Omgaan met verslaving

Denk je dat je een verslaving hebt? Wanneer je niet meer de drang kunt beheersen tot het gebruik van die middelen waarvan je lichamelijk en/of geestelijk afhankelijk bent geworden, dan is er waarschijnlijk sprak van een verslaving.
Wat is het?

Er zijn twee soorten verslavingen. Enerzijds de verslaving aan stoffen/middelen zoals alcohol, nicotine, drugs. Dit type verslaving wordt in stand gehouden door het blijven gebruiken van de middelen. Anderzijds verslaving aan gedrag waarbij het gaat om gamen, shoppen, gokken, seks etc. Dit type verslaving wordt in stand gehouden door de kick die je krijgt bij het uitvoeren van de handelingen.

Hoe herken je verslavingsgedrag?

Als je verslaafd bent dan vertoon je verslavingsgedrag:

  • Je bent constant bezig met het middel om een bepaald effect te bereiken;
  • Door verlangen (hunkering of zucht) ontstaat een herhalend patroon;
  • Dit patroon is niet of nauwelijks te doorbreken;
  • Je dagelijkse leven lijdt hieronder.

Bij geestelijke afhankelijkheid verlang je zo naar het middel dat je alleen nog maar kunt denken aan het gebruiken van het middel, dit geeft je het gevoel niet meer zonder te kunnen.
Bij lichamelijke afhankelijkheid is je lichaam gewend geraakt aan het gebruik van een middel. Dit zorgt ervoor dat als je het middel niet gebruikt, je lichaam gaat protesteren. Dit kan resulteren in ziekteverschijnselen zoals koorts, misselijkheid, hoofdpijn en slapeloosheid. De zogenaamde ontwenningsverschijnselen.

Oorzaken van verslaving

Kinderen waarbij één of beide ouders verslaafd zijn geweest, hebben meer kans op het ontwikkelen van een verslaving. Daarnaast kunnen persoonlijke- en omgevingsfactoren ook een rol spelen. Denk bijvoorbeeld aan een psychische stoornis (bv depressie of trauma). Diverse stress factoren kunnen mee spelen, bijvoorbeeld financiële problemen of studieproblemen. De verslaving zorgt voor demping van de emoties.

Wat kun je zelf doen?

Erkennen van een verslaving gaat vaak gepaard met schaamte. Voor veel mensen is het daarom moeilijk om toe te geven dat ze hulp nodig hebben. Verslaving is te behandelen. Neem contact op met je huisarts.

Sfeerafbeelding Fontys