Sprint naar content

Finance & Control

Voorheen bedrijfseconomie

 • 4 jaar
 • Nederlands
 • Hbo-bachelor
 • Voltijd
Eindhoven, Venlo

Agenda

 • Open dagen
 • Meeloopdagen
 • Proefstuderen

Ben jij goed met cijfers? Wil jij de financiële motor van een organisatie goed laten functioneren en jouw kennis van bedrijven, data en processen inzetten voor mens en maatschappij? Tijdens de brede businessopleiding Finance & Control leiden we je op tot financial controller, business controller of business/data analist.

Over de opleiding

Finance & Control is een brede businessopleiding waar je álles leert wat je moet weten om aan de slag te gaan in het financiële hart van een organisatie. Je leert niet alleen hoe je met cijfers werkt, maar ontdekt ook alles over analyseren en organiseren. Met jouw kennis van finance, data en processen fungeer je na jouw opleiding als adviseur van het management team.

Je kunt Finance & Control zowel in Eindhoven als in Venlo volgen. Waar pas je het beste? Dat bepaal jij! Bij Finance & Control in Eindhoven krijgt digitalisering veel aandacht en ligt de focus op het internationale, hightech georiënteerde bedrijfsleven dat zich in die regio bevindt. In Venlo volg je deze opleiding in het Engels en ligt de nadruk op ondernemerschap, internationalisering en duurzaamheid.

Waarom de opleiding Finance & Control?

 • Brede businessopleiding nadruk op cijfers en mensen
 • Leren in een omgeving waarin de beroepspraktijk centraal staat
 • Nauwe samenwerking met het bedrijfsleven, je komt meteen in contact met potentiële werkgevers zoals ASML, BDO en PSV
 • Maatwerk: allerlei mogelijkheden om je eigen leerroute samen te stellen
 • Veel aandacht voor digitalisering en internationalisering
 

Wat ga je leren?

Finance & Control is een brede business- en praktijkgerichte opleiding. Je leert alles wat je moet weten om aan de slag te gaan als finance professional in het hart van een organisatie.

 • Bij deze opleiding staat de praktijk centraal, maar het volgen van vakken en lessen blijft de basis. Je gaat aan de slag met vakken zoals bedrijfseconomie, bedrijfsadministratie, verandermanagement, budgettering, procesmanagement en data analyse
 • Tijdens deze studie ontwikkel je vaardigheden op het gebied van data- en procesanalyse en leer je hoe je deze informatie gebruikt om het management te adviseren en zakelijke beslissingen te ondersteunen
 • Daarnaast leer je aan welke knoppen je moet draaien om de doelen van de organisatie te behalen
 

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

"Het leuke aan deze opleiding is dat je veel in projecten werkt."

Sonna, student Finance & Control
 
 
 

Studie in cijfers

 
 
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Tevredenheid
 
3,8 gemiddeld, 73 respondenten
3,6 gemiddeld, 2517 respondenten
Aantal eerstejaars
 
75
82
Door naar het tweede jaar
 
56%
65%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 28%
34%
 
HBO-bachelor of hoger 52%
42%
Doorstuderen
 
22%
22%
Arbeidsmarkt
 
-
werk op niveau
92%
werkloos
1%
van de werkende afgestudeerden
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Tevredenheid
 
3,6 gemiddeld, 116 respondenten
3,6 gemiddeld, 2517 respondenten
Aantal eerstejaars
 
63
82
Door naar het tweede jaar
 
75%
65%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 48%
34%
 
HBO-bachelor of hoger 51%
42%
Doorstuderen
 
8%
22%
Arbeidsmarkt
 
-
werk op niveau
92%
werkloos
1%
van de werkende afgestudeerden
Bron: Studie in Cijfers Laatst bijgewerkt op 05-07-2023
sk123-logo-full
* Bovenstaande percentages tonen een gemiddeld percentage van de twee Finance & Control opleidingen van Fontys Hogescholen. Momenteel zijn de percentages per locatie niet beschikbaar.
 

Toelatingseisen

Cultuur & Maatschappij

Instroombaar met ec of m&o of be + wia of wib

Economie & Maatschappij

Direct instroombaar

Natuur & Gezondheid

Instroombaar met ec of m&o of be

Natuur & Techniek

Direct instroombaar

Cultuur & Maatschappij

Direct instroombaar

Economie & Maatschappij

Direct instroombaar

Natuur & Gezondheid

Direct instroombaar

Natuur & Techniek

Direct instroombaar

Versnelde bachelor voor vwo'ers met diploma E&M, N&G en N&T met Bedrijfseconomie
Wil je Finance & Control studeren in Eindhoven en heb je een vwo diploma E&M met bedrijfseconomie, N&G met bedrijfseconomie of N&T met bedrijfseconomie dan mag je starten in het 2de studiejaar van de opleiding. Voor meer informatie neem contact op met instroomcoördinator Bob Gabriël. Let op: dit geldt alleen voor locatie Eindhoven.

Mbo

Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.

Eén vak niet in jouw pakket? 
Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

Niet de juiste vooropleiding?  
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+.   

Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Contactgegevens vind je onderaan deze pagina.

 

Placeholder for Fontys video
Ik vind de combinatie van drie opleidingen in het eerste jaar interessant en fijn dat de mogelijkheid er is om nog te kunnen overstappen binnen deze opleidingen.”
Louise, student Finance & Control
 

Opbouw

Eindhoven

In Eindhoven start je het eerste jaar in een brede financiële propedeuse.

Je bent ongeveer 25 uur op locatie bezig met lessen en werken aan projecten. Daarnaast besteden we aandacht aan je persoonlijke en professionele ontwikkeling.

Tijdens jouw eerste jaar volg je lessen van de opleiding Finance & Control, maar ook van de opleidingen Finance, Tax and Advice en Accountancy. In Eindhoven proef je van alle opleidingen en financiële disciplines. Je ontwikkelt een stevige financiële basis en krijgt tegelijkertijd een perfect beeld van de drie opleidingen. Bovendien ontdek je exact wat je na jouw studie allemaal kan gaan doen. Je weet aan het einde van het eerste jaar precies wélke financiële opleiding het beste bij jou past.

Tijdens de eerste helft van het propedeusejaar maak je kennis met de opleidingen Finance, Tax & Advice , Finance & Control en Accountancy. Daarnaast draait één dag van de week helemaal om persoonlijke ontwikkeling en zul je veel in contact komen met verschillende bedrijven. Na het eerste semester maak je een voorlopige keuze voor één van de drie studies. Uiteraard helpen we je bij het maken van de beste keuze. En wil je later toch switchen naar een andere financiële opleiding? Dan regelen we dat zonder studievertraging.

Venlo 

Bij de opleiding Finance & Control in Venlo ligt de focus meer op onderwerpen als ondernemerschap, duurzaamheid en internationalisering. Bekijk hier het volledige curriculum van de opleiding.

In Venlo wordt deze opleiding ook in het Engels aangeboden. Wil je graag in het Engels studeren?

Klik hier voor de Engelstalige opleiding

Eindhoven

In de hele hoofdfase (jaar 2, 3 en 4) staan drie rollen centraal: financial controller, business controller en business/data analist. Door te werken aan verschillende thema’s, ontdek je gaandeweg welke rol het beste bij jou past.

In het tweede jaar loop je een oriënterende stage. Tijd om in de praktijk aan de slag te gaan. Daarnaast werk je op school aan verschillende thema's zoals het bouwen van een dashboard, het opstellen van een masterbudget en het maken van een risicoanalyse. Vanaf jaar 2 bieden we het onderwijs flexibel aan: de inhoud, vakken en opdrachten staan natuurlijk vast, maar jij bepaalt in welke volgorde je deze elementen afrondt.

Naast het reguliere programma is het mogelijk om je aan te melden voor het Honours Programme aan het einde van jaar 1. Als je toegelaten wordt, volg je een op maat gemaakt programma aangeboden door de FEC Talent Academy. Het Honours Programme start in jaar 2 en loopt door tot aan het eind van jaar 4.

Venlo

In Venlo ga je tijdens het tweede jaar aan de slag met het ontwikkelen van je ondernemerschapsvaardigheden in de StartUp Factory

Eindhoven

Na je stage in het tweede jaar ga je je ook in het derde jaar verdiepen in de drie rollen: financial controller, business controller en business/data analyst. In dit jaar staat de digitalisering, automatisering en internationale bedrijfsvoering centraal. Ook kun je in het derde studiejaar een minor gaan volgen in het binnen- of buitenland.

Venlo

Het derde jaar in Venlo staat in het teken van je minor en stage. 

Eindhoven

Als je je minor nog niet gevolgd hebt in jaar 3, dan kun je er ook voor kiezen om dat te doen tijdens de eerste helft van jaar 4. Heb je je minor wel gevolgd? Dan ben je dit half jaar bezig met het werken aan projecten en het behalen van de laatste vakken.

Je sluit de opleiding af met een afstudeerstage van 20 weken waarin je zelfstandig een opdracht uitvoert bij een door jou gekozen bedrijf. Hiermee laat je zien dat je alles in huis hebt om aan de slag te gaan als financial controller, business controller of business/data analist.

Venlo

In Venlo volg je in het laatste jaar nog vakken als Finance, Controlling en Business Intelligence. Ook werk je aan je afstudeeropdracht. 

 

Vragen? Stel ze aan een van onze Finance & Control studenten!

 

Na je opleiding

Na het vierde jaar ben je helemaal klaar voor een goede start van jouw carrière. Je kunt bij allerlei organisaties terecht; van mkb-bedrijven en grote corporate organisaties tot overheden, zelfs internationaal. Studenten van Fontys Finance & Control gaan onder meer aan de slag als:  

 • Business controller
 • Financial controller
 • Business analist
 • Treasurer
 • Risicoanalist
 • Data analist
 • Consultant

Doorstuderen 
Na je bachelor kun je verder studeren. Je kunt bijvoorbeeld bij Fontys de post-bachelor Controlling volgen waarin we je opleiden tot controller: één van de meest gewilde functies in het bedrijfsleven en de non-profit sector! Uiteraard kun je er ook voor kiezen aan een universiteit te studeren. Bij Fontys bieden we ook verschillende relevante masteropleidingen aan:

 

Alumni aan het woord

Afgestudeerde Finance & Control studenten vertellen je graag over hun ervaringen na de opleiding Finance & Control. Ben je benieuwd welke richtingen je op kunt met deze studie? Kijk dan even naar een van onderstaande video's. Zo krijg je een inkijkje in het werkveld waar je later terecht komt. Ties, Bart en Parasto vertellen je graag meer!

Alumnus Bart Hurkmans van de opleiding Finance & Control

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Alumnus Parasto Kaaby van de opleiding Finance & Control

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Alumnus Ties Meesters van de opleiding Finance & Control

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

 

Agenda

Meld je hier aan voor één van onze activiteiten. Zo weet je zeker of dit de opleiding voor jou is! Bekijk bijvoorbeeld een voorlichting vanuit huis of meld je aan voor een Open dag op de campus. Wat je ook kiest, hopelijk zien we je snel.

Hbo voorbereiding havo/vwo Finance Festival | Eindhoven
26 sep 2024 14:45 - 17:00
Programma

Wil jij ervaren hoe het is om student te zijn op het hbo? Of wil je een beter beeld krijgen van een hbo-opleiding? Neem deel aan het hbo voorbereidingsprogramma op één van de Fontys locaties.

Hier lees je meer over het programma.

Open Dag
2 november 2024
Programma

Heb jij al een paar opleidingen in gedachten? Fijn! Dan is het tijd voor de volgende stap. Bezoek onze open dag en kom sfeer proeven, want of het écht klikt merk je het beste op onze campus. Onze studenten en docenten leiden je met plezier rond.

Onze open dag is op 2 november, 2024.

Wil jij erbij zijn? Laat je gegevens achter en krijg als eerste bericht.

Meer weten over de opleiding Finance & Control

Tijdens een dagje meelopen word je gekoppeld aan een van onze studenten. Je maakt zo een gewone lesdag mee en je kunt met studenten en docenten praten.

Meelopen Eindhoven

Op dit moment is het helaas niet mogelijk een meeloopdag bij Finance & Control in Eindhoven te volgen. Onze eerstejaarsstudenten zijn op stage of zijn bezig met het afronden van hun projecten. Uiteraard willen we je helpen met het maken van de juiste studiekeuze, stuur ons daarvoor even een mail via fec-marcom@fontys.nl.

Meelopen Venlo

In Venlo kun je meelopen op specifieke data, kies daarvoor een van de onderstaande data. Voor Eindhoven meld je je aan via de knop hieronder en spreek je samen met de student een datum af.

Er zijn op dit moment geen activiteiten gepland voor deze opleiding. Wil je toch graag langskomen of heb je een vraag? Neem dan contact met ons op.

Mocht je op de vaste data in Venlo niet kunnen is het altijd mogelijk om op een ander moment te komen meelopen, klik dan op de knop hieronder en selecteer de lesplaats Venlo.

Klik hier om je aan te melden!

Scroll door de agenda en krijg een sneak preview van onze opleiding en het beroep. Je kunt onder andere proefcolleges volgen en opdrachten maken. Zo krijg je een beeld of de opleiding bij je past.

Open de Sneak Preview

Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.


Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en laptop.   


Op  DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart. 

Stap 1: Je meldt je aan via Studielink.
Meld je, bij voorkeur, vóór 1 mei aan, zodat je nog ruim de tijd hebt om de stappen van je inschrijving te voltooien en je check-in gesprek te voeren.

Aanmelden na 1 mei? Informeer bij de opleiding naar de mogelijkheden.

Houd je Studielink berichten in de gaten, deze ontvang je ook op het emailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Vanaf half mei is het mogelijk om je betaalgegevens in te voeren in Studielink.

Stap 2: Je wordt uitgenodigd voor de Studiekeuzecheck.
De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.

Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

 

Veelgestelde vragen

Beide opleidingen zijn brede businessopleidingen. De opleiding Finance & Control richt zich vooral op financieel management en advies, zoals hoe je met geld omgaat, budgetten maakt en slimme financiële beslissingen neemt in een bedrijf. De opleiding Bedrijfskunde gaat over het begrijpen en verbeteren van hoe een bedrijf werkt, inclusief strategieën en management en behandelt ook onderwerpen zoals personeelszaken en marketing. Dus Bedrijfskunde kijkt naar het grote plaatje van een bedrijf, terwijl Finance & Control vooral kijkt naar het slim omgaan met geld en financiën voor een succesvol bedrijf.

Na het behalen van je HBO-opleiding Finance & Control varieert het startsalaris meestal tussen de € 2.300,- en € 2.900,- per maand. Naarmate je meer ervaring opdoet en groeit in je functie, kan je salaris stijgen tot ongeveer € 3.800,- tot € 5.500,- per maand. Verdere groei in salaris is mogelijk als je je specialiseert, leidinggevende posities bereikt of aanvullende opleidingen volgt. Het is belangrijk om jezelf te blijven ontwikkelen en kansen aan te grijpen voor een succesvolle loopbaan.