Sprint naar content

Docent NT2

 • 1 jaar
 • 19-09-2024
 • Tilburg
 • € 3.788 (BTW vrijgesteld)
Wil jij Nederlands leren aan anderstalige (jong)volwassenen? Of doe je dit al en wil je hier je bekwaamheid in aantonen? De post-bacheloropleiding Docent NT2 is een landelijk erkende opleiding en biedt je alle kennis en kunde om dit vak goed uit te kunnen oefenen.

De opleiding in Tilburg met startdatum 19 september is helaas VOL.

De volgende startdatum zal zijn in februari 2025 (aanmelden vanaf najaar 2024). Er zijn nog wel enkele plaatsen beschikbaar in Venlo. Je kunt je hiervoor aanmelden middels de knop voor Sittard.

Met de opleiders op landelijk niveau zijn we hard aan het werk om het aantal opleidingsplaatsen te vergroten.

Over de opleiding

Krijg de vakinhoudelijke en didactische tools in handen om Nederlands te leren aan (jong)volwassenen, van wie de moedertaal niet Nederlands is. Door het volgen van deze opleiding ben jij in staat om:   

 • effectief de Nederlandse taal te leren aan anderen;
 • knelpunten in progressie te ontdekken en hierop in te spelen;
 • studenten te stimuleren om actief deel te nemen aan jouw lessen.

 

Voor wie?

Deze opleiding is bedoeld voor docenten die de Nederlandse taal leren aan (jong)volwassenen met een niet-Nederlandstalige achtergrond. Maar ook voor docenten die de aspiratie hebben om dit te gaan doen. Je bent toelaatbaar met een afgeronde hbo- of wo-opleiding, die verwant is aan NT2. Denk hierbij aan logopedie, pedagogiek, taalwetenschap of tolk-vertaler. De opleiding richt zich specifiek op het geven van NT2 aan volwassen anderstaligen en jongvolwassen anderstaligen in de Eerste Opvang Anderstaligen (EOA/Internationale Schakelklas).


Toelatingseisen

Je bent toelaatbaar met een afgeronde hbo- of wo-opleiding, verwant aan NT2. Denk hierbij aan logopedie, pedagogiek, taalwetenschap of tolk-vertaler. Heb je een lesbevoegdheid? Dan kom je eerder in aanmerking. Verder is het noodzakelijk dat je tenminste 6 contacturen per week, in totaal 240 uren, werkzaam bent als NT2-docent (in een dienstverband dan wel als stagiair(e)), gedurende het gehele cursusjaar. Naar een stageplek ga je zelf op zoek. De opleiding geeft wel tips waar te zoeken. De begeleider op de stageplek is een ervaren - bij voorkeur gecertificeerde - NT2-docent. Een werkplek als vrijwilliger of klassenassistent is geen geschikte praktijkplek. Na aanmelding volgt een intakeprocedure. Op basis van je cv en motivatiebrief beoordelen we of je hiervoor uitgenodigd wordt.

 

 

Inhoud en opbouw

De opleiding duurt 10 maanden en bestaat uit 18 bijeenkomsten. Deze vinden plaats op donderdagmiddagen van 13.00 -16.30 uur in Tilburg. In Sittard vinden de lessen plaats op dinsdagmiddagen van 13.00 - 16.30. Gedurende het traject ben je werkzaam als NT2-docent in dienstverband of als stagiair(e). Je werkt minimaal 6 uur per week als NT2-docent. Op deze manier kun je de theorie meteen in de praktijk brengen. Bekijk de studiegids Docent NT2 voor studiejaar 2022-2023.

De opleiding bestaat uit de volgende vier modulen:

 • De NT2-cursist/leerling: wie is hij/zij en wat heeft hij/zij nodig?
 • Het onderwijzen van NT2: voorbereiden van lesopzetten.
 • De praktijk van het NT2-onderwijs: didactiek en de rol van de docent.
 • Specialisaties: Alfabetisering.

Elke module wordt in meerdere bijeenkomsten behandeld. Tijdens deze bijeenkomsten wordt de theorie in studieopdrachten verwerkt, die vervolgens op de stageplek kunnen worden toegepast. Studieopdrachten worden in subgroepen gemaakt en gedeeld met andere deelnemers om van elkaar te kunnen leren.

Om het opleidingstraject succesvol af te kunnen ronden, voldoe je aan de onderstaande voorwaarden:

 • Je hebt alle bijeenkomsten bijgewoond (of je hebt maximaal 2 bijeenkomsten, wegens overmacht, gemist);
 • Je hebt een logboek bijgehouden;
 • Je hebt een casus voor intervisie aangeleverd;
 • Je hebt een les opgenomen die je op je stageplek hebt gegeven;
 • Je hebt de vergaarde feedback van lesobservaties juist opgevolgd.

Het certificaat van de post-bacheloropleiding Docent NT2 is een landelijk erkend bewijs voor de bekwaamheid van NT2-docenten. Op de vrije markt van de inburgeringscursussen is het tegenwoordig noodzaak om over dit certificaat te beschikken. Voor ervaren NT2-docenten is het mogelijk een certificaat als NT2-docent te verwerven via de assessmentprocedure competent NT2-docent (https://bvnt2.org/certificering/evc/).

 
 

Meerwaarde

Door het volgen en afronden van deze opleiding, ben jij in staat om:

 • (Jong)volwassen anderstaligen op een efficiënte manier de Nederlandse taal te leren;
 • Handvatten mee te geven aan anderen om zelf efficiënt met de Nederlandse taal bezig te zijn;
 • Lesmethoden te analyseren en te verbeteren;
 • (Jong)volwassen anderstaligen taalkundig op weg te helpen binnen de samenleving.
 

 

Agenda

Er zijn op dit moment geen activiteiten gepland voor deze opleiding. Wil je toch graag langskomen of heb je een vraag? Neem dan contact met ons op.


Praktische info

Niveau
Opleiding
Kosten
€ 3.788(BTW vrijgesteld)
Studieduur
1 jaar
Startmoment
19-09-2024
Wil je graag een gesprek met met iemand van de cursus in Tilburg? Dat kan. Stuur Ellen van den Broek een e-mail via flotzd@fontys.nl of bel naar 08850-73976. Zij neemt dan contact met je op. Wil je graag een gesprek met iemand van de cursus in Sittard? Stuur Anne Beelen dan een e-mail via docentnt2sittard@fontys.nl of bel naar 08850-88100.

 

 

Aanmelden

Lees alvast deze belangrijke informatie over de aanmeldprocedure.

De opleiding in Tilburg met startdatum 19 september is helaas VOL.

De volgende startdatum zal zijn in februari 2025 (aanmelden vanaf najaar 2024). Er zijn nog wel enkele plaatsen beschikbaar in Venlo. Je kunt je hiervoor aanmelden middels de knop voor Sittard.

Startdata

Sittard

17 sep '24, €3.788 (BTW vrijgesteld)

Aanmelden (Sittard)

Wil je aanmelden voor locatie Sittard?

Neem contact met ons op via: docentnt2sittard@fontys.nl.