Sprint naar content

Studie- en hbo-vaardigheden

Wat je opleidingsachtergrond ook is, in het hbo studeer je waarschijnlijk anders dan je gewend bent. Hoewel elk studieprogramma anders is, zijn er overeenkomstige vaardigheden die je gaat (leren) inzetten: plannen, het lezen van literatuur, communiceren, samenvatten, presenteren, informatie zoeken en verwerken, samenwerken in projecten, reflecteren, analyseren, doen van onderzoek, stage lopen, et cetera.Wat kun je zelf doen?
  • Word je bewust van de studie- en hbo-vaardigheden die je al (goed) beheerst en vaardigheden die je nog verder mag ontwikkelen. Kijk hieronder bij handige links en documentatie voor meer informatie.
  • Bespreek met je studentcoach de mogelijkheden die jouw opleiding biedt in het verder versterken van je studievaardigheden en/of bekijk de informatie hierover op de portal van je instituut.
  • De ervaring leert dat samen studeren positief werkt; probeer eens een groepje medestudenten te verzamelen waarmee je op vaste tijden aan je studie gaat werken. Hierdoor voel je je niet alleen in je studie, kun je op elkaar terugvallen als ‘stok achter de deur’ of vragen aan elkaar stellen als je even vastloopt.
  • Mogelijk kunnen één of meerdere online zelfhulpmodules helpend zijn in het versterken van je studie- en hbo-vaardigheden.
  • Bekijk of jouw opleiding studentbuddies heeft waar je laagdrempelig hulp van kunt krijgen.

Trainingen

Herken je bij jezelf problemen in de informatieverwerking, mogelijk a.g.v. autisme en/of AD(H)D, dan is de training informatieverwerkingsproblemen wellicht iets voor jou.

Er zijn nog veel meer trainingen, bekijk het volledige trainingsaanbod