

Lerende grensorganisaties
Grensverleggend Ondernemen: Tussen Lef en Mogelijkheden
Onderdeel van:
Grensoverstijgend ondernemen vraagt om organisaties die kunnen leren, verbinden en innoveren in een complexe context van cultuurverschillen, regelgeving en taal. Interesse om grensoverstijgend te werken, check onze inzichten en laat je inspireren door de verhalen van voorlopers.
Wat houdt het project in?
Via twee projecten achterhaalden we factoren bijdragen aan succesvolle grensoverschrijdende samenwerking (kansen) én waar organisaties tegenaan lopen (drempels).
Projectdoelstelling
1 Een vergelijkende analyse van kansen, uitdagingen en drempels
Hoewel er veel aandacht is voor grensoverschrijdende samenwerking in Europa, is er relatief weinig bekend over de redenen waarom Nederlandse MKB's terughoudend zijn om zaken te doen met Duitsland. Dit onderzoek heeft als doel om inzicht te krijgen in de belemmeringen en overwegingen die een rol spelen bij het (niet) aangaan van grensoverschrijdende activiteiten.
2 Kansen benutten over de Nederlandse Duitse grens
Door te focussen op de motivaties, barrières en internationaliseringsstrategieën van MKB-bedrijven in Limburg, biedt het onderzoek waardevolle inzichten in hoe MKB-bedrijven grensoverschrijdende ondernemen in een relatief geïntegreerde maar cultureel en economisch onderscheidende context.
Periode
2023-2024.
Resultaat
1 Een vergelijkende analyse van kansen, uitdagingen en drempels
Concluderend kan worden gesteld dat KMO's in Euregio Rijn-Maas Noord het potentieel van grensoverschrijdend zakendoen met Duitsland erkennen, maar aanzienlijke belemmeringen ondervinden. De belangrijkste drempels en inzichten zijn te vinden in de poster.
2 Kansen benutten over de Nederlandse Duitse grens
Op basis van dit casestudy-onderzoek is grensoverschrijdend zakelijk succes in de Nederlands-Duitse grensregio meer afhankelijk van het benutten van lokale voordelen en het opbouwen van echte relaties dan van het volgen van traditionele internationalisatiestrategieën. Bedrijven slaagden erin door te beginnen met bestaande sterke punten - taalkundige capaciteiten, culturele kennis en/of persoonlijke netwerken - en van daaruit systematisch verder te bouwen. Meer informatie is te lezen in de poster en het white paper.
Testimonial
Testimonial van een werkveldpartner:
“Ondernemers dicht bij de grens ervaren de landsgrens vaak niet meer als een scheidslijn. Door nabijheid en vertrouwdheid met de regio vervaagt die grens.”
Partners
- Ondernemend Venlo
- MKB bedrijven
- Met dank aan mede-onderzoekers: Mark Hanraets, Guus Beijers, Oskar Bronsgeest, Vincent Pijnenburg, Zarah Koch, Fenja Blettgen, Jolie Derks, Alexandra Grub, Amina Wulf & Yannick Meyer.
Contact
Grenswerk als Kracht: De Lerende Innovatieve Organisatie
Onderdeel van:
In een wereld van voortdurende (technologische) verandering is blijven leren geen luxe, maar een noodzaak. Dat vraagt om organisaties die leren als strategie zien en om mensen die zich blijven ontwikkelen. Zo blijft innovatie mogelijk – binnen én over grenzen heen.
Wat houdt het project in?
Lerende organisaties kunnen zich relatief snel aanpassen aan veranderingen in hun omgeving – een cruciale eigenschap in de context van grensoverstijgend werken, waar organisaties te maken hebben met uiteenlopende wetgeving, culturen en marktdynamiek. Juist in het grensgebied, waar complexiteit en diversiteit samenkomen, biedt een sterke leercultuur organisaties de veerkracht en het aanpassingsvermogen om duurzaam te groeien en samen te werken. Samen met mkb-bedrijven en andere organisaties in het Nederlands-Duitse grensgebied heeft het lectoraat Cross-Border Business Development onderzocht hoe organisaties inzetten op leren en innoveren.
Projectdoelstelling
In dit project onderzochten we hoe Nederlandse en Duitse grensorganisaties in de Euregio Rijn-Maas-Noord werken, leren en innoveren.
Periode
2023-2025.
Resultaat
MKB’s in de euregio Rijn-Maas-Noord die grensoverschrijdend actief zijn, investeren nadrukkelijk in individuele en teamontwikkeling. Daarbij zijn duidelijke verschillen zichtbaar tussen Nederlandse en Duitse bedrijven, die voortkomen uit verschillende perspectieven op leren en ontwikkelen. Toch sluit deze personele ontwikkeling niet altijd aan op de bredere organisatieontwikkeling of innovatiedoelen. Hier ligt een duidelijke opgave voor het leiderschap binnen het MKB. Tegelijkertijd biedt het grensgebied kansen: er kan méér van elkaar geleerd worden, in plaats van alleen over elkaar.
Meer weten? Bekijk dan onze kennisclip.
Testimonial
Testimonial van een werkveldpartner:
“Leren wordt benaderd als iets individueels, terwijl innovatie juist op organisatieniveau wordt geplaatst.”
Partners
- MKB bedrijven
Contact
Versterken over de Grens: Bruggenbouwers in Beweging
Onderdeel van:
Grensoverstijgend ondernemen vraagt om méér dan strategie: het vraagt om mensen die verbinden, verschillen overbruggen en samenwerking aanjagen. Die mensen noemen we ‘bruggenbouwers’. Dit zijn mensen die – vaak zonder formele titel – bruggen slaan tussen organisaties, samenwerking stimuleren en leren aanjagen. Zij maken het verschil in organisaties die leren en innoveren over grenzen heen.
Wat houdt het project in?
Dit project onderzoekt hoe bruggenbouwers – mensen die verbinding maken tussen netwerken, samenwerkingen en de dagelijkse praktijk – bijdragen aan het leervermogen en de innovatiekracht van (grens)organisaties.
Projectdoelstelling
Hierin richten we ons op bedrijven en organisaties die actief zijn in de Nederlands-Duitse grensregio en vooroplopen in het verbinden van mensen, teams en systemen over de grens heen. We analyseren de kritische succesfactoren en strategieën die bruggenbouwers inzetten. Daarbij kijken we specifiek naar de rol van ‘bruggenbouwers’ en leiders die de samenwerking tussen Nederland en Duitsland weten te stimuleren en verduurzamen.
Het project levert deelnemende organisaties en bruggenbouwers direct toepasbare inzichten op over hoe zij opbrengsten uit netwerken en grensoverschrijdende samenwerking kunnen benutten voor innovatie. De inzichten uit dit verkennend actie-onderzoek vertalen we naar praktische tools die bruggenbouwers kunnen inzetten om grensoverstijgend leren en samenwerken te versterken.
Periode
2025-2027.
Resultaat
Project wordt momenteel verder uitgewerkt en voorbereid.
Testimonial
Project wordt momenteel verder uitgewerkt en voorbereid.
Partners
- Project wordt momenteel verder uitgewerkt en voorbereid.