Langstuderen
De oorzaken van studievertraging zijn vaak divers en vaak is het een combinatie van persoonlijke factoren, maar ook factoren die in het onderwijs zelf liggen. Als je langer studeert, dan kun je terechtkomen in een neerwaartse spiraal, waardoor je sociale en academische integratie vermindert én de schaamte-, angst- en schuldgevoelens toenemen. Weet dat je niet de enige bent die met deze situatie en gevoelens te maken heeft én dat er ondersteuning en begeleiding mogelijk is (zowel individueel als in groepsverband)!
Wat kun je zelf doen?
Indien er sprake is van langer studeren en/of je vindt het lastig om als langstudeerder je studie weer op te pakken is het van belang dat jij de situatie zo snel mogelijk met je studentcoach (of een andere docent die je vertrouwt, mocht je geen goed contact met je studentcoach hebben) en een studentendecaan bespreekt. Door je situatie bespreekbaar te maken, hoef je de last niet alleen te dragen en kan in gezamenlijk overleg gekeken worden wat jij nodig hebt. Hierbij kun je denken aan het creëren van overzicht, extra begeleiding, het voorstellen van regelingen voor studeren met bijzondere omstandigheden, of je studie afronden m.b.v. een individueel studieplan.
Binnen opleidingen zijn er vaak personen die zijn aangesteld om studenten die langer studeren te begeleiden. Bekijk de portal van je opleiding voor de juiste namen en/of mailadressen. Voorbeelden van benamingen die voor deze personen worden gebruikt zijn bijvoorbeeld: langstudeerbegeleider, student plus, studieadviseur en studentconsulent.
Podcasts
Studentendecaan: het leven van een langstudeerder
Trainingen
Bekijk het trainingsaanbod om te zien of er een training wordt aangeboden die bij jouw persoonlijke ontwikkeling past.
Bekijk het volledige trainingsaanbodZelf aan de slag
Binnen Fontys is er een breed aanbod aan hulp(bronnen) dat je kan raadplegen als je er zelf even niet meer uitkomt. Dit hulpaanbod varieert van zelfhulpmodules bij het verminderen van angst en paniekklachten, het vergroten van je veerkracht of inzicht in de wijze waarop jij een concentratiedip kan verminderen, tot en met individuele therapie voor klachten die bijvoorbeeld je studentcoach of een begeleidingsteam niet meer coachend in de onderwijspraktijk kunnen verminderen/verhelpen. Hieronder vind je een selectie van het het aanbod.
Merk je dat de klachten niet verminderen (of zelfs verergeren), schakel dan altijd professionele hulp in via je huisarts of een studentenpsycholoog!
Voel je je vaak angstig? Heb je weleens een paniekaanval? Je bent niet de enige. Het is wel belangrijk om op tijd in actie te komen, waardoor je zorgt dat de klachten niet verergeren. Eén van de manieren om te starten met het aanpakken van de klachten is het volgen van een zelfhulpmodule. Ga dus snel aan de slag! Deze module helpt om je klachten te verminderen of te voorkomen dat ze erger worden. In de oefeningen train je jezelf om jouw angst en paniek te begrijpen en de baas te blijven.
naar module Angst en PaniekKan jij wel wat meer veerkracht gebruiken? Vraag je je weleens af waarom je op een bepaalde manier op tegenslagen reageert? Ga dan met deze module aan de slag. In de module krijg je meer inzicht in jezelf en waarom je reageert zoals je doet. Zo bouw je veerkracht op. En dat helpt je bij tegenslagen in de toekomst.
naar module VeerkrachtZit je ook weleens in een concentratiedip? Of ben je een expert in dingen uitstellen? Deze module zit vol met uitleg, oefeningen, video`s en handige tips. Zo leer je je beter te concentreren en word je uitstelgedrag de baas!
naar module Concentratie en UitstelgedragHandige links bij langstuderen
Career Jumpstart
Extra training of begeleiding gebruiken? Ondersteuningsbehoefte? Career Jumpstart is er voor jou om je op weg te helpen naar een stage-/werkplek die bij je past!
naar Career JumpstartContact team Studentenbegeleiding
- Mocht je van gedachten willen wisselen over het thema langstuderen en/of vormen je persoonlijke/medische omstandigheden een belemmering voor je studievoortgang? Maak dan een afspraak met een studentendecaan.
- Indien je graag met iemand wil praten over de bijkomende psychische klachten die je ervaart ten gevolge van je studievertraging, maak dan een afspraak met je huisarts of een studentenpsycholoog.