VSBfonds

Ambience photo Fontys

Studeer jij binnenkort of studeerde je onlangs af aan Fontys Hogescholen en zou je je eigenlijk nog wel verder in een bepaald aspect van je studie willen verdiepen, maar dan aan een buitenlandse academie, hogeschool of universiteit? Er is een mogelijkheid om na je studie bij Fontys nog verder te studeren aan een buitenlandse instelling - met een Nederlandse beurs, de VSBfonds beurs.

Deze VSBfonds Beurs is géén lening, maar een volledige schenking! De schenking kan oplopen tot maximaal €10.000,- voor 2-jarige studieplannen (maximaal €7.000,- voor kortere periode).

Je kunt met de VSBfonds beurs bijvoorbeeld een Master voor ogen hebben of je kunt ook een prachtig plan indienen voor een studie van 3 maanden aan een universiteit in het buitenland. Als je maar met een goed plan en een goede motivatie komt!

Globaal zijn de belangrijkste voorwaarden:

  • je vertrekt in het 1e of 2e jaar aansluitend op je afstudeerjaar.
  • je studeert af tussen 1 maart 2021 en 31 december 2023 (datum op diploma).
  • je studieresultaten zijn ruim voldoende, maar selectie vindt vooral plaats op basis van je motivatie, wat je naast je studie hebt gedaan en op de betrokkenheid bij je omgeving.
  • je buitenlandse studie start niet eerder dan 1 juli 2023.
  • je gaat na je buitenlandervaring in Nederland wonen en zal je geleerde kennis delen met de Nederlandse maatschappij.

Procedure

Allereerst ga je zelf uitzoeken aan welke universiteit of academie je je vervolgstudie of studieverdieping wilt doen – natuurlijk kun je altijd de hulp van docenten van je instituut vragen, bv van de coördinator internationalisering. In principe maak je de aanvraag zelfstandig in orde en kun jij wanneer deze compleet is ingevuld kiezen voor “verzenden” (Meer informatie vind je op de website van de VSBfonds beurs waar je je je eigen account aanmaakt). De deadline voor aanvragen is 1 maart 2023.  

Na 1 maart start de behandeling van je aanvraag door de VSBfonds Commissie van Fontys en vindt er een schriftelijke selectie plaats. Bij een goede aanvraag word je uitgenodigd voor een mondeling interview. Dat interview zal uiterlijk begin april plaatsvinden en is een verplicht onderdeel. Zonder interview kom je niet in aanmerking voor de VSBfonds Beurs. Als jij de commissie hebt overtuigd met je aanvraag en motivatie dan zullen zij je voordragen aan het VSBfonds. Het VSBfonds beslist medio mei 2023 of de beurs aan jou wordt toegekend.

Ben je geïnteresseerd?

Kijk op www.vsbfonds.nl/beurzen. Op deze site staan ook het aanvraagformulier en de voorwaarden waaraan je dient te voldoen om in aanmerking te komen.

Vragen?

Wij organiseren een aantal online spreekuren om vragen van studenten te beantwoorden.

Je kunt ook mailen naar studyabroad@fontys.nl of bekijk deze bijlage met enkele handige tips.

Wie gingen je voor?

Er zijn diverse voorbeelden van (oud) Fontys studenten die in het verleden een VSBfonds Beurs hebben ontvangen:

Daarnaast heeft VSBfonds beurzen al grote groepen studenten blij mogen maken. Hun ervaring lees je terug op deze pagina.