Sprint naar content

Technische Bedrijfskunde

 • 2 jaar
 • Nederlands
 • Associate Degree
 • Deeltijd
Start februari en september | Eindhoven

Kom kennismaken

 • Open dagen
 • En meer...

Werk jij in een technische omgeving op mbo-niveau, en wil jij jezelf verder ontwikkelen en je kennis uitbreiden? Of heb je net promotie gemaakt en wil jij in je nieuwe functie doorgroeien? De tweejarige Associate degree-opleiding Technische Bedrijfskunde geeft jou verdieping van je kennis en vaardigheden, waardoor je nieuwe stappen kunt zetten in je carrière.

Over de opleiding

De Ad Technische Bedrijfskunde is een flexibele opleiding en zit vol praktische en theoretische kennis die je verder brengt en sterker maakt op jouw vakgebied. 'Technisch' is voor ons 'het denken in processen en technieken die daarmee samenhangen'.

Bij de Ad Technische Bedrijfskunde doe je kennis op én ontwikkel je vaardigheden en je eigen identiteit. Je volgt de opleiding in Eindhoven, het hart van de Brainport Regio. Juist hier liggen volop kansen voor technisch bedrijfskundigen. Wij leiden je op tot technisch bedrijfskundige in een continu veranderende wereld, met de kennis en vaardigheden die daarbij horen. Bekijk hier een introductiefilmpje over het DNA van de opleiding.

Waarom de opleiding Ad Technische Bedrijfskunde

 • De Ad Technische Bedrijfskunde vergroot jouw waarde op de arbeidsmarkt;
 • De opleiding is ontwikkeld in samenwerking met het bedrijfsleven;
 • Goede persoonlijke begeleiding in de combinatie werken en studeren, en werk en privé;
 • Je kunt na het tweede jaar instromen in de deeltijd bacheloropleiding jaar 3, door middel van een opdracht ter voorbereiding op de Bachelor

 

Wat ga je leren?

De inhoud van de opleiding rust op 3 pijlers: kennis, identiteit en professionaliteit. Onder ‘kennis’ valt een breed palet aan vakken, van logistiek tot personeelsmanagement en talen. Je krijgt inzicht in de verschillende processen binnen een bedrijf en leert hoe deze bedrijfsprocessen elkaar beïnvloeden. Tijdens de hele opleiding staan jouw ambities en identiteitsontwikkeling centraal. Binnen de pijler 'professionaliteit' ontwikkel je je persoonlijke vaardigheden. De opleiding biedt:

 • een groot aantal workshops waar jij een keuze uit kunt maken;
 • een koppeling met de praktijk bij alles wat je leert;
 • een praktijkopdracht binnen elke module.
 

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Jacco en Marc

vertellen waarom ze gekozen hebben voor de opleiding
 

Hoe ziet je week eruit?

Per week heb je:

 • 8 uur contacttijd (coaching en theorie)
 • 12 uur zelfstudie, portfolio

De lessen vinden plaats op donderdag van 13.30 uur tot 21.40 uur.
4x per jaar is er op maandagavond een toets.

 
 

Toelatingseisen

Cultuur & Maatschappij

Instroombaar met wiA of wiB

Economie & Maatschappij

Direct instroombaar

Natuur & Gezondheid

Direct instroombaar

Natuur & Techniek

Direct instroombaar

Cultuur & Maatschappij

Instroombaar met wiA of wiB

Economie & Maatschappij

Direct instroombaar

Natuur & Gezondheid

Direct instroombaar

Natuur & Techniek

Direct instroombaar

Mbo

Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.

Eén vak niet in jouw pakket? 
Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

Niet de juiste vooropleiding?  
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+.   

Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Contactgegevens vind je onderaan deze pagina.

Bijspijkerprogramma wiskunde en communicatie
Inmiddels heb jij je al een aardig beeld kunnen vormen van onze deeltijdopleiding Technische Bedrijfskunde. Wellicht dat je nog twijfels hebt over je ingangsniveau op basis van de opdrachten uit ons online welkomstprogramma. Onze ervaring is dat een bepaald aanvangsniveau op het gebied van de vakken communicatie en wiskunde heel erg wenselijk is om de studie op een goede wijze te beginnen. Vandaar dat we voor deze twee onderdelen een bijspijkerprogramma aanbieden. Lees hier meer over deze programma's.

 

Placeholder for Fontys video
Student Farid vertelt
“Ik ben veel beter geworden in het leggen van relaties omdat ik de bedrijfsprocessen beter snap.”
Bekijk meer uitspraken van studenten.

 

Opbouw

Het eerste studiejaar start je met de cursus 'Beschrijven van het bedrijf': een interne oriëntatie op het bedrijf en de functie waarin je werkt. Je leert bedrijfsprocessen in kaart te brengen en je eigen rol binnen het bedrijf te beschrijven. Ook ga je op zoek naar je talenten, ambities en mogelijkheden.

In februari volg je dan de cursus 'Verkennen van de bedrijfsomgeving'. Hierin leer je welke invloed het bedrijf op de omgeving heeft en welke invloed de omgeving op het bedrijf heeft.

Bij elke cursus hoort een praktijkopdracht. Soms doe je die samen met een (steeds wisselende) medestudent, soms individueel. Dat doe je meestal voor het bedrijf waar je werkt of voor het bedrijf van je medestudent. Om de praktijkopdrachten goed te kunnen maken, krijg je de bijbehorende theorie aangeboden. 

Vakgebieden binnen de opleiding

Personeelsmanagement - Systeemkunde - Logistiek - Organisatiekunde - Wiskunde - Bedrijfsinformatiesystemen - Inkoopmanagement - Techniek - Bedrijfseconomie - Verandermanagement - Statistiek - Psychologie - Marketing

In het tweede jaar voer je zelfstandig opdrachten uit voor bedrijven. Veel van de kennis die je opdoet werkt verhelderend en kun je direct toepassen in je eigen werk.

Je sluit je studie af met een afstudeerperiode van een halfjaar. Tijdens het afstuderen ga je een verbetertraject uitvoeren bij een bedrijf. Je voert een onderzoek uit naar concrete verbeteringsmogelijkheden en doet voorstellen voor de invoering ervan. Veel studenten maken al tijdens hun opleiding een carrièrestap.

Managementvaardigheden

Naast de inhoudelijke kennisthema’s besteden we veel aandacht aan de ontwikkeling van jou als professional. Daarbij zijn vaardigheden op het gebied van communiceren, managen en onderzoekend te werk gaan, essentieel.

Naast de praktijk en de theorie ga je vooral ook aan de slag met je vaardigheden. Die kan je aantonen door portfolio’s in te zetten. Als je daarbij hulp nodig hebt, kun je verschillende workshops volgen. Je krijgt een coach toegewezen die je helpt bij het inzichtelijk maken van wie jij bent, waar je staat en wat je nog wil leren om verder te komen. 

Via een groot aantal keuzeworkshops kun jij je vaardigheden op verschillende terreinen ontwikkelen en uitbouwen. Een kleine greep uit de onderwerpen: presenteren, rapporteren, projectmanagement, je eigen managementstijl, feedback geven en ontvangen en omgaan met weerstand.

Duur opleiding

De Associate-degree Technische Bedrijfskunde duurt twee jaar. Bevalt het studeren je goed? Dan kun je na het behalen van het getuigschrift ervoor kiezen om in te stromen in het derde jaar van de deeltijdbacheloropleiding Technische Bedrijfskunde. Er wordt dan een extra leeruitkomst van je gevraagd: 'de onderzoekende Bachelor'. Deze mag je in leerjaar 3 inleveren en is een extra voorbereiding op het onderzoekend werken op Bachelor niveau (niveau 6). Hier zijn 5 studiepunten aan gekoppeld die je extra gaat behalen. Jaar 3 en 4 van de Bachelor bestaan uit 120 studiepunten verdeeld over 2 jaar. Meer weten over de deeltijd bachelor Technische Bedrijfskunde? Kijk dan hier: fontys.nl/tb-dt.

 
 

Agenda

Er zijn op dit moment geen activiteiten gepland voor deze opleiding. Wil je toch graag langskomen of heb je een vraag? Neem dan contact met ons op.

Meer weten over de opleiding Ad Technische Bedrijfskunde

Tijdens een avond meelopen word je gekoppeld aan een van onze deeltijdstudenten. Je volgt dan bijvoorbeeld een aantal lessen, colleges en practica die bij de student op het programma staan. Je maakt zo een gewone lesdag/avond mee en je kunt met studenten en docenten praten. Zij vertellen je graag wat de studie inhoudt en hoe het is om bij Fontys te studeren. 

Iedere donderdagavond kun je meelopen met een van onze studenten. Neem contact op en wie weet zien we je binnenkort op donderdagavond.

Wil je graag een gesprek met iemand van Ad Technische Bedrijfskunde? Dat kan. Stuur een mail naar tbdeeltijd@fontys.nl of app je vraag naar 06-38679704. Muriël neemt dan contact met je op.

Wil je weten hoeveel collegegeld je dient te betalen voor deze opleiding? Raadpleeg dan de collegegeldmeter. Hier staat ook meer informatie over betaling collegegeld door je werkgever of een ander.

Lees meer over subsidieregelingen:

- Leven Lang Leren Krediet

- Beurzen voor leraren

- Subsidieregeling tweede lerarenopleiding

  Stap 1: Je meldt je - uiterlijk 31 augustus - aan via Studielink.
  Raadpleeg regelmatig je berichten in je Studielink - dashboard.

  Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

  Start je in februari met je studie?
  Stroom je tussentijds in of kies je voor een opleiding met een instroom in februari, dan vindt incasso van je collegegeld plaats op of rond de 25ste van de maand. Dit is afhankelijk van de verwerkingstijd na je inschrijving. Ook hier geldt dat de laatste incasso plaatsvindt op of rond 25 juni. Zowel bij betaling ineens of in termijnen ontvang je voorafgaand aan elke incasso een bericht waarin je wordt geïnformeerd over de incassodatum.

  Stap 2: Je mag de Studiekeuzecheck doen.
  De Studiekeuzecheck voor bachelors en associate degrees in deeltijd en masters voltijd en deeltijd is niet verplicht. Wil je dit wel, dan kun je dat aangeven in Studielink.

  De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys

  Stap 3: je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf half mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail.
  De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  

  Meer informatie over je collegegeld vind je hier.

   

   

  Werkomgeving

  Om de Associate degree Technische Bedrijfskunde te kunnen volgen, heb je werk nodig op tenminste mbo-niveau, binnen een technische omgeving. Twijfel je of je werkzaam bent in een relevante werkomgeving? Neem dan contact op met Muriel Keuning.

  Nog geen werkplek
  Heb je geen geschikte werkplek of zoek je nog een werkplek? Wij hebben diverse samenwerkingen met partners binnen de technische branche en gaan graag met je in gesprek. Neem daarvoor contact op met Muriel Keuning. Daarnaast bieden wij een traineeship aan met Vakademy. Tijdens het traineeship ga je 4 dagen werken binnen de meubel-, timmerindustrie en interieurbouw. Daarnaast volg je 1 dag per week de deeltijdopleiding Technische Bedrijfskunde AD.

  Naar het traineeship van Vakademy


  Na je opleiding
  We leiden je op tot een breed inzetbare bedrijfskundige, met name bij die bedrijven waar de technische component belangrijk is in de bedrijfsvoering.

  Na het behalen van je getuigschrift ben je direct toelaatbaar in het 3e jaar van de hbo-deeltijdbacheloropleiding Technische Bedrijfskunde. Je kunt je specialiseren in bedrijfsoptimalisatie of ondernemerschap. Deze opleiding kun je in 2 jaar afronden.

  Na je studie kun je aan de slag als:

  • projectleider
  • teamleider
  • werkvoorbereider
  • planner
  • bijvoorbeeld in de logistiek, inkoop, verkoop of marketing

   

   

  Voor jou als werkgever

  Om als organisatie in de toekomst succesvol te zijn én te blijven is het belangrijk dat medewerkers de juiste scholing krijgen. Fontys Technische Bedrijfskunde biedt een deeltijd Associate Degree en een Bachelor voor werknemers. Onze deeltijdprogramma’s zijn ontworpen om werk en studie te combineren en onze docenten komen veelal zelf uit het bedrijfsleven.

  Maar wat is de meerwaarde van de Fontys opleiding Technische Bedrijfskunde? Wat houdt de opleiding in? En wat leert de werknemer nu eigenlijk? Allemaal terechte vragen vanuit het perspectief van jou als werkgever. Hier vind je alle antwoorden op deze vragen. Wil je graag verder in gesprek? Vraag een gesprek aan met onze relatiemanager Muriel Keuning

  Voor jou als werkgever biedt onze studie veel voordelen:

  Direct rendement voor het eigen bedrijf

  Onze deeltijdstudenten gaan praktisch aan de slag met aandachtspunten en verbeteringen binnen hun eigen organisatie. Ook wordt de student zich meer bewust van hun eigen functie en de relatie tot de rest van de organisatie. Ze weten beter wat hun rol is in het grotere geheel en de gevolgen die hun acties hebben op de rest van het bedrijf. Dat levert voor de werknemer direct veel voordelen op.

  Sterk gemotiveerde mensen

  De keuze voor een deeltijdstudie toont een sterke motivatie! Studenten leren het bedrijf beter kennen, wat zorgt voor meer betrokkenheid.

  Nieuwe inzichten en gericht op verbeteren

  Onze opleiding richt zich naast theoretische kennis ook op persoonlijke ontwikkeling, bijvoorbeeld met de vakken Leiderschap en Communicatie. De student leert verbeteringen in de organisatie te signaleren en deze vervolgens ook te onderbouwen met concrete analyses naar anderen. Hij of zij leert om te gaan met weerstand en hoe deze weg te nemen. Doordat er opdrachten worden gemaakt in samenwerking met een student, krijg je een frisse blik op bestaande processen.

  Toekomstbestendigheid

  Technische Bedrijfskunde is een vakgebied dat voortdurend veranderd. Het bijhouden van recente ontwikkelingen en trends via een opleiding houdt medewerkers toekomstbestendig. Door de snelle automatisering en robotisering, is kennis van processen en in staat zijn om vanuit een helicopterview naar het werk te kunnen kijken, cruciaal.

  Kennis van de Brainportregio

  De opleiding Technische Bedrijfskunde bevindt zich midden in de slimste regio van Europa: de Brainport. Door de samenwerking met andere studenten en de kenniskringen, leren de studenten ook van elkaar en andere bedrijven.

  Goed werkgeverschap

  Investeren in personeel is niet alleen gunstig voor individuele werknemers, maar het levert ook voordelen op voor het bedrijf, zoals betere prestaties, talentbehoud en een positieve bedrijfsreputatie. Dit draagt allemaal bij aan de langetermijnsucces van een organisatie.

  Deeltijdstudenten besteden veel energie aan hun studie en hebben de steun van hun werkgever nodig om te slagen. Wij vragen daarom het volgende vanuit jou als werkgever.

  Flexibiliteit

  Een deeltijdstudie combineren met een fulltime baan is niet altijd even makkelijk. Wij vragen van jou als werkgever om flexibel om te gaan met het werkschema en goede afspraken te maken met de werknemer. Studenten moeten de tijd hebben om colleges te volgen en aan groepsopdrachten te werken. Naast de studiedag op donderdag, is een medewerker nog ongeveer 12 uur aan zelfstudie kwijt. Een belangrijk onderdeel van deze zelfstudie is het afnemen van interviews en het doen van onderzoek op de werkvloer.

  Medewerking leveren

  Gedurende de studie werkt een student aan praktijkcases van jouw bedrijf of organisatie. Voor de opdrachten heeft de student de juiste informatie nodig. Wij vragen van de werkgever om deze informatie te verstrekken aan de student. Denk hierbij bijvoorbeeld aan inzichten hoe het inkoopproces verloopt en wie de stakeholders zijn van het bedrijf. Uiteraard wordt er gewerkt met een geheimhoudingsverklaring indien nodig.

  Je kunt bij ons een driepartijenovereenkomst opvragen om te gebruiken voor de subsidie Praktijkleren (Subsidieregeling praktijkleren (rvo.nl)).

  Placeholder for Fontys video
  "Het idee wat Geert gedurende zijn studie onderzocht en getest heeft, hebben wij met IGS nu vol enthousiasme opgepakt." - Hans Arts, CSO van IGS GeboJagema
  Meer bedrijven over de studie >>

   

  Locaties en contact

  Eindhoven

  de Rondom 1, Eindhoven
  0885077288
  tbdeeltijd@fontys.nl
  31618347793
  Instagram
  Youtube
  LinkedIn
  De balie van Bureau Onderwijs (Service desk) in het Nexus gebouw vind je op de derde etage en is open van 11:00 - 14:00 uur. Het Bureau Onderwijs is doordeweeks bereikbaar van 08:30 tot 16:00 uur per telefoon, WhatsApp en e-mail.
  Sfeerafbeelding Fontys

  Neem contact op met Muriël Keuning, relatiemanager & coach

  Voor alle vragen over de inhoud van de opleiding

  0638679704
  tbdeeltijd@fontys.nl