Sprint naar content

Accountancy

 • 2 jaar
 • Nederlands
 • Associate Degree
 • Deeltijd
Start februari en september | Eindhoven

Kom kennismaken

 • Open dagen

Spreekt jaarrekeningen samenstellen en aangiftewerk doen je aan? Ben je dol op cijfers? Wil je je verdiepen in het vakgebied, een vervolgstap zetten in je carrière en ben je op zoek naar een 2-jarige opleiding? Dan is Accountancy (Associate degree) écht iets voor jou.

Over de opleiding Accountancy (Associate degree) deeltijd

Als assistent-accountant ben je een onmisbare ondersteuning voor de accountant en de fiscalist, met name in het midden- en kleinbedrijf. In deze opleiding is je werk een serieuze component. Wat je leert, pas je direct toe op je werkplek. Ideaal voor wanneer je werk, leren en privé wilt combineren.

Waarom de 2-jarige deeltijdopleiding Accountancy (Associate degree)?

 • Je studeert plaats- en tijdonafhankelijk: kies zelf waar, hoe en wanneer je lessen volgt.
 • Tijdens je leertraject krijg je persoonlijke begeleiding en advies van je studiecoach.
 • Naadloze aansluiting tussen theorie en praktijk.
 • Leer vanuit verschillende invalshoeken naar je werk te kijken, doordat je met verschillende disciplines in de groep zit.

 

Wat ga je leren?

Door te werken in leeruitkomsten van een half jaar maken we de aansluiting tussen theorie en praktijk gemakkelijker. Je leert kennis- en vaardigheidselementen als Bedrijfseconomie, Budgetteren en administreren, Onderzoeks-vaardigheden en Effectief adviseren.

 • In een leeruitkomst worden verschillende kennisvakken en vaardigheden (skills) aangeboden.
 • Een greep uit de kenniselementen: Bedrijfsadministratie, Beginselen Audit & Assurance, Management en Organisatie, Marketing, Analyse bedrijfsprocessen.
 • Een greep uit de skills: Praktijkgericht onderzoek, Effectief adviseren, Kwalitatief onderzoeken en analyseren.
 • De skillsvakken geven je het onderscheidend vermogen in je dagelijks werk.
 

Deeltijd Accountancy (Associate degree) studeer je bij Fontys Pro Economie

 

Hoe ziet je week eruit?

 • Eén keer per week naar de Fontyscampus: op maandag van 13.00 uur tot 22.00 uur. Je hebt dan ontmoetingen met je studiecoach, tutor en vakexperts en verdieping met je studiegenoten.
 • Persoonlijke, interactieve bijeenkomsten.
 • Je definieert zelf opdrachten waar je onder begeleiding aan werkt en die aansluiten bij jouw werkomgeving.
 • We hebben een aanbod dat bestaat uit zowel fysiek onderwijs als een digitale leeromgeving.
 • De Associate degree bestaat uit twee fases van ieder 60 studiepunten.
 • Je kunt in 2 jaar je diploma halen, dit betekent dat je ongeveer 15 tot 20 uur per week aan je opleiding moet besteden.
 
 

Toelatingseisen

 • Cultuur & Maatschappij met ec of m&o of be + wiA of wiB
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid met ec of m&o of be
 • Natuur & Techniek
 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.

Eén vak niet in jouw pakket? 
Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

Niet de juiste vooropleiding?  
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+.   

Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Contactgegevens vind je onderaan deze pagina.

 

Placeholder for Fontys video
“Kom gerust bij onze opleiding kijken voordat je een studiekeuze maakt. We ontmoeten je graag tijdens een (online) voorlichting of neem contact met ons op.”

 

Opbouw

Fase 1 - 60 studiepunten
Iedere onderwijsperiode (vaak een half jaar) kies je op basis van jouw werkcontext en leerambities een passende leeruitkomst. Deze leeruitkomst beschrijft wat je aan het eind van deze periode inhoudelijk wilt aantonen. Dat doe je aan de hand van één of meerdere beroepsproducten. Afhankelijk van je leeruitkomst, maak je gebruik van bijeenkomsten en kennis en vaardigheden die jou inhoudelijke verdieping bieden. Een studiecoach, een tutor en vakexperts begeleiden je hierbij en je wordt beoordeeld door assessoren.
Fase 2 - 60 studiepunten
Iedere onderwijsperiode kies je een leeruitkomst die het beste past bij jouw leerambitie en werksituatie. Daarbinnen bepaal je welke kennis en vaardigheden je daar nog bij nodig hebt. Jij definieert zelf hoe jij deze leeruitkomst aantoont. Op deze manier bouw je dus je eigen studie op maat, zodanig dat je aansluit bij vraagstukken binnen jouw werkomgeving en waarmee je voldoet aan de eisen voor het diploma. Een studiecoach, een tutor en vakexperts begeleiden je hierbij en je wordt beoordeeld door assessoren. Ook leer je van je medestudenten die in verschillende disciplines werkzaam zijn.
 
 

Werk/stage

De deeltijd hbo opleiding Accountancy Associate degree geeft je de mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen voor een baan als assistent accountant. Na je studie heb je twee mogelijkheden:

 • Groei verder in je rol als assistent-accountant van een extern accountant, een intern accountant of een overheidsaccountant;
 • Stroom door naar de bacheloropleiding Accountancy of Finance, Tax and Advice.

Je kunt de bachelor opleiding vervolgens in 2,5 jaar afronden. Meer weten over de twee hbo opleidingen die aansluiten op Accountancy Associate degree? Via de links hieronder vind je meer informatie:

Bacheloropleiding Accountancy

Bacheloropleiding Finance, Tax and Advice

 

 

Agenda

Meld je hier aan voor één van onze activiteiten. Zo weet je zeker of dit de opleiding voor jou is! Bekijk bijvoorbeeld een voorlichting vanuit huis of meld je aan voor een Open dag op de campus. Wat je ook kiest, hopelijk zien we je snel.

Open avond Ad Accountancy | Eindhoven
05 jun 2024 18:00 - 20:30
Programma

Ben je je aan het oriënteren op een economische of financiële deeltijdopleiding? Meld je dan aan voor onze open avond op 5 juni. Tijdens persoonlijke rondetafelgesprekken met een vakexpert en/of deeltijdstudent kom je meer te weten over de opleiding van jouw keuze. Bovendien is er volop gelegenheid om vragen te stellen. Graag tot dan!

Parkeren tijdens de open avond

Op 5 juni is parkeren op campus Rachelsmolen locatie niet mogelijk. Er is voldoende parkeergelegenheid op het terrein van de TU/e (ingang: Den Dolech). Bij binnenkomst ontvangt u een uitrijkaart. De toegang tot onze campus is op die dag uitsluitend via de Kennedylaan.

Meer weten over de opleiding Ad Accountancy

Wil je graag een gesprek met iemand van Accountancy (Associate degree)? Dat kan. Stuur een mail naar de Studentdesk. Zij nemen dan contact met je op.

Wil je weten hoeveel collegegeld je dient te betalen voor deze opleiding? Raadpleeg dan de collegegeldmeter. Hier staat ook meer informatie over betaling collegegeld door je werkgever of een ander.

Lees meer over subsidieregelingen:

- Leven Lang Leren Krediet

- Beurzen voor leraren

- Subsidieregeling tweede lerarenopleiding

  Stap 1: Je meldt je - uiterlijk 31 augustus - aan via Studielink.
  Raadpleeg regelmatig je berichten in je Studielink - dashboard.

  Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas ingeschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

  Stap 2: Je mag de Studiekeuzecheck doen.
  De Studiekeuzecheck voor bachelors en associate degrees in deeltijd en masters voltijd en deeltijd is niet verplicht. Wil je dit wel, dan kun je dat aangeven in Studielink.

  De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys

  Stap 3: je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf half mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail.
  De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  

  Lees meer over je collegegeld.

  Wil je weten wat de mogelijkheden zijn om sneller je studie af te ronden of heb je vragen over vrijstellingen?

   

  Locaties en contact