Sprint naar content

Larissa over de opleiding Logopedie

Larissa van Ool, derdejaars student


Waarom logopedie?

Waarom ik voor logopedie heb gekozen is omdat de studenten en docenten mij enthousiast maakten over het feit dat je later met verschillende doelgroepen aan de slag kan en je mensen vooruit helpt met de communicatie, in welke vorm dan ook.


Twist

Eerst lag mijn focus alleen op kinderen helpen met hun taal- of spraakproblemen, maar tijdens de lessen kwam ik erachter dat mijn interesse meer uitging naar de kant van neurologie. Dus wat kan er allemaal fout gaan bij het communiceren als je een hersenbeschadiging hebt en hoe kun je die personen helpen hun ‘oude’ leven weer terug te krijgen.


Docenten

Wat zeker heel waardevol is, is dat de docenten weten waar ze over praten. Buiten het docent zijn, werken zij ook nog zelf als logopedist. Hierdoor geven ze ook veel praktijkvoorbeelden die verhelderend zijn op de theorie. Als je vragen hebt of nog wat extra informatie wilt, kun je altijd bij ze terecht. Ze proberen je echt vooruit te helpen en stimuleren je om genoeg kennis op te doen. Zij zien je als een toekomstige collega, wat ik zelf als enorm prettig ervaar.


Stages

In de opleiding krijg je te maken met een aantal stages. Deze stages geven je in de eerste twee jaar met name een kijk op het werk van een logopedist. Vanaf het 3e jaar kun je een stage in het buitenland gaan lopen. Voor mijn 3e jaars stage ga ik naar Suriname. Het is altijd al een droom geweest om naar het buitenland te gaan en daar de bevolking te helpen. Het is fantastisch dat Fontys helpt die droom te verwezenlijken.


Toekomst

Hoe ziet mijn leven er over twee jaar uit? Ik hoop dat ik dan werk in een revalidatiecentrum, waarbij ik patiënten kan helpen met taal, spraak en slikproblemen. Wat is er nu mooier dan partners, vrienden of kennissen weer op een optimale manier te laten communiceren met elkaar? Of dat de patiënt weer kan genieten van het eten en drinken, zonder dat hij/zij zich elke keer verslikt? Het geeft mij een fijn gevoel straks van grote waarde te kunnen zijn voor deze doelgroep.

Larissa van Ool

Sfeerafbeelding Fontys