Sprint naar content

Verpleegkundig leiderschap

 • Start februari en september
 • Nederlands
 • 30 ECTS
 • 5 maanden
Eindhoven
Wil jij je als verpleegkundige onderscheiden binnen ingewikkelde zorgtrajecten? Heb je het in je om leiderschap te tonen bij kwaliteitsverbetering en veiligheid in de zorg? In de minor Verpleegkundig Leiderschap leer je alle noodzakelijke vaardigheden voor patiëntgerichte zorg.

Over de minor

Deze minor is ideaal voor gemotiveerde verpleegkundestudenten die de kwaliteit van de zorg willen verbeteren. Door goed leiderschap zorg je ervoor dat de zorg meer om de patiënt draait, beter en veiliger wordt.

Waarom de minor Verpleegkundig leiderschap?

Je volgt de minor voornamelijk online. Dit betekent dat: 

 • Je zelf jouw studietempo bepaalt;
 • Je online communiceert met je groepsdocent;
 • Je Eindhoven bezoekt voor maximaal acht workshopdagen.
 

Meer over de minor

Als ambitieuze verpleegkundestudent versterk je tijdens deze minor jouw invloed op zorgkwaliteit. Je neemt de leiding in patiëntgerichtheid en zorgveiligheid. 

 

 

 

 

Opbouw

We bieden de minor aan in halfjaarlijkse blokken. Bij voldoende aanmeldingen hebben we een flexibele jaarverdeling.
Schaduw een verpleegkundig leider voor drie dagen: volg, observeer en interview om de theorie in de praktijk te ervaren. 
Kijk naar professioneel leiderschap en teamwork. Analyseer teamdynamiek (hoe teamleden met elkaar omgaan) en verdedig het belang van verpleegkundig leiderschap. Je hebt daarvoor maximaal drie klassikale momenten. 
Herken een praktijkprobleem in je organisatie via een 'businessmodel' (een beschrijving van hoe een bedrijf geld verdient). Je onderzoekt dit en bedenkt een (technologische) oplossing. Dit alles in maximaal vijf klassikale lessen. 

Tijdens de minor leer je hoe je de basis van verpleegkundig leiderschap toepast op situaties uit de beroepspraktijk. Je krijgt de kans om je standpunt van leiderschap te geven. Je vertelt ook wat leiderschap in de verpleegkunde voor jou inhoudt.

Keuzemodule A
Volg je keuzemodule A, dan heb je de mogelijkheid om het verschil tussen vakinhoudelijk en gedeeld leiderschap te herkennen in de dagelijkse praktijk. Je geeft hier een goed uitgelegde toespraak over om anderen te overtuigen. Daarnaast moedigen we je aan een persoonlijk leerdoel te beschrijven voor de ontwikkeling van jouw eigenschappen als leider.

Keuzemodule B
Volg je keuzemodule B, dan zet je je vaardigheden in om een vernieuwend plan te ontwikkelen en te presenteren. Met dit plan los je een praktijkprobleem op. Daarbij staan creatief en vernieuwend zijn voorop. 

 

 

Voor wie?

Deze minor is toegankelijk voor studenten van de bacheloropleiding Verpleegkunde.

 

 

Aanmelden voor deze minor

Meld je aan voor een minor die start in februari vanaf 1 juli tot uiterlijk 15 december.

Meld je aan voor een minor die start in september vanaf 1 februari tot uiterlijk 1 juli.


 • Niet elke minor start in februari en september, bovenaan de pagina van de minor vind je de startdata.
 • Minoren kunnen een numerus fixus instellen waarbij de inschrijving sluit als de minor vol zit, dus zorg dat je jouw keuze op tijd maakt!
  • Om te kunnen deelnemen aan de minor moet je de propedeuse behaald hebben of toestemming hebben van de examencommissie van jouw opleiding.

   (let op! onderste link verwijzen naar minor op kiesopmaat)

    
    

   Agenda

   Meld je hier aan voor een van onze activiteiten. Zo weet je zeker of dit de minor voor jou is! Bekijk bijvoorbeeld een voorlichting vanuit huis of meld je aan voor een meeloopdag op de campus. Wat je ook kiest, hopelijk zien we je snel.

   Er zijn op dit moment geen activiteiten gepland voor deze opleiding. Wil je toch graag langskomen of heb je een vraag? Neem dan contact met ons op.

   Praktische informatie

   De voertaal van de minor Verpleegkundig leiderschap is Nederlands.
   De minor vindt plaats bij minimaal tien deelnemers. 
   De groepsgrootte is minimaal tien en maximaal vijftien studenten. 
   We bieden de minor online aan via CANVAS. Op maximaal acht woensdagen zijn er bijeenkomsten in Eindhoven. 
   De minor wordt standaard aangeboden in de blokken van een half jaar. Voor studenten deeltijd óf duaal bestaat de mogelijkheid om de minor over het jaar te verdelen (bij minimaal tien studenten).