Sprint naar content
Overweeg je volgend jaar een tussenjaar of ben je zojuist gestopt en heb je daarom een tussenjaar? In een tussenjaar kun je veel leren én een leuke tijd hebben. De focus ligt op jou en op jouw toekomst. Hieronder vind je tips om jouw tussenjaar goed in te vullen en lees je de ervaring van andere studenten.

Misschien weet je al dat je na dit jaar weer wil studeren. Dan is het handig om je in dit jaar te verdiepen in je studiekeuze. Dit kan je zelf doen, door het volgen van dit stappenplan, maar je kan bijvoorbeeld ook een workshop studiekeuze bij ons volgen. Wil je meer begeleiding bij het maken van de juiste studiekeuze? Je kunt een afspraak maken met een studiekeuzeadviseur (maak hier je afspraak), of een studiekeuzetraject volgen zoals Explore of Empower.
Misschien heb je al een bijbaan en kan je hier meer uren maken om lekker te verdienen, of misschien moet je op zoek naar een nieuwe werkgever. Door te werken kom je er ook achter wat je wel en niet leuk vindt. 

Er zijn een aantal redenen waarom reizen tijdens of na je studie een goed plan is:

  1. Je leert jezelf goed kennen (hoe cliché het ook is). In het dagelijks leven spendeer je misschien weinig tijd met jezelf. Op reis zul je voor onverwachte situaties komen te staan; en je zult zien dat je je prima redt;
  2. Dit is het ideale moment om op reis te gaan. Je hebt waarschijnlijk nog relatief weinig vaste lasten, of een baan waarbij je een X aantal vakantiedagen hebt. Hoe vaak gaat zo'n situatie zich nog voordoen?;
  3. Je doet in sneltempo levenservaring op. Je zult zien dat je flexibel wordt en niet bang bent om in het diepe gegooid te worden;
  4. Je maakt kennis met nieuwe mensen en culturen. Thuis heb je waarschijnlijk mensen om je heen die veelal voor vergelijkbare keuzes staan als jij en en ongeveer hetzelfde doen. Het is super waardevol om juist ook mensen te ontmoeten die hun leven op een andere manier inrichten;
  5. Back to basic. In Nederland leiden we vergeleken met andere culturen een gehaast leven op de automatische piloot. Door op reis te gaan wordt je leven weer eenvoudig waardoor je weer kunt genieten van de kleine dingen.

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Liesbeth vertelt over soloreizen

Zo help je niet alleen anderen, maar ontdek je ook je eigen interesses en talenten. Dit kan zowel in Nederland als het buitenland. Kijk voor vrijwilligerswerk speciaal voor jongeren in de omgeving van Eindhoven eens op www.netwerkgoedvolk.nl.
Misschien werkt je oom, tante of buurvrouw wel bij een bedrijf wat je supergaaf lijkt. Zo kun je meteen even proeven of dit werk wat voor jou is.
Is er iets waar jij energie van krijgt, maar waar je eerder geen tijd voor had door school? Nu is het ideale moment om daar een cursus over te volgen en jezelf daarop te storten. Er zijn verschillende cursussen die online gratis te volgen zijn.
Zit ondernemen in jouw bloed? In je tussenjaar heb je alle tijd om uit te zoeken hoe het starten van een eigen onderneming werkt. Doe het nu voordat je er spijt van krijgt! Wie weet krijg je hierdoor ook weer genoeg ideeën voor jouw studiekeuze. Hoe je je eigen onderneming straks met je studie kunt combineren lees je in de studentondernemersbeleid- en regeling.

Zet je vrijwillig in voor anderen of voor de samenleving en doe zo nieuwe ervaringen op. Ontdek hierbij waar je goed in bent én leer mensen kennen buiten jouw leefwereld. Ideaal tijdens je tussenjaar. Na afloop ontvang je vaak een certificaat en dat is weer handig voor je CV!

Sfeerafbeelding Fontys

Hoe leuk is het als je na je tussenjaar kunt terugkijken op een gave en nuttige tijd? Hiervoor heb je wel ideeën nodig hoe jij jouw tussenjaar invult. Ga eens een brainstorm met jezelf aan en gebruik daarbij je fantasie. Houd jezelf voor dat er geen beperkingen zijn en dat alles kan en mag. The sky is the limit! 

Denk na over het volgende: Wat zou je het liefste gaan doen in je tussenjaar? Er zijn geen financiële en praktische beperkingen; bedenk bijvoorbeeld dat je een grote geldprijs hebt gewonnen en je financieel onafhankelijk bent. Probeer het zo uitgebreid en concreet mogelijk te beschrijven.  

Heb jij je ideale tussenjaar beschreven? Bedenk dan nu hoe je dit kunt realiseren of haalbaar kunt maken. Wil je graag op Curaçao straathonden helpen maar zit reizen naar Curaçao er niet in? Misschien kun je in Nederland wel vrijwilligerswerk doen bij een asiel.  

Ervaringen van studenten


"In mijn tussenjaar ben ik actief aan de slag gegaan met mijn studiekeuze"

Lees meer over Ilse's tussenjaar

"Ga ontdekken waar jij gelukkig van wordt en laat je niet leiden door anderen"

Lees meer over Maartje's tussenjaar

Ertussenuit na je studie

Lees tips en ervaringen van studenten die na hun studie op reis gingen. Felice (foto) ging na haar studie twee maanden naar Zuidoost-Azië.

Meer over ertussenuit na je studie

Heb je ook een tussenjaar gehad en wil je je verhaal delen?