Sprint naar content

Familieomstandigheden

Als je tijdens je studie geconfronteerd wordt met familieomstandigheden* kan dit gevolgen hebben voor je functioneren en presteren en je studievoortgang. Mogelijk loop je studievertraging op als gevolg van je omstandigheden.

*De term familieomstandigheden verwijst naar ingrijpende gebeurtenissen in je naaste omgeving waarvan jij de gevolgen ondervindt. Denk hierbij aan echtscheiding (ouders), ziekte/overlijden van een dierbare, woon-/leefproblemen of problemen met aanpassing aan de Nederlandse cultuur.

Wat kun je zelf doen?

Indien je geconfronteerd bent of wordt met familieomstandigheden bespreek je situatie dan z.s.m. met je studentcoach of een studentendecaan. Door je situatie bespreekbaar te maken, hoef je de last niet alleen te dragen en kan in gezamenlijk overleg gekeken worden wat jij nodig hebt. Dit kan variëren van een luisterend oor tot het aanvragen van één of meerdere voorzieningen of het tijdelijk onderbreken van je inschrijving voor de studie.  

Mocht je als gevolg van je familieomstandigheden studievertraging oplopen (of dreigen op te lopen), maak dan een afspraak met een studentendecaan om te bespreken of je in aanmerking komt voor een regeling financiële ondersteuning. 

Sfeerafbeelding Fontys

Trainingen

Ben je geconfronteerd met verlies van een dierbare, dan zou deelname aan de begeleidingsbijeenkomsten bij Verlies en rouw passend voor je kunnen zijn.

Zelf aan de slag

Zorg jij voor iemand anders? Dan kan het best lastig zijn om in balans te blijven. Deze module helpt je hierbij en gaat over grenzen stellen, veranderen en loslaten. Je vindt er ook tips om mentaal fit te blijven. Want goed voor jezelf zorgen is belangrijk om de zorg voor een ander vol te houden.

Sfeerafbeelding Fontys

Sfeerafbeelding Fontys

Een echtscheiding heeft een groot effect op je leven. Deze module is bedoeld voor als je nadenkt over scheiden, gaat scheiden of al gescheiden bent. Je vindt er handige tips, uitleg en oefeningen. Zo blijf je voor, tijdens en na je scheiding zoveel mogelijk in balans.

In deze module vind je tips en ondersteuning om te leren balanceren tussen al je activiteiten. Dé balans bestaat eigenlijk niet. Net als een koorddanser moet je om in evenwicht te blijven, steeds een beetje bijstellen. Hoe doe je dat en waar vind je de energie daarvoor?

Sfeerafbeelding Fontys

Contact team Studentenbegeleiding

Indien je familieomstandigheden een belemmering vormen voor je studievoortgang, maak dan een afspraak met een studentendecaan.