Sprint naar content

Ertussenuit na je studie

Overweeg je om na je studie naar het buitenland te gaan? En ben je er nog niet uit wat je precies zou willen doen? Misschien voel je vooral dat je er écht aan toe bent om iets heel anders te doen. Om een keuze te maken is het waardevol om niet alleen vooruit te kijken, maar vooral ook om terug te blikken. Een bij jou passende vervolgkeuze begint bij reflectie op jezelf en al jouw ervaringen tot nu toe! Deze pagina helpt jou vast op weg.

Jouw mogelijkheden

De inzichten die je hebt verkregen door terug te kijken naar je studieloopbaan, helpen je bij de verdere oriëntatie. Durf daarbij jouw talenten, interesses en motivaties als uitgangspunt voor je keuze te nemen. Het is heel begrijpelijk dat je na je studie de behoefte voelt om er eerst (even) tussenuit te gaan. Maar wat kun je dan precies doen als je er even tussenuit gaat?

Er zijn een aantal redenen waarom reizen tijdens of na je studie een goed plan is:

  1. Je leert jezelf goed kennen (hoe cliché het ook is). In het dagelijks leven spendeer je misschien weinig tijd met jezelf. Op reis zul je voor onverwachte situaties komen te staan; en je zult zien dat je je prima redt;
  2. Dit is het ideale moment om op reis te gaan. Je hebt waarschijnlijk nog relatief weinig vaste lasten, of een baan waarbij je een X aantal vakantiedagen hebt. Hoe vaak gaat zo'n situatie zich nog voordoen?;
  3. Je doet in sneltempo levenservaring op. Je zult zien dat je flexibel wordt en niet bang bent om in het diepe gegooid te worden;
  4. Je maakt kennis met nieuwe mensen en culturen. Thuis heb je waarschijnlijk mensen om je heen die veelal voor vergelijkbare keuzes staan als jij en en ongeveer hetzelfde doen. Het is super waardevol om juist ook mensen te ontmoeten die hun leven op een andere manier inrichten;
  5. Back to basic. In Nederland leiden we vergeleken met andere culturen een gehaast leven op de automatische piloot. Door op reis te gaan wordt je leven weer eenvoudig waardoor je weer kunt genieten van de kleine dingen.

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Liesbeth vertelt over soloreizen


Zet je door middel van maatschappelijke diensttijd (MDT) vrijwillig in voor anderen of voor de samenleving en doe zo nieuwe ervaringen op. Ontdek hierbij waar je goed in bent én leer mensen kennen buiten jouw leefwereld. Ideaal tijdens je tussenjaar. Na afloop ontvang je vaak een certificaat en dat is weer handig voor je CV!

Doe mee met mdt

Sfeerafbeelding Fontys

Op WilWeg.nl kun je informatie vinden over studeren in meer dan 40 verschillende landen en wat daar allemaal bij komt kijken. Als je al een beeld hebt van in welk land je zou willen studeren kun je ook kijken naar de landenpagina's waar je per land informatie vindt over relevante regelgeving en cultuurverschillen.

Je kan je ook eerst oriënteren door te kijken naar het aanbod van masteropleidingen in het buitenland. Op mastersportal.com vind je masteropleidingen aan onderwijsinstellingen over de hele wereld. Kijk daarbij goed naar de kosten, de duur van de opleiding en de toelatingseisen.

Studiebeurzen

Op de beursopener van WilWeg.nl kun je informatie vinden over beurzen. Voor afgestudeerden van Nederlandse hogescholen die willen doorstuderen of onderzoek doen in het buitenland bestaan er de vsbfonds beurs en de Prins Bernard Cultuurfonds beurs. En voor Nederlandse studenten die een master of stage in het buitenland willen doen na hun afstuderen is er ook het Hendrik Mullerfonds.

Meer over de VSBfonds beurs Meer over de Prins Bernard Cultuurfonds beurs Meer over het Hendrik Mullerfonds

Er zijn verschillende redenen waarom je ervoor kan kiezen om in het buitenland te gaan werken. Je doet levenservaring op, dompelt je helemaal onder in de cultuur van een bepaald land en je zit in de ideale situatie om de taal te leren beheersen. Voordeel ten opzichte van reizen is natuurlijk dat je ook nog eens geld verdient. Je kan ervoor kiezen om ter plekke op zoek te gaan naar werk, of om juist voor vertrek al op zoek te gaan.

Meer informatie

Met het doen van vrijwilligerswerk in het buitenland sla je twee vliegen in één klap. Je doet niet alleen werkervaring op, maar je krijgt ook de kans om iets van de wereld te zien terwijl je je inzet voor een project dat bij jou past.

Meer informatie

Foto Felice

Felice ging twee maanden op reis: "Ik heb veel geleerd en had het echt niet willen missen!"

Door corona zag ze de mogelijkheid om tijdens haar minor aan een Amerikaanse universiteit in Utah te studeren al aan zich voorbij gaan. Na een afstudeerstage bij PSV en het afronden van de studie SPECO Sportmarketing in Tilburg wist Felice het zeker: "eindelijk op reis!".

Lees het verhaal van Felice

Maartje ging uit klimaatoverwegingen met de bus op reis

Na het afronden van haar studie fysiotherapie koos Maartje niet (direct) voor een baan als fysiotherapeut. Ze vertrok met de bus naar Malaga voor een business retraite rondom ondernemen. En ze heeft nog meer reisplannen.

Lees het verhaal van Maartje

Podcast van Maartje over duurzaam reizen