
Gender en seksualiteit
Twijfels en gevoelens
Het is normaal om vragen te hebben over je gender of seksualiteit. Misschien weet je nog niet precies wie je bent, of voel je je niet fijn bij het geslacht waarmee je geboren bent. Veel jongeren hebben deze gevoelens.
Soms kunnen deze gevoelens zorgen voor problemen, zoals somberheid, angst of onzekerheid. Het is belangrijk om te weten: je bent niet alleen.
Voel je je niet zoals het gender waarmee je geboren bent? Zoek je psychologische hulp of overweeg je een geslachtsverandering? Maak dan een afspraak met je huisarts. De huisarts kan je verwijzen naar gespecialiseerde hulp.
Wat kun je doen?
- Neem de tijd. Je hoeft niet meteen te weten wie je bent. Ontdek het stap voor stap
- Praat erover. Schrijf op hoe je je voelt. Of praat met iemand die je vertrouwt. Dat kan opluchten
- Zoek steun. Wil je liever praten met iemand buiten je omgeving? Of zoek je informatie of contact met anderen? Dan kun je terecht bij verschillende websites en organisaties (zie Links onderaan de pagina)
Wat zijn gender en seksualiteit?
Gender gaat over eigenschappen die mensen vaak mannelijk of vrouwelijk noemen. Maar gender is meer dan dat. Het gaat over hoe jij je van binnen voelt en je persoonlijke ervaring over welk gender je bij jezelf vindt passen (genderidentiteit).
Seksualiteit gaat over tot wie je je aangetrokken voelt. Dat kan gaan over liefde, romantiek en/of seks. Iedereen ervaart seksualiteit op een eigen manier. Je kunt je bijvoorbeeld aangetrokken voelen tot mensen van hetzelfde geslacht, van een ander geslacht, tot meerdere genders, of tot niemand.
Er zijn veel termen en begrippen die met deze onderwerpen te maken hebben. Deze begrippen kunnen ook nog eens voor iedereen een andere betekenis hebben, of veranderen met de tijd. Toch vind je hieronder een omschrijving van een aantal veelgebruikte termen en begrippen.

Belangrijke begrippen
Dit is hoe jij jezelf ziet. Voel jij je man, vrouw, allebei, geen van beide of iets ertussenin? Dat is jouw genderidentiteit.
- Cisgender: je voelt je hetzelfde als het geslacht waarmee je geboren bent;
- Transgender: je voelt je anders dan het geslacht waarmee je geboren bent;
- Non-binair, genderqueer, genderfluïde: je voelt je niet alleen man of vrouw, maar iets anders of een combinatie.
Dit is tot wie je je seksueel (of romantisch) aangetrokken voelt.
- Hetero(seksueel): je voelt je aangetrokken tot mensen van het andere geslacht
- Homo(seksueel): je voelt je aangetrokken tot mensen van hetzelfde geslacht
- Bi(seksueel): je voelt je aangetrokken tot meer dan één gender
- Pan(seksueel): je voelt je aangetrokken tot mensen, ongeacht hun gender
- A(seksueel): je voelt weinig of geen seksuele aantrekking
Heb je opmerkingen over de begrippen en de gegeven uitleg? Neem dan contact op met studentcommunicatie@fontys.nl.
Er is tegenwoordig veel te vinden over gender en seksualiteit, maar niet alles is duidelijk of betrouwbaar. Check de links onderaan deze pagina voor goede informatie. Ook verhalen van anderen kunnen je helpen jezelf beter te begrijpen. Er zijn gelukkig veel mensen die online hun ervaringsverhaal delen. Je kunt door te praten, te lezen en te ontdekken wat bij je past, steeds meer over jezelf leren.
Trainingen
Bekijk het trainingsaanbod om te zien of er een training wordt aangeboden die bij jouw persoonlijke ontwikkeling past.
Bekijk het volledig trainingsaanbodZelf aan de slag
Bij Fontys zijn er online zelfhulpmodules die je kunnen ondersteunen als je niet lekker in je vel zit. Ze gaan bijvoorbeeld over omgaan met angst, het versterken van je zelfbeeld, of leven naar wat jij belangrijk vindt.
Deze modules zijn niet speciaal gemaakt voor vragen over gender of seksualiteit, maar kunnen wel helpen als je daardoor stress, onzekerheid of andere gevoelens ervaart.
Merk je dat de klachten die je ervaart niet verminderen (of zelfs verergeren), schakel dan altijd professionele hulp in via je huisarts of een studentenpsycholoog (zie Contact)!
Hieronder een greep uit ons aanbod. Zoek hier vooral verder!
Angst en paniek
Voel je je vaak angstig? Heb je weleens een paniekaanval? Je bent niet de enige. Het is wel belangrijk om op tijd in actie te komen, zodat de klachten niet verergeren. Deze online zelfhulpmodule helpt daarbij, ga dus snel aan de slag! In de oefeningen train je jezelf om jouw angst en paniek te begrijpen en de baas te blijven.
naar module Angst en Paniek
Veerkracht
Wil je sterker omgaan met tegenslagen? Deze module helpt je begrijpen waarom je reageert zoals je doet. Zo leer je veerkracht opbouwen voor de toekomst.
naar module Veerkracht Werkboek veerkracht (download)
Zelfbeeld
Heb je weleens kritiek op jezelf of vind je jezelf weinig waard? Dan heb je misschien een negatief zelfbeeld. Deze module kan je helpen. Je onderzoekt je zelfbeeld en de invloed op jouw gedachten, gevoelens en gedrag. Stap voor stap leer je om positiever te worden en minder streng voor jezelf te zijn.
naar module Zelfbeeld
Leven naar je waarden
Deze module helpt je ontdekken wat jij belangrijk vindt, hoe je daar keuzes in maakt en hoe je blijft doen wat echt bij je past — ook als dat moeilijk is.
naar module Leven naar je waarden
Handige links
Contact team Studentenbegeleiding
- Mocht je meer nodig hebben dan een training en/of van gedachten willen wisselen over het thema seksualiteit en gender, maak dan een afspraak met je huisarts en/of een studentenpsycholoog.
- Als je twijfels en gevoelens over seksualiteit en gender een belemmering vormen voor je studievoortgang, maak dan een afspraak met een studentendecaan.