Sprint naar content

Chronische ziekte

Kamp je met chronische ziekte? Dan kan studeren voor jou meer moeite kosten dan voor een student die niet chronisch ziek is. Mogelijk kun je door je ziekte niet altijd fysiek aanwezig zijn of heb je als je eenmaal weer thuis bent onvoldoende energie om aan studieopdrachten te werken of een tentamen voor te bereiden. Misschien heb je ook voorzieningen nodig om een tentamen of studieopdracht te kunnen maken.
Wat is het?

Er zijn veel verschillende soorten ziekten die impact kunnen hebben op het studievermogen van jou als student. Enerzijds is er vaak al sprake van energieverlies als gevolg van de ziekte waardoor het vaak een hele uitdaging is om een goede balans te vinden tussen ziekte, studie en rust. Anderzijds kan het zijn dat je door doktersafspraken geregeld lessen moet missen. Ook kun je je (zeker bij niet zichtbare ziektes) soms onbegrepen voelen. Dit alles maakt dat studeren met een chronische ziekte een hele opgave kan zijn.  

Sfeerafbeelding Fontys
Wat kun je zelf doen?

Het is belangrijk om voor jezelf goed de balans te blijven bewaren. Kijk voor jezelf goed wat je op een dag aan kan en waar je de rustmomenten kunt pakken. Maak zaken bespreekbaar met je studentcoach en eventueel studentendecaan. Zij kunnen samen met jou bekijken wat er eventueel mogelijk is qua aanpassingen en/of extra ondersteuning. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid van een aangepast studieprogramma, maar ook bijvoorbeeld aan het toestemming krijgen voor het verlaten van de tentamenruimte voor een toiletbezoek. 

Bedenk ook goed wat je eventueel met klasgenoten of projectgenoten wil delen. Je hoeft, als je dat niet wil, geen specifieke zaken over je ziekte te delen, maar soms helpt het wel als je medestudenten weten dat je door je ziekte niet altijd aanwezig kunt zijn. Je kunt dan bijvoorbeeld afspraken maken dat jij bijvoorbeeld meer thuis doet. Door (enige mate van) openheid ontstaat vaak begrip en zijn je studiegenoten vaak bereid om met je mee te denken in oplossingen en mogelijkheden.

Trainingen

Momenteel hebben we geen specifieke trainingen voor studenten met een chronische ziekte. Er is wel veel ander trainingsaanbod waar je misschien iets aan hebt. Zit er iets voor jou tussen?

Zelf aan de slag

Leven met een chronische aandoening kan een uitdaging zijn. In deze module vind je ervaringsverhalen van mensen met een chronische aandoening. Ook vind je er uitleg en oefeningen die ingaan op jouw situatie. Hierdoor leer je beter met jouw aandoening om te gaan.

Sfeerafbeelding Fontys

Afspraak maken?

Indien je chronische ziekte een belemmering vormt voor je studievoortgang, maak dan een afspraak met een studentendecaan.