Wat is menstruatie-armoede?

Menstruatie-armoede in Nederland. 1 op de 10 (jonge) vrouwen in Nederland heeft niet altijd geld voor maandverband of tampons. Deze producten zijn de laatste maanden duurder geworden door de hogere grondstof- en transportkosten en daarmee groeit ook het aantal mensen dat menstruatie-armoede ervaart.

Wat is menstruatie-armoede?

Menstruatie-armoede is een groeiend probleem, zowel wereldwijd als in Nederland, waarbij vrouwen en meisjes zich geen menstruatieproducten kunnen veroorloven. Gelukkig is er in Nederland een armoedefonds dat voorzieningen biedt om dit probleem aan te pakken. Het Armoedefonds verstrekt gratis menstruatieproducten via menstruatieproducten uitgiftepunten (MUP’s), waar verschillende soorten, maten en merken maandverband, tampons en menstruatiecups beschikbaar zijn. Dit stelt meisjes en vrouwen in staat om een product van hun voorkeur te kiezen.

Locaties

Momenteel bereikt het Armoedefonds met hun MUP’s ongeveer 131.000 meisjes en vrouwen in Nederland. In Nederland zijn er in totaal 1574 MUP's, waarvan er ongeveer 10 in Eindhoven, 15 in Tilburg en 4 in Venlo zijn gevestigd. Fontys is inmiddels ook een MUP (Eindhoven en Tilburg). Dit betekent dat deze voorzieningen gemakkelijk toegankelijk zijn voor studenten die deze nodig hebben.

Sfeerafbeelding Fontys