Sprint naar content

Joeri over Bedrijfsmanagement MKB

"Ik ben 22 jaar oud en ik woon in Helmond. Toen ik van de middelbare school af kwam vond ik het moeilijk om een goede studiekeuze te maken. Er is een ongelofelijk groot aanbod aan hbo- studies in Nederland. Van brede opleidingen tot opleidingen die zich richten op een specifiek vakgebied. Omdat ik nog niet goed wist welke richting ik precies op wilde en omdat meerdere vakgebieden in het bedrijfsleven mij aanspraken, heb ik gekozen voor Bedrijfsmanagement MKB (BMKB).

"Met het technische aspect in de opleiding onderscheid je jezelf op de arbeidsmarkt."

De eerste twee jaar krijg je met veel verschillende vakken te maken. De belangrijkste vakken die tot nu toe aan bod zijn gekomen zijn logistiek, techniek, marketing, bedrijfseconomie, personeelsmanagement, veranderkunde en organisatiekunde. De theorie van deze vakken wordt door middel van colleges en klassikale lessen gegeven. Daarnaast zijn we veel bezig geweest met groepsprojecten waarbij deze theorie meteen kan worden toegepast. Bij deze projecten geef je op basis van een casus advies aan een fictief bedrijf. Hierdoor leer je al meteen waar je tijdens het bedrijfsleven mee te maken krijgt. Wat mij aanspreekt aan deze manier van studeren is dat je goed leert samenwerken. Ook vind ik het goed dat je niet alleen theorie uitgelegd krijgt tijdens de les, maar ook meteen zelf tot nadenken wordt aangezet. Daarnaast is het fijn dat veel vakken goed aansluiten bij het economie en maatschappij vakkenpakket dat ik op de havo heb gehad. Een belangrijk voordeel van BMKB in vergelijking tot andere bedrijfsmanagement- of bedrijfskunde opleidingen, is dat er een technisch aspect zit in de opleiding. Hiermee onderscheid je jezelf op de arbeidsmarkt.

Stage, minor en afstuderen

Inmiddels zit ik in het derde jaar van de opleiding. Ik ben er achter gekomen dat ik bepaalde vakken heel leuk vind en andere vakken minder leuk. Hierdoor is het voor mij een stuk duidelijker geworden welke kant ik later op wil. Momenteel loop ik stage bij Nedschroef in Helmond. Hier ben ik met een onderzoek bezig en ik ga uiteindelijk ook een advies uitbrengen zoals ik dat in de eerste twee jaar van de opleiding heb geleerd. Het is leuk om te zien hoe het bedrijfsleven er aan toe gaat en hier leer ik ook veel van. De grootste uitdaging waar ik tot nu toe bij mijn stage mee te maken heb is het verzamelen en filteren van informatie. Bij de projecten op school heb je het grootste deel van de benodigde informatie meteen ter beschikking en dit is in de praktijk toch wat anders.

"Een minor volgen in China zal goed zijn voor mijn persoonlijke ontwikkeling."

Vanaf februari ga ik aan mijn minor beginnen. Hierbij krijg ik de kans om een verbredende of een verdiepende minor te volgen. Zelf heb ik gekozen voor een verbredende minor waarvan ik een deel in China ga volgen. Ik heb hiervoor gekozen omdat het me een interessante ervaring lijkt om een tijdje in een compleet andere omgeving met een andere cultuur te studeren. Daarnaast denk ik dat deze ervaring goed zal zijn voor mijn persoonlijke ontwikkeling.

In het laatste jaar heb ik de eerste helft van het schooljaar nog les op school en de tweede helft van het jaar ga ik afstuderen bij een bedrijf. Ik hoop dan weer bij een leuk bedrijf terecht te komen waar ik eventueel kan blijven werken als ik ben afgestudeerd.

"Leraren zijn toegankelijk en je kunt altijd bij ze terecht voor vragen."

Ik zou iedereen die later het bedrijfsleven in wil, maar zich nog niet wil beperken tot een specifiek vakgebied, aanraden om voor Bedrijfsmanagement MKB te kiezen. Het is een kleinschalige opleiding en dit vind ik zeker een voordeel. De leraren zijn hierdoor heel toegankelijk en je kunt altijd bij ze terecht voor vragen."

Sfeerafbeelding Fontys

Naam: Joeri Jongen

Locatie: Eindhoven

Opleiding: Technische Bedrijfskunde - Bedrijfsmanagement MKB

Meer over deze opleiding

Opbouw opleiding

Wil je meer weten over de verschillende onderdelen in de opleiding?

bekijk hier