Sprint naar content

Rick over Technische Bedrijfskunde

Op de middelbare school zat ik op de havo en volgde ik het profiel N&T met economie. Dit was een breed pakket, zodat ik alle kanten op kon. Ik had toen nog geen duidelijk beeld van wat ik wilde gaan doen, maar ik wist wel welke vakken ik met plezier volgde. Na een open avond bij Mechatronica, Elektronica en Technische Bedrijfskunde, merkte ik dat bij Technische Bedrijfskunde de combinatie van een technische studie met een sociaal aspect mij aansprak. Ook was deze studie nog breder dan mijn N&T pakket.

“Tijdens je studie kom je veel in contact met bedrijven, zodat je niet alleen maar in de schoolbanken zit.”

Technische Bedrijfskunde is een combinatie van mens, organisatie, techniek en economie. Het gaat over processen, waarbij je naar het geheel leert te kijken. Je leert hierbij ook dat alles in verband met elkaar staat. Tijdens je studie kom je veel in contact met bedrijven, zodat je niet alleen maar in de schoolbanken zit.

De projecten maken de opleiding extra leuk, je werkt met een groepje van 5 of 6 studenten aan een gezamenlijk doel. De lessen zijn ondersteunend hieraan. In het eerste jaar zijn ze fictief, vervolgens ga je daadwerkelijk projecten bij bedrijven doen. Bij een fictief project kun je denken aan het project ‘de fietsfabriek'. Hier ga je samen met je projectgroep de huidige fietsfabriek Sepeda, die failliet is verklaard, proberen te redden door een nieuw type fiets op de markt te brengen. Je gaat kijken naar de economische kant en je gaat zelf een fiets ontwerpen en 3D printen. Om dit te realiseren zul je eerst de behoefte van de doelgroep moeten onderzoeken. Waardoor je vervolgens een advies kunt geven aan de directie van Sepeda.

"We hebben tijdens het project een advies gegeven aan het bedrijf'

Alles wat je geleerd hebt in jaar 1, neem je mee naar jaar 2. In dit jaar ga je zelf op zoek naar bedrijven door te zoeken bij warme contacten of simpelweg bedrijven bellen. Één van de twee projecten in dit jaar is ‘verbeter een bedrijfsproces'. In mijn geval bekeken we het proces voor het aanleggen van een voorraad. Hierbij hebben we een analyse gemaakt van wat rendabel was door o.a. te kijken naar de kosten. Vervolgens hebben we middels een presentatie de situatie beschreven op school en advies gegeven aan dit bedrijf.

"De leraren komen vaak uit het bedrijfsleven, dus ze weten waar ze het over hebben.”

Technische Bedrijfskunde is daarnaast een kleinschalige opleiding, waardoor je gemakkelijk contact legt met medestudenten en leraren. De leraren komen vaak uit het bedrijfsleven, dus ze weten waar ze het over hebben.

Het is belangrijk om een duidelijk beeld te hebben voordat je aan een opleiding begint. Hiermee verhoog je de kans om je Propedeuse in één jaar te halen. Ook zorgt dit ervoor dat je gemotiveerd bent tijdens de studie. Ik heb zelf meegewerkt aan de ‘Sneakpreview Studieweek’. Je kunt daarbij online een week met mij meelopen en zien wat ik doe als student Technische Bedrijfskunde. Dit is een goede voorbereiding voordat je een meeloopdag volgt.

Sfeerafbeelding Fontys

Naam: Rick van Ham

Locatie: Eindhoven

Opleiding: Technische Bedrijfskunde

Meer over deze opleiding

Sneakpreview Studieweek

Sfeerafbeelding Fontys
bekijk nu