Sprint naar content

Ad Engineering (voltijd)

 • 2 jaar
 • Nederlands
 • Associate Degree
 • Voltijd
Eindhoven

Kom kennismaken

 • Meeloopdagen
 • Open dagen
 • En meer...

Heb jij een passie voor techniek en innovatie? Wil je direct aan de slag met praktijkgerichte challenges? Als ontwerpgerichte engineer ben je breed inzetbaar: of het nu bij een high tech bedrijf, ziekenhuis, start-up of een multinational is - bedrijven staan te springen om engineers zoals jij!

Over de opleiding

De opleiding is opgebouwd uit verschillende challenges samen met organisaties in de hightech Brainport regio. Je bouwt vanaf de eerste dag aan je praktijkervaring en netwerk. Gedurende de opleiding kom je in aanraking met verschillende sectoren, gebruikers en technische disciplines. Je persoonlijke groei en professionele ontwikkeling staan hierbij centraal. Je maakt uiteindelijk een keuze voor het uitstroomprofiel Circulair Design & Business of User Interface Design.

Waarom de Associate degree Engineering?

 • Je bouwt aan je netwerk en praktijkervaring vanaf de start.
 • Je ontwikkelt een brede blik op technische uitdagingen.
 • Veel aandacht voor je persoonlijke & professionele ontwikkeling.
 • Je werkt aan betekenisvolle & praktijkgerichte challenges en producten.
 • Een kans om sneller in het beroepsleven te springen
 • Je krijgt de mogelijkheid om door te stromen naar technische bacheloropleidingen.
 

Wat is een Associate degree (Ad)?

Een Associate degree is een praktijkgerichte tweejarige hbo-opleiding (niveau 5). Met een Ad-diploma vergroot je je kans op een baan zonder meteen een volledige vierjarige bacheloropleiding te volgen.

Wat ga je leren bij de Associate degree Engineering?

Als ontwerpgerichte Engineer houd je rekening met de techniek én de gebruiker. Je zorgt ervoor dat een product, systeem of dienst aansluit op de behoeftes van verschillende gebruikers. Je bent de ondernemende en essentiële schakel tussen ontwikkelen en het gebruik van producten en systemen.

Binnen de opleiding leer je meer over:

 • Samenwerken met verschillende sectoren en teamleden.
 • Duurzame materialen, productieprocessen en technologische en engineeringssystemen.
 • De werking en mogelijkheden van (digitale) innovatieve technologieën.
 • Samenwerken met gebruikers aan een user interface van een product of service.
 • Het realiseren en lanceren van een business idee op de markt.
 
 

Hoe ziet je week eruit?

Een week is bij ons nooit hetzelfde. Je werkt met jouw team aan challenges. Gedurende deze periode krijg je relevante theorie aangeboden die je voor de challenge nodig hebt. Je gaat met je team aan de slag in gebouw R10 op Fontys Campus Rachelsmolen of in gebouw Nexus op het TU/e-terrein.

En je bent regelmatig te vinden bij de opdrachtgever in het werkveld. Naast de challenges heb je “slow cooking weeks”. In deze weken besteed je aandacht aan je persoonlijke, professionele en kennisontwikkeling.

 • Voltijd onderwijs
 • Drie hele dagen van 09:15 - 16:45 uur
 • Coaching gedurende de gehele opleiding
 

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Techniek studeer je bij Fontys!

Neem een kijkje door het gebouw Nexus.
 

Toelatingseisen

 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid met na of nlt
 • Natuur & Techniek
 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij met na
 • Natuur & Gezondheid met na of nlt
 • Natuur & Techniek
 • Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.

Eén vak niet in jouw pakket? 
Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

Niet de juiste vooropleiding?  
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+.   

Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Contactgegevens vind je onderaan deze pagina.

Twijfel je of je Wiskunde en Natuurkunde op niveau is?
Voor het succesvol doorlopen van de opleiding adviseren we minimaal startniveau wiskunde B havo 5. Bij Fontys Engineering in Eindhoven wordt de Basiscursus Wiskunde en Natuurkunde aangeboden. Hiermee vergroot jouw kennis en vaardigheden op het gebied van Wiskunde en Natuurkunde en ben jij zeker van een goede start!Intake proces

Na aanmelding ontvang je een uitnodiging voor een kennismaking op locatie. Tijdens de kennismaking krijg je een mini-challenge. Het doel van de mini-challenge is dat wij jou beter leren kennen, zodat we je kunnen helpen om de opleiding succesvol te doorlopen. Daarnaast krijg jij een beter beeld om te bepalen of de opleiding echt bij je past. Het is geen toelatingstest, maar een goede kennismaking.

 

Placeholder for Fontys video
De opleiding leert jou om een flexibele, breed inzetbare en ondernemende engineer te worden.
Bedrijven binnen Brainport staan te springen om jou als engineer te ontvangen.

 

Opbouw

De opleiding is opgebouwd uit verschillende fases en challenges.

Challenges
Tijdens de opleiding werken we niet met toetsen, maar met challenges. Op basis van de challenges word je professionele groei beoordeeld. Je wordt beoordeeld op proces en product, zo krijg je regelmatig feedback op je voortgang.

Challenge 1 - 12 weken - How it's made

How it's made bestaat in totaal uit vier sub-challenges. Detox, Exploded view, Repair society en Design for inclusion. Tijdens deze vier challenges geven we jou de gelegenheid om aan het curriculum te wennen. Op het gebied van een technische maker, een gebruikers gerichte ontwerper, duurzame beslisser leer je analyseren, ga je aan de slag met elektronische en mechanische uitdagingen en ga je gebruikersinterfaces van een bestaande producten verbeteren. Challenge 1 is ook de start van je persoonlijke- en professionele ontwikkeling.

Challenge 2 - 14 weken - Not so shitty robot

Een uitdagende challenge, omdat je met een echte doelgroep aan de slag gaat. Je gaat een robot ontwerpen voor een doelgroep! Deze shitty robot moet een behoefte vervullen die aansluit bij de doelgroep. Er wordt een beroep gedaan op je nieuwsgierigheid, innovativiteit, technische kennis en ontwerp keuzes. 

Challenge 3 - 14 weken - Innovate waste

Ieder bedrijf bestaat uit verschillende systemen. Doordat deze systemen vaak al erg lang bestaan worden ze als normaal beschouwd. Je gaat kijken naar en in kaart brengen van productiesystemen en bijbehorende processen. Binnen deze systemen en processen ga je op zoek naar verspillingen en hier oplossingen / mogelijkheden voor bedenken. Studenten worden uitgedaagd om met een frisse blik naar het bedrijf en haar systemen te kijken.

Challenge 4 - 20 weken - Idea to product

Je gaat een product realiseren. Dit kan zijn in een bestaande organisatie of als ondernemersidee. Je gaat van idee naar een eerste versie (prototype), waarbij de gebruiker betrokken is. Daarna ontwikkel je het prototype uit tot een eerste product (minimal viable product). Je leert wat er nodig is om een product te ontwikkelen, realiseren en lanceren. Waar en met wie je werkt is afhankelijk van de situatie.

Challenge 5 - 20 weken - Afstudeer fase

De student gaat zelfstandig als junior professional aan het werk in een (zelf gekozen) professionele omgeving. Vanuit het stage-bedrijf werkt de student aan een (zelf geformuleerde) vraagstuk op basis van specialisaties: duurzame gebruiker en/of gebruikersgerichte ontwerper. 

Werkplekken & stages

Gedurende de hele opleiding verweven we de werkpraktijk in de challenges. Per challenge of fase kan de intensiteit waarmee je actief bent op de werkplek verschillend zijn. Ook bekijken we per student welke mate van hulp er nodig is vanuit de opleiding om je te helpen aan het vinden van een werkplek. Indien je een vaste werkplek hebt als student bekijken we per challenge of deze geschikt is en/of welke mogelijkheden er zijn om tot een passende werkplek te komen

 
 

Na je opleiding

Na je afstuderen ben je van grote waarde binnen technische en niet-technische georiënteerde bedrijven. Je hebt een brede kijk op technische uitdagingen en je beheerst een “design based aanpak” gedurende het ontwerpproces. Je bent de verbindende schakel tussen techniek en gebruiker om tot duurzame en werkende oplossingen te komen.

Ad engineers...

 • Helpen bedrijven als consultant om hun producten en productietechnieken duurzaam verantwoord te maken.
 • Gaan als zelfstandig ondernemer aan de slag om een product of service aan te bieden aan de wereld.
 • Leveren een bijdrage als technisch ontwerper (op een design-based manier) bij het bedenken en bouwen van technische oplossingen.
 • Zetten als projectleider op een ondernemende wijze innovatieve projecten op en brengen het resultaatgericht tot een succesvol einde.
 • Faciliteren ontwerpprocessen waarbinnen technische experts hun bijdrage leveren. Jij zorgt dat de werkelijke gerbuiker vanaf het eerste moment betrokken is.

 

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

CEO's over Fontys Engineering

De opleiding is gevestigd in gebouw Nexus op het TU/e-terrein, samen met andere technische opleidingen van Fontys. Op deze manier is samenwerken nog eenvoudiger en kunnen we elkaar versterken. In deze video vertellen de CEO’s van bedrijven uit de Brainport regio wat dit voor positieve bedrage levert aan hun bedrijf.

 

Agenda

Proefstudeerdag AD Engineering | Eindhoven
22 apr 2024 09:30 - 14:00
Programma
Benieuwd hoe het er echt aan toe gaat bij de Associate Degree Engineering? Kom een dagje proefstuderen! Loop je mee met de lessen en stel al je vragen.

Het programma begint in de ochtend. Om 9:30u heten we je van harte welkom bij de ingang van ons gebouw: R10. Vanuit daar gaan we naar onze Pulsed Space op de eerste verdieping waar het programma begint.

Meer weten over de opleiding Ad Engineering

Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.


Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en laptop.   


Op  DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart. 

Stap 1: Je meldt je aan via Studielink.
Meld je, bij voorkeur, vóór 1 mei aan, zodat je nog ruim de tijd hebt om de stappen van je inschrijving te voltooien en je check-in gesprek te voeren.

Aanmelden na 1 mei? Informeer bij de opleiding naar de mogelijkheden.

Houd je Studielink berichten in de gaten, deze ontvang je ook op het emailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Vanaf half mei is het mogelijk om je betaalgegevens in te voeren in Studielink.

Stap 2: Je wordt uitgenodigd voor de Studiekeuzecheck.
De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.

Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.