Omgaan met financiële zorgen

Studeren is nooit goedkoop geweest, maar de afgelopen jaren is het een serieuze financiële aangelegenheid geworden. Misschien heb jij last van financiële zorgen tijdens je studie. Op deze pagina vind je allerlei tips waarmee jij je financiële zorgen kunt verminderen. Wist je bijvoorbeeld dat er financiële regelingen zijn waar je mogelijk gebruik van kunt maken?


Uit onderzoek van het Nibud (Nederlands instituut voor budgetvoorlichting) blijkt dat 80% van de studenten niet weet waar de maandelijkse uitgaven naar toe gaan. Bij ongeveer 50% ontbreekt een goed overzicht van inkomsten en uitgaven. De inkomsten uit studiefinanciering zijn meestal onvoldoende om als student mee rond te komen, dus misschien je wel een bijbaan (nodig).

Onzekerheid

Financiële zorgen en stress hebben vaak te maken met onzekerheid over je financiële situatie in de toekomst of met een financiële situatie op dit moment die niet naar wens is. Vaak ontstaan financiële zorgen en financiële stress door één van de volgende situaties: je hebt schulden doordat je meer uitgegeven hebt dan wat je maandelijks binnenkrijgt. 

Een leven met financiële problemen en -zorgen gaat vaak gepaard met psychische problemen ontstaan door bijkomende negatieve emoties als vijandigheid, angst, gebrek aan zelfvertrouwen, schaamte, verdriet, neerslachtigheid als gevolg van financiële stress. 

Sfeerafbeelding Fontys