersteld wordt in deze master. Houd daar rekening mee met het maken van je keuzes en de tijdsinvestering die je naast het volgen van de master nodig zult hebben om ontbrekende competenties aan te vullen.

Overige toelatingseisen
Je beschikt over een werkplek waar je de opdrachten vanuit de opleiding kunt uitvoeren.

Niet de juiste vooropleiding?

Heb je geen hbo-bachelorgetuigschrift maar wel een functie op hbo-niveau? Informeer bij het bedrijfsbureau naar de speciale toelatingsprocedure.

 

Placeholder for Fontys video
In mijn klas mogen verschillen er zijn
Eline Govers-Baartz
student Master Educational Needs en
werkzaam als mbo-docent

Lees hier het hele verhaal van Eline

 

Opbouw

De master EN bestaat uit een generiek deel en een specifiek deel.

  In de studiecoachlijn van het generieke deel werk je samen met medestudenten en je studiecoach onder andere aan je visie op Educational Needs, onderzoekend vermogen en internationalisering.

   Je kiest voor één of twee afstudeerrichtingen uit Leren, Gedrag of Begeleiden. Je toont deze aan in twee portfolio’s: Meesterschap en Doorwerking. De kennis die je daarvoor nodig hebt kun je opdoen door vrije keuze uit ons ruime moduleaanbod en/of inzetten van kennis die je elders hebt opgedaan. Desgewenst kun je aanvullend kiezen om in één of twee profielen te specialiseren.

   Modules

   Bekijk de modules en de inhouden ervan

   modules

   Specifiek kennisgebied

   Bekijk de profielen waarin je kunt specialiseren

   profielen

   Portfolio Meesterschap

   In dit portfolio toon je de kennisverbreding en -verdieping aan. Dit doe je door binnen jouw afstudeerrichting(en) te laten zien hoe je deze kennis toepast in complexe onderwijssituaties.

   Portfolio Doorwerking

   In dit portfolio laat je zien hoe je vanuit je eigen beroepsrol met de opgedane kennis een proactieve rol neemt binnen jouw organisatie.

   Benieuwd hoe jouw rooster eruit kan zien? Bij roosters en studieplanning vind je alle roosters per lesplaats en kun je door middel van onze studieplanner je eigen rooster samenstellen.

   Ga naar roosters en studieplanning

   De modules van onze opleiding zijn ook los te volgen. Op deze manier vinden kun je in kort tijd je kennis verbreden of verdiepen.

   Meer informatie

    
    

   Werk/stage

   Binnen de Master Educational Needs is het belangrijk om een werkplek te hebben. Je past het geleerde toe in je praktijk en je haalt er feedback op bij bewijsmateriaal dat je in je portfolio’s wilt gebruiken. Het is dan ook een vereiste wanneer je deze master wil volgen.  

   Alle informatie over werkplekleren vind je hier.

   Na deze opleiding

   • bezit je een internationaal erkende titel Master of Education
   • heb je een kritische kijk op je eigen kracht, op de ontwikkelmogelijkheden van kinderen, collega’s, je team en de schoolorganisatie
   • ben je een erg gewilde professional in het onderwijs
   • kan je aan de slag als gedragsspecialist, leerspecialist of begeleidingsspecialist

   Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

   Hoe combineer je werk en prive met een Masterstudie bij Fontys?

    

    

   Agenda

   Er zijn op dit moment geen activiteiten gepland voor deze opleiding. Wil je toch graag langskomen of heb je een vraag? Neem dan contact met ons op.

   Meer weten over de opleiding Master Educational Needs

   Voor inhoudelijke vragen over de opleiding kun je terecht bij onze coördinatoren.

   Ga naar onze coördinatoren

   Wil je weten hoeveel collegegeld je dient te betalen voor deze opleiding? Raadpleeg dan de collegegeldmeter. Hier staat ook meer informatie over betaling collegegeld door je werkgever of een ander.

   Lees meer over subsidieregelingen:

   - Leven Lang Leren Krediet

   - Beurzen voor leraren

   - Subsidieregeling tweede lerarenopleiding

    Stap 1: Je meldt je - uiterlijk 31 augustus - aan via Studielink.
    Raadpleeg regelmatig je berichten in je Studielink - dashboard.

    Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas ingeschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

    Stap 2: Je mag de Studiekeuzecheck doen.
    De Studiekeuzecheck voor bachelors en associate degrees in deeltijd en masters voltijd en deeltijd is niet verplicht. Wil je dit wel, dan kun je dat aangeven in Studielink.

    De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys

    Stap 3: je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf half mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail.
    De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  

    Lees meer over je collegegeld.

    Wil je de opleiding nog iets beter leren kennen? Kom proefstuderen of volg een complete module en krijg je geld terug na inschrijving.

    Proefstuderen Module geld terug
    Aanmelden voor de januari-instroom 2025 kan weer vanaf het najaar 2024.

    Wil je de opleiding Master Educational Needs volgen vanuit België?

    Bekijk de pagina