Sprint naar content

Filosofie en Ethiek

Startmoment(en)
September, February
Locatie
Tilburg
ECTs
30
Duur
20 weken

  • Over deze minor
  • Minor voorlichtingen
  • Inhoud
  • Minorregeling
De minor Filosofie en Ethiek is een volgende stap in jouw ontwikkeling en denken. In vier maanden tijd word je meegevoerd in de beschouwingen en perspectieven van filosofen van de afgelopen 3000 jaar. Deze ontdekkingsreis geeft je vele nieuwe inzichten in de wereld, de mens, en de werkelijkheid. Je opvattingen en houdingen ten aanzien van de geschiedenis, de samenleving, je opleiding én niet te vergeten jezelf zullen verrijkt en uitgedaagd worden.

Je krijgt een brede kijk op de filosofie. Je leert de levens en denkbeelden kennen van belangrijke denkers en ook doeners in verleden en heden en leert deze ook toepassen en interpreteren op concrete situaties en problemen binnen de huidige samenleving, maar ook jouw opleiding en persoonlijke leven. Van Plato tot Heidegger en van West naar Oost word je meegenomen door de wereld van de filosofie en haar vele domeinen en thema’s, zoals zingeving, zorg, politiek, media, ethiek, kunst en economie.

Heb jij al nagedacht over je minorkeuze? Wil je jezelf verder in je vak verdiepen, of juist iets totaal anders doen? Je minorkeuze kan best lastig zijn. Het belangrijkste is dat je iets kiest dat écht bij jou past. Zo kun je jezelf onderscheiden van anderen en je studie nog persoonlijker maken. Maar hoe kies je dan? En waaruit kun je kiezen?  

(Online) minor voorlichtingsweek
Om je te helpen met je keuze organiseren we een (online) minor voorlichtingsweek van 25 t/m 28 maart 2024. Tijdens deze voorlichtingen kom je meer te weten over de inhoud van de minoren en kun je eventuele vragen stellen. Aanmelden is nu mogelijk!

Onderwijs

Alle bijeenkomsten vinden fysiek plaats met een gemotiveerd docententeam, elk met eigen specialismen. Naast colleges kent de minor een grote diversiteit aan werkvormen. Zo lees je groepsgewijs boeken, kijk je naar films, leer je naar kunst kijken en ontwikkel je jezelf in schrijven, spreken en discussiëren. Deze afwisseling in werkvormen houdt de minor fris en zorgt er ook voor dat de studenten elkaar in korte tijd leren kennen.

De minor heeft twee periodes, de eerste heeft een focus op een algemene inleiding in de filosofie en wordt door iedereen gevolgd. In de twee periode kun je je verdiepen in een specifiek domein in de filosofie. Daar kun je dan voor kiezen. De profielen zijn: Ethiek & politiek, Zingeving & levensbeschouwing en Kunst & techniek. In periode twee volg je dus specifieke colleges maar om de week heb je ook nog steeds algemene bijeenkomsten met alle studenten.


Praktische informatie over de minor

We starten twee keer per jaar, in september en in februari. De minor duurt een half jaar (twee periodes). Collegedagen zijn dinsdag tot en met donderdag. Voertaal: Nederlands. Locatie: Tilburg Stappegoor.

Heb je verder nog vragen of wil je nog meer info? Doe dat vooral! Mail naar: minorfilosofie@fontys.nl


Literatuur

Er wordt veel verschillende literatuur gebruikt, maar uitgangspunt zijn de volgende werken. Zij zijn alleen geschreven door docenten verbonden aan de minor Filosofie en ethiek:

Kirsten Poortier, Erik Myin, Peter-Paul Verbeek (2023), Wat maakt de mens? Onze lichamelijkheid in relatie tot techniek en wetenschap, Uitgeverij Boom.

Gerbert Faure (2021), Basisboek filosofie, Uitgeverij Kleine Uil.

Gerard Drosterij en Bob van Geffen (2023), Werelddenkers. Een nieuwe geschiedenis van de filosofie, tot aan Descartes, Amsterdam University Press.


Overzicht vakken

Grondslagen van de filosofie
Elke dag begint met een college Grondslagen van de filosofie. Deze colleges staan elke week met elkaar in verband. Ze duren anderhalf uur (met pauze) en behandelen een thema of filosoof. ‘Grondslagen’ vak wordt aan het einde van de eerste periode getoetst door middel van een tentamen.

Vorming
Na ieder Grondslagencollege vindt Vorming plaats. Hier ga je de stof uit het college toepassen op casussen uit het echte leven. Op deze manier bereid je jezelf in voor op het tentamen en leer je ook hoe je de filosofie kunt plaatsen in de samenleving en je eigen leven.

Boeken
Tijdens het vak Boeken lees je in groepsverband twee boeken gedurende het hele semester. In de eerste periode ga je aan de slag met een filosofische monografie. Onder begeleiding van de docent leer je met je groep hoe je filosofie ‘met mes en vork’ kunt lezen en begrijpen. In de tweede periode ga je op dezelfde wijze aan de slag met een filosofische roman. Dit vak wordt getoetst door middel van een boekpresentatie en opdrachten in een groepsportfoli

Atelier
Iedere week zal ook het vak Atelier op het rooster staan. Deze tijd is ingeroosterd voor bijvoorbeeld het kijken van een film, het maken van toffe opdrachten of werken aan je portfolio. Je kunt bij Atelier uit verschillende opdrachten kiezen om uit te werken in je portfolio.

Arena
Bij het vak Arena kom je met de hele groep samen. Arena wordt divers ingericht, zo kun je een gastcollege verwachten van een expert of gaan we vanuit een filosofische stelling debatteren over een actueel onderwerp. Bij Arena kun je weer een bijeenkomst kiezen om uit te werken in je portfolio.

Excursies
De minor staat naast deze te gekke vakken ook bol van de excursies. In de eerste periode gaan we gezamenlijk naar Amsterdam terwijl we in de tweede periode een uitstapje naar Antwerpen op de planning hebben. Daarnaast zijn er nog veel meer kleinere excursies zoals een kloosterwandeling en diverse museumbezoeken.

Testimonials

Tot slot laten we graag nog drie studenten aan het woord:
"Je nieuwe favoriete filosoof ontdekken? Je realiseren dat jouw kijk op het leven duizenden jaren geleden al tot een bepaalde stroming behoorde? Het genot van lezen herontdekken? De liefde vinden? Het kan -en mag- allemaal bij de minor Filosofie & Ethiek. Er staat een fantastisch stel docenten voor je klaar." - Lourens Reinalda, student aan de opleiding Fotografie en film. Hij volgde de minor in het eerste semester 2022-2023.

"Met enthousiaste docenten, zeer interessante onderwerpen maar ook een overzichtelijke opzet was dit de leukste school periode die ik ooit gehad heb. Door wat ik leerde merkte ik dat filosofie veel meer in het dagelijks leven zit verwikkeld dan ik ooit dacht. Het is echt leuk om deze kennis te hebben voor de rest van je leven." - Stijn de Hoog, ook hij volgende de minor in 2022-2023, en studeert Mechatronica, Avans

"De minor filosofie en ethiek heeft mij geleerd onbevooroordeeld en open minded naar mens, dier en situaties te kijken. Ik ging er met een glimlach naartoe en kwam met een dosis kennis en een schaterlach weer thuis." - Juliette de Man, studente Communicatie bij Fontys. Zij volgde de minor enkele jaren geleden al.

Minorregeling Filosofie & Ethiek

Wil je meer informatie? Hier vind je de regeling per minor. Daarin vind je uitleg van inhoudelijke en praktische zaken, zoals het vakkenpakket, de toetsing en leerdoelen. Aan deze tekst kunnen studenten rechten ontlenen.

Aanmelden

Klik hier

“Het meeste leer je over je eigen kijk en inzicht in het leven.”

Leslocatie

Prof. Goossenslaan 1, Tilburg

Locatiekaart op adres: Prof. Goossenslaan 1, Tilburg

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

“Door het volgen van deze Minor kijk ik echt anders naar de wereld en mijzelf.”

Zin in het alledaagse

Luisa Kop - Trouw

Lees het artikel