Sprint naar content

Bedrijfskunde

 • 4 jaar
 • Nederlands
 • Hbo-bachelor
 • Voltijd
Eindhoven

Agenda

 • Open dagen
 • Meeloopdagen
 • Proefstuderen

Ben je geïnteresseerd in mensen en hun rol in organisaties? Vraag jij je af waarom bepaalde bedrijven succesvol zijn en andere niet? Dan zit er misschien wel een bedrijfskundige in jou! Bij Bedrijfskunde leer je mensen verbinden en organisaties veranderen om ze zo optimaal te laten werken.

Over de opleiding

Tijdens de hbo Bedrijfskunde leer je organisaties op alle vlakken te doorgronden, bedrijfsprocessen te verbeteren en leer je hoe je mensen mee kan krijgen in veranderingen. Dit doe je door naar organisaties te kijken en ze te analyseren, om vervolgens verbeteringen te bedenken en door te voeren.

Als je klaar bent met de opleiding, weet je alles over hoe je veranderingen in een bedrijf goed laat verlopen, bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid of digitale transformatie. Je leert samen te werken met alle rollen, functies en afdelingen binnen een organisatie.

Waarom opleiding Bedrijfskunde?

 • Vanaf dag één aan de slag met echte bedrijven als junior adviseur
 • Persoonlijke aanpak: docenten kennen je bij naam
 • Veel internationale mogelijkheden door onze relaties met buitenlandse universiteiten en bedrijven
 • Veel praktijk: aan het eind van jaar 1 ga je al op stage!
 • Grote thema's zoals AI en duurzaamheid: jij leert de mensen en de verandering bij elkaar te krijgen

Wil jij je opties nog openhouden?

Je wilt een economische opleiding volgen, maar welke? Als je nog niet weet welke opleiding het beste bij jou past, kun je kiezen voor de Oriëntatiepropedeuse Economie & Communicatie. Dit is een gezamenlijke propedeuse van de verschillende economische opleidingen van Fontys. Wil je er meer van weten? Kijk hier.

 

Wat ga je leren?

Je gaat als adviseur aan de slag op basis van praktijkopdrachten met echte bedrijven. Je wordt wegwijs in vakgebieden als strategisch management, procesoptimalisatie, informatiekunde, bedrijfseconomie & gedrag van mensen in organisaties. Je leert met verschillende mensen samenwerken en oplossingsgericht te denken.

Bedrijfskunde studeren bij Fontys betekent:

 • Veel contact met de praktijk door projecten en opdrachten voor innovatieve bedrijven in de Brainportregio;
 • Aandacht voor jouw persoonlijke groei;
 • Focus op business skills, zoals presenteren, samenwerken en adviseren.

Aan het eind van de opleiding ben je een spin in het web van bedrijfskunde. Je hebt kennis van alle vakgebieden binnen een organisatie en je kunt deze overzien en samen brengen. 

 
 

Binnenkijken bij de opleiding Bedrijfskunde

 
 

Studie in cijfers

 
 
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Tevredenheid
 
3,3 gemiddeld, 130 respondenten
3,5 gemiddeld, 3873 respondenten
Aantal eerstejaars
 
157
243
Door naar het tweede jaar
 
63%
69%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 37%
42%
 
HBO-bachelor of hoger 43%
48%
Doorstuderen
 
31%
29%
Arbeidsmarkt
 
-
werk op niveau
88%
werkloos
2%
van de werkende afgestudeerden
Bron: Studie in Cijfers Laatst bijgewerkt op 05-07-2023
sk123-logo-full
 

Toelatingseisen

 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek

VWO afgerond?
Studenten die het VWO hebben afgerond kunnen mogelijk starten in jaar 2 van de opleiding. Neem hiervoor contact op met de instroomcoördinator voor meer informatie.

 • Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.

Buitenlands diploma 
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan moet deze aan de Nederlandse normen voldoen. Daarnaast is het belangrijk dat je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikt. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. 

Andere vooropleiding en 21+? 
Heb je niet de juiste vooropleiding, dan is het mogelijk om een toelatingsonderzoek te doen. Voorwaarde is wel dat je 21 jaar of ouder bent op het moment dat de opleiding start. Kijk voor meer informatie op deze pagina

Heb je vragen over de toelatingsprocedure? Of weet je niet precies in welke domein jouw mbo-opleiding valt? Neem dan contact met de instroomcoördinator

Toelaatbaar

Na aanmelding bij Studielink ontvang je een uitnodiging voor het maken van de studiekeuzecheck die jouw persoonlijkheidskenmerken, interesse, motivatie en studie-aanpak meet. Deze online vragenlijst is onderdeel van toelatingsprocedure van alle studenten. 

De resultaten worden - voor zover mogelijk - meegenomen in het studiekeuzecheckgesprek waarin je een studiekeuzeadvies krijgt. Indien de toelatingstoets na het studiekeuzegesprek wordt gemaakt dan worden deze op een later moment teruggekoppeld. Zo weet je of de gekozen studie bij je past of wat je eventueel kan doen om deze passend te maken. Het studiekeuzeadvies vormt ook de start van jouw studieloopbaanbegeleiding bij Fontys. 

 

Placeholder for Fontys video
Heb je nog een vraag over de opleiding Bedrijfskunde? Stuur me gerust een berichtje, ik beantwoord ze graag!"
Maartje, student Bedrijfskunde
 

Opbouw

In het eerste jaar Bedrijfskunde op hbo niveau bestaan je weken ongeveer uit de volgende verdeling:

  • 15 uur les
  • 10 uur projectwerk
  • 15 uur zelfstudie

  In het eerste jaar worden kennisvakken afgewisseld met projectwerk. Je volgt onder andere vakken als Bedrijfseconomie, Marketing, Onderzoeksvaardigheden en Organizational Behaviour.

  Je legt een stevige en brede basis als bedrijfskundige, waarin je dingen leert uit verschillende vakgebieden. Je doorloopt thematische projecten voor échte bedrijven. Om deze projecten in de praktijk succesvol af te ronden reiken we je kennis en vaardigheden aan. Na de propedeuse ben je klaar om aan de complexere vraagstukken in jaar twee te beginnen.

  Na jaar 1 ga je verder naar de hoofdfase. Jaar 2 en 3 vormen de hoofdfase van de opleiding en helpen je te specialiseren voordat je aan je afstudeerfase begint.

  In jaar 2 doorloop je tien bedrijfskundige basisvakken en doe je twee projecten van een half jaar voor bedrijven in de regio. Tijdens de opleiding heb je de keuze uit één van de drie afstudeerrichtingen:

   • Organizational Designer: focus op organisatie ontwerp en processen;
   • Business Model Consultant: focus op strategie.
   • Program Manager: focus op project management

  Naast het reguliere programma is het mogelijk om je aan te melden voor het Honours Programme aan het einde van jaar 1. Als je toegelaten wordt, volg je een op maat gemaakt programma aangeboden door de FEC Talent Academy. Het Honours Programme start in jaar 2 en loopt door tot aan het eind van jaar 4.

  Tijdens jaar 3 volg je een minor en loop je stage. De volgorde bepaal je zelf.

  Tijdens je stage werk je 4 dagen per week mee in de organisatie en voer je 1 dag per week een onderzoeksopdracht uit voor dezelfde organisatie. Je leert je kennis en vaardigheden te optimaliseren en je ontdekt waar je goed in bent. Hierdoor kom je in aanraking met verschillende projectmatige en bedrijfskundige functies binnen de organisatie. Je mag zelf op zoek naar een stage, maar je kunt ook stage lopen bij één van onze partners.

  Na je stage volg je een minor. Je kiest zelf een minor. Een minor is namelijk programma tijdens je studie waarin je je blik kunt verbreden door iets compleet anders te studeren. Denk bijvoorbeeld aan een minor Vaardig in Leiderschap of een vreemde taal.

  Wil je graag een internationale studieloopbaan? Dan kun je een internationale route kiezen. Denk bijvoorbeeld aan een buitenlandminor zoals de Acceleration Academy of een van onze partners. Of kies ervoor je stage bij een bedrijf in het buitenland te volbrengen.

  Jaar 4 is het afstudeerjaar van de opleiding waarin je de laatste vakkennis en vaardigheden leert. Hiermee bewijs je dat je klaar bent om als bedrijfskundige aan de slag te gaan. Dit doe je door een half jaar lang aan een project te werken voor een organisatie met een bedrijfskundig vraagstuk. Dit doe je samen met je medestudenten in een projectgroep. Daarnaast doorloop je de laatste specialisatievakken OM IM en PM. Naast deze specialisatievakken mag je ook keuzevakken volgen, denk bijvoorbeeld aan: Risk Management, Global Marketing, Cultural Diversity Management of HRM.

  In de tweede helft van jaar 4 ga je zelfstandig aan de slag met je bedrijfskundige meesterproef. Hierin maak je 1 of meerdere eindproducten die aantonen dat je het eindniveau beheerst. Je doorloopt daarmee de bedrijfskundige handelingscyclus en laat zien dat je organisaties verbetert, en mensen meeneemt in belangrijke veranderingen. Je bent ongeveer 18 weken bij een organisatie bezig, en 2 weken met de afronding van je studie. De afronding bestaat uit een gala, het Netwerkevent en natuurlijk je afstudeerzitting.

   
   

  Na je opleiding

  Bedrijfskunde is een brede opleiding met uiteenlopende functies en mogelijkheden. Je bouwt kennis op rondom economische en bedrijfskundige thema’s. Ga aan de slag als bijvoorbeeld projectleider, adviseur of manager.

  Omdat onze opleiding veel mogelijkheden heeft zijn de voorbeelden die we benoemen maar een kleine greep uit de opties na onze opleiding. Je ontvangt een Bachelor of Science in Business Administration diploma en kunt ervoor kiezen om te gaan werken of door te studeren.

  Ongeveer een derde van de afstudeerders kiest ervoor om een master opleiding te gaan volgen. De meesten kiezen voor een economische master, bijvoorbeeld de master Strategic Management van de Universiteit Tilburg.

   

  Alumni aan het woord

  Afgestudeerde Bedrijfskunde studenten vertellen je graag over hun ervaringen na de opleiding Bedrijfskunde. Ben je benieuwd welke richtingen je op kunt met deze studie? Kijk dan even naar een van onderstaande video's. Zo krijg je een inkijkje in het werkveld waar je later terecht komt. Joost en Wes vertellen je graag meer!

  Alumnus Joost Box over zijn opleiding Bedrijfskunde

  Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

  Alumnus Wes Beelen over zijn opleiding Bedrijfskunde

  Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

   

  Agenda

  Meld je hier aan voor één van onze activiteiten. Zo weet je zeker of dit de opleiding voor jou is! Bekijk bijvoorbeeld een voorlichting vanuit huis of meld je aan voor een Open dag op de campus. Wat je ook kiest, hopelijk zien we je snel.

  Proefstuderen Bedrijfskunde | Eindhoven
  06 jun 2024 09:30 - 15:00
  Programma

  Het proefstuderen staat in het teken van ervaren hoe studeren bij Fontys is, specifiek bij de opleiding van jouw keuze.

  Dit doen we door je een gevarieerd programma aan te bieden samen met andere potentiële studenten. Zo volg je een proefcollege, je krijgt een rondleiding en gaat werken aan een opdracht. Wij zorgen voor een lekkere lunch.

  Op de proefstudeerdag verwachten we je tussen 9.15 en 9.30 uur in de centrale hal van gebouw R3 aan de Rachelsmolen 1 in Eindhoven. In de hal word je opgevangen door één van onze studenten. De ingang is aan de Veldmaarschalk Montgomerylaan.

  Open Dag
  2 november 2024
  Programma

  Heb jij al een paar opleidingen in gedachten? Fijn! Dan is het tijd voor de volgende stap. Bezoek onze open dag en kom sfeer proeven, want of het écht klikt merk je het beste op onze campus. Onze studenten en docenten leiden je met plezier rond.

  Onze open dag is op 2 november, 2024.

  Wil jij erbij zijn? Laat je gegevens achter en krijg als eerste bericht.

  Bedrijfskunde studeren op hbo niveau betekent dat je veel in de praktijk bezig bent. Je gaat aan de slag voor echte opdrachtgevers in de vorm van projecten en loopt ook stage. Als je op universitair niveau gaat studeren doe je minder praktijkervaring op.
  Het salaris hangt af van verschillende factoren zoals opleidingsniveau, ervaring en regio. Over het algemeen zien we dat hbo Bedrijfskunde studenten een startsalaris tussen de € 2800 en € 3500 hebben.
  Je krijgt geen wiskunde bij de hbo Bedrijfskunde. Je krijgt wel vakken als Bedrijfseconomie, waar je bepaalde berekeningen moet maken. Daarnaast krijg je tijdens de studie ook te maken met statistieken.

  Meer weten over de opleiding Bedrijfskunde

  Scroll door de agenda en krijg een sneak preview van onze opleiding en het beroep. Je kunt onder andere proefcolleges volgen en opdrachten maken. Zo krijg je een beeld of de opleiding bij je past.

  Open de Sneak Preview

  Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.


  Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en laptop.   


  Op  DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart. 

  Stap 1: Je meldt je aan via Studielink.
  Meld je, bij voorkeur, vóór 1 mei aan, zodat je nog ruim de tijd hebt om de stappen van je inschrijving te voltooien en je check-in gesprek te voeren.

  Aanmelden na 1 mei? Informeer bij de opleiding naar de mogelijkheden.

  Houd je Studielink berichten in de gaten, deze ontvang je ook op het emailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Vanaf half mei is het mogelijk om je betaalgegevens in te voeren in Studielink.

  Stap 2: Je wordt uitgenodigd voor de Studiekeuzecheck.
  De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.

  Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  

  Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.