Sprint naar content
Placeholder for Fontys video
Kom eens naar onze open dag of proefstudeerdag en maak vrijblijvend kennis met onze docenten en studenten. Zij informeren je graag over hun ervaringen op de opleiding.”
 

Opbouw HBO-ICT per jaar

De bacheloropleiding HBO-ICT duurt vier jaar. In het het eerste jaar start je met een brede oriëntatie, waarbij je bovendien je eigen route kiest.

Profielen

Je werkt en leert vijf dagen per week met andere studenten in een Open ICT Lab, jouw studieomgeving. In het eerste half jaar oriënteer je je op de hele breedte van het ICT-vakgebied en je maakt kennis met elk van de vijf profielen:

In de loop van het eerste semester kies je voor één van de vijf profielen om je verder te specialiseren.

Bovendien bieden wij een versnelde bacheloropleiding ICT & Software Engineering voor ambitieuze VWO'ers met wiskunde B. Als je deze opleidingsmogelijkheid kiest kun je in 3 tot 3,5 jaar je bacheloropleiding afronden. Je wordt opgeleid tot software engineer.

Vanaf het tweede jaar kies je voor meer verdieping in je profiel met een specialisatie. Die kies je halverwege het jaar.

Je kunt kiezen uit de volgende specialisaties: 

Specialisaties

Vanaf het moment dat je specialisatie start, is het onderwijs tweetalig. Afhankelijk van je docenten of medestudenten spreek je Engels of Nederlands. Je studiemateriaal is Engelstalig. Je werkt in groepen of individueel aan onderzoeksprojecten van (bedrijfs)partners. Je deelt vaak zelf je tijd in.

De eerste helft van jaar 3 is je stage, waar jij je kennis en ervaring in de praktijk brengt. Je kunt je richten op je profiel of specialisatie, of een combinatie. Je stage volg je bij een van de 150 partnerorganisaties van Fontys ICT in de Brainport of Midpoint regio, of bij een organisatie die je zelf kiest. Passend bij jouw eigen interesse, kun je je stage meer richten op je profiel of op je specialisatie, of op een combi.

Na je stage beslis je wat jouw afstudeerkoers wordt. Je kan doorgaan met je profiel én specialisatie, of je richten op één van de twee. Je kunt een minor volgen in binnen- of buitenland om je kennis te verbreden, doorzetten met je eigen studieplan, en zelfs een schakeltraject volgen voor een universitaire vervolgopleiding.

De laatste helft van jaar 4 is je afstudeerstage. Je doet een eigen onderzoek bij een afstudeerbedrijf. Op basis daarvan maak je een scriptie of een afstudeerportfolio. Je presenteert je resultaten en zwaait af als junior ICT’er, met volop ervaring en kennis in huis.