Eindhoven,
09
juni
2017
|
14:00
Europe/Amsterdam

Julia: “De sociale kant van seks is onderbelicht”

Tienduizend euro; Julia Kockelkorn krijgt een flink bedrag uitgereikt door het VSBfonds. Zij is een van de negen Fontys-studenten die een studiebeurs ontvangt voor een studie in het buitenland. Wat ze ermee gaat doen? Een master seksuologie bij de KU in Leuven.

Het levert haar wel eens schunnige reacties op van vrienden. Je hoort immers niet vaak dat iemand ‘de daad’ gaat studeren. Het deert Julia niet. Ze weet duidelijk wat ze wil en spreekt vol passie over haar studierichting. Die drijfveer leverde haar een mooie studiebeurs op. “Daar ging een heel traject aan vooraf”, vertelt Julia. “Ik moest een motivatiebrief schrijven en een programma opstellen waarin ik aangaf wat ik de komende drie jaar wilde gaan doen. Ook moest er begroting komen en diende ik uit te leggen waarom ik specifiek koos voor de master seksuologie bij de KU Leuven.”

Uiteindelijk werd Julia gekozen omdat haar verhaal zo helder over kwam. Het enthousiasme spatte ervan af. “Ik heb er veel tijd in gestoken. Ik heb een helder beeld wat ik hier later mee kan en wil gaan doen. Het VSBfonds vindt het belangrijk dat je een duidelijke, maatschappelijke bijdrage levert. Als ik over drie jaar terug kom uit Leuven, ben ik een van de weinige hoogopgeleide seksuologen in Nederland. Zo betaal ik de maatschappij terug voor de beurs die ik krijg.”

Julia’s interesse voor seksuologie werd aangewakkerd tijdens haar minor, waar ze aan de praat raakte met een student verpleegkundige die ook de master seksuologie wilde gaan doen. “Ik vond het meteen interessant. Seks is psychologie, biologie, communicatie, sociologie, noem maar op. Iedereen doet het, maar bijna niemand praat er vrijuit over.” Volgens Julia wordt vooral de sociale kant van seks onderbelicht. “Terwijl die juist heel belangrijk is! Het lijkt me interessant om trainingen en voorlichtingen te geven die verder gaan dan het biologische aspect.”

Voordat het daadwerkelijk zover is, moet Julia wel eerst haar studie Toegepaste Psychologie afronden. “Ik moet voor september echt afstuderen, dat is een eis om de beurs te krijgen. Er zit dus veel druk op de ketel. Dat is een extra motivatie om mijn studie goed af te ronden.”