Sprint naar content
Placeholder for Fontys video
Kom eens naar onze open dag of proefstudeerdag en maak vrijblijvend kennis met onze docenten en studenten. Zij informeren je graag over hun ervaringen op de opleiding.”
 

Opbouw HBO-ICT per jaar

De bacheloropleiding HBO-ICT duurt vier jaar. In het het eerste jaar start je met een brede oriëntatie, waarbij je bovendien je eigen route kiest.

Profielen

In je eerste jaar start je met een brede oriëntatie van 20 weken, waarin je les krijgt binnen de vijf profielen die je kan volgen. Daarna kies je één van de profielen voor je verdere studie:

Versnelde bachelor ICT & Software Engineering

Je kiest dus al lerende voor wat bij jou past. Je eerste jaar sluit je af met een individueel assessment, waarbij gekeken wordt naar je totale ontwikkeling die je vastlegt in je portfolio. Gehaald? Dan heb jij een hbo-propedeuse op zak.

Leervormen

Je hebt twee opties: Nederlandstalig onderwijs in Tilburg of Eindhoven in de demand-based leervorm, met veel zelfstandigheid en eigen keuze. Engelstalig onderwijs in Eindhoven in de course-based leervorm, met meer structuur en een vast lesprogramma. Je leest hier meer over de leervormen.

Studie Keuze Check

Als potentiële nieuwe student heb je de mogelijkheid om deel te nemen aan onze Studiekeuzecheck. Zelfs als je er zeker van bent dat je in een van onze ICT-programma's wilt studeren, is het altijd goed om te controleren of dit bachelorprogramma bij je past. Je wordt uitgenodigd om aan deze gratis test deel te nemen.

Vanaf het tweede jaar kies je voor meer verdieping in je profiel met een specialisatie. Die kies je halverwege het jaar.

Je kunt kiezen uit de volgende specialisaties: 

Specialisaties

Vanaf het moment dat je specialisatie start, is het onderwijs tweetalig. Afhankelijk van je docenten of medestudenten spreek je Engels of Nederlands. Je studiemateriaal is Engelstalig. Course-based en demand-based komen samen en je werkt in groepen of individueel aan onderzoeksprojecten van (bedrijfs)partners. Je deelt vaak zelf je tijd in.

Wil je nog meer vrijheid om je eigen studie in te richten? Dan kies je hier voor Open Learning, waarbij je niet vast zit aan een profiel of specialisatie. In overleg met je docenten, stel jij een eigen programma samen. Dat is uitdagend, en of het wat voor je is ontdek je tijdens je studie vanzelf. Lees meer over onze leervormen.

De eerste helft van jaar 3 is je stage, waar jij je kennis en ervaring in de praktijk brengt. Je kan je richten op je profiel of specialisatie, of een combinatie. Je stage volg je bij een van de 150 partnerorganisaties van Fontys Hogeschool ICT in de Brainport regio, of bij een organisatie die je zelf kiest. Passend bij jouw eigen interesse, kun je je stage meer richten op je profiel of op je specialisatie, of op een combi. Je opleiding heeft een netwerk van ruim 150 partnerbedrijven.

Na je stage beslis je wat jouw afstudeerkoers wordt. Je kan doorgaan met je profiel én specialisatie, of je richten op één van de twee. Je kan een minor volgen in binnen- of buitenland om je kennis te verbreden, doorzetten in Open Learning met je eigen studieplan, en zelfs een schakeltraject volgen voor een universitaire vervolgopleiding.

De laatste helft van jaar 4 is je afstudeerstage. Je doet een eigen onderzoek bij een afstudeerbedrijf. Op basis daarvan maak je een scriptie of een afstudeerportfolio. Je presenteert je resultaten en zwaait af als junior ICT’er, met volop ervaring en kennis in huis.